Freeride Almaty

9 dagen
5 - 7 avonturiers
Medium
Mountain Network - Freeride Kazachstan_12
Kazachstan

Freeride Almaty

AVONTUURLIJKE BESTEMMING MET SOVJETPOEDER!
Eerstvolgende vertrek
n.t.b.
Reisduur
9 dagen
Deelname vanaf
Op aanvraag
Deelnemers
5 - 7 avonturiers
Gids ratio
1:7

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
9 / 20
Stijgconditie 2 / 5
Stijgtechniek 2 / 5
Afdaalconditie 2 / 5
Afdaaltechniek 3 / 5
Stijgconditie 2 / 5
Een klim met een rugzak van max. 10 kg die max. 2 uur of 600 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 6-8 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
Stijgtechniek 2 / 5
Je hebt geen of nauwelijks ervaring met het lopen op toerski's.
Afdaalconditie 2 / 5
Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 10 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
Afdaaltechniek 3 / 5
Je skiet of board soepel en zonder te vallen door de losse poeder. Je hebt ruime ervaring met off-piste gaan. Als de sneeuw moeilijker wordt komt het voor dat je valt of dat je niet zo snel meer skiet, maar dat je wel door kan blijven gaan. Bij deze tocht komt het zeer regelmatig voor dat er (lange) hellingen steiler dan 30 graden geskiet moeten worden en korte stukjes steiler dan ca. 35 graden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.

Bij de ultieme freeride bestemming zul je waarschijnlijk niet direct aan Kazachstan denken. De toppen reiken er boven de 7000 meter (dus het is er in ieder geval hoog genoeg), maar ligt er ook sneeuw? Het Tien Shan gebergte is vanaf Almaty, de voormalige hoofdstad van Kazachstan, in ca. 1,5 uur rijden te bereiken.

Tijdens deze week scoren we poeder in het verrassend moderne skigebied van Shymbulak, wat een groot contrast vormt met het Sovjet uiterlijk (en comfort) van Cosmo Station. Het skigebied van Shymbulak is zeer modern en het freeriden ziet er hier logistiek gezien hetzelfde uit als een freeridedag in de Alpen.

Met gebruik van liften zoeken we de beste poeder op en zal er af en toe een stuk gehiked worden. Cosmo Station heeft een veel avontuurlijker karakter. De toegang tot het skigebied is alleen mogelijk met jeeps en diezelfde jeeps fungeren als onze skilift. Het bijkomend voordeel is dat we het skigebied deze dagen helemaal voor onszelf hebben en dat alles in een prachtige Sovjet omgeving!

Als het minimum aantal deelnemers vroeg genoeg (denk aan ca. 1 december) bereikt wordt zal deze reis door de Nederlandse UIAGM berg- en skigidsen Boris Textor en/óf Jelle Staleman gegidst worden.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Freeriden in een voormalig Sovjetland
 • Prachtige combinatie van cultuur en poeder
 • Begeleiding door UIAGM ski- en berggidsen Boris Textor en/of Jelle Staleman

Ervaringen van andere deelnemers

Overal een 10 voor geven kan eigenlijk niet, maar als alles naar verwachting is kan ik niet anders. Contact is altijd snel, deskundig en vriendelijk. Als je in dik 2 maanden op 2 toppen heb mogen staan dan voldoet het programma boven verwachting. Veiligheid staat helemaal bovenaan, voel me erg veilig bij MN. Begeleiding: alleen maar toppers, dikke respect. Met deze gidsen en expeditieleiders durf ik iedere berg aan!

Harry, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Wat een superprogramma! Mountain Network zorgt voor een goed opgebouwde reis, waarbij je voorbereid wordt op alles wat komen gaat.

Aik, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Zeer flexibele organisatie, erg betrokken bij de wensen van de deelnemers en bij tegenslag is er altijd weer een oplossing voor een mooie andere ervaring.

Bernard, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Freeride Almaty programma

Dag 1 - Vlucht van Nederland naar Almaty

Door de lange vlucht (ca. 10 uur) en het tijdsverschil van 4 uur kom je meestal pas de volgende dag in Kazachstan aan.

Mountain Network - Freeride Kazachstan_24

Dag 2 - Aankomst en sightseeing in Almaty

Om bij te komen van de reis bezoeken we vandaag de voormalige hoofdstad van Kazachstan. Hoewel Kazachstan het op acht na grootste land op aarde is, heeft het ‘maar’ 17 miljoen inwoners waarvan er ca. 1,5 miljoen in Almaty wonen. We bezoeken de prachtige Russisch-Orthodoxe kathedraal die helemaal uit hout bestaat. In de avond ontdekken we de lokale keuken.

Dag 3 - Freeriden in Shymbulak!

Vandaag gaan we doen waarvoor we gekomen zijn. Na de korte rit vanuit Almaty bereiken we het gloednieuwe en moderne skigebied van Shymbulak. Bij westerse toeristen is Shymbulak nog vrijwel onontdekt. Als we eerst nog even willen ‘inskiën’, dan is het goed mogelijk om nog wat techniektraining te doen op de perfect geprepareerde pistes. Daarna maken we natuurlijk onze eerste freeridemeters van deze week.

Dag 4 - Freeriden met eventueel een hike

Nadat we gister het gevoel weer te pakken hadden maken we ons op voor de wat grotere freerideruns. Door middel van een paar hikes begeven we ons wat verder buiten het skigebied. De rust en de onverspoorde sneeuw is natuurlijk waar we het voor doen!

