Tussen Hemel en Aarde

Een begrip in Amsterdam en daarbuiten

De huidige locatie van Mountain Network Amsterdam is niet de eerste geweest in onze hoofdstad. Een aantal jaar hebben wij gezeten in een voormalige kerk in de wijk Bos en Lommer; Tussen Hemel en Aarde (THEA voor intimi). Floriaan Drewes, oud-locatiemanager van Mountain Network Amsterdam kijkt terug op deze bijzondere locatie.


In 1996 besloot Hans Zandvliet een klimhal te beginnen in de door buurtkinderen en junkies overgenomen voormalige Sint Josephkerk in de wijk Bos en Lommer in Amsterdam. Sinds de opening was Tussen Hemel en Aarde een begrip. De betonnen kerk had een aparte sfeer waar veel klimmers zich thuis voelden. Veel elementen van de oude kerk waren nog aanwezig. Als je uit een boulder viel moest je uitkijken dat je het altaar niet raakte. De enorme open ruimte was niet warm te krijgen, wat evenwel de frictie bij het klimmen ten goede kwam. Het moest buiten dan niet te vochtig zijn, want het gebouw was zo lek als een mandje. Het was soms zo koud dat er voor barmedewerkers een donsjas klaarlag, om het nog een beetje uit te houden.

De wanden waren erg geschikt voor trainingen. Een aantal Nederlandse topklimmers, zoals Jorg Verhoeven, Casper ten Sijthoff en Roman van der Werf zijn groot geworden in de succesvolle trainingsgroep onder leiding van Bart Korff. De routes en boulders waren stevig gewaardeerd; er werd wel eens gezegd dat je een Zuid-Franse 7a hebt, dan komt een Belgische 7a, maar de moeilijkste is een THEA 7a. Op vrijdagavonden werden vaak plaatjes gedraaid en ontstond er af en toe spontaan een feestje, wat soms een beetje uit de hand liep.

Nadat Hans een ongelukje kreeg bij het vervangen van TL-lampen, kon hij niet meer lang staan en kwam hij steeds minder in de hal. Hij deed daarvoor al weinig aan marketing en zijn afwezigheid creëerde een gezellige, maar voor de gemiddelde klimmer ontoegankelijke, anarchie. Daardoor kwamen er steeds minder mensen en liep de omzet sterk terug. Inmiddels was Hans bezig met een nieuwe locatie voor THEA, de kerk zou immers plaats moeten gaan maken voor een nieuwe wijk. Toen Hans ernstig ziek werd heeft hij de noodlijdende hal in 2008 overgedaan aan Mountain Network. Kort daarna stierf hij aan de gevolgen van zijn ziekte.

Mountain Network heeft de laatste jaren, voor de verhuizing naar de nieuwe locatie, hard gewerkt om THEA in oude glorie te herstellen. Er kwamen nieuwe grepen en elementen en er zijn een aantal mooie evenementen georganiseerd, waaronder vier Nederlandse kampioenschappen. De bezoekersaantallen namen gestaag toe en de hal haalde weer zwarte cijfers. Met een groots en waardig feest is uiteindelijk afscheid genomen van een plek waar menigeen zijn eerste verticale meters heeft gemaakt en is gegrepen door de sport die ons allen zo lief is.

Voor diegenen die hem weten te staan, is de toren, van de inmiddels tot rijksmonument omgedoopte kerk nog steeds te zien vanuit de huidige klimhal (die overigens door veel ‘oude’ klanten nog steeds liefkozend THEA wordt genoemd).

Hieronder twee filmpjes van het NK Sportklimmen en het NK Boulderen, gehouden in THEA.