Toerskiën Lyngen

8 dagen
5 - 7 avonturiers
Hard
Mountain Network - toerskiën Lyngen Alpen Noorwegen_6
Noorwegen

Toerskiën Lyngen

toerskiën OVER NOORSE FJELLS EN FJORDEN
Eerstvolgende vertrek
10 april 2022
Reisduur
8 dagen
Deelname vanaf
€ 1695
Deelnemers
5 - 7 avonturiers
Gids ratio
1:7

Hoe uitdagend is deze reis?

Hard
11 / 20
Stijgconditie 3 / 5
Stijgtechniek 3 / 5
Afdaalconditie 2 / 5
Afdaaltechniek 3 / 5
Stijgconditie 3 / 5
Een klim met een rugzak van max. 12 kg die max. 3 uur of 900 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 6-8 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
Stijgtechniek 3 / 5
Je hebt ervaring met het lopen op toerski's. Je hebt al eerder een spitzekehre gedaan, maar het gaat nog wel een mis.
Afdaalconditie 2 / 5
Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 10 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
Afdaaltechniek 3 / 5
Je skiet of board soepel en zonder te vallen door de losse poeder. Je hebt ruime ervaring met off-piste gaan. Als de sneeuw moeilijker wordt komt het voor dat je valt of dat je niet zo snel meer skiet, maar dat je wel door kan blijven gaan. Bij deze tocht komt het zeer regelmatig voor dat er (lange) hellingen steiler dan 30 graden geskiet moeten worden en korte stukjes steiler dan ca. 35 graden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.

Toerskiën in de Lyngen Alpen is bijzonder door de noordelijke ligging en de nabijheid van de zee. Het klimaat is, ondanks de noordelijke ligging, relatief mild. Met de huurauto kunnen we overal op het eiland mooie skitoeren uitzoeken. Als kers op de taart heb je kans om het noorderlicht te zien.

Kan jij goed skiën en heb je enige ervaring met off-piste skiën, dan is deze tocht echt iets voor jou. De Lyngen Alpen zijn bijzonder doordat er vaak vanaf zeeniveau wordt gestart. Je loopt de berg op en skiet dan weer terug met zicht op het water. Je conditie moet genoeg zijn om elke dag in ieder geval 1000 hoogtemeters te maken; als je er de tijd voor neemt, dan moeten 1200 hoogtemeters je ook nog wel lukken.

Als het minimum aantal deelnemers vroeg genoeg bereikt wordt zal deze reis door de Nederlandse UIAGM berg- en skigidsen Boris Textor, Tomas van Lieshout en/of Jelle Staleman gegidst worden.

Genoten van het skiën in de Lyngen Alpen? Kijk dan eens naar onze toerski trip op IJsland.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Afdalingen van 1800 meter tot aan zee
 • Landschap van Noorse fjells en fjorden
 • Kans op het Noorderlicht

Video toerskiën Lyngen

Benieuwd of de toerski Lyngen reis iets voor jou is? Bekijk deze video voor een impressie van de skireis!
Mountain Network - toerskiën Lyngen Alpen Noorwegen_3.2

Ervaringen van andere deelnemers

Fantastische reis in prachtige natuur! Leuke dagtochten met afwisseling van toppen beklimmen tot tussen de bossen omhoog lopen. Uniek ook gezien het contrast van hoge bergen en skiën tot het water. Super begeleiding ook van Jelle. Gezellige groep met positief ingestelde sfeer. Kortom ik heb...

Anouk, beoordeelde ons met een 9,0 op klantenvertellen.nl

Jelle is een technisch goede veilige rustige gids met oog voor de groepsdynamiek zodat iedereen een prachtige tourski vakantie beleeft.

Erik, beoordeelde ons met een 8,0 op klantenvertellen.nl

Fantastische reis met veel afwisseling in mogelijkheden. Mooie tochten, uitzichten en afdalingen met poeder!!

