Kilimanjaro beklimmen – Lemosho

11 dagen
7 - 14 avonturiers
5895 meter
Medium
Mountain Network - Kilimanjaro-header-1
Tanzania

Kilimanjaro Lemosho

BEKLIM DE HOOGSTE BERG VAN AFRIKA
Eerstvolgende vertrek
5 februari 2022
Reisduur
11 dagen
Deelname vanaf
€ 3195
Deelnemers
7 - 14 avonturiers
Gids ratio
1:2

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
9 / 20
Conditie 3 / 5
Techniek 1 / 5
Hoogte 3 / 5
Afzien 2 / 5
Conditie 3 / 5
Je hebt een zeer goede conditie en je spieren zijn extra getraind. Je kunt een lange tocht (8-10 uur) met mogelijk een flinke rugzak (12-15 kg) lopen.
Techniek 1 / 5
Wandelen of lopen in terrein waarbij je je handen niet nodig hebt. In principe worden er geen touwen gebruikt. Gebruik van stijgijzers is mogelijk.
Hoogte 3 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 5000 en 6000 meter.
Afzien 2 / 5
Overnachtingen in tenten/barakken, maar je kookt niet zelf. Je hoeft alleen een dagrugzak te dragen.

De Kilimanjaro. Er gaat iets magisch uit van de berg. De hoogste berg van Afrika, die met zijn witte top hoog uittorent boven de savanne, heeft voor veel mensen een bijzondere aantrekkingskracht. Wij snappen dat. Elke keer weer zijn we diep onder de indruk van de berg, de omgeving en de mensen. We ervaren het als een voorrecht dat we al vele jaren terug mogen keren om de ‘Uhuru Peak’ (piek van de vrijheid) met groepen te mogen beklimmen.

De Kilimanjaro beklimmen wij via de Lemosho route. We hebben deze route gekozen omdat deze route ruim voldoende mogelijkheid bied om te acclimatiseren en van de natuur te genieten. Voor het bereiken van de Uhuru Peak trekken wij 8 dagen uit op de Lemosho route. We kiezen voor een relatief lang verblijf op de berg om het risico op hoogteziekte zo klein mogelijk te houden en daarmee de kans op het bereiken van de top zo groot mogelijk. De Lemosho route biedt een extra dag in het regenwoud en de lage begroeiing en is dé route voor natuurliefhebbers. De route loopt door schitterende bossen via de heide-zones naar het spectaculaire Shira plateau om vervolgens via de zuidzijde de top te beklimmen.

De Kilimanjaro beklimmen is bepaald geen ‘walk-in-the-park’. Veel mensen hebben een beeld van glooiende hellingen, brede wandelpaden en eenvoudige dagtochten. Wat klopt is dat de Kilimanjaro beklimming geen echte technische moeilijkheden kent. Wat niet klopt is dat het een simpele wandeling is naar de top. De paden zijn soms behoorlijk steil en op kleine stukken is het zelfs handen- en voetenwerk. Verder speelt de hoogte een grote rol bij het beklimmen van de Kilimanjaro en het behalen van de top. Kies er daarom voor om de Kilimanjaro te beklimmen met Mountain Network. Als bergsportorganisatie weten wij hoe je om moet gaan met grote hoogtes en wij sturen een Nederlandse expeditieleider mee om je te begeleiden.

Daarnaast hecht Mountain Network grote waarde aan sociaal verantwoord reizen. Op de Kilimanjaro werken wij samen met non-profitorganisatie KPAP (Kilimanjaro Porters Assistance Project), die er actief op toe ziet dat de lokale staff goed behandeld wordt – iets dat helaas niet vanzelfsprekend is in een land waar veel corruptie heerst. Download het informatiedocument onderaan deze pagina voor meer informatie over deze samenwerking.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Rustigere en langere routes: optimaal acclimatiseren met de Lemosho route
 • Nederlandse expeditieleiding
 • Goed voorbereid op pad: informatiebijeenkomst, voorbereidingsdag op de Veluwe en trainingshandleiding
 • Sociaal verantwoord op reis: goede zorg voor lokale porters

Video Klimanjaro Expeditie

Benieuwd of de Kilimanjaro beklimmen wat voor jou is? Bekijk de video voor een impressie van de Kilimanjaro Expeditie!

Ervaringen van andere deelnemers

Het was van A tot Z perfect geregeld: de informatiemails, het persoonlijk contact met Lieke, alle kledingtips, de kwaliteit van het gehuurde materiaal, het voorbereidingsweekend in de Ardennen, onze geweldige expeditieleider Maaike en de afstemming met de locale Tanzaniaanse gidsen. Top...

Ella, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Alles gewoon super, ook het feit dat jullie samenwerken met Africa Walking Company, die vrouwelijke dragers de kans geven, ook om zich op te werken tot gids!

