Toerskitocht Haute Route

9 dagen
4 - 6 avonturiers
Extreme
Mountain Network - toerskiën en freeriden_2
Frankrijk, Alpen, Zwitserland

Toerskiën Haute Route

DE KLASSIEKE HAUTE ROUTE VAN CHAMONIX NAAR ZERMATT OP TOERSKI´S
Eerstvolgende vertrek
25 maart 2023
Reisduur
9 dagen
Deelname vanaf
€ 2145
Deelnemers
4 - 6 avonturiers
Gids ratio
1:6

Hoe uitdagend is deze reis?

Extreme
15 / 20
Stijgconditie 4 / 5
Stijgtechniek 4 / 5
Afdaalconditie 4 / 5
Afdaaltechniek 3 / 5
Stijgconditie 4 / 5
Een klim met een rugzak van max. 15 kg die max. 4 uur of 1200 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 8-10 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
Stijgtechniek 4 / 5
Je hebt veel ervaring met het lopen op toerski's. Spitzekehren is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw dieper of ijziger wordt.
Afdaalconditie 4 / 5
Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 15 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
Afdaaltechniek 3 / 5
Je skiet of board soepel en zonder te vallen door de losse poeder. Je hebt ruime ervaring met off-piste gaan. Als de sneeuw moeilijker wordt komt het voor dat je valt of dat je niet zo snel meer skiet, maar dat je wel door kan blijven gaan. Bij deze tocht komt het zeer regelmatig voor dat er (lange) hellingen steiler dan 30 graden geskiet moeten worden en korte stukjes steiler dan ca. 35 graden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.

Van Chamonix naar Zermatt, langs de hoogste bergen van de Alpen: de Haute Route werd in 1911 voor het eerst als skitoer gedaan. Deze tocht van 180 kilometer heeft alles wat een toerski-tocht groots maakt: gletsjers, technische passages, steile stukken klimmen en lange afdalingen.

De Haute Route start in het dorpje Argentière in de buurt van Chamonix. Naast kennismaking en een materiaalcheck besteden we aandacht aan off-piste skitechniek en spitzekehrtechniek. De ‘echte tocht´ start met de afdaling over de gletsjer naar de Refuge d’Argentière, waar we ook zullen overnachten. Vervolgens doorkruisen we de hoge toppen, gletsjers en collen tot we in Zermatt komen. De uitdaging en zwaarte van de tocht is soms op de lengte van de dag toe te schrijven, maar ook op het vergletsjerde terrein en de steile colletjes. Abseilen kan nodig zijn, net als het gebruik van pickel en stijgijzers.

Ga jij de uitdaging aan? Dit is de klassieker onder de toerskitochten. Je moet hiervoor ruime ervaring met het maken van toerskitochten hebben. Het uiterste wordt gevraagd van je conditie en je spitzekehr- en skitechniek. In alle soorten sneeuw moet jij goed uit de voeten kunnen. Hiervoor krijg je een spectaculaire toertocht terug met niet alleen veel hoogtemeters, maar ook vele horizontale meters en technische passages.

Wil je eerst nog iets meer ervaring op doen op het gebied van toerskiën? Kijk dan eens naar toerskiën door het Ortler massief of naar de toerski tocht in het Noorse Lyngen.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Technisch en fysiek een grote uitdaging
 • 5100 meter klimmen en 8100 meter dalen
 • 180 kilometer toeren langs de hoogste bergen van de Alpen
 • Van hut naar hut dwars door het hooggebergte

Ervaringen van andere deelnemers

Geweldige ervaring met leuk gezelschap en uitstekende gids (Guy). Uitdagend programma waarbij de gids grenzen heeft verlegd. Precies wat we zochten!!

Jos, beoordeelde ons met een 9,0 op klantenvertellen.nl

Toerskiën Haute Route programma

Het hieronder beschreven programma is een mogelijke variant. Door de logistiek, het weer en/of de lawinesituatie kan het zijn dat er vooraf of tijdens het programma besloten wordt om het programma aan te passen. Omdat de haute route extreem populair is, is het soms moeilijk of onmogelijk om bepaalde hutten te boeken. Grofweg zijn er 3 varianten. Hieronder beschrijven we de makkelijkste variant die onze voorkeur heeft. Per dag geven we aan wat een eventuele alternatieve hut zou kunnen zijn.

