Damavand trekking Iran 5671m

Ontdek Iran en beklim de hoogste vulkaan van Azië

 • Begeleid door Nederlandse expeditieleider
 • Reis in een kleine groep
 • Profiteer van uitgebreid acclimatisatie programma
 • Beklim al wandelend de hoogste vulkaan van Azië
 • Trek door de vallei van de duizend bloemen
 • Ontdek de Perzische cultuur
Prijs
€1895
Duur
12 dagen, waarvan 9 wandeldagen
Personen
5 tot 12
Gids
Ervaren Nederlandse expeditieleider uit het team van Mountain Network
Niveau

Niveau conditie

3 /5

Niveau techniek

1 /5

Programma

OP DIT MOMENT ZULLEN WIJ DE REIS NAAR DE DAMAVAND NIET ORGANISEREN VANWEGE DE POLITIEKE SITUATIE IN IRAN.

Beklim de Damavand in Iran. Tijdens deze bijzondere reis door Iran combineer je een bezoek aan de moderne hoofdstad Teheran en het ontdekken van de Perzische cultuur met de trektocht door het prachtige Lar nationaal park en een beklimming van de Damavand - met 5671m de hoogste berg van het Midden-Oosten én de hoogste vulkaan van Azië. Een reis voor de avontuurlijke bergwandelaar en ontdekkingsreiziger!

Als bestemming voor een voettocht denk je misschien niet meteen aan Iran… Maar deze bijzondere bestemming vormt de perfecte locatie voor een avontuurlijke trektocht. Vanuit het moderne Teheran zie je de hoge toppen van het Alborz gebergte al liggen. Voordat we de hoogte in gaan trekken we door de prachtige Lar vallei die bekend staat als vallei van de 1000 bloemen. Daarna maken we acclimatisatie beklimming en beklimmen we uiteindelijk  de hoogste berg van het land: Damavand. De beklimming is een mentale en fysieke uitdaging, maar technisch niet ingewikkeld. De grootste uitdaging wordt gevormd door de hoogte. Een goede voorbereiding en acclimatisatie onder professionele begeleiding is dan ook van groot belang.

Damavand trekking

Programma van dag tot dag

Het programma is met zorg uitgestippeld om een optimale acclimatisatie en daarmee de beste topkansen te bereiken. Daarnaast biedt het programma voldoende ruimte om te genieten van de omgeving en kennis te maken met de Iraans/Perzische cultuur.

dag 1: aankomst in Teheran

Aankomst op het I.K vliegveld in Teheran, transfer naar hotel in het centrum, onder begeleiding geld wisselen, eerste kennismaking met de stad, gezamenlijk diner in lokaal restaurant en briefing.

Teheran

dag 2: start van de Lar vallei trektocht

Na het vroege ontbijt vertrekken we met 4×4 jeeps naar de bergen. We rijden langs verschillende bergdorpen tot  ongeveer 2500-3000m hoogte, afhankelijk van de condities van de weg. We laten we grote duffel met bagage in de jeeps achter en gaan te voet met een dagrugzak verder. We lopen ongeveer 6 uur over het waanzinnig mooie Lar plateau, langs een bergmeer en met uitzicht op de Damavand. Aan het einde van de dag komen we aan in ons kamp, dat we met hulp van de staff iedere dag zelf opbouwen. Er wordt voor ons gekookt.

Ons tentenkamp

dag 3: de vallei van de duizend bloemen

Het Lar plateau staat bekend als de vallei van de duizend bloemen. Vandaag hebben we een relatief korte wandel dag van 4 uur en voldoende tijd om foto’s te maken en te genieten van het prachtige landschap. Jeeps brengen de bagage naar het volgende kamp.

dag 4: acclimatisatie beklimming

De hoogte van de Damavand maakt het noodzakelijk om extra te acclimatiseren om hoogteziekte te voorkomen. Daarom beklimmen we vandaag een berg van ongeveer 3600m in de Doberar keten om ons lichaam alvast aan de hoogte te laten wennen. Na een vroeg ontbijt vertrekken we voor onze beklimming. We lopen ongeveer 5 uur naar de top (of zo hoog mogelijk), waar we genieten van het uitzicht en dalen daarna in ongeveer 3 uur af. We slapen weer in ons kamp in de Lar vallei.   

dag 5: Poulor

Na het ontbijt vertrekken voor het laatste gedeelte van onze Lar vallei trektocht. In ongeveer 4 uur lopen we naar de Oostelijke grens van het nationaal park, waarmee we het park van West naar Oost hebben doorkruist. Bij de uitgang van het park stappen we in de jeeps om naar het dorp Poulor te rijden. Daar hebben we tijd om te douchen en rusten in het bergsport pension waar we in stapelbedden zullen overnachten. De rust kunnen we goed gebruiken want morgen hebben we een zware acclimatisatie dag voor de boeg.

