Peak Lenin beklimmen

22 dagen
3 - 10 avonturiers
7134 meter
Extreme
Mountain Network - Peak Lenin beklimmen header-1
Kirgizië

Peak Lenin beklimmen

STIJG BOVEN JEZELF UIT, BEKLIM DEZE WITTE REUS VAN 7134M
Eerstvolgende vertrek
6 juli 2024
Reisduur
22 dagen
Deelname vanaf
€ 2990
Deelnemers
3 - 10 avonturiers
Gids ratio
1:3

Hoe uitdagend is deze reis?

Extreme 17 / 20
Score Extreme 17 / 20
Conditie 5 / 5
Techniek 2 / 5
Hoogte 5 / 5
Afzien 5 / 5
Conditie 5 / 5
Dit is een extreem zware tocht. Je hebt je langdurig en onder begeleiding voorbereid om de inspanning van deze tocht aan te kunnen.
Techniek 2 / 5
Er worden touwen gebruikt om gletsjers over te steken. Het terrein wordt wat steiler (<40 graden) met mogelijk 2e graads rotsterrein.
Hoogte 5 / 5
De hoogte van de klim zit boven de 7000 meter.
Afzien 5 / 5
Meer dan 2 weken achter elkaar in een tent. In hoogtekampen kook je zelf. Je draagt veel gewicht in extreme kou of weercondities.

Peak Lenin (7134 m) is de op een na hoogste top van het Pamir gebergte en de op twee na hoogste berg in de voormalige Sovjet-Unie en wordt beschouwd als een van de meest toegankelijke bergen boven de 7000 meter. Peak Lenin ligt tussen Tadzjikistan en Kirgizië, maar beklimmingen via de Tadzjiekse zijde zijn zeldzaam. De groene weiden rondom het basiskamp (3600 m) met de relatieve warmte aldaar vormen een uitstekende uitvalsbasis voor de beklimming.

Peak Lenin is een van de gemakkelijkste 7000 m pieken in de wereld. De hoogte en slechte weersomstandigheden maken het beklimmen van deze berg echter tot een serieuze onderneming welke vergelijkbaar is met een Himalaya expeditie. Voor deze expeditie trekken we drie weken de tijd uit en de beklimming geschiedt via de Noordzijde van de berg. Een deel van de hoogtekampen zullen we zelf moeten inrichten en vanuit kamp 3 op 6100 meter beklimmen we uiteindelijk Peak Lenin. Vanaf de top is het uitzicht overweldigend, je kijkt uit over het Pamir gebergte naar Mustagh Ata in China en Hindu Kush in de Karakoram.

Wil je voldoende ervaring opdoen voordat je deze reus beklimt? Elbrus of Mera Peak vormen een goede kennismaking met expeditieklimmen!

Bezoek onze informatiebijeenkomst

Waarom deze reis?

 • Beklim deze relatief toegankelijke berg van ruim 7000 meter in Kirgizië
 • Zelf inrichten van hoogtekampen, uitdagende expeditie
 • Onder begeleiding van ervaren lokale gidsen
 • Maar liefst 17 gidsdagen, dus ruim voldoende reservedagen om de toppoging goed te plannen
 • Uitgebreid voorbereidingstraject
 • Voor bergsporters met uitstekende conditie en ervaring op bergen van 5000-6000 meter

Peak Lenin beklimmen programma

Dag 1 – Vertrek

Je reist per vliegtuig naar Bishkek in Kirgizië, waar je doorgaans de volgende dag in de vroege ochtend arriveert.

Dag 2 – Aankomst in Osh

Op het vliegveld van Bishkek wordt je ontvangen en stap je over op een binnenlandse vlucht naar Osh. De vlucht duurt ongeveer 40 minuten. Na aankomst in Osh wordt je naar je hotel gebracht, om goed uit te rusten. Afhankelijk van de vluchttijden, is er ruimte om nog even rond te kijken in de stad.

Dag 3 – Naar basecamp (3600m)

Transfer naar Basecamp (BC) over een van de mooiste wegen van het Pamir gebergte: de Pamir Highway. We rijden in ongeveer 4 tot 5 uur naar basecamp op 3600 meter, waar lunch op je staat te wachten. Dit kamp is onder andere voorzien van warme douches en elektriciteit. Je slaapt hier in tenten. In het kamp maak je ook kennis met de gidsen en bespreek je de strategie voor de komende weken.

