Het einde van het (zomer) Alpenseizoen is nabij. Terwijl het laatste team (politie) de laatste beklimming maakt naar de top, maken wij alvast de balans op.

Afgelopen jaar hebben zo’n 120 mensen met een Mountain Network helm de top van de Mont Blanc proberen te beklimmen. Deze mensen waren verdeeld over 17 teams. Daarvan waren er 9 particuliere teams ‘open inschrijving’ en de overige 8 teams zakelijke klanten waren.

Van de 9 particuliere teams, die het Mont Blanc beklimmen of het Mont Blanc Summit programma hebben gevolgd, hebben 8 teams de top van de Mont Blanc bereikt. Dat betekent dat het teamsucces 89% was. In 2014 was dat door de slechte zomer aanzienlijk lager. Van de groepen die de top hebben bereikt, heeft 82% van de deelnemers ook daadwerkelijk de top gehaald, wat een iets hoger succespercentage is dan het afgelopen jaar (ong. 75%).

Deze zomer zou je kunnen omschrijven als warm en zonnig. Lange slecht weerperiodes hebben we eigenlijk niet gekend. Het is zo nu en dan wel wat minder geweest, maar door de bank genomen was het klimweer optimaal. Voor de condities in de bergen is het warme weer echter niet altijd goed geweest. Met de hittegolf in juli smolt niet alleen de sneeuw weg, maar ook de permanent bevroren permafrostlagen ontdooiden. Daardoor kwamen er veel meer stenen dan normaal los in rotswanden – ook op de Mont Blanc. Dat maakte dat onze route (de Goûter route) te gevaarlijk werd om te beklimmen waardoor de Goûter hut tijdelijk werd gesloten, gelukkig precies in de periode dat wij geen beklimmingen hadden gepland.

Uiteindelijk werd het in augustus kouder en kon er weer worden geklommen. Ook in het tweede deel van het seizoen had de zon de overhand – hoewel het wel wat kouder was. Ook vanaf half augustus topte weer het ene team na het andere.

Iedere deelnemer krijgt een evaluatieformulier na de expeditie. We zijn echt enorm trots op ons eindcijfer van dit jaar: een 8,7. Wat we vooral zien is dat de deelnemers enorm tevreden zijn over de begeleiding en ervaring van de gidsen in Frankrijk en over het gehele expeditietraject met de voorbereidingsstappen. We horen ook van de gidsen dat de mensen die in Chamonix aankomen beter voorbereid zijn dan de afgelopen jaren, zowel fysiek als op het gebied van materiaal. Een compliment voor ons, maar zeker ook een compliment voor de deelnemers van dit jaar. Wat beter kan is het aantal stappen in het expeditietraject (1 te veel) en duidelijker zijn over de zwaarte van de Gran Paradiso (expeditietraject).

Wat we zeker niet ongenoemd willen laten zijn de twee (succesvolle) expedities die niet alleen de Mont Blanc hebben beklommen, maar ook nog eens een flink bedrag hebben opgehaald voor goede doelen:

  • Stars4Kids expeditie (14 man). De expeditie – georganiseerd door Seven Stars ter ere van het 10-jarig jubileum – die in juni al de top van de Mont Blanc bereikte haalde bijna €40.000 op voor Make a Wish and Monicares Foundation die zich beiden inzetten voor (gezinnen van) kinderen met een ernstige ziekte
  • Climb4School (13 man) haalde ook bijna €40.000 op voor Stichting4Life die zich inzet voor de toekomst van kinderen en ouders in de sloppenwijken van Nairobi

Wil jij ook de Mont Blanc beklimmen? Geef je op via deze pagina.