Toerskiën Ortler

7 dagen
4 - 6 avonturiers
Hard
Mountain Network - toerskiën Ortler Italië_4
Italië, Alpen

Toerskiën Ortler

TOERSKITOCHT LANGS DE REUZEN VAN DE ORTLER
Eerstvolgende vertrek
27 februari 2022
Reisduur
7 dagen
Deelname vanaf
€ 1295
Deelnemers
4 - 6 avonturiers
Gids ratio
1:6

Hoe uitdagend is deze reis?

Hard
13 / 20
Stijgconditie 4 / 5
Stijgtechniek 3 / 5
Afdaalconditie 3 / 5
Afdaaltechniek 3 / 5
Stijgconditie 4 / 5
Een klim met een rugzak van max. 15 kg die max. 4 uur of 1200 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 8-10 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
Stijgtechniek 3 / 5
Je hebt ervaring met het lopen op toerski's. Je hebt al eerder een spitzekehre gedaan, maar het gaat nog wel een mis.
Afdaalconditie 3 / 5
Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 12 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
Afdaaltechniek 3 / 5
Je skiet of board soepel en zonder te vallen door de losse poeder. Je hebt ruime ervaring met off-piste gaan. Als de sneeuw moeilijker wordt komt het voor dat je valt of dat je niet zo snel meer skiet, maar dat je wel door kan blijven gaan. Bij deze tocht komt het zeer regelmatig voor dat er (lange) hellingen steiler dan 30 graden geskiet moeten worden en korte stukjes steiler dan ca. 35 graden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.

Een toerski tocht door de Ortler betekent toeren door een landschap met machtige hoge bergen zoals de Ortler, de Monte Cevedale en de Königspitze. Voeg daar aan toe de goede hutten en het Italiaanse eten en je hebt het recept voor een perfect gebied voor een trektocht op toerski’s van hut naar hut te pakken!

Kan jij goed skiën en heb je enige ervaring met off-piste skiën, dan is deze tocht echt iets voor jou. De Ortler is een gebied met hoge bergen, indrukwekkende gletsjers en goede sneeuw. Om te genieten van de tocht is een goede conditie nodig. Daarvoor word je beloond met een woest landschap waar nog rust heerst. Nederlanders kom je waarschijnlijk niet tegen. Die rust is wel eens anders geweest. In de Eerste Wereldoorlog sleepten ze over de gletsjers en puinhellingen een kanon naar de 3905 meter hoge Ortler!

Als je de toerski tocht door de Ortler hebt afgerond, zijn het toerskiën in omgeving van de Toubkal of de Haute Route goede opties als vervolg van je toerski carrière.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Machtige gletsjers en hoge bergen van het Ortler Massief
 • Geschikt voor gevorderden toerskiërs
 • Goede hutten met Italiaans eten

Ervaringen van andere deelnemers

Wat een superprogramma! Mountain Network zorgt voor een goed opgebouwde reis, waarbij je voorbereid wordt op alles wat komen gaat.

Aik, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Erg leuk en goed programma! Goede opbouw in de bergen, erg leuk gidsen team de hele week! Leuke ervaring die ik iedereen zou aanbevelen!

Anne, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Overal een 10 voor geven kan eigenlijk niet, maar als alles naar verwachting is kan ik niet anders. Contact is altijd snel, deskundig en vriendelijk. Als je in dik 2 maanden op 2 toppen heb mogen staan dan voldoet het programma boven verwachting. Veiligheid staat helemaal bovenaan, voel me erg veilig bij MN. Begeleiding: alleen maar toppers, dikke respect. Met deze gidsen en expeditieleiders durf ik iedere berg aan!

Harry, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Toerskiën Ortler programma

Dag 1 - Reis naar de Alpen en overnachting in hotel

Dag 2 - Inskiën in het Italiaanse Sulden

In Sulden ontmoet je de groep en de berggids. Na een materiaalcheck pak je de lift omhoog en neem je samen met de gids de tijd om zowel op als naast de piste in te skiën. Aan het einde van de dag ski je via het Valle Madriccio richting de prachtig gelegen Zufallhütte waar je ook overnacht. Bij de hut wordt er aandacht besteed aan het ‘spitzekehren‘.

100 m stijgen, 900 m dalen

Mountain Network - toerskiën Ortler Italië_1

Dag 3 - De eerste bergtop!

‘s Ochtends vroeg sta je op en maak je de eerste échte klimmeters van deze week. Deze kant van het Ortler Massief staat bekend om de rust. Boven de Zufallhütte maak je een mooie tocht en in de namiddag is er eventueel nog tijd voor het oefenen met de pieper, schep en sonde. Ter plaatse zijn er meerdere mooie tochten te bedenken. De gids bepaalt, afhankelijk van het weer, de condities en jullie ski-kwaliteiten, welke tocht er daadwerkelijk gemaakt wordt. Wederom overnacht je op de Zufallhütte.

