Beginnerscursus Alpinisme Arolla
Hoe uitdagend is deze reis?
Arolla is een rustig dorpje in Wallis, omringd door indrukwekkende toppen. Tijdens deze cursus ga je op pad in dit relatief rustige deel van de Alpen, om je eerste stappen in het alpinisme te zetten. Onder begeleiding van een ervaren UIAGM berggids ga je met een vertrouwd gevoel de bergen in en leer je de basisvaardigheden van het alpineren.
Geduldig brengt de gids je de kneepjes van het vak bij en laat hij je de mooiste plekjes van het gebied zien. Vanaf een tweetal gezellige hutten maak je tochtjes en ga je trainen in zowel rots als ijs en sneeuw. Aan het einde van deze alpinisme cursus ben je in staat zelfstandig de eerste eenvoudige bergtochten te ondernemen.
Deze week komt onder andere aan bod:
- Lopen in touwgroepen op stijgijzers
- Looptechnieken in sneeuw en ijs
- Klimtechnieken met stijgijzers in steiler sneeuw en ijs
- Efficiënt en vlot bewegen in blokkenterrein
- Vlot leren klimmen in rots met zware schoenen
- Klimmen met stijgijzers in mixed terrein (rots, ijs en/of sneeuw)
- Remtechnieken in sneeuw en ijs
- Diverse touw- en reddingstechnieken
Bekijk ook onze andere cursussen in Chamonix, bij de Wildspitze en in de Ecrins!
Waarom deze alpinisme cursus?
- Onze meest laagdrempelige beginners cursus alpinisme!
- Ervaar het huttenleven op sfeervolle berghutten
- Leer de basisvaardigheden van het alpinisme
- Beklimming van 2 toppen van rond 3500 meter
- Tijdens mooie tochten breng je het geleerde in de praktijk
Beginnerscursus Alpinisme Arolla programma
Dag 1: Aankomt in Arolla
Arolla is met 2008 meter hoogte één van de hoogst gelegen dorpjes van Zwitserland. Prachtig gelegen tussen spitse toppen kom je hier na de lange rit vanuit Nederland helemaal tot rust. Je overnacht vandaag in een hotel of pension in het dal. Sommige hotels lijken eigenlijk meer een berghut en beschikken soms ook over een ‘lager’ zoals je dat boven op de berghutten ook vindt.
Dag 2: Aanloop naar de Cabane des Aiguilles Rouges (2814 m)
Via een prachtige wandeling oriënteer je zelf naar de hut. Het hoofdthema voor vandaag is rots. Afhankelijk van het weer oefen je in de rotsklimtuin beneden in het dal vóórdat je naar de hut loopt of je oefent in het blokkenterrein nabij de hut. Hoe beweeg je soepel door het blokkenterrein en wat is nu de juiste wandel- en klimtechniek? In de avond legt de gids je uit hoe je met kaart en kompas kunt oriënteren en hoe je een tochtvoorbereiding maakt.
1000 m stijgen, 100 m dalen
Dag 3: Je eerste echte top en een gletsjer
Vandaag staat in het teken van sneeuw en ijs. Gister avond heb je een tochtvoorbereiding gemaakt voor de beklimming van de Pointe de la Vouasson (3489 m). Via het wandelpad en later via geröll bereik je de gletsjer. Hoe werkt dat precies met de stijgijzers? De gids legt uit hoe je ‘aan touw’ gaat en laat je de touwhandelingen zelf doen. In de afdaling oefen je het lopen en remmen in de sneeuw.
650 m stijgen, 650 m dalen
Dag 4: De overschrijding naar de Cabane des Dix
Via het alpiene pad bereik je de Col des Ignes (3182 m). De losse blokken en het geröll vergen een goede en stabiele wandeltechniek, perfect terrein om te oefenen! Vanaf de col daal je ook weer in lastig terrein af naar de Glacier de Cheilon, de 2e gletsjer van deze week. Inmiddels weet je zelf hoe je veilig de gletsjer kunt oversteken.
In de middag is er nog tijd om het prusikken in de rots en de verschillende zekertechnieken te oefenen. Er moet daarbij ook wat geklommen worden en boven aangekomen mag je voor het eerst abseilen! Je overnacht op de Cabane des Dix.
950 m stijgen, 100 m dalen
Dag 5: Oefenen geblazen
’s Ochtends beginnen we met het oefenen van de ‘Seilrolle’. Een techniek om iemand anders die in een gletsjerspleet gevallen is eruit te takelen. In de middag maken we standplaatsen in sneeuw en ijs en de verschillende zekertechnieken die daarbij komen kijken. In de avond plan je onder begeleiding van de berggids de tocht naar jouw eerste bergtop!