Genieten van het uitzicht

dag 6: Base Camp

Na het ontbijt vertrekken we rustig naar de Damavand. Na een korte rit in de jeeps lopen we in ongeveer 2 uur naar Base Camp op 3000m, daar zetten we ons kamp op en genieten we van onze eerste dag op de berg.

dag 7: High Camp

Vandaag laden we voor het eerst onze bagage op muilezels, onze bestemming is niet meer toegankelijk voor jeeps. Via de Zuidelijke route lopen we naar de Bargahe Sevom hut op 4250m, die in 2009 is gebouwd. In de hut kunnen we eten en opwarmen. We slapen buiten de hut in onze tenten.

dag 8: acclimatiseren

Vandaag klimmen we naar ongeveer 4800m om te acclimatiseren en keren terug naar High Camp. In geval van slecht weer kunnen we het programma aanpassen en de topdag naar voren of naar achteren verplaatsen.  Hoewel Damavand ongeveer net zo hoog is als bijvoorbeeld de Kilimanjaro, behoeft deze reus wat extra acclimatisatie vanwege de Noordelijkere ligging.

In de sneeuw

dag 9: toppoging

Na een vroeg ontbijt vertrekken we nog voor zonsopkomst richting de top van de hoogste vulkaan van Azië op 5671m. Het blijft een wonderbaarlijke belevenis om de zon op te zien komen boven het berglandschap. Vanaf de top kun je in de vulkaankrater kijken en genieten van het weidse uitzicht. Na het vieren van het letterlijke hoogtepunt van deze reis dalen we af naar High Camp. Vandaag is een lange en uitdagende dag, we lopen ongeveer 10-12 uur en overbruggen ruim 1400 hoogtemeters.

dag 10: warme bronnen

Na het ontbijt dalen we af en rijden met de jeeps terug naar ons pension in Poulor. Daar kunnen we douchen en rusten. In de middag is er de mogelijkheid om de Abe Garm Larijan warm water bronnen te bezoeken. In het lokale badhuis kun je genieten van het warme water dat uit de vulkaan afkomstig is en waaraan een helende werking wordt toegeschreven. Helend of niet, je spieren zullen je dankbaar zijn! We overnachten in Poulor.

dag 11: Teheran

Na het ontbijt worden we teruggebracht naar Teheran waar we de hele dag de tijd hebben om de stad te ontdekken. Opties zijn een bezoek aan de grote Bazaar, het Golestan paleis of een van de musea. De expeditieleider zal inventariseren wat de groep leuk vindt en een programma opzetten. In geval van slecht weer is vandaag ook een reserve dag.

Grote bazaar in Teheran

dag 12: vertrek

Vandaag vliegen we terug naar Nederland. Vanuit het hotel is de transfer georganiseerd.

Deelnemen?

De gehele reis is een fysieke en mentale uitdaging: niet alleen vraagt de nieuwe omgeving en cultuur om aanpassingsvermogen, ook de 8 tot 10 dagen lopen met een rugzak vragen het uiterste van je. De route is technisch niet uitdagend maar de topdag is zwaar.

Om te kunnen deelnemen aan deze reis is het van belang dat je al een goede basisconditie hebt. Daarnaast raden we aan om de Damavand te beklimmen met enige voorgaande bergwandel ervaring (bijvoorbeeld tochten in de Alpen, Toubkal of Kilimanjaro). 

Deze reis is geschikt voor reislustige mensen met een flexibele instelling, die niet bang zijn voor een beetje avontuur.

Veiligheid

Wij doen er alles aan om risico’s te minimaliseren en de veiligheid te waarborgen. Belangrijkste zaken op een rijtje:

 • Begeleiding door eigen Nederlandse expeditieleider. Deze gecertificeerde persoon heeft ervaring met groepen begeleiden en het voorkomen en behandelen van hoogteziekte. Je ontmoet de expeditieleider op Schiphol en reist het gehele programma samen.
 • Daarnaast werken wij samen met lokale gidsen die het gebied goed kennen.
 • Bijna nergens is er goed GSM bereik. De expeditieleiders hebben allemaal een eigen satelliet telefoon bij zich waarmee zij op elk gewenst moment contact kunnen leggen met de lokale organisatie of met Nederland.
 • Uitgebreide medicamenten zijn aanwezig.

In bepaalde delen van Iran (bij de grenzen met Pakistan, Afganistan en Irak) geldt een negatief reisadvies.  Deze gebieden liggen ver weg van onze bestemming. Het gebied waar wij zullen reizen rondom Teheran, de Lar vallei en de Damavand is het op moment van schrijven veilig. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt ons reisgebied hetzelfde als vrijwel alle niet-Westerse gebieden. Bekijk voor meer informatie deze website. We zijn ons ervan bewust dat de politieke situatie in Iran kan wijzigen. Daarom houdt Mountain Network de actuele situatie scherp in de gaten. We zullen 21 dagen voor vertrekt checken of de actuele situatie de reis toelaat en of wij het verantwoord achten af te reizen. Mocht dat niet het geval zijn, dan krijg je je reissom gewoon terug.

» Data & prijzen
 • download informatiedocument

  Vul hieronder je emailadres in. Wij sturen je dan direct een email met daarin het uitgebreide informatiepakket.
 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

» Data & prijzen
 • download informatiedocument

  Vul hieronder je emailadres in. Wij sturen je dan direct een email met daarin het uitgebreide informatiepakket.
 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

Optie plaatsen? Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's? Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl

Overig

Bergsportverzekering

Europeesche

Zorg voor een goede verzekering. Je reisverzekering heeft een speciale bergsportdekking nodig. Ook raden wij een goede annuleringsverzekering aan, zodat je annuleringskosten gedekt zijn als er bijvoorbeeld tussentijds medische bezwaren zijn tegen deelname. Je kunt beide verzekeringen afsluiten via Mountain Network bij de Europeesche.