Waterdichte jassen, thermokleding, strechy shorts en antibacteriële t-shirts; de kleren die je in de bergen draagt komen in alle soorten in maten. Bij het onderhouden van deze verschillende kleding kom je er al snel achter dat iedere broek, jas of trui zijn eigen wasprogramma nodig heeft. Best lastig! In deze blog zetten we daarom de belangrijkste aandachtspunten bij het onderhouden van je kleding op een rijtje (naast wat het waslabel je vertelt natuurlijk).

Onderhoud van kleding: bovenlagen

De bovenlaag die je draagt bestaat doorgaans uit een jas en broek. De jas en broek die je aanhebt wanneer je de bergen in gaat zijn 9/10 keer met ‘technische’ materialen gemaakt. Dit houdt in dat de kleding gemaakt is van verschillende soorten kunststoffen met speciale ademende, waterafstotende of waterdichte eigenschappen.

Waterdichte en waterafstotende kleding dien je altijd met een technisch wasmiddel te reinigen. Deze wasmiddelen hebben geen geurstoffen en wasverzachters en zijn niet schadelijk voor de technische eigenschappen (ademend vermogen, waterdichtheid) van je kleding.

Het vuil- en waterafstotend houden van je kleding doe je met een impregnatiemiddel. Dit kan gedaan worden met een spray, zoals ook bij de schoenen het geval is. Het voordeel van een spray is dat je dit tussendoor makkelijk kan doen, en je gericht kan kiezen waar je meer waterafstotend vermogen wilt hebben. Je kan er ook voor kiezen een wasmiddel te gebruiken. Je draait dan (na het reinigen) nogmaals een wasprogramma met het alleen het impregnatiemiddel. Het voordeel van een wasmiddel is dat deze helemaal dekkend is.

Voorbeelden van reinigingsmiddelen:

 • Nikwax Tech Wash
 • Grangers Performance Wash
 • Grangers 2 in 1 Wash + Repel

Voorbeelden van impregnatiemiddelen:

 • Nikwax TX Direct
 • Grangers Clothing Repel

Onderhoud van kleding: tussenlagen

Er zijn tal van tussenlagen die je als isolatie kan gebruiken. Denk bij tussenlagen aan truien, fleeces en donsjassen. Een tussenlaag heeft normaalgesproken enkel goede reiniging nodig.

Voor de meeste truien en fleeces is een technisch wasmiddel voldoende. Wil je je fleece helemaal verantwoord wassen? Doe deze dan in een speciale waszak. Fleeces laten namelijk kleine deeltjes los, welke in het riool terechtkomen wanneer je je fleece wast. Het kost erg veel energie om deze schadelijke deeltjes uit het water te filteren!

Was dons altijd met speciaal wasmiddel voor dons. Donsveertjes hebben een soort vet op zich, waardoor ze ‘fluffy’ blijven en hun isolerend vermogen behouden. Was je dons met een standaard wasmiddel, dan verliest jouw donzen jas (of slaapzak) isolerend vermogen.

Voorbeelden van reinigingsmiddelen:

 • Nikwax Down Wash
 • Grangers Down Wash
 • Grangers Down 2 in 1

Voorbeelden van impregnatiemiddelen:

 • Nikwax Down Proof
 • Grangers Down Repel

Onderhoud van kleding: onderlagen

De onderlaag (of thermolaag) is er om de warmte op het lichaam te houden en vocht goed af te voeren. Wanneer je ze goed reinigt, blijven ze dit jaren lang goed doen!

Onderlagen bestaan normaalgesproken uit kunststof of wol (of een combinatie hiervan).

Was je kunststof thermokleding altijd met een technisch wasmiddel. Wanneer je thermokleding wol bevat, is het aan te raden deze altijd met een wasmiddel voor wol te reinigen (dit geldt ook voor je wollen sokken!). Zo blijft het wol langer mooi en houdt het zijn antibacteriële en temperatuurregulerende werking.

Voorbeelden van reinigingsmiddelen:

 • Nikwax Tech Wash
 • Grangers Performance Wash
 • Nikwax Wool Wash
 • Nikwax Base Fresh

Meer informatie over de voorbereiding voor je aankomende bergsport avontuur? Of andere inspiratie opdoen? Kijk dan bij onze andere blogs.