Mountain Network - Peak Lenin2
Het avontuur begint.

Dag 4 – Acclimatiseren

Vandaag gebruiken we onze tijd om te acclimatiseren. Er zal vandaag een wandeling naar de Petrovskiy Col ofwel de Petrovskiy Peak (4,830 m) gepland staan. Het doel hierbij is niet de top zelf maar het acclimatiseren. Het is dus niet de bedoeling dat je vandaag erg vermoeid raakt.

Max. stijgen en dalen: 1100 meter

In de middag ben je terug in het kamp. We gebruiken deze tijd om te rusten, ons lichaam aan de hoogte te laten wennen. In BC wordt er ontbijt, warme lunch en diner voor ons bereid.

Lenin (5)
Basecamp

Dag 5 – Acclimatiseren

Vandaag staat in het teken in het voorbereiden voor de hike naar Advanced Base Camp (ABC ofwel C1). Je spullen kan je sorteren en organiseren. Naast deze voorbereiding rust je vandaag uit met betrekking tot acclimatisatie en opladen voor de hike. Wel is er een gelegenheid om naar de meren te wandelen, Tulpar Kol bijvoorbeeld.

Dag 6 – Advanced Base Camp (4200 meter)

Vandaag staat er een lange dag naar Advanced Base Camp (ABC ook wel C1) te wachten. Dit kamp ligt op 4200 meter en is bereikbaar via de Puteshestvennikov Pass. Vanwege de warmte van de zon klim je gedurende de ochtend naar het hogere kamp. Warme lunch en diner worden voor ons bereid in ABC. We slapen in 2-persoonstenten met een houten vloer. Er is elektriciteit aanwezig in dit kamp.

4-7 uur hiken,  600 meter stijgen

Mountain Network - Peak Lenin6
Bij mooi weer en weinig wind is het goed toeven in de kampen!

Dag 7 – Acclimatiseren

Acclimatiseren. Afhankelijk van hoe iedereen zich voelt en de condities kloppen beklimmen we bijvoorbeeld Yukhin peak (5130 m). Het is zelfs mogelijk om daar alvast een nachtje te slapen in een hoogtetent voor optimale acclimatisatie, maar dat is afhankelijk van de situatie. Het kan ook zijn dat we dichter bij ABC blijven en meer rust nemen. De expeditieleider zal ter plekke het acclimatisatie programma plannen.

Max. stijgen en dalen: 930 meter

Dag 8 – Klimmen naar C2 (5300 meter)

Vandaag klimmen we naar het eerste hoogtekamp (C2) rond 5300 meter. We starten vroeg want dit is een zware dag waarbij we voor het eerst de ‘pan’ oversteken. Waarschijnlijk is dit de eerste dag waarop je voor jezelf kookt en het hoogtekamp inricht. Al deze zaken kosten energie, zeker de eerste keer. Neem daarom voldoende snacks mee.

1000 meter stijgen

Mountain Network - Peak Lenin8

Dag 9 – Acclimatiseren (6100 meter en 4200 meter)

Dit dag staat in het teken van acclimatiseren. Dit wordt gedaan door Razdelnaya peak (6100 meter) te beklimmen naar gelang de omstandigheden. Hierbij keer je terug naar ABC ofwel C1 (4200 meter), waar een warme maaltijd op je wacht.

900 meter stijgen, 1900 meter dalen

Lenin (4)

Dag 10 – Terug naar Basecamp (3600 meter)

Naar gelang de wensen en de fysieke omstandigheden daal je af naar Basecamp (BC, 3600 meter). Dan kan je een deel van je uitrusting veilig bij C1 laten, zodat je dit niet hoeft te dragen. Het doel is om goed uit te rusten en te acclimatiseren om de toppoging te kunnen doen.

Max. 800 meter dalen

Dag 11 – Rustdag

Rustdag. Door gezond te eten en goed uit te rusten, zorg je ervoor dat je lichaam klaar gestoomd wordt voor de toppoging die eraan komt.