Daniëlle, beoordeelde ons met een 8,0 op klantenvertellen.nl

Toerskiën Lyngen programma

Dag 1 - Aankomst, fjorden, zee, strand en sneeuw

Na je aankomst op Tromsø Airport word je door de gids met de huurauto opgepikt. Vanaf dat moment kan het avontuur beginnen! Afhankelijk van de aankomsttijd van de vlucht kan het zijn dat we vandaag nog een klein toertje maken. Omdat het soms voorkomt dat de bagage later aankomt dan gehoopt, overnachten we vandaag nog een nacht in Tromsø.

Dag 2 - Toerskitocht met uitzicht op Tromsø en zee

Vandaag staat een mooie skitoer op de huisberg van Tromsø op het programma. Met ca. 1200 hoogtemeters is de Tromsdalstinden direct een mooie berg om in te komen. Tijdens de ca. 3 uur durende rit naar de lodge waar we deze week overnachten rij je door een magisch landschap. De combinatie tussen zee, strand, fjorden, sneeuw en bergen is gewoonweg onvergetelijk.

Het pontje van Breivikeidet naar Svensby brengt ons naar het schiereiland. Vanaf het pontje kunnen we al direct beginnen met het spotten van mooie lijnen en toerskitochten. Aangekomen op de lodge kunnen we bijkomen van de reis of in de middernachtzon nog een toerskitochtje maken.

Mountain Network - toerskiën Lyngen Alpen Noorwegen_12

Dag 3 - Het bos in bij slecht weer?

De eigenaar van de lodge is zelf ook UIAGM berggids en kent het gebied op zijn duimpje. Ook als de zicht- en sneeuwcondities wat minder zijn wordt er na wat navragen dus altijd nog een mooie tocht bedacht met goede sneeuw en de nodige bomen voor zicht tijdens mist.

De 2 toppen Stetinden (920 m) en Veidalsfjellet (1121 m) lenen zich door hun beboste hellingen en relatief lage toppen uitstekend voor minder goed weer. Beide toppen kunnen zelfs op 1 dag worden gedaan als iedereen fit is. Hier bestaat de mogelijkheid om de groep te splitsen.

Mountain Network - toerskiën Lyngen Alpen Noorwegen_21
Skiën tot zeeniveau

Dag 4 - Machtige gletsjers

Na de relatief lage toppen van de eerste dagen wordt het tijd om de hoogte op te zoeken. Via de ‘hoofdstad’ Lyngsydet bereiken we met de huurauto het dorpje Koppangen. De Tafeltinden (1395 m) is met haar grote gletsjers één van de bekendere bergen in de Lyngen Alpen. Optioneel kan deze top ook vanuit een bootje via een verlaten strand beklommen worden.

Dag 5 - Een overschrijding

Het overschrijden van een berg kan je het ultieme vrijheidsgevoel geven. Je beklimt vandaag de Store Kjostinden (1488 m) aan de Zuidkant en skiet hem aan de Oostkant weer af. De afdaling in het ongewisse zorgt voor wat spanning en dat maakt de voldoening aan het einde van de tocht des te groter!

Mountain Network - toerskiën Lyngen Alpen Noorwegen_9
Lagere bergen, maar wél alpine terrein

Dag 6 - De hoogste top van de Lyngen Alpen!

De Jiehkkevárri is met 1834 meter de hoogste top van het schiereiland. Deze tocht is optioneel en alleen mogelijk als alle deelnemers conditioneel sterk en gemotiveerd zijn. Hoewel geen enkele top écht hoog is doet de sfeer toch denken aan de 4000’ers van de Alpen.

Dag 7 - Met de boot naar een eiland

Als knallende afsluiter van deze week kan ervoor gekozen worden om met de boot naar een afgelegen eiland te varen. Er wonen een handjevol mensen die dus alleen per boot boodschappen kunnen doen! Door de convexe (bolle) vorm van de hellingen lijkt het soms net of je direct het water in skiet.

