Freeride Kazachstan

Avontuurlijke bestemming met Sovjetpoeder!

 • Freeriden in een voormalig Sovjetland
 • Prachtige combinatie van cultuur en poeder
 • Begeleiding door UIAGM ski- en berggidsen Boris Textor en/of Jelle Staleman
Prijs
€1695,-
Duur
9, waarvan 7 skidagen
Personen
4-7 deelnemers
Gids
1 gids per 7 deelnemers
Niveau

Niveau conditie

2 /5

Niveau techniek

3 /5

Programma

Bij de ultieme freeride bestemming zul je waarschijnlijk niet direct aan Kazachstan denken. De toppen reiken er boven de 7000 meter dus het is er in ieder geval hoog genoeg maar ligt er ook sneeuw? Het Tienshangebergte is vanaf Almaty, de voormalige hoofdstad van Kazachstan, in ca. 1,5 uur rijden te bereiken. Deze week scoren we poeder in het verrassend moderne skigebied van Shymbulak wat een groot contrast vormt met het Sovjet uiterlijk (en comfort) van Cosmo Station.

Sovjetpoeder!

Het skigebied van Shymbulak is zeer modern en het freeriden ziet er hier logistiek gezien hetzelfde uit als een freeridedag in de Alpen. Gebruik makend van de liften zoeken we de beste poeder op en zal er af en toe een stuk gehiked worden. Cosmo Station heeft een veel avontuurlijker karakter. De toegang tot het skigebied is alleen mogelijk met jeeps en diezelfde jeeps fungeren als onze skilift. Bijkomend voordeel is dat we het skigebied deze dagen helemaal voor ons zelf hebben en dat alles in een prachtige Sovjetomgeving!

Als het minimum aantal deelnemers vroeg genoeg (denk aan ca. 1 december) bereikt wordt zal deze reis door de Nederlandse UIAGM berg- en skigidsen Boris Textor en/óf Jelle Staleman gegidst worden.

Programma van dag tot dag:

Dag 1. Vlucht van Nederland naar Almaty

Door de lange vlucht (ca. 10 uur) en het tijdsverschil van 4 uur kom je meestal pas de volgende dag in Kazachstan aan.

Paarden op een Kazachse hoogvlakte

Dag 2. Aankomst en sightseeing in Almaty

Om bij te komen van de reis bezoeken we vandaag de hoofdstad van Kazachstan. Hoewel Kazachstan het op acht na grootste land op aarde is, heeft het ‘maar’ 17 miljoen inwoners waarvan er ca. 1,5 miljoen in Almaty wonen. We bezoeken de prachtige Russisch-Orthodoxe kathedraal die helemaal uit hout bestaat. In de avond ontdekken we de lokale keuken.

Dag 3. Freeriden in Shymbulak!

Vandaag gaan we doen waarvoor we gekomen zijn. Na de korte rit vanuit Almaty bereiken we het gloednieuwe en moderne skigebied van Shymbulak. Bij westerse toeristen is Shymbulak nog vrijwel onontdekt. Als we eerst nog even willen ‘inskiën’, dan is het goed mogelijk om nog wat techniektraining te doen op de perfect geprepareerde pistes. Daarna maken we natuurlijk onze eerste freeridemeters van deze week.

Vergane glorie maar wel poeder!

Dag 4. Freeriden met eventueel een hike

Nadat we gister het gevoel weer te pakken hadden maken we ons op voor de wat grotere freerideruns. Door middel van een paar hikes begeven we ons wat verder buiten het skigebied. De rust en de onverspoorde sneeuw is natuurlijk waar we het voor doen!

Dag 5. Het échte Kazachstan

’s Ochtens verplaatsen we naar Cosmo Station. Dit kleine skigebied is alleen per Jeep te bereiken. Door de lokale ‘hotel’-eigenaar worden we naar boven gebracht. In werkelijkheid wordt hier onderzoek gedaan naar aardbevingen maar je waant je in een soort Sovjet ruimtevaart station. Het contrast met Shymbulak is groot want het is hier bij lange na niet zo luxe. De berghut heeft slechts plaats voor 8 personen en heeft net als de meeste berghutten in de Alpen geen douche.

De ritjes met de jeep zijn al een avontuur op zich!

Dag 6.

Met behulp van wat kleine sleepliftjes komen we tot een hoogte van ongeveer 3200 meter. Met soms nog een korte hike bereiken we de freerideruns die we tot ver voorbij ons onderkomen skiën. Door Vladimir, de ‘hotel’-eigenaar, liftbediende, kok en taxichauffeur worden we beneden weer opgehaald om vervolgens weer in de lift te stappen.

Dag 7.

Afhankelijk van het weer en de voorkeur van de deelnemers kan het zijn dat we een kleine skitoer maken. Omdat de weg voor de jeeps alleen begaanbaar is als er niet teveel sneeuw ligt kan het zijn dat we aan het einde van deze dag al terug naar Almaty reizen.

De Charyn Canyon

Dag 8. Freeriden vanaf 4000 meter of toch de Grand Canyon?

Helaas staat vandaag de laatste freeridedag alweer op het programma. In de ochtend binden we onze bagage op het dak van de jeeps die de bagage naar beneden brengen. Wij pakken nog één keer de lift en hiken naar een mooie top van rond de 4000 meter. Voor ons ligt een 1800 meter lange afdaling die ons terug bij onze bagage en de jeeps brengt.

Bij slecht weer kunnen we er ook voor kiezen om de ‘Grand Canyon’ van Kazachstan te bezoeken. De Charyn Canyon is 150 km lang en de rode rotswanden zijn ronduit indrukwekkend. Aansluitend overnachten we in Almaty.

Na een korte hike ligt de afdaling voor ons

Dag 9. Terugvlucht

Vandaag staat alleen de terugvlucht naar Nederland nog op het programma.

Veranderingen aan het bovenstaande programma zijn voorbehouden aan de gids. Afhankelijk van de wensen van de deelnemers, het weer, de condities en het niveau van de deelnemers kan het programma aangepast worden. 

 

» Data & prijzen
 • download informatiedocument

  Vul hieronder je emailadres in. Wij sturen je dan direct een email met daarin het uitgebreide informatiepakket.
 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

» Data & prijzen
 • download informatiedocument

  Vul hieronder je emailadres in. Wij sturen je dan direct een email met daarin het uitgebreide informatiepakket.
 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

Optie plaatsen? Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's? Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl

Overig

Bergsportverzekering

Europeesche

Zorg voor een goede verzekering. Je reisverzekering heeft een speciale bergsportdekking nodig. Ook raden wij een goede annuleringsverzekering aan, zodat je annuleringskosten gedekt zijn als er bijvoorbeeld tussentijds medische bezwaren zijn tegen deelname. Je kunt beide verzekeringen afsluiten via Mountain Network bij de Europeesche.