Dag 12 – Rustdag

Afhankelijk van de weersverwachting pak je vandaag nog een extra rustdag om uitgerust aan de toppoging te beginnen. Als blijkt dat het goede weer er al snel aankomt kan het natuurlijk zijn dat je al eerder doorklimt naar de hogere kampen. Dit wordt de avond van te voren bekeken en besproken met je team.

Mountain Network - Peak Lenin7

Dag 13 – Klim naar ABC (C1) 4200 meter

De klim naar ABC (C1) zal makkelijker gaan dan de eerste keer.

600 m stijgen

Spleet

Dag 14 – Klimmen naar C2 (5300 meter)

Nadat je in de ochtend vertrekt, kom je in de middag aan op het kamp C2. Hier richt je je kamp weer in. Je zal zien dat dit makkelijker gaat als de eerste keer, evenals het bereiden van het eten, je bent inmiddels geoefend!

1100 m stijgen

Mountain Network - Peak Lenin12

Dag 15 – Hoogtekamp C3 (6300 meter)

Vandaag sta je vroeg op om naar het volgende hoogtekamp te gaan; C3 op 6300 meter. Door water te koken en zelf thee en een maaltijd te regelen, draagt dat bij aan de acclimatisatie op deze hoogte.

1000 meter stijgen

Mountain Network - Peak Lenin10

Dag 16 – Toppoging! (7134 meter)

Vandaag sta je heel vroeg op om een toppoging te doen. Een moeilijker maar heel mooi stuk op de route is de arête (“knife”). Daarnaast hoop je met je team de top te behalen van 7134 meter! Naar gelang de snelheid van de klim, daal je na de top af naar het kamp op C3 (6300 meter), maar het liefste naar kamp C2 (5300 meter). Dit is een lange, zware maar mooie dag.

934 meter stijgen en dalen of 934 meter stijgen en 1934 meter dalen. 

Copy of Lenin (1)

Dag 17 – Afdalen naar ABC (4200 meter)

Je daalt af naar het ABC kamp, ofwel C1 op 3600 meter.

Max. 2700 meter dalen

Dag 18 – Basecamp (3600 meter)

Dit zal de laatste hikedag zijn waarbij je afdaalt naar Basecamp. Hier zal een gegarandeerd feestmaaltijd voor je klaar staan om je expeditie te vieren. Dit zal de laatste avond zijn dat je in een tent slaapt.

Dag 19 – Reservedag

Bovenstaande is een voorbeeld hoe de reis eruit ziet.  Door deze reserverdagen heb heeft de expeditieleider de mogelijkheid om in te spelen op de lichamelijke condities, maar ook de weersvoorspellingen. Het kan zo zijn dat het weer bij de toppoging te slecht is om ook maar een poging te wagen, waarbij je dan nog een nacht in kamp C3 overnacht.

Dag 20 – Transfer naar Osh

De volgende dag wanneer je in Basecamp aangekomen bent, wordt je naar Osh gebracht. Daar overnacht je in een simpel hotel. Als de tijd het toelaat zou je Osh zelf nog kunnen bezoeken.

Dag 21 – Transfer naar Bishkek

De volgende dag heb je een binnenlandse vlucht naar Bishkek. Je wordt gebracht naar een hotel. Hier heb je nog een overwinningsdiner met je team.

Dag 22 – Vlucht terug naar huis & aankomst in Nederland

Vanaf het vliegveld in Bishkek vlieg je terug naar huis. Je wordt naar het vliegveld gebracht, ook als het een vroege vlucht is en je dezelfde dag in Nederland arriveert.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal, bij de hut of rondom het kamp.

Accommodatie

In Bishkek en Osh slaap je in een hotel. In Basecamp slaap je in een meerpersoons tent met houten vloer en stopcontact. Ook kun je er douchen en ontspannen in de gezamenlijke yurts waar er wordt gegeten. In Advanced Base Camp zijn de slaaptenten iets kleiner en zijn er ook gezamenlijk yurts. In beide kampen wordt er voor je gekookt. In de hoogte kampen slaap je in tweepersoons koepeltenten - tenzij de weersomstandigheden vragen om de tenten met meer dan twee personen te delen, bijvoorbeeld in geval van extreem harde wind. In de hoogte kampen smelt je zelf sneeuw om je eigen expeditie maaltijden te bereiden.