Imelda, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Het contact met Lieke, voorafgaande aan de Challenge, was erg prettig. Fijn om een vast contactpersoon te hebben! Onze expeditieleidster Barbara heb ik als zeer prettig en professioneel ervaren. Wat een fijn mens en wat een kennis en kunde. Het is een aanrader om met Barbara op expeditie te gaan!

Lana, beoordeelde ons met een 9,1 op klantenvertellen.nl

Kilimanjaro Lemosho programma

Dag 1 – Vertrek vanuit Nederland & aankomst in Tanzania

Aankomst op Kilimanjaro International Airport en transfer naar het hotel.

Dag 2 – Briefing

Vandaag staat in het teken van de voorbereiding op de trekking. Deze dag biedt de kans je laatste spullen op orde krijgen, je tas te pakken en jezelf klaar te maken voor de expeditie. De expeditieleider geeft de pre-expeditie briefing.

Dag 3 – Door de jungle

Na het ontbijt vertrekken we per bus naar de Gate die we na 1,5 uur rijden bereiken. De tocht loopt door de dichtbegroeide jungle waar colobusaapjes, blue monkeys en wilde vogels je welkom heten. Einde van de middag komen we aan bij het Big Tree Camp (2750 m), dat diep in de jungle ligt. Na aankomst heb je nog voldoende tijd om foto’s te maken en vogels te spotten.

3 uur hiken, 500 m stijgen

Mountain Network - Kilimanjaro-45

Dag 4 – Het Shira plateau

Vandaag lopen we het regenwoud uit, de begroeiing wordt langzaam taaier en lager en ook de fauna verandert. Een milde klim (wandel over steiler terrein) naar de rand van het Shira plateau volgt. We hebben kans om buffels te spotten voordat we Shira Camp 1 (3600 m) bereiken.

5 uur hiken, 850 m stijgen

Mountain Network - Kilimanjaro-49
Over het Shira plateau

Dag 5 – Shira Camp 2 (3800 m)

Over het Shira plateau lopen we via uitgestrekte steppe omhoog. Het pad klimt gestaag langs rotsachtige heuvels met vulkanisch gesteente en cactussen. Je hebt een weids uitzicht op de besneeuwde top van de Kilimanjaro maar ook op het regenwoud dat onder je ligt. Ergens aan het begin van de middag komen we aan in Shira Camp 2. De rest van de middag kan je uitrusten en genieten van de zonsondergang over Mount Meru. Dit is de plaats waar de Machame route zich bij de Lemosho route voegt.

4 uur hiken, 200 m stijgen

Dag 6 – Lava Tower

Via het zogenaamde Moorland plateau wandelen we rustig en gestaag via vulkanische bergruggen naar Lava Tower tot ongeveer 4500 m hoogte. Vervolgens daalt het pad naar Barranco Valley waar we verblijven in het spectaculaire Barranco Camp (3950 m). Dit kamp ligt beschut gelegen tussen torenhoge rotsen.

7-9 uur hiken, 700 m stijgen, 550 m dalen

Aanloop naar kilimanjaro

Dag 7 – Klauteren op Barranco Wall

We starten de dag met een flinke klauterpartij op de Barranco Wall. Het is voor iedereen prima te doen maar handen en voeten zijn wel nodig om deze 300 meter hoge wand te beklimmen. Het ziet er steiler uit dan het is en je wordt uiteraard goed begeleid door de gidsen! Vervolgens leidt de route via glooiend landschap met prachtige vergezichten nog een paar uur naar Karanga Camp (4000 m) waar overnacht wordt.

5-7 uur hiken, 300 m stijgen, 250 m dalen

Mountain Network - Kilimanjaro-14
Wandelen door rotsachtig terrein.

Dag 8 – Barafu Camp (4650 m)

Vandaag is een relatief korte wandeldag. We volgen in een woestijnachtige omgeving een gemakkelijk pad dat ons via de oostkant van de berg naar Barafu Camp leidt. Hier komen we, als alles goed gaat, al voor het middaguur aan. De rest van de middag heb je de tijd om je te ontspannen en je klaar te maken voor de topdag.

3-5 uur hiken, 650 m stijgen

tenten voor kilimanjaro

Dag 9 – De top

Rond middernacht word je gewekt door de gidsen. Je eet en drinkt nog snel wat en dan vertrekken we naar de top. Een lichte rugzak met alleen wat kleding, eten en drinken en een hoofdlampje op je hoofd is het enige dat je bij je draagt. Een steil puinpad leidt ons in een gestaag tempo naar de kraterrand waar we met zonsopgang verwachten aan te komen. Bij Stella Point op 5739 meter rusten we uit en genieten van de zon die langzaam opkomt.