Dag 1 - Reisdag en aankomst in Chamonix

Je reist zelfstandig af naar Chamonix, waar je in de loop van de dag welkom bent in het hotel en de groep ontmoet.

Dag 2 - Inskiën en afdalen naar Refuge d'Argentière

Je maakt kennis met de gids, er volgt een materiaalcheck en dan ga je aan de slag met je off-piste skitechniek.  Daarna volgt de afdaling over de steile gletsjer richting de Refuge d’Argentière (2771 m) waar je overnacht. ’s Middags fris je de ‘spitzekehrtechniek’ nog even op en zal de gids eventueel het abseilen oefenen, dat de volgende dag aan bod kan komen.

130 m stijgen, 660 m dalen
Alternatieve hut: Refug Albert 1er

Dag 3 - Een lange dag naar Cabane du Trient

Afhankelijk van het weer en de lawinesituatie ga je via de Col du Passon óf de Col du Chardonnet richting de Cabane du Trient (3170 m). Beide routes verlopen over sterk vergletsjerd terrein. Extreem veel hoogtemeters staan vandaag niet op het programma maar het technisch lastige en afwisselende terrein kost toch een hoop tijd. Er staan 2 colletjes op het programma waar soms zelfs abgeseild moet worden.

1040 m stijgen, 640 m dalen
Alternatieve hut: hotel in Val de Bagnes

Mountain Network - toerskiën en freeriden_15

Dag 4 - Via het Val d'Arpette richting Verbier

De ochtend begint lekker met de prachtige afdaling over de Glacier du Trient. Tijdens de korte maar steile klim naar de Col des Ecandies (2793 m) word je pas echt wakker. De afdaling door het idyllische Val d’Arpette is onvergetelijk. Vanuit Champex pakken we een taxi richting Le Chable om vervolgens met de lift en het skigebied van Verbier bij de Cabane du Mont Fort (2457 m) uit te komen.

80 m stijgen, 2000 m dalen
Alternatieve hut: Cabane de Prafleuri of Cabane de Valsorey

Dag 5 - De Rosablanche, een echte top!

Je staat zoals iedere dag weer vroeg op en bedwingt 2 colletjes waarna de beklimming van de Rosablanche (3336 m) op het programma staat. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het Mont Blanc massief, de Grand Combin en zelfs de 4000'ers boven Zermatt kunnen we al zien liggen. Na weer een prachtige afdaling overnachten we op de Cabane de Prafleuri (2624 m).

1090 m stijgen, 890 m dalen
Alternatieve hut: Cabane des Dix of Cabane de Chanrion

Mountain Network - toerskiën en freeriden_4
Hard werken op de weg omhoog

Dag 6 - Via het Lac des Dix naar de gelijknamige hut

Vroeg in de ochtend bereik je via de Col des Roux (2804 m) het Lac des Dix. Vanaf nu volgen we voor een groot deel in omgekeerde richting de route die de ‘Patrouille des Glacier’ volgt. Parallel aan de rand van het meer en via de Pas de Chat verplaats je je richting de Cabane des Dix (2981 m). Deze gezellige hut heeft een prachtig uitzicht op de Pigne d’Arolla en de Mont Blanc de Cheillon.

690 m stijgen, 420 m dalen
Alternatieve hut: Rifugio Nacamuli of Cabane des Vignettes

Dag 7 - Het letterlijke hoogtepunt van de week

Tijdens de voorgaande dagen zijn we goed geacclimatiseerd en dat is maar goed ook! De Pigne d’Arolla vormt met haar 3790 meter hoogte het letterlijke hoogtepunt van de haute route tussen Chamonix en Zermatt. Het routeverloop over de gletsjer is magnifiek! De afdaling naar de Cabane des Vignettes (3160 m) heeft de perfecte steilheid en is een waar genot.

