SKIRAN! Freeriden Alborz Gebergte, Iran

Freeride avontuur in het onbekende Iran

 • Iraanse/Perzische cultuur gemixt met poeder in het Alborz Gebergt
 • Toppen tot bijna 4000 meter vol met poedersneeuw
 • Onbekend, avontuurlijk en dus rustig
Prijs
€1995,-
Duur
9 dagen
Personen
5-7 deelnemers
Gids
1 gids per 7 deelnemers
Niveau

Niveau conditie

2 /5

Niveau techniek

3 /5

Programma

Ga op avontuur in Iran. Het is een pareltje tussen de toerski en freeride reizen. Je zal bij dit land waarschijnlijk niet direct denken aan toerskiën en freeriden, maar het Alborz-gebergte heeft vele toppen net onder de 4000 meter. Vanuit Teheran, de hoofdstad van Iran, kijk je direct op de bergen. De Damavand (5610m) is zelfs bijna 800 meter hoger dan de Mont Blanc!

Deze reis boek je als je het avontuur wilt aangaan. Het gaat niet alleen om het skiën, maar ook om de Iraanse/Perzische cultuur te ervaren. De dynamiek is hoog, zeker onder de jonge hoog opgeleide bevolking en iedereen is opvallend aardig. Wil je mee, dan is het nodig om goed te kunnen skiën. Ervaring met spitzekehren en toerskiën is niet perse nodig maar is wel handig. Als voor 1 december de reis gegarandeerd door kan gaan, zal deze door de Nederlandse UIAGM berggidsen Boris Textor óf Jelle Staleman gegidst worden.

Programma van dag tot dag:

Dag 1 Aankomst in Teheran

Vanaf Amsterdam vlieg je in 5 tot 6 uur naar Teheran. Na aankomst op het vliegveld bereik je na een taxirit van een uur het hotel in het centrum van de stad. Eventueel kun je voordat je gaat slapen nog snel de stad bezichtigen.

Dag 2 Sightseeing en transfer naar Dizin

Teheran is met 13 miljoen inwoners een echte metropool. In de ochtend heb je tijd om de paleizen, markten (bazaar), de Azadi Tower en het gelijknamige plein te bekijken en ‘proef’ je de Perzische cultuur. Je haalt een paar miljoen Rial (de zwakke lokale munteenheid!) want in Iran kan er niets met een pinpas betaald worden!

In de late namiddag is het tijd voor de bergen en verplaats je je naar Dizin waar jouw skiavontuur kan beginnen! Na ongeveer 3 uur rijden bereik je Dizin Ski Resort. Het hotel ligt direct aan de piste!

Dikke Pow in Iran!

Dag 3 Acclimatiseren en de eerste freeride meters in Iran

Vandaag staat in het teken van inskiën en freeriden. De Iraanse manier van ‘in de lift stappen’ en het controleren van de skipassen is nét even anders dan in de Alpen maar dat maakt het niet minder leuk. Het skigebied ligt tussen de 2000 en 4000 meter, vandaag staat dus ook in het teken van acclimatiseren.

Je sluit de dag af met een korte hike en een lange freeride afdaling. In Iran is bijna iedereen die een auto heeft tevens taxichauffeur en dat is vandaag de manager van ons hotel.

Dag 4 Improviseren maar!

Afhankelijk van de sneeuw, het weer en jouw wensen wordt er bepaald of er een toerskitocht gemaakt wordt of dat er nog wat freeride meters gemaakt worden. Na het beklimmen van een topje zijn er verschillende afdaal varianten. Wordt het de poederige Noordhelling of toch de mooie firn in de Zuidhelling?

Als de lawinesituatie het toelaat kan de bijna 35 graden steile afdaling naar Kooshkak gedaan worden.