Instroomeisen

Deelname aan deze expeditie staat open voor alpinisten met een meer dan uitstekende conditie en de nodige hooggebergte-ervaring op 5000- en 6000’ers. Heb je eerder bijvoorbeeld de Elbrus, Aconcagua of een trekking peak in de Himalaya (>6000 m) beklommen, dan is dit een mooie nieuwe uitdaging. Besef je goed dat deze expeditie echt een volgende stap is op de voorbeelden hierboven genoemd - het zal zwaarder en kouder zijn en er wordt meer zelfredzaamheid van je gevraagd. Boven ABC ben je zelf verantwoordelijk voor het inrichten van de kampen en het bereiden van je eigen eten en drinken. De expeditieleider en gidsen zijn in de buurt voor steun en advies, maar je moet het zelf doen.

Twijfel je of voldoende ervaring hebt voor deze expeditie? Neem dan contact met ons op!

Voorbereiden op je avontuur

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden.  Daarin vind je alle benodigde informatie: Het programma, de gidsen, de logistiek, benodigd materiaal, acclimatiseren, kosten en meer.

Mountain Network informatiedocument 2
Informatiebijeenkomst

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere: voorbereiding, programma op de berg, kleding en materiaal, trainingsadvies en praktische informatie.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network voorbereidingsdag
Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network Training
Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Mountain Network uitrustingslijst zomer
Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dag krijg je een presentatie over wat je in de bergen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de omstandigheden op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar afhankelijk van de geboekte reis gaan we wel  een flinke wandeling op de Veluwe. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • Wandeling
 • Lunch
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma
IMG_5935

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland:

 • Wandeling
 • Lunch
 • Materiaal workshop
 • Informatieve presentatie

Lokaal programma:

 • Volledige begeleiding van lokale IFMGA gidsen
 • Lokaal transport: Binnenlandse vlucht, airport transfers en transfer van en naar Basecamp
 • Lunchpakket tijdens transfers
 • 1x overnachting in Bishkek en 2x overnachting in hotel in Osh inclusief ontbijt
 • Alle overnachtingen op de berg in Basecamp (3600m) en ABC (C1) (4200m) inclusief
  • Slaaptenten met: houten vloer, matjes, dekens, kussens en licht
  • Groepstent voor maaltijden
  • Ontbijt, lunch en diner
 • Alle overnachtingen op de berg in kamp 1 (5200m) en kamp 2 (6100m)
  • 2 personen per tent
  • Tenten zijn reeds aanwezig in de kampen (hoeven dus niet gedragen te worden)
  • Gaskoker + Gas
 • Alle lokale permits, vergunningen en toeslagen
 • Visum assistentie
 • Medische assistentie in Basecamp
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

 • Retourvlucht Nederland - Bishkek
 • Lunch en diner in Osh
 • Droogvoer maaltijden en snacks in kamp 1 en 2  (ca. € 150,-)
 • Evt. muilezels (tussen BC en ABC) en hoogteporters
 • Evt. de mogelijkheid om in 1-persoonstenten te slapen
 • Bergsportuitrusting
 • Onverwachte kosten (bijv. bij eerder vertrek vanaf berg)
 • Evt. fooi voor de lokale staf
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage calamiteitenfonds á € 2,50
 • SGR bijdrage (€ 5,-)

Mountain Network gidsen en instructeurs

Tijdens deze reis ben je mee met lokale gidsen. De gidsen die meegaan hebben veel ervaring en zijn gecertificeerd naar lokale standaarden. Een deel van het gidsenteam is tevens UIGAM gecertificeerd. Met het inzetten van lokale gidsen stimuleren we de lokale economie en voldoen we aan de lokale wetgeving.

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Tijdens deze reis ben je op pad met lokale berggidsen. Op de topdag maken we touwgroepen van 2 of 3 deelnemers per gids.

Data & prijzen

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids
6 juli 2024 - 27 juli 2024
10 van de 10 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 2990
Boeken

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt dit programma je aan, maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - Peak Lenin beklimmen header-1

Dit programma op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag privé doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's of komt een andere datum je beter uit? Neem dan contact met ons op. 

Neem contact op