Expeditietraining Alpen

Expeditietraining voor bergen als Denali, Peak Lenin of andere échte expedities

 • Leer expeditievaardigheden als het bouwen van een veilig onderkomen, het leven in een hoogtekamp en het maken van lange dagtochten met zware bepakking
 • Klimvaardigheden met sneeuwschoenen en stijgijzers
 • Touwtechnieken op gletsjer (aanbinden / reddingstechnieken) en het klimmen aan vaste touwen
Prijs
€ 1295,00 bij losse boeking. Bij boeking Denali of Peak Lenin € 1095,00
Duur
6 dagen (4 trainingsdagen)
Personen
3 tot 8 deelnemers
Gids
UIAGM berggids + MN exp leider
Niveau

Niveau conditie

3 /5

Niveau techniek

3 /5

Programma

Mini Expeditie in de Alpen ter voorbereiding op expeditie naar Denali en Peak Lenin of een andere grote reus in de Himalaya. Bepakt en bezakt met al je materiaal in je rugzak en in je pulka vertrek je 4 dagen de bergen in. Je leert hier met name de vaardigheden die je bij een beklimming in de Alpen of bij een technisch of logistiek makkelijkere berg (zoals de Elbrus of de Aconcagua) niet nodig hebt of leert.

Om de omstandigheden en temperaturen bij een echte expeditie zo goed mogelijk na te bootsen kiezen we ervoor om deze training in de winter te doen. Om de tijd maximaal te benutten voor het oefenen van de vaardigheden pakken we in het Pitztal de lift omhoog naar een hoogte van 3000 meter. In de winter kunnen de temperaturen hier ver onder 0 zijn! Vanuit het skigebied verplaatsen we ons met de sledes en al onze uitrusting naar een goede rustige plek om het kamp op te bouwen.

De expeditievaardigheden die je onder andere oefent zijn:

 • Lopen met sneeuwschoenen
 • Lopen met stijgijzers in verschillende typen terrein
 • Aanbinden in en lopen met een Pulka (slee)
 • Remtechnieken in de sneeuw
 • Reddingstechnieken uit gletsjerspleten
 • Aanbinden op de gletsjer
 • Klimmen langs vaste touwen en gebruik van een jumar
 • Opbouw en logistiek van een goede kampplek
 • ‘Tent discipline’ (eten klaar maken, hoe hou je jezelf warm?)

Verplaatsen met sneeuwschoenen en de pulka’s

Programma van dag tot dag:

Dag 1

Vanuit Nederland rij je zelfstandig richting het einde van het Pitztal wat op ongeveer 10 uur rijden van Nederland ligt. Na de lange reis ontmoet je in de avond je teamgenoten en de gids.

Dag 2

Vroeg in de ochtend controleert de gids het materiaal zodat alles gereed staat om de eerste lift te pakken. Boven aangekomen krijg je uitleg hoe je de slee het best achter je kunt bevestigen en hoe de sneeuwschoenen werken. Het is behoorlijk wennen en daarom gaat het allemaal behoorlijk langzaam! Je verplaatst naar een plek uit het zicht van het skigebied om het kamp op te zetten. Afhankelijk van het weer wordt er besloten of stijgijzeroefeningen gaat doen of wat anders gaat oefenen.

Dag 3

Vandaag staat in het teken van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Met de reddingstechnieken om iemand uit een spleet te halen ben je al snel een halve dag zoet. Het 2e deel van de dag wordt gevuld met het remmen in de sneeuw of het lopen op stijgijzers als dat op dag 1 nog niet geoefend is.

Aan het einde van de dag en in de avond oefen je iedere dag de ‘tent discipline’. Hoe kook smelt je sneeuw, hoe hou je de uitrusting droog en hoe voorkom je dat je kans loopt op koolstof monoxide vergiftiging. Het is allemaal geen hogere wiskunde maar het kost allemaal wel een hoop tijd en energie en de truc is om het ook allemaal snel te kunnen.

Dag 4

Vandaag gaan we kijken of we met al onze (zware) uitrusting een echte top kunnen beklimmen. Afhankelijk van de condities leggen we hier ook een vasttouw aan en krijg je uitleg hoe je hier mee moet werken. De jumar kan handig ingezet worden om het veiliger te maken maar ook om jezelf omhoog te trekken.