De laatste 2 uur via de kraterrand naar Uhuru Peak (5895 m) passeren we spectaculaire ijswanden. De top komt steeds dichterbij maar de laatste loodjes zijn pittig. De beloning mag er zijn; je hebt het hoogste punt van Afrika bereikt! Na de topfoto dalen we snel af naar beneden waar je in Barafu Camp welkom wordt geheten door alle porters en keukenstaf. Na de lunch vertrekken we naar Millennium Camp (3800 m) waar we de laatste nacht op de berg doorbrengen.

10-16 uur hiken, 1245 m stijgen, 2095 m dalen

 

Mountain Network - Kilimanjaro-32
Op naar de top!

Dag 10 – Afdalen en naar Arusha

Na de afscheidsceremonie van onze gidsen, porters en keukenstaff pakken we nog een keer de rugzak op voor de laatste afdaling naar beneden. Een goed pad slingert door het prachtige tropische woud naar Mweka Gate (1980 m). Daar staat de bus klaar die ons in twee uur naar het hotel in Arusha brengt. ’s Avonds sluiten we de expeditie gezamenlijk af met een feestelijk diner.

4-6 uur hiken, 1820 m dalen

Dag 11 – Vertrek naar Nederland

Afsluiting en transfer naar Kilimanjaro Airport of aansluitend start post tour.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal, bij de hut of rondom het kamp.

Accommodatie

Voor en na de beklimming overnacht je in een comfortabele lodge net buiten de stad: de Kigongoni Lodge. In deze lodge vind je een restaurant, een bar, een zwembad en verblijf je op basis van halfpension: ontbijt en diner. Het eten is uitstekend.
Op de berg wordt er overnacht in 2-persoons koepeltentjes. De tentjes worden opgezet en ’s ochtends weer afgebroken door de lokale dragers. Ook worden er groepstenten opgezet waar je samen eet en drinkt.

Instroomeisen

Deelname aan de expeditie staat open voor bergsporters met een meer dan uitstekende conditie en motivatie en tijd om voor de Kilimanjaro te trainen.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument 2

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden.  Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Het programma
 • De gidsen
 • De logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network voorbereidingsdag

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst zomer

Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

IMG_5935

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dag krijg je een presentatie over wat je in de bergen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de omstandigheden op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar afhankelijk van de geboekte reis gaan we wel een flinke wandeling op de Veluwe. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • Wandeling
 • Lunch
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsdag in Nederland:

 • Wandeling
 • Lunch
 • Materiaal workshop
 • Informatieve presentatie

Lokaal programma:

 • Begeleiding door Nederlandse Mountain Network expeditieleider én lokale berggidsen
 • 3x overnachtingen in luxe lodge met zwembad in Arusha o.b.v. 2-persoonskamer en inclusief halfpension
 • Alle overige overnachtingen op de berg, in 2-persoons koepeltenten
 • Alle maaltijden op de berg
 • Transfers van Kilimanjaro Airport – Arusha en retour (eerste en laatste dag in programma)
 • Lokaal vervoer Arusha – start/eindpunt beklimming
 • Alle lokale vergunningen en toeslagen, o.a. Kilimanjaro National Park fee t.w.v. $ 1109
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

 • Vluchten
 • Visum ($ 50)
 • Fooiengeld ($ 210)
 • Transfers van en naar Kilimanjaro Airport op afwijkende dagen (een losse Airport transfer kost € 60,- enkele reis)
 • Consumpties en lunch/snacks in het dal
 • Toeslag voor een 1-persoonskamer/tent: € 380,- (optioneel)
 • Kleding- en overige uitrusting
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds á € 2,50
 • SGR bijdrage (€ 5,-)

Mountain Network gidsen

Onze trekking- en expeditie reizen worden begeleid door ervaren Nederlandse expeditieleiders uit het vaste Mountain Network team. De ervaring leert dat door de extra begeleiding van onze expeditieleider niet alleen het krijgen van hoogteziekte wordt verkleind en de kans op het behalen van de top aanzienlijk wordt vergroot, maar dat dit ook ten goede komt aan de veiligheid en het optimaal beleven van de expeditie. Onze expeditieleiders werken altijd samen met lokale gidsen. Met het inzetten van lokale gidsen stimuleren we de lokale economie en voldoen we aan de lokale wetgeving. De expeditieleider neemt alle communicatie met de lokale gidsen en autoriteiten op zich.

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je op pad met een Nederlandse expeditieleider en lokale berggidsen 1:2.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen, dan krijg je vanzelf een melding.

Deze reis boeken als privégroep:  Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar travel@mountain-network.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids
5 februari 2022 - 15 februari 2022
4 van de 14 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 3195
Joanne Wissink
25 juni 2022 - 5 juli 2022
13 van de 14 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 3195
21 september 2022 - 1 oktober 2022
14 van de 14 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 3195
Boeken

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt deze reis je aan maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - Kilimanjaro-header-1

Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit?

Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl.

Neem contact op