970 m stijgen, 740 m dalen
Alternatieve hut: Cabane de Bertol of Rifugio Nacamuli

Dag 8 - Via 3 colletjes naar Zermatt

De laatste en waarschijnlijk ook langste dag van de week! Via de Col de l’Evêque daal je af richting de Col du Mont Brulé waar het in 40 graden steil terrein spitzekehren geblazen wordt. Je klimt de laatste hoogtemeters richting de Col de Valpelline waar de gigantische afdaling over de Stockjigletsjer op ons wacht. In Zermatt vier je de prachtige tocht met uitzicht op de Matterhorn! Met een voldaan gevoel rijd je met de trein en de taxi terug naar het dal van Chamonix.

1150 m stijgen, 2700 m dalen

Mountain Network - toerskiën en freeriden_6

Dag 9 - Vertrek en terugreisdag

Na het ontbijt neem je afscheid van de groep.

Reis en vervoer

Chamonix ligt op zo'n 11 uur rijden van Utrecht, aan de voet van het Mont Blanc massief. Houdt er rekening mee dat winterbanden verplicht zijn! Voor vertrek brengen we je in contact met je reisgenoten, zodat je kan carpoolen indien mogelijk. Chamonix is ook met de trein goed bereikbaar dankzij de TGV verbinding tussen Brussel en Lyon. Een alternatief is de nachttrein naar Basel. In beide gevallen reis je het best verder via Genève naar Chamonix.

Accommodatie

In het dal slaap je in een prima maar basic pension of hotel. Daarnaast slaap je deze week ook in verschillende berghutten: Refuge d’Argentière, Cabane du Trient, Cabane du Mont Fort, Cabane de Prafleuri, Cabane des Dix, Cabane des Vignettes, Cabane de Bertol, Rifugio Nacamuli, Cabane de Chanrion of de Cabane de Valsorey waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt. De Haute Route kent vele varianten en afhankelijk van de lawine situatie, het weer en het niveau van de deelnemers wordt er bepaald waar je uiteindelijk overnacht.

Instroomeisen

Voorafgaand aan deze reis heb je minimaal 2 weken toerski ervaring. Je hebt een uitstekende conditie en kunt stabiel off-piste skiën. Met stabiel bedoelen wij dat je ook in moeilijkere sneeuw zonder heel vaak te vallen kunt afdalen. Bij het skiën is geen haast en je kunt het rustig aan doen. Bovendien is spitzekehren in zeer steil terrein voor jou geen probleem!

Het voorbeeldprogramma en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is.

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

 • 7 dagen begeleiding door UIAGM berg- en skigidsen (1 gids per 6 deelnemers)
 • 6x overnachting in berghut inclusief halfpension
 • 2x overnachting in het dal inclusief ontbijt
 • 1x taxi Champex - Le Chable
 • 1x taxi Zermatt - Chamonix
 • Toeristenbelasting
 • CO2 Compensatie via Trees for All

Niet inbegrepen

 • Vervoer naar de Alpen
 • Toerski-uitrusting
 • Lawineveiligheidsmateriaal: rugzak, pieper, sonde en schep (te huur via ons bij Base Camp met 10% korting)
 • Bergsportmateriaal (gordel, stijgijzers, bij Basecamp te huur)
 • Liftpas Grand Montets (ca. € 35,-)
 • Liftpas Le Chable-Cabane de Mont Fort (ca. € 60,-)
 • Taxiritten anders dan genoemd onder ‘inbegrepen’
 • Lunch, consumpties en drankjes
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds á € 2,50
 • SGR bijdrage (€ 5,-)
fallback-header

Mountain Network gidsen en instructeurs

Deze reis wordt begeleid door een UIAGM ski- en berggids . Al onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je per gids met maximaal 6 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids
25 maart 2023 - 2 april 2023
6 van de 6 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 2145
8 april 2023 - 16 april 2023
6 van de 6 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 2145
Boeken

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt dit programma je aan, maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - toerskiën en freeriden_2

Dit programma op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag privé doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's of komt een andere datum je beter uit? Neem dan contact met ons op. 

Neem contact op