Hikend bereiken we de mooiste sneeuw om te freeriden met de prachtige Damavand op de achtergrond

Dag 5 Freeridend naar het volgende hotel

’s Ochtends vroeg wordt onze bagage per taxi vervoert naar Shemshack. Boven het dorpje Velayet Rud wordt de ochtend volgemaakt met een spetterende afdaling van bijna 1500 hoogtemeters.

De 2 skigebieden Dizin en Shemshack liggen hemelsbreed niet ver uit elkaar maar omdat de weg in de winter dicht is levert dat een autorit van 5 uur op. Gelukkig is er een alternatief en is het met behulp van wat liften en een hike wél mogelijk en levert dat zelfs 5000 meter afdalen op!

Dag 6 Freeride in Darband Sar

Ook hier zijn er weer veel mogelijkheden. Darband Sar is in tegenstelling tot de andere skigebieden privé eigendom. In overleg met het personeel wordt er gekeken wat er gedaan kan worden! Ook een toerskitocht behoort tot de mogelijkheden.

Poeder in Iran? Need I say more?

Dag 7 Cultuur snuiven in Shemshack

Het skigebied van Shemshack ligt dichter bij Teheran waardoor het hier iets drukker is. Dat is een mooie gelegenheid om de Iraanse cultuur wat beter te leren kennen en je zult merken dat de mensen ongelooflijk vriendelijk zijn.

Ook het hotel in Shemshack ligt aan de piste. Op de islamitische vrije dag is het vrij druk op de pistes, gelukkig hebben wij daar niet veel te zoeken en kiezen we voor een toerskitocht met hulp van de lift. Vanaf hier is ook de 5610 meter hoge Damavand te zien, de hoogste berg van Iran. Aan het einde van de dag vertrekken we weer naar ons eerdere hotel in Teheran.

Dag 8 Freeride vanuit Teheran

Er wordt gezegd dat de 8 km lange lift vanuit Teheran naar Tochal de langste skilift ter wereld is. Vanuit de lift heb je een bizar uitzicht op de stad! Boven bij de lift staat een kleine moskee waar we een kopje thee drinken.

De Tochal Peak vormt met 3933 het letterlijke hoogtepunt van deze week en die bereiken we met een korte hike. De lange afdaling naar Ahar vormt het figuurlijke hoogtepunt! In de avond is er nog tijd om Teheran verder te ontdekken.

Dag 9

Na het ontbijt neem je afscheid van Iran, Teheran en de vriendelijke Iraanse bevolking. Een taxirit van een uur brengt je terug naar het vliegveld voor de terugreis naar Nederland.

Veranderingen aan het bovenstaande programma zijn voorbehouden aan de gids. Afhankelijk van de wensen van de deelnemers, het weer, de condities en het niveau van de deelnemers kan het programma aangepast worden. Ook moet rekening gehouden met grote cultuurverschillen en daarom is een zeer flexibele instelling gevraagd!

Overnachten

In Dizin Ski Resort en in Shemshack overnacht je in een hotel dat direct aan de piste ligt. In Teheran slaap je in een hotel midden in het centrum. Ideaal om Teheran te ontdekken.

Vanuit Teheran zie je de besneeuwde toppen van bijna 4000 meter al liggen!

 

» Data & prijzen
 • download informatiedocument

  Vul hieronder je emailadres in. Wij sturen je dan direct een email met daarin het uitgebreide informatiepakket.
 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

» Data & prijzen
 • download informatiedocument

  Vul hieronder je emailadres in. Wij sturen je dan direct een email met daarin het uitgebreide informatiepakket.
 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

Optie plaatsen? Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's? Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl

Overig

Bergsportverzekering

Europeesche

Zorg voor een goede verzekering. Je reisverzekering heeft een speciale bergsportdekking nodig. Ook raden wij een goede annuleringsverzekering aan, zodat je annuleringskosten gedekt zijn als er bijvoorbeeld tussentijds medische bezwaren zijn tegen deelname. Je kunt beide verzekeringen afsluiten via Mountain Network bij de Europeesche.