Winter

Sneeuwschoenwandelen en bevroren watervallen beklimmen

Koud, dat is het vaak wel in de winter. Maar dat is dan ook het enige 'nadeel' wat we kunnen ontdekken. Als de witte deken is neergedaald over de bergen verandert het landschap compleet. Waar 's zomers nog verschil is te zien tussen paden, alpenweiden en puinhellingen, wordt nu alles wit. En niet alleen voor het oog. Ook het geluid - dat wordt gedempt door het dikke pak sneeuw - draagt bij aan het serene winterse plaatje. In dit landschap loop je op sneeuwschoenen of klim je met scherpe ijzers aan je voeten op het harde ijs van de watervallen. Veel plezier!


Sneeuwschoenwandelen

Het wandelen op ‘rackets’ om je zo voort te kunnen bewegen in diepe sneeuw wordt al eeuwen  gedaan. Dat dit ook als (winter)sport beoefend kan worden is vrij nieuw en wint de afgelopen jaren  flink aan bekendheid en populariteit. En dat is niet zo vreemd. Sneeuwschoenwandelen is een leuke en toegankelijke manier om zonder ski’s de wonderlijke alpenwereld in de winter te ontdekken. Binnen een paar minuten heb je de looptechniek onder de knie en betreed je een wit berglandschap waar je zelf het spoor uitzet. Je wandelt door dichte bossen, langs steile berghellingen en over uitgestrekte vlaktes waar je alleen een verdwaalde gems kan tegenkomen.


IJsklimmen

Een beetje onwerkelijk is het wel, klimmen in een waterval. Maar in de winter kan het. Dan heeft de kou het water omgetoverd tot steile kolommen ijs waar je gewapend met stijgijzers en ijsbijlen een weg in omhoog kunt vinden. In de watervallen van het ijsklimmekka Kandersteg in Zwitserland leer je alles over klimtechniek, veiligheid en touwhandelingen. Volg je het hele programma, dan ben je een ijsklimmer die er zijn hand niet voor omdraait om zelfstandig meerdere touwlengtes in stijl ijs voor te klimmen.