Toerskiën gevorderden Haute Route Chamonix-Zermatt

Klassieke Haute route van Chamonix naar Zermatt op toerski´s

 • Technisch en fysiek een grote uitdaging
 • 5100 meter klimmen en 8100 meter afdalen
 • 180 kilometer langs de hoogste bergen van de Alpen
Prijs
€1945,-
Duur
9 dagen (7 in de bergen)
Personen
4-6 deelnemers
Gids
1 gids per 6 deelnemers
Niveau

Niveau conditie

4 /5

Niveau techniek

4 /5

Programma

Van Chamonix naar Zermatt, langs de hoogste bergen van de Alpen: de haute route werd in 1911 voor het eerst als skitoer werd gedaan. Deze tocht van 180 kilometer heeft alles wat een toerskitocht groots maakt. Hij gaat over gletsjers, heeft technische passages, steile klimmen en lange afdalingen.

Ga jij de uitdaging aangaan? De klassieker onder de toerskitochten. Hiervoor moet je in uitstekende conditie zijn en beschikken over een goede spitzekehrtechniek. Ook heb je al ruime ervaring met het maken van toerskitochten. Je skitechniek is goed, in alle soorten sneeuw kom je stabiel naar beneden.  Daarvoor krijg je een toertocht met niet alleen veel hoogtemeters, maar ook vele horizontale meters en technische passages.

Wat ga je doen?

De haute route start in het dorpje Argentière in de buurt van Chamonix. Naast kennismaking en een materiaalcheck besteden we aandacht aan onze offpiste skitechniek en ‘spitzekehrtechniek’. De ´echte ‘tocht´ start met de afdaling over de steile gletsjer naar de Refuge d’Argentière waar we ook zullen overnachten.

Vervolgens doorkruisen we de hoge toppen, gletsjers en collen tot we in Zermatt komen. De moeilijkheid bestaat soms uit de lengte van de dag, maar soms ook uit het vergletsjerde terrein en de steile colletjes. Abseilen kan nodig zijn, net als het gebruik van pickel en stijgijzers.

Programma van dag tot dag:

Het hieronder beschreven programma is een mogelijke variant. Door de logistiek, het weer en/of de lawinesituatie kan het zijn dat er vooraf of tijdens het programma besloten wordt om het programma aan te passen. Omdat de haute route extreem populair is is het soms moeilijk of onmogelijk om bepaalde hutten te boeken.  Grofweg zijn er 3 varianten. Hieronder beschrijven we de makkelijkste variant die de voorkeur heeft. Per dag geven we aan wat een eventuele alternatieve hut zou kunnen zijn.

Dag 1 – Reisdag en aankomst Chamonix

Dag 2 – Inskiën en afdalen naar Refuge d´Argentière

De haute route start in het dorpje Argentière in de buurt van Chamonix. Je maakt kennis met de gids, er volgt een materiaalcheck en dan ga je aan de slag met je off piste skitechniek. Daarna volgt de afdaling over de steile gletsjer richting de Refuge d’Argentière 2771m waar je overnacht. ’s Middags fris je de ‘spitzekehrtechniek’ nog even op en zal de gids eventueel het abseilen dat misschien de volgende dag aan bod komt oefenen.

stijgen: 130 m, dalen: 660 m (alternatieve hut: Refuge Premier Albert)

Dag 3 – Een lange dag naar Cabane du Trient

Afhankelijk van het weer en de lawinesituatie ga je via de Col du Passon óf de Col du Chardonnet richting de Cabane du Trient 3170m. Beide routes verlopen over sterk vergletsjerd terrein. Extreem veel hoogtemeters staan vandaag niet op het programma maar het technisch lastige en afwisselende terrein kost toch een hoop tijd. Er staan 2 colletjes op het programma waar soms zelfs geabseild moet worden.

stijgen: 1040 m, dalen: 640 m (alternatieve hut: hotel in het val de Bagnes)

Dag 4 – Via het Val d’Arpette richting Verbier

De ochtend begint lekker met de prachtige afdaling over de Glacier du Trient. Tijdens de korte maar steile klim naar de Col des Ecandies 2793m word je pas echt wakker. De afdaling door het idyllische Val d’Arpette is onvergetelijk. Vanuit Champex pakken we een taxi richting Le Chable om vervolgens met de lift en het skigebied van Verbier bij de Cabane du Mont Fort 2457m uit te komen.

stijgen: 80 m, dalen: 2000 m (alternatieve hut: Cabane de Prafleuri of Cabane de Valsorey)

Dag 5 – De Rosablanche, een echte top!