Mountain Network - toerskiën Lyngen Alpen Noorwegen_2

Dag 8 - Afscheid en vlucht naar huis

Veel te snel is de week alweer voorbij. Je maakt nog een laatste rit terug naar Tromsø Airport en vervolgens vlieg je naar huis.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op één of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal, bij de hut of rondom het kamp.

Accommodatie

In Tromsø slaap je in een prima maar basic pension of hotel. Daarnaast slaap je deze week ook in een lodge op het schiereiland van Lyngen. Afhankelijk van de beschikbaarheid beschikt de lodge soms over een jacuzzi en/of een sauna! Afhankelijk van de lodge deel je een kamer met 1 of meerdere mensen. De lodge beschikt over een keuken waar de deelnemers samen met de gids zelf het ontbijt, lunch en maaltijden bereiden.

Instroomeisen

Voorafgaand aan deze reis heb je minimaal 5 dagen toerski ervaring. Je hebt een goede conditie en kunt stabiel off-piste skiën. Met stabiel bedoelen wij dat je ook in moeilijkere sneeuw zonder heel vaak te vallen kunt afdalen. Bij het skiën is geen haast en je kunt het rustig aan doen. Als je af en toe eens valt is dat dus geen probleem.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Programma
 • Gidsen
 • Logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network - voorbereidingsdag skiën_26

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst winter

Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Mountain Network - voorbereidingsdag skiën_12

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dagen krijg je een presentatie over wat je in de bergen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de omstandigheden op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar we gaan wel oefenen tijdens een clinic spitzekehren. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • 1,5 uur clinic spitzekehren
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsdag Nederland:

 • Spitzekehr clinic
 • Lunch
 • Materiaal workshop
 • Informatieve presentatie

Lokaal programma:

 • 8 dagen begeleiding door UIAGM berg- en skigids (1 gids per 7 deelnemers)
 • 1x overnachting in een hotel in Tromsø inclusief ontbijt.
 • 6x overnachting inclusief volpension (De boodschappen en het koken wordt door de deelnemers en de gids gedaan, de betaling daarvan is inclusief bij de prijs).
 • 2x veerboot Breivikeidet-Svensby
 • Huur van een auto/bus
 • Transfers Tromsø Airport – lodge v.v.
 • Al het lokale vervoer met huurauto inclusief brandstof
 • Sauna
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

Voorbereidingsdag Nederland:

 • Optioneel: Huur ski-uitrusting spitzekehr clinic (€ 35,- bij Basecamp)

Lokaal programma:

 • Vlucht naar Tromsø (tussen € 300 en € 500, hoe vroeger je boekt des te goedkoper!)
 • 1x diner in Tromsø
 • Lawineveiligheidsmateriaal: rugzak, pieper, sonde en schep (te huur via ons bij Base Camp met 10% korting)
 • Toerski-/Splitboard uitrusting
 • Lunch, consumpties en drankjes
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds á € 2,50
 • SGR bijdrage (€ 5,-)
 • Optioneel: Het huren van de boot kan vanaf € 100,- per deelnemer, afhankelijk van het aantal deelnemers
 • Optioneel: Rijden met een sneeuwscooter! Prijs is afhankelijk van aantal uren en deelnemers
fallback-header

Mountain Network gidsen en instructeurs

Onze skireizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skitechniek en lawineveiligheid. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland bijvoorbeeld artsen en advocaten dat zijn. Staatlich Geprüfter skileraren zijn specialist op het gebied van skitechniek. Al onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je per gids met maximaal 7 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids
10 april 2022 - 17 april 2022
5 van de 7 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1695
Jelle Staleman
Boeken

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt dit programma je aan, maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - toerskiën Lyngen Alpen Noorwegen_6

Dit programma op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag privé doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit? Neem dan contact met ons op. 

Neem contact op