Klimreis Frankenjura

Persoonlijke grenzen verleggen in de Frankenjura

 • Voor zelfstandig klimmers, niveau vanaf 6b
 • Coaching op mentaal, technisch en trainingsvlak om op het volgende niveau te komen
 • Zeer uitgestrekt klimgebied in centraal Duitsland
Prijs
€345
Duur
5 dagen (3 cursusdagen)
Personen
4-12
Gids
1 trainer op 6 deelnemers
Niveau

Niveau conditie

3 /5

Niveau techniek

5 /5

Programma

Op nog geen 6 uur rijden van Utrecht ligt een van Europa’s beste klimbestemmingen voor de zomermaanden. De gemiddelde temperatuur in juli ligt rond de 20 graden Celsius en veel klimgebiedjes liggen in de schaduw en verstopt in de uitgestrekte bossen. Het klimmen in de Frankenjura typeert zich door korte tot middellange routes op kalksteenwanden, daarom is dit gebied ook interessant voor sportklimmers die graag boulderen.

De Duitse Frankenjura trekt veel sterke klimmers aan van over de hele wereld, maar ondanks de hoge concentratie moeilijke routes is het een prachtig en rustig klimgebied dat voor alle klimniveaus geschikt is.

De ‘Fränkische Schweiz’ (zoals de Duitsers het zelf zo mooi noemen) behoort tot de grootste klimgebieden van Europa en is doordrenkt met tradities die een grote betekenis hebben gehad voor het moderne sportklimmen. Al vanaf de jaren tachtig was er een sterke lokale scene met vooruitstrevende klimmers zoals Kurt Albert, die het ‘rotpunkten’ bedacht heeft. Hij markeerde routes die hij ‘vrij’ kon klimmen met een rode stip. De legendarische Wolfgang Güllich zette de Frankenjura internationaal op de kaart toen hij ‘Action Directe’ klom, de eerste 9a ter wereld! Tot op de dag van vandaag is deze route een masterpiece in de klimwereld.

Inmiddels voorziet het prachtig klimgebied binnen de driehoek Bamberg, Bayreuth en Nürnberg in meer dan 11.000 routes. Naast het klimmen staat de Frankenjura ook bekend om de gastvrijheid, de zelfgemaakte ‘Kuchen’ en diverse soorten zelf gebrouwen kwaliteitsbier.

Toelatingsniveau: zelfstandig kunnen voorklimmen vanaf 6b
Groepsomvang: 5/6 deelnemers per coach

Onderwerpen: Centraal in deze cursusweek is dat sportklimmen een SPORT is! Dat houdt in dat alle facetten behandeld worden:

 • Techniek (tactiek, techniek en efficiëntie van bewegen)
 • Fysiek (advies, trainingstip, opwarming en cooling-down)
 • Mentaal (hoe omgaan met angst, voorklimstress en controle tussen spanning en rust)

Vanuit een centraal gelegen basiskamp zal er dagelijks gecoacht geklommen worden. Het hoofddoel van de cursus is persoonlijke grenzen verleggen, bijvoorbeeld door projectmatig routes uit te leren werken en te klimmen of door beter te leren voorklimmen buiten.

Tijdens de avonduren is er ruimte voor persoonlijke evaluatie en zal er gedurende korte theoriesessies aanvullende informatie worden gegeven over alle facetten van het moderne sportklimmen.

Accommodatie:
We verblijven in een eenvoudig onderkomen centraal gelegen in de Frankenjura. Je slaapt op meerpersoonskamers. Hier bestaat de mogelijkheid om in een overdekte ruimte theorielessen te geven/volgen mocht het weer daarom vragen.

frankenjura paul

Cursusleider:
De cursus staat onder leiding van Paul Lahaye. Paul heeft een lange staat van dienst als het aankomt op sportklimmen en klimtrainingen. Hij is een gebiedskenner van de Frankenjura en is als fotograaf ook nauw betrokken bij de productie van de Frankenjura klimtopo’s.”

 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

Optie plaatsen? Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's? Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl

Bergsportverzekering

Europeesche

Zorg voor een goede verzekering. Je reisverzekering heeft een speciale bergsportdekking nodig. Ook raden wij een goede annuleringsverzekering aan, zodat je annuleringskosten gedekt zijn als er bijvoorbeeld tussentijds medische bezwaren zijn tegen deelname. Je kunt beide verzekeringen afsluiten via Mountain Network bij de Europeesche.