Je staat zoals iedere dag weer vroeg op en bedwingt 2 colletjes waarna de beklimming van de Rosablanche 3336m op het programma staat. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het Mont Blanc massief, de Grand Combin en zelfs de 4000ers boven Zermatt kunnen we al zien liggen. Na weer een prachtige afdaling overnachten we op de Cabane de Prafleuri 2624m.

stijgen: 1090 m, dalen: 890 m (alternatieve hut: Cabane des Dix of Cabane de Chanrion)

Dag 6 – Via het Lac des Dix naar de gelijknamige hut

Vroeg in de ochtend bereiken je via de Col des Roux 2804m het Lac des Dix. Vanaf nu volgen we voor een groot deel in omgekeerde richting de route die de ‘Patrouille des Glacier’ volgt. Parallel aan de rand van het meer en via de Pas de Chat verplaats je je ons richting de Cabane des Dix 2981. Deze gezellige hut heeft een prachtig uitzicht op de Pigne d’Arolla en de Mont Blanc de Cheillon.

stijgen: 690 m, dalen: 420 m (alternatieve hut: Rifugio Nacamuli of Cabane des Vignettes)

Dag 7 – Het letterlijke hoogtepunt van de week

Tijdens de voorgaande dagen zijn we goed geacclimatiseerd en dat is maar goed ook! De Pigne d’Arolla vormt met haar 3790 meter hoogte het letterlijke hoogtepunt van de haute route tussen Chamonix en Zermatt. Het route verloop over de gletsjer is magnifiek! De afdaling naar de Cabane des Vignettes 3160m heeft de perfecte steilheid en is een waar genot.

stijgen: 970 m, dalen: 740 m (alternatieve hut: Cabane de Bertol of Rifugio Nacamuli)

Dag 8 – Via 3 colletjes naar Zermatt

De laatste en waarschijnlijk ook langste dag van de week! Via de Col de l’Evêque daal je af richting de Col du Mont Brulé waar het in 40 graden steil terrein spitzekehren geblazen wordt. Je klimt de laatste hoogtemeters richting de Col de Val Valpelline waar de gigantische afdaling over de Stockjigletsjer op ons wacht. In Zermatt staat het bier al klaar en vier je de prachtige tocht met uitzicht op de Matterhorn! Met een voldaan gevoel rijd je met de trein en de taxi terug naar het dal van Chamonix.

stijgen: 1150 m, dalen: 2700 m

Dag 9 – Vertrek en terugreisdag

Veranderingen aan het bovenstaande programma zijn voorbehouden aan de gids. Afhankelijk van de wensen van de deelnemers, het weer, de condities en het niveau van de deelnemers kan het programma aangepast worden.

» Data & prijzen
 • download informatiedocument

  Vul hieronder je emailadres in. Wij sturen je dan direct een email met daarin het uitgebreide informatiepakket.
 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

» Data & prijzen
 • download informatiedocument

  Vul hieronder je emailadres in. Wij sturen je dan direct een email met daarin het uitgebreide informatiepakket.
 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

Optie plaatsen? Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's? Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl

Overig

Bergsportverzekering

Europeesche

Zorg voor een goede verzekering. Je reisverzekering heeft een speciale bergsportdekking nodig. Ook raden wij een goede annuleringsverzekering aan, zodat je annuleringskosten gedekt zijn als er bijvoorbeeld tussentijds medische bezwaren zijn tegen deelname. Je kunt beide verzekeringen afsluiten via Mountain Network bij de Europeesche.