Boven een hoogte van ca. 2500 meter bestaat er een kans dat je hoogteziekte krijgt. Het allerbelangrijkste bij het voorkomen van hoogteziekte is uitgebreid en vooral rustig acclimatiseren. Een grove stelregel daarbij is dat je boven de 2500 meter per dag telkens maximaal 300-500 meter hoger slaapt. Als je een drukke baan hebt en misschien nog een gezin is het niet altijd mogelijk meerdere weken vrij te nemen en in de Alpen zeer uitgebreid te acclimatiseren. Wat zijn dan de mogelijkheden en hoe gaat dat in zijn werk?

Acclimatisatie bij Mountain Network programma’s

Bij alle instapprogramma’s die Mountain Network aanbiedt is er standaard al een acclimatisatie opgenomen waarvan wij denken dat dit minimaal nodig is om verantwoord de berg te kunnen beklimmen.  Echter is dat minimaal en als je meer van de beklimming wil genieten plus de veiligheid en de kansen op de top wil vergroten raden wij aan om extra te acclimatiseren.

Acclimatisatieschema van de Aconcagua beklimming

Vooraf zelfstandig acclimatiseren in de bergen

Voor al onze Alpen programma’s raden wij aan om een paar dagen eerder richting bestemming te reizen en zelfstandig alvast eenvoudige wandelingen te maken en liefst al op een hoogte boven de 2000 meter te overnachten. Er zijn berghutten die op 2400 meter liggen waar je met de auto kan komen en vanwaar je eenvoudige wandeltochten kunt maken. Wil je hierover meer weten stuur dan een mailtje naar travel@mountain-network.nl. Bij expedities naar verre landen is het  soms lastiger om vooraf zelfstandig te acclimatiseren en dan is het verstandig om in Nederland alvast te acclimatiseren mits de expeditie hoger dan 4500 meter komt.

Vooraf acclimatiseren in Nederland

Zit je krap in je vakantiedagen, heb je dus weinig tijd maar ga je wel een berg beklimmen boven de 4500 meter? Dan raden wij aan om in Nederland met behulp van hoogtetenten alvast te acclimatiseren! De acclimatisatie in Nederland kan het acclimatiseren op de daadwerkelijke berg nooit helemaal vervangen maar het helpt aanzienlijk. Voor het acclimatiseren werken wij samen met onze partner Altitude Dream.

Acclimatiseren terwijl je slaapt op zeehoogte!

Altitude Dream

Altitude Dream is de partner van Mountain Network Travel voor het huren of kopen van hoogtetenten. Afhankelijk van welk systeem je gebruikt kun je in Nederland al tot 6400 meter acclimatiseren!

Hoe werkt het precies?

Als je een hoogtent huurt of koopt ontvang je een hoogtegenerator, een saturatiemeter en een hoogtemeter die je ‘op’ je bed kunt installeren. In de tent worden de zuurstof omstandigheden terug gebracht naar een gewenste hoogte. Net als in de echte bergen bouw je dat langzaam op. Door het zuurstof tekort laat je je lichaam schrikken waardoor je het sein geeft om zich aan te passen. Je lichaam gaat o.a. extra rode bloedcellen aanmaken en is dus aan het acclimatiseren. Na verloop van tijd kun je thuis in bed dus fictief op 6400 meter slapen. Als Altitude Dream de tent bij jou komt installeren ontvang je van hen een uitgebreide uitleg en persoonlijk acclimatisatieschema en heb je de volgende voordelen:

  • Verminder kans op hoogteziekte
  • Vergroot je plezier en kans op de top
  • Gratis thuis bezorgd en geïnstalleerd
  • Inclusief advies, begeleiding en acclimatisatie schema
  • Na afloop ook weer opgehaald
  • Vanaf € 125,- per week

Lijkt dit je iets? Stuur een mail naar altitudedream@mountain-network.nl of reserveer je hoogtetent via de website van altitude dream.

Gratis e-book hoogte training

Hierboven is zeer kort en bondig beschreven hoe acclimatiseren en hoogtetraining met hoogtetenten werkt maar in werkelijkheid is het in theorie zeer complex. Voor de theorie verwijzen we je naar het gratis te downloaden e-book. Uiteindelijk zal je het acclimatisatie proces pas echt goed kunnen begrijpen door de bergen in te gaan! Download hieronder het e-book over hoogtetraining.

Download het gratis e-book