Toerskiën licht gevorderden Lyngen Alpen, Noorwegen

Toerskiën over Noorse fjells en fjorden

 • Afdalingen van 1800 meter tot aan zee
 • Landschap van Noorse fjells en fjorden
 • Kans op het Noorderlicht
Prijs
€1795
Duur
8 dagen
Personen
5-7 deelnemers
Gids
1 gids per 7 deelnemers
Niveau

Niveau conditie

4 /5

Niveau techniek

3 /5

Programma

Toerskiën in de Lyngen Alpen is bijzonder door de noordelijke ligging en de nabijheid van de zee. Het klimaat, is ondanks de noordelijke ligging relatief mild. Met de huurauto kunnen we overal op het eiland mooie skitouren uitzoeken. Als kers op de taart heb je kans om het noorderlicht te zien.

Als het minimum aantal deelnemers vroeg genoeg (denk aan ca. 1 december 2019) bereikt wordt zal deze reis door de Nederlandse UIAGM berg- en skigidsen Boris Textor, Tomas van Lieshout en/of Jelle Staleman gegidst worden.

Kan jij goed skiën en heb je enige ervaring met offpiste skiën, dan is deze tocht echt iets voor jou. De Lyngen Alpen zijn bijzonder doordat er vaak vanaf zeeniveau wordt gestart. Je loopt de berg op en skiet dan weer terug met zicht op het water. Je conditie moet genoeg zijn om elke dag 1000 hoogtemeters te maken en als je de tijd neemt lukken 1200 hoogtemeters ook.

Programma van dag tot dag

Dag 1 – Aankomst, fjorden, zee, strand en sneeuw

Na je aankomst op Tromsø airport word je door de gids met de huurauto opgepikt. Vanaf dat moment kan het avontuur beginnen! Afhankelijk van de aankomsttijd van de vlucht kan het zijn dat we vandaag nog een klein toertje maken. Omdat het soms voorkomt dat de bagage later aankomt dan gehoopt overnachten we vandaag nog een nacht in Tromso.

Dag 2 – Toerskitocht met uitzicht op Tromso en zee

Vandaag staat een mooie tour op de huisberg van Tromso op het programma. Met ca. 1200 hoogtemeters is de Tromsdalstinden direct een mooie berg om in te komen. Tijdens de ca. 3 uur durende rit naar de Lodge waar we deze week overnachten rij je door een magisch landschap. De combinatie tussen zee, strand, fjorden, sneeuw en bergen is gewoonweg onvergetelijk.

Het pontje van Breivikeidet naar Svensby brengt ons naar het schiereiland. Vanaf het pontje kunnen we direct beginnen met het spotten van mooie lijnen en toerskitochten. Aangekomen op de lodge kunnen we bijkomen van de reis of in de middernachtzon nog een toerskitochtje maken.

Lyngen Alpen zijn perfect voor toerskitochten boven zee

Toerskiën in de Lyngen Alpen met uitzicht op het fjord!

Dag 3 – Het bos in bij slecht weer?

De eigenaar van de lodge is zelf ook UIAGM berggids en kent het gebied op zijn duimpje. Ook als de zicht- en sneeuwcondities wat minder zijn wordt er na wat navragen dus altijd nog een mooie tocht bedacht met goede sneeuw en de nodige bomen voor zicht tijdens mist.

De 2 toppen Stetinden (920m) en Veidalsfjellet (1121m) lenen zich door hun beboste hellingen en relatief lage toppen uitstekend voor minder goed weer. Beide toppen kunnen zelfs op 1 dag worden gedaan als iedereen fit is. Ook hier bestaat de mogelijkheid weer om de groep te splitsen.

Dag 4 – Machtige gletsjers

Na de relatief lage toppen van de eerste dagen wordt het tijd om de hoogte op te zoeken. Via de ‘hoofdstad’ Lyngsydet bereiken we met de huurauto het dorpje Koppangen. De Tafeltinden (1395) is met haar grote gletsjers 1 van de bekendere bergen in de Lyngen Alpen. Optioneel kan deze top ook vanuit een bootje via een verlaten strand beklommen worden.

Dag 5 – Een overschrijding

Het overschrijden van een berg kan je het ultieme vrijheidsgevoel geven. Je beklimt vandaag de Store Kjostinden (1488m) aan de Zuidkant en skiet hem aan de Oostkant weer af. De afdaling in het ongewisse zorgt voor wat spanning en dat maakt de voldoening aan het einde van de tocht des te groter!

Dag 6 – De hoogste top van de Lyngen Alpen!

De Jiehkkevárri is met 1834 meter de hoogste top van het schiereiland. Deze tocht is optioneel en alleen mogelijk als alle deelnemers conditioneel sterk en gemotiveerd zijn. Hoewel geen enkele top écht hoog is doet de sfeer toch denken aan de 4000ers van de Alpen.

Toerskiën Lyngen Alps in Noorwegen met uitzicht op zee

De bekende Noorse huisjes vind je ook op het schiereiland van Lyngen!

Dag 7 –  Met de boot naar een eiland

Als knallende afsluiter van deze week kan er voor gekozen worden om met de boot naar een afgelegen eiland te varen. Er wonen een handjevol mensen die dus alleen per boot boodschappen kunnen doen! Door de convexe (bolle) vorm van de hellingen lijkt het soms net of je direct het water in skiet.

Dag 8 –  Afscheid en vlucht naar huis

Veel te snel is de week voorbij. Je maakt nog een laatste rit terug naar Tromsø Airport en vervolgens vlieg je naar huis.

Het Noorderlicht in een goggle! Foto: Peter Hage

» Data & prijzen
 • download informatiedocument

  Vul hieronder je emailadres in. Wij sturen je dan direct een email met daarin het uitgebreide informatiepakket.
 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

» Data & prijzen
 • download informatiedocument

  Vul hieronder je emailadres in. Wij sturen je dan direct een email met daarin het uitgebreide informatiepakket.
 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

Optie plaatsen? Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's? Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl

Overig

Bergsportverzekering

Europeesche

Zorg voor een goede verzekering. Je reisverzekering heeft een speciale bergsportdekking nodig. Ook raden wij een goede annuleringsverzekering aan, zodat je annuleringskosten gedekt zijn als er bijvoorbeeld tussentijds medische bezwaren zijn tegen deelname. Je kunt beide verzekeringen afsluiten via Mountain Network bij de Europeesche.