Expedition Medicine Course - Margherita Peak

12 dagen
10 - 16 avonturiers
5109 meter
Medium
Oeganda

Expedition Medicine Course - Margherita Peak

TREKTOCHT DOOR RUIGE AFRIKAANSE NATUUR MET ALPIENE BEKLIMMING
Eerstvolgende vertrek
11 februari 2023
Reisduur
12 dagen
Deelname vanaf
€ 4350
Deelnemers
10 - 16 avonturiers
Gids ratio
1:3

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
9 / 20
Conditie 3 / 5
Techniek 2 / 5
Hoogte 3 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 3 / 5
Je hebt een zeer goede conditie en je spieren zijn extra getraind. Je kunt een lange tocht (8-10 uur) met mogelijk een flinke rugzak (12-15 kg) lopen.
Techniek 2 / 5
Er worden touwen gebruikt om gletsjers over te steken. Het terrein wordt wat steiler (<40 graden) met mogelijk 2e graads rotsterrein.
Hoogte 3 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 5000 en 6000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

Deze cursus wordt georganiseerd in samenwerking met Outdoor Medicine.

Op de grens van Congo en Oeganda, diep verstopt in de regenwouden van het Rwenzori gebergte, ligt één van de hoogste toppen van Afrika. De 5109 meter hoge Margherita Peak op Mount Stanley is de op twee na hoogste top van het Afrikaanse continent. Ondanks dat de top enkele honderden meters lager is dan de Kilimanjaro, is de beklimming naar deze afgelegen en vergletsjerde top zeker niet minder uitdagend!

Het Rwenzori gebergte strekt zich uit over een lengte van 120 kilometer, op de grens van Congo en Oeganda. Het gebergte staat bekend om zijn overweldigende natuur, met dichte oerwouden en indrukwekkende watervallen. Bovendien is het een van de weinige plekken waar berggorilla’s leven. Tijdens deze trekking ontdek je de bijzondere natuur van de Rwenzori, op weg naar de hoogste top van het massief. De beklimming van Margherita Peak is bovendien een echte alpiene uitdaging, over gletsjers en rotsterrein! Deze tocht is een mooie uitdaging voor ervaren hikers die graag de hoogte opzoeken.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument
 • Expedition Medicine Course voor artsen op unieke en diverse locatie
 • Adembenemende Afrikaanse natuur
 • Alpiene beklimming van de op twee na hoogste berg van Afrika
 • Uitdagende beklimming voor ervaren hikers

Expedition Medicine Course - Margherita Peak programma

Dag 1 - Vliegreis en aankomst

Vlucht van Nederland naar Entebbe nabij Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Doorgaans arriveer je laat in de avond. Je overnacht in een hotel nabij het vliegveld.

Dag 2 - Transfer naar Kasese

Rond het middaguur vlieg je in een ongeveer een uur naar Kasese. Hier overnacht je in een eenvoudig hotel en kun je nog even goed uitrusten voor je op pad gaat!

Dag 3 - Start van de trekking

Na het ontbijt vertrek je naar het startpunt van de trektocht, in Kilembe (1450m). Je ontmoet de lokale gidsen en porters, waarna je op pad gaat naar Sine Camp (2596m). De route klimt geleidelijk aan door de jungle en de kans is groot dat je verschillende apensoorten tegenkomt.

Dag 4 - Mutinda Camp (3582m)

Vandaag staat de tocht naar Mutinda Camp op de planning. Direct aan het begin van de tocht stap je de bamboobossen in. Via modderige paden bereik je een graat, waarna je een riviertje diep de vallei in volgt naar Mutinda Camp. In de namiddag is er de mogelijkheid  om naar een uitzichtpunt te klimmen op 3975 meter.

Kalender8

Dag 5 - Hike naar Bugata Camp (4062m)

Via een drassig pad omringd door bloemen klim je richting Namusangi Valley. De regenlaarzen komen vandaag goed van pas, maar met een beetje behendigheid stap je van graspol naar graspol. Via Namusangi Valley met zijn talrijke watervallen bereik je Bugata Camp.

Dag 6 - Hike naar Hunwick’s Camp (3974m)

Vandaag ga je al even de hoogte in. Via Bamwanjara Pass op 4450 meter bereik je Hunwick’s Camp. Gaandeweg de dag word je getrakteerd op uitzicht op de hoogste toppen van de Rwenzori, waaronder Margherita Peak maar ook Mount Baker, Weismanns Peak en McConnel’s Prong. 

Dag 7 - Hike naar Margherita Camp (4485m)

De route van vandaag leidt via het hooggelegen bergmeer Lake Kitandara en via Scoot Elliot Pass naar Margherita Camp, het laatste kamp voor de toppoging. Dit is bovendien de plek waar de eerstbeklimmers in 1906 hun kamp hebben opgezet!