Dag 6: La Luette (3547 m)
Vandaag staat de beklimming van La Luette (3548 m) op het programma. Met de geleerde touwtechnieken voer je de tocht zelfstandig uit. De gids grijpt in als de veiligheid in het gedrang komt en geeft tips en tricks; ‘waar zet ik welke touwtechniek in en klopt de timing nog met mijn planning?’ ‘Waar bevind ik mij op de kaart en klopt het weer nog wel?’ ‘Voel ik me nog goed en hoe zit dat met mijn maatje?’
Na de lunch op de hut vertrek je richting het dal. Via steile trappen en staalkabels bereik je de Pas de Chèvres vanwaar je de afdaling naar Arolla inzet. Beneden in het dal geniet je na met een biertje en kijk je terug op een fantastische week. Je kan de gids nog vragen stellen over eventuele topjes die je in de toekomst zelfstandig kunt doen en het geleerde dus in de praktijk kunt brengen!
700 m stijgen, 1450 m dalen
Dag 7: De terugreis
Na het ontbijt neem je afscheid van elkaar en rij je met een voldaan gevoel terug naar huis!
Extra informatie
Bergsport vraagt om een flexibele instelling. Het programma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma van deze alpinisme cursus door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal of bij de hut.
Accommodatie
In Arolla verblijf je in een eenvoudig maar sfeervol berghotel. Je slaapt deze week ook in verschillende berghutten: Cabane des Aiguilles Rouges en Cabane des Dix, waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van het hotel, chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.
Deelname
Om deel te nemen aan de Beginnerscursus Alpinisme heb je geen bergsportervaring nodig, maar wel een goede basisconditie. Bergwandelervaring is zeker een pré.
Galerij van de Beginnerscursus Alpinisme Arolla
Voorbereiden op je avontuur
Gratis informatiedocument
Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:
- Het programma
- De gidsen
- De logistiek
- Benodigd materiaal
- Acclimatiseren
- Kosten en meer
Informatiebijeenkomst/webinar
Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten of zorg dat je een van onze webinars bijwoont. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:
- Voorbereiding
- Het programma op de berg
- Kleding en materiaal
- Trainingsadvies
- Praktische informatie
Trainingshandleiding
Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.
Uitrustingslijst en materiaalvideo's
Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen. Daarnaast krijg je toegang tot een reeks video's met uitleg over al het materiaal dat je nodig hebt!
Dit regelen wij voor je:
- Pickel
- Helm
- Klimgordel
- Stijgijzers
De belangrijkste items die jij mee moet nemen:
- HMS triple lock karabiner
- Tuber
- Prusiktouwtjes
- Schroefkarabiners
- Bandschlinge
- Bergschoenen, minimaal categorie C
- Loopstokken
- Rugzak (35 tot 45 liter)
- Lakenzak
- Waterdichte kleding
- Thermokleding
- Donsjas
- Fleecetrui/-vest
- Wandelbroek
- Sokken en ondergoed
- Dikke en dunne handschoenen
- Zonnebril (minimaal categorie 3)
Voorbereidingsbijeenkomst en kennismaking
Online voorbereidingsbijeenkomst
Ter voorbereiding organiseren we een online bijeenkomst, waarin we je alles vertellen over het programma, het benodigde materiaal en de voorbereiding. Mocht je daar niet bij kunnen zijn, dan is het mogelijk om dit terug te kijken.
Introductieles klimmen
Daarnaast bieden we je de mogelijkheid om kennis te maken met je groep tijdens een introductieles klimmen op onze locatie in Nieuwegein. Daarbij maak je niet alleen kennis met je groep, maar ook met de basis van klimtechniek en zekeren. Dat dan weer goed van pas tijdens de cursus
Wel en niet inbegrepen in het programma
Wel inbegrepen
Voorbereiding:
- Online voorbereidingsbijeenkomst
- Toegang tot uitlegvideo's over materiaal
- Kennismaking en introductieles klimmen
Alpen programma:
- 5 dagen begeleiding door UIAGM berggids (1:6)
- 4x overnachting in een berghut op basis van halfpension
- 2x overnachting in het dal in een hotel, pension of hut op basis van halfpension
- Bergsportuitrusting (o.a. helm, gordel, pickel, stijgijzers)
- Toeristenbelasting
- Calamiteitenfonds
Niet inbegrepen
Alpen programma:
- Vervoer naar Arolla toe
- Lunch, snacks, drankjes en consumpties
- Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
- Bijdrage calamiteitenfonds (€ 2,50) en SGR (€ 5,-)
Mountain Network gidsen en instructeurs
Onze reizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn. Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expeditie behoort allemaal tot hun expertise! Onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent tijdens deze cursus alpinisme dus in goede handen!
Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?
Bij het gehele programma is er 1 gids per 6 deelnemers aanwezig.