Toerskiën gevorderden Toubkal

Skitoer naar de Jebel Toubkal, de hoogste berg van Noord Afrika

 • Skitoeren én een dag freeriden met uitzicht over de Sahara
 • Geweldige contrasterende ambiance, sneeuw en woestijn
 • Leer de gastvrijheid van de Marokkaanse cultuur kennen
Prijs
€ 1550,00
Duur
8 dagen
Personen
4-6 deelnemers
Gids
1 gids per 6 deelnemers
Niveau

Niveau conditie

4 /5

Niveau techniek

3 /5

Programma

Zelfs als je al veel toerskitochten in de Alpen gemaakt hebt zal de beklimming van de Jebel Toubkal een compleet nieuwe ervaring voor je zijn. De aankomst in het mediterrane klimaat van Marrakech vormt een groot contrast met de sneeuw die dan nog te vinden is in het Hoge Atlas gebergte. De toerski’s op de rug van een ezel, een Marokkaan in een djellaba en het uitzicht vanaf 4000 meter over de Sahara zijn dingen die je in de Alpen niet zult tegenkomen.

Programma van dag tot dag

Toubkal

Uitzicht op de Toubkal

Dag 1. AANKOMST IN MARRAKECH

Je wordt vanaf het vliegveld opgepikt en naar je Riad gebracht. Een Riad is een hotel in Arabische stijl. Na aankomst heb je nog even tijd om de binnenstad van Marrakech te verkennen en bij te komen van de vlucht.

Dag 2. TRANSFER NAAR HÉT ‘FREERIDE GEBIED’ VAN MAROKKO

Na een busreis van ongeveer 1,5 uur komen we aan in het dorpje Oukaïmeden. Hier vinden we een paar sleepliftjes en zelfs een oude Oostenrijkse skilift die ons naar 3262 meter brengt. We maken een paar afdalingen en wennen weer aan onze toerski-uitrusting. Onderaan de laatste afdaling wachten de ezeltjes die onze uitrusting vervoeren. Na een mooie wandeling bereiken we het dorpje Tachedirt (2314m). Aangekomen in het straatarme dorpje worden we verrast door het prachtige uitzicht en het goede eten.

Ezels op de Toubkal

Dag 3. DE EERSTE ECHTE TOERSKITOCHT NAAR TIZI LIKEMT

 • Stijgen: 1200 meter
 • Dalen: 1200 meter

We vertrekken vroeg in de ochtend met de harscheisen al onder de ski’s. ’s Ochtends vroeg is de sneeuw hard opgevroren en moeten we ons uiterste best doen om niet te vallen tijdens het spitzekehren. Na 4 of 5 uur klimmen bereiken we de top van de 3555 meter hoge Tizi Likemt, het uitzicht over de Sahara is geweldig! Ondertussen heeft de zon haar werk gedaan en is de sneeuw zacht geworden zodat er een prachtige firn afdaling op ons ligt te wachten! Beneden aangekomen staat de lunch al klaar en verplaatsen we ons richting het dorpje Tamatert.

Dag 4. REFUGE DE TOUBKAL

 • Stijgen: 1460 meter
 • Dalen: 300 meter

Vanuit het Berber Guesthouse waar we vannacht hebben geslapen verplaatsen we ons via Imlil (1740m) naar de Refuge de Toubkal (3207m).  In het eerste deel van de tocht ligt er geen sneeuw meer en worden we weer ondersteund door ezels en dragers om onze uitrusting bij de hut te krijgen. Het laatste stuk verplaatsen we ons weer op de ski’s en krijgen we voor het eerst de Jebel Toubkal (4167m) te zien!

Toerskiën Toubkal

Dag 5. DE HOOGSTE TOP VAN NOORD AFRIKA, DE JEBEL TOUBKAL!

 • Stijgen: 960 meter
 • Dalen: 960 meter

De beklimming van de Jebel Toubkal vormt natuurlijk het hoogtepunt van deze week. Het spitzekehren in het steile terrein doet ons nog flink zweten en de hoogte laat zich inmiddels ook goed voelen. De beloning is er daarom niet minder om. Vanaf de top kunnen we bij helder weer zelfs Marrakech zien liggen!

De top is gehaald!

Dag 6. RESERVEDAG OF DE TIZI OUAGANE

 • Stijgen: 520 meter
 • Dalen: 2000 meter

Mocht het weer op donderdag niet goed blijken te zijn of denken we nog een extra dag nodig te hebben om te acclimatiseren dan kunnen we er ook voor kiezen om de Jebel Toubkal pas op deze dag te beklimmen. Het back-up plan is dan om de 3735 meter hoge pas Tizi Ouagane te beklimmen. Aan het einde van de dag skiën we terug naar Imlil.

Dag 7. TRANSFER NAAR MARRAKECH

Vanuit Imlil rijden we in 2 uur terug naar Marrakech. In de middag is er nog tijd genoeg om deze hectische stad te verkennen. Op het Djemaa el Fna plein vind je slangenbezweerders, acrobaten en muziekkanten. Aangrenzend ligt een Soek (Arabische markt) waar je je onderhandel skills nog eens goed kan oefenen!

Toubkal

Dag 8. TRANSFER NAAR DE LUCHTHAVEN EN TERUGVLUCHT

In principe staat vandaag de terugvlucht naar Nederland op het programma. Mocht je Marokko nog iets beter willen leren kennen bestaat de optie om een paar dagen langer te blijven. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Veranderingen aan het bovenstaande programma zijn voorbehouden aan de gids. Afhankelijk van de wensen van de deelnemers, het weer, de condities en het niveau van de deelnemers kan het programma aangepast worden.  

 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

Optie plaatsen? Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's? Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl

Overig

Bergsportverzekering

Europeesche

Zorg voor een goede verzekering. Je reisverzekering heeft een speciale bergsportdekking nodig. Ook raden wij een goede annuleringsverzekering aan, zodat je annuleringskosten gedekt zijn als er bijvoorbeeld tussentijds medische bezwaren zijn tegen deelname. Je kunt beide verzekeringen afsluiten via Mountain Network bij de Europeesche.