Dag 8 - Margherita Peak (5109m)

Rond 2 uur in de nacht sta je op voor een vroeg ontbijt. Doorgaans is het weer en het zicht in de middag slechter, dus het doel is om in de ochtend vóór 10 uur de top te bereiken. Via de gletsjer klim je over een aantal steile passages op stijgijzers  en door rotsterrein richting de top. Een technisch uitdagende dag, met als beloning een prachtig uitzicht vanaf deze bijzondere top! Je daalt af naar Hunwick’s Camp om weer goed uit te rusten. In totaal ben je vandaag 8-12 uur op pad. 

Kalender10

Dag 9 - Afdalen naar Kiharo Camp (3430m)

Via Oliver’s pas daal je af naar Kiharo camp, dat diep verscholen ligt in een vallei omringd door steile wanden en dichte begroeiing. 

Uganda17-19

Dag 10 - Afdalen naar Kilembe

Vandaag keer je terug naar de bewoonde wereld. Met zo’n 19 kilometer is het nog een serieuze laatste etappe. Eenmaal terug is het tijd voor een welverdiende douche en om te proosten op een geslaagde tocht!

Dag 11 - Transfer naar Entebbe

In de middag vlieg je terug naar Entebbe, waar je ruim op tijd arriveert om in de avond een vlucht terug te nemen naar Nederland. 

Dag 12 - Aankomst in Nederland

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is.

Accommodatie

Voor de beklimming overnacht je in Entebbe en Kasese. Na de beklimming overnacht je ook nog een nacht in Kasese. In beide gevallen overnacht je in een eenvoudige lodge, op basis van halfpension. Op de berg wordt er overnacht in eenvoudige hutten. Dit zijn geen berghutten zoals je gewend bent in de Alpen, maar simpele (houten) hutjes.

Instroomeisen

Een uitstekende conditie in combinatie met bergwandel- en hoogte ervaring (bijv. huttentochten in de Alpen en Kilimanjaro). Ervaring met alpinisme is een pré.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain-Network-informatiedocument-2-2000x1500

Uitgebreide hulp bij je voorbereiding

We helpen je graag tijdens je voorbereiding op jouw avontuur. Naast dat we je met mogelijke vragen kunnen helpen, ontvang je na je inschrijving een:

 • Informatiedocument, waarin alle inhoudelijke info voor jouw reis staat beschreven.
 • Uitrustingslijst, met alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item
 • Trainingshandleiding, met beschrijving van hoe je jezelf fysiek goed kan voorbereiden.

Wil je voorafgaand aan je boeking graag meer te weten komen over deze reis? Download dan het informatiedocument, of kijk op onze agenda wanneer er weer een informatiebijeenkomst of webinar gepland staat.

Download GRATIS informatiedocument

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

 • Voorbereidingsdag in Nederland incl. lunch
 • Volledige begeleiding door Nederlandse expeditieleider en begeleiding door lokale gidsen.
 • Porters (max. 23 kg per persoon)
 • Permit / park fee
 • Alle maaltijden tijdens de tocht (ontbijt, lunch, diner)
 • Overnachting in eenvoudige hutten tijdens de trekking
 • Gebruik van klimgordel, karabiners, pickel, helm, rubber laarzen (voor de jungle trek), touwen en ijsschroeven.
 • 3x overnachting in eenvoudig hotel in Entebbe en Kasese, inclusief halfpension
 • Binnenlandse vlucht van Entebbe naar Kasese en terug

Niet inbegrepen

fallback-header

Mountain Network gidsen en instructeurs

Onze trekking- en expeditie reizen worden begeleid door ervaren Nederlandse expeditieleiders uit het vaste Mountain Network team. De ervaring leert dat door de extra begeleiding van onze expeditieleider niet alleen het krijgen van hoogteziekte wordt verkleind en de kans op het behalen van de top aanzienlijk wordt vergroot, maar dat dit ook ten goede komt aan de veiligheid en het optimaal beleven van de expeditie. Onze expeditieleiders werken altijd samen met lokale gidsen. Met het inzetten van lokale gidsen stimuleren we de lokale economie en voldoen we aan de lokale wetgeving. De expeditieleider neemt alle communicatie met de lokale gidsen en autoriteiten op zich.

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je op pad met een Nederlandse expeditieleider en lokale berggidsen. De gidsratio is gedurende dit programma 1:3. Er gaat dus minimaal 1 gids voor iedere 3 deelnemers mee.

Data & prijzen

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids
11 februari 2023 - 22 februari 2023
6 van de 16 plaatsen
Gegarandeerd vertrek
 
€ 4350
Barbara van der Meer
Boeken

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt dit programma je aan, maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst

Dit programma op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag privé doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's of komt een andere datum je beter uit? Neem dan contact met ons op. 

Neem contact op