800 m stijgen, 800 m dalen

Mountain Network - toerskiën Ortler Italië_18
Weg van de drukte!

Dag 4 - Morenen en machtige gletsjers

Vandaag staat de tocht naar de Marteller Hütte op het programma. Ter plaatse zijn er meerdere mooie tochten te bedenken. De gids bepaalt, afhankelijk van het weer, de condities en jullie ski-kwaliteiten, hoe jullie de volgende hut precies gaan bereiken en welke tocht er daadwerkelijk gemaakt wordt. Je overnacht op de Marteller Hütte.

600 – 1200 m stijgen en dalen

Dag 5 - Een stevige klim

Na de overnachting op de Marteller Hütte maken we de overschrijding richting de Rifugio Pizzini. Bij deze overschrijding komen we vlak onder de 3769 meter hoge Monte Cevedale. Als het goed weer is ga je deze ook beklimmen. Als het weer wat minder is bewaar je hem voor later in de week.  Als blijkt dat het weer écht heel slecht is, ligt de Rifugio Casati in de buurt waar eventueel overnacht kan worden. Deze hut is niet gereserveerd van tevoren maar vormt wel een goede back-up bij slecht weer.

1150 m stijgen, 1000 m dalen

Mountain Network - toerskiën Ortler Italië_19
Toppen beklimmen tijdens het toeren.

Dag 6 – Monte Cevedale, met 3769 m het hoogtepunt

Vanuit de Rifugio Pizzini vervolgen we onze tocht. Als we de Monte Cevedale eerder in de week nog niet gedaan hebben kan deze vandaag nog beklommen worden. Over de grote gletsjerkap skiën we naar de Rifugio Casati. Na de koffie en lunch bereiken we via een korte klim de lange afdaling richting het skigebied van Sulden. Na de laatste poederbochten skiën we via de piste naar Sulden.

1370 m stijgen, 2000 m dalen

Mountain Network - toerskiën Ortler Italië_12
Een klein mensje in de grootse natuur!

Dag 7 – Terugreis naar Nederland

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal, bij de hut of rondom het kamp.

Accommodatie

In het dal slaap je in een prima maar basic pension of hotel. Daarnaast slaap je deze week ook in verschillende berghutten: de Zufallhütte, Martellerhütte, Rifugio Pizzini en bij slecht weer eventueel Rifugio Casati waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Instroomeisen

Voorafgaand aan deze reis heb je minimaal 5 dagen toerski- of splitboard ervaring. Je hebt een goede conditie en kunt stabiel off-piste skiën of snowboarden. Met stabiel bedoelen wij dat je ook in moeilijkere sneeuw zonder heel vaak te vallen kunt afdalen. Bij het skiën of snowboarden is geen haast en je kunt het rustig aan doen. Als je af en toe eens valt is dat geen probleem.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Programma
 • Gidsen
 • Logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network - voorbereidingsdag skiën_26

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst winter

Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Mountain Network - voorbereidingsdag skiën_12

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dagen krijg je een presentatie over wat je in de Alpen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de omstandigheden op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar we gaan wel oefenen tijdens een clinic spitzekehren. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • 1,5 uur clinic spitzekehren
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsdag Nederland:

 • Spitzekehr clinic
 • Lunch
 • Materiaal workshop
 • Informatieve presentatie

Alpen programma:

 • 5 dagen begeleiding door UIAGM berg- en skigidsen (1 gids per 6 deelnemers)
 • 4x overnachting op de berghutten inclusief halfpension
 • 2x overnachting in hotel in het dal inclusief ontbijt
 • 1 dag liftpas Sulden
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

Voorbereidingsdag Nederland:

 • Optioneel: Huur ski-uitrusting spitzekehr clinic (€ 35,- bij Basecamp)

Alpen programma:

 • Vervoer naar de Alpen en parkeerkosten
 • Lawineveiligheidsmateriaal: rugzak, pieper, sonde en schep (te huur via ons bij Base Camp met 10% korting)
 • Toerski-/Splitboard uitrusting
 • Lunch, consumpties en drankjes
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds á € 2,50
 • SGR bijdrage (€ 5,-)
fallback-header

Mountain Network gidsen en instructeurs

Onze skireizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skitechniek en lawineveiligheid. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland bijvoorbeeld artsen en advocaten dat zijn. Staatlich Geprüfter skileraren zijn specialist op het gebied van skitechniek. Al onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je per gids met maximaal 6 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids
27 februari 2022 - 5 maart 2022
3 van de 6 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1295
27 maart 2022 - 2 april 2022
Geen plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 1295
Tomas van Lieshout
10 april 2022 - 16 april 2022
4 van de 6 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1295
Boeken

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt dit programma je aan, maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - toerskiën Ortler Italië_4

Dit programma op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag privé doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit? Neem dan contact met ons op. 

Neem contact op