Mountain Network - Freeride Kazachstan_1
Omhoog op de vellen

Dag 5 - Het échte Kazachstan!

’s Ochtends verplaatsen we naar Cosmo Station. Dit kleine skigebied is alleen per jeep te bereiken. Door de lokale ‘hotel’-eigenaar worden we naar boven gebracht. In werkelijkheid wordt hier onderzoek gedaan naar aardbevingen maar je waant je in een soort Sovjet-ruimtevaartstation. Het contrast met Shymbulak is groot want het is hier bij lange na niet zo luxe. De berghut heeft slechts plaats voor 8 personen en heeft net als de meeste berghutten in de Alpen geen douche.

Dag 6 - Lange runs

Met behulp van wat kleine sleepliftjes komen we tot een hoogte van ongeveer 3200 meter. Met soms nog een korte hike bereiken we de freerideruns die we tot ver voorbij ons onderkomen skiën. Door Vladimir, de ‘hotel’-eigenaar, liftbediende, kok en taxichauffeur worden we beneden weer opgehaald om vervolgens weer in de lift te stappen.

Mountain Network - Freeride Kazachstan_5
Geen moderne sleepliften hier.

Dag 7 - Skitoeren of nog meer

Afhankelijk van het weer en de voorkeur van de deelnemers kan het zijn dat we een kleine skitoer maken. Omdat de weg voor de jeeps alleen begaanbaar is als er niet teveel sneeuw ligt kan het zijn dat we aan het einde van deze dag al terug naar Almaty reizen.

Dag 8 - Freeriden vanaf 4000 meter of toch de Grand Canyon?

Helaas staat vandaag de laatste freeridedag alweer op het programma. In de ochtend binden we onze bagage op het dak van de jeeps die de bagage naar beneden brengen. Wij pakken nog één keer de lift en hiken naar een mooie top van rond de 4000 meter. Voor ons ligt een 1800 meter lange afdaling die ons terug bij onze bagage en de jeeps brengt.

Bij slecht weer kunnen we er ook voor kiezen om de ‘Grand Canyon’ van Kazachstan te bezoeken. De Charyn Canyon is 150 km lang en de rode rotswanden zijn ronduit indrukwekkend. Aansluitend overnachten we in Almaty.

Mountain Network - Freeride Kazachstan_19
De Charyn Canyon

Dag 9 - Terugvlucht

Vandaag staat alleen de terugvlucht naar Nederland nog op het programma.

Extra information

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal, bij de hut of rondom het kamp.

Accommodatie

Je slaapt het eerste deel van deze week in een hotel. Standaard hebben we een 2-persoonskamer voor je gereserveerd. Het kan dus zijn dat je bij een andere deelnemer of de gids op de kamer slaapt. Wil je een 1-persoonskamer? Dat kan afhankelijk van de beschikbaarheid en tegen een meerprijs. Stuur ons daarvoor een mailtje! Het 2e deel van de week slaap je in een berghutje waar max. 10 mensen in 1 ruimte kunnen overnachten. Het kan zijn dat je hier in een 2-persoons bed met iemand anders slaapt.

Instroomeisen

Je hebt een goede conditie en kunt stabiel off-piste skiën of snowboarden. Met stabiel bedoelen wij dat je ook in moeilijkere sneeuw zonder heel vaak te vallen kunt afdalen, ook als het terrein steil is.. Bij het skiën of snowboarden is geen haast en je kunt het rustig aan doen. Als je af en toe eens valt is dat geen probleem. Een zeer flexibele instelling is bij deze reis absoluut van belang!

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Het programma
 • De gidsen
 • De logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network - voorbereidingsdag skiën_26

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst winter

Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Mountain Network - voorbereidingsdag skiën_12

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dagen krijg je een presentatie over wat je in de alpen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de omstandigheden op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar we gaan wel oefenen tijdens een clinic spitzekehren. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • 1,5 uur clinic spitzekehren
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsdag Nederland:

 • Spitzekehr clinic
 • Lunch
 • Materiaal workshop
 • Informatieve presentatie

Lokaal programma:

 • 6 dagen begeleiding door UIAGM berg- en skigidsen (1 gids per 7 deelnemers)
 • 4x overnachting in hotel inclusief ontbijt
 • 3x overnachting in berghut inclusief volpension
 • Lokaal vervoer met jeeps/busjes
 • 6 dagen liftpas en/of vervoer met jeeps
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

Voorbereidingsdag Nederland:

 • Optioneel: Huur ski-uitrusting spitzekehr clinic (€ 35,- bij Basecamp)

Lokaal programma:

 • Retourvlucht Nederland – Almaty (ca. € 400,- tot € 500,- des te vroeger je boekt, des te goedkoper!)
 • Lawineveiligheidsmateriaal: rugzak, pieper, sonde en schep (te huur via ons bij Base Camp met 10% korting)
 • Toerski/freeride materiaal
 • Lunch en diner in de hotels (zo ben je flexibel en kun je de Kazachstaanse keuken verkennen!)
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds á € 2,50
 • SGR bijdrage (€ 5,-)
fallback-header

Mountain Network gidsen en instructeurs

Onze skireizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skitechniek en lawineveiligheid. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland bijvoorbeeld artsen en advocaten dat zijn. Staatlich Geprüfter skileraren zijn specialist op het gebied van skitechniek. Al onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je per gids met maximaal 7 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Er zijn op dit moment geen toekomstige reisdata bekend. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt dit programma je aan, maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - Freeride Kazachstan_12

Dit programma op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag privé doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit? Neem dan contact met ons op. 

Neem contact op