Afhankelijk van de lawine situatie, het weer en jouw motivatie kan het zijn dat we de 2e hoogste top van Oostenrijk beklimmen, de Wildspitze! De prioriteit bij deze training ligt echter bij het oefenen dus dit doen we alleen als we alles we alles behandeld hebben.

Dag 5

De laatste dag houden in ‘reserve’. Net als bij een echte expeditie loopt de planning, zeker in de winter, nooit zoals je gehoopt had. Het programma wordt moet vrijwel altijd worden aangepast en dat is ook onderdeel van het avontuur! Aan het einde van de dag verplaatsen we ons weer richting skigebied en pakken we de lift naar beneden.

Na 4 dagen bikkelen in de kou smaakt het eten in het hotel stukken lekkerder dan al die droogvoer maaltijden en de warme douche is ook zeer welkom!

Dag 6

Vandaag staat de terugreis naar Nederland op het programma.

Vaste touwen en zware rugzakken op de Denali

Teams

Deze training is toegankelijk voor iedereen die ooit eens op expeditie zou willen. Je kunt je ‘los’ inschrijven als je nog geen concrete expeditie geboekt of voor ogen hebt maar het mooist is natuurlijk als je deze training daadwerkelijk voor een expeditie zoals bijvoorbeeld de Denali of Peak Lenin doet. Tijdens de training delen we, afhankelijk van het aantal aanmeldingen per expeditie, de deelnemers per expeditie in. Je traint, klimt, eet en slaapt dus met de mensen waar je daadwerkelijk mee op expeditie gaat.

Locatie

Deze training vind plaats in het Oostenrijkse Pitztal. We kiezen er bewust voor om niet teveel tijd te besteden aan het verplaatsen naar de goede oefenplek omdat je daar in de winter al snel 2 dagen mee bezig bent. Daardoor hebben we 4 volle oefendagen. Doormiddel van de lift bereiken we al snel het skigebied op een hoogte van ca. 3000 meter.

Vanuit het skigebied lopen we in ongeveer een uur naar een prachtige rustige plek waar we het kamp opzetten. In de buurt van het kamp is een gletsjerspleet waar de reddingstechnieken en de stijgijzertechniek goed geoefend kan worden. Als alles mee zit kunnen we zelfs de Wildspitze beklimmen maar dat is geen doel op zich.

Overnachtingen en maaltijden

Voor en na het programma overnacht je in een hotel of pension beneden in het dal waar je nog kunt genieten van het halfpension. Tijdens het programma proberen we de expeditie omstandigheden zoveel mogelijk na te bootsen. We slapen dus 3 nachten in tenten. We leven 4 dagen op ‘droogvoermaaltijden’ die je alleen kunt klaarmaken door sneeuw te smelten en dat water te koken. Spartaans dus maar dat hoort bij een expeditie!

Uitrusting

Bij deze training zorg je zelf voor alle persoonlijke uitrusting. Voor alle groepsuitrusting zoals tenten, branders en touwen wordt gezorgd. Ook is de pulka (slede) waar je er per persoon 1 van nodig hebt geregeld.

Voor meer informatie over onze expeditie naar Denali klik hier

Voor meer informatie over onze expeditie naar Peak Lenin klik hier

Kamperen in de sneeuw is moeilijker dan het lijkt!

» Data & prijzen
 • download informatiedocument

  Vul hieronder je emailadres in. Wij sturen je dan direct een email met daarin het uitgebreide informatiepakket.
 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

» Data & prijzen
 • download informatiedocument

  Vul hieronder je emailadres in. Wij sturen je dan direct een email met daarin het uitgebreide informatiepakket.
 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

Optie plaatsen? Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's? Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl

Overig

Bergsportverzekering

Europeesche

Zorg voor een goede verzekering. Je reisverzekering heeft een speciale bergsportdekking nodig. Ook raden wij een goede annuleringsverzekering aan, zodat je annuleringskosten gedekt zijn als er bijvoorbeeld tussentijds medische bezwaren zijn tegen deelname. Je kunt beide verzekeringen afsluiten via Mountain Network bij de Europeesche.