Terwijl in Nederland de herfst voortduurt, breekt hoog in de bergen de winter al aan. In het dal kleuren de bladeren geel, bruin en oranje, maar de toppen kleur steeds lager wit. Een korte, maar prachtige tijd in het jaar waarin de natuur al zijn kleuren laat zien. Maar over enkele maanden is het de sneeuw die weer overheerst. En met het vallen van de eerste vlokken in de bergen, beginnen ook weer de winterkriebels. Voor sommige mensen betekent dat wintersport op de piste, maar voor de echte bergliefhebber is toerskiën dé ultieme vrijheid! Ben jij al toe aan toeren?

Wat is toerskiën?

Waar je in de zomer over paden en rotsen door de bergen zwerft, kan dat in de winter op ski’s. Toerskiën betekent ‘back to basic’. Zonder skiliften loop je met vellen onder je toerski’s naar boven om je bochten naar beneden in de uitgestrekte natuur te verdienen. Toerskiën gaat om de belevenis en de rust van het lopen en skiën in de diepe sneeuw, ver weg van de drukte. In tegenstelling tot bij freeriden, gaat het bij toerskiën vooral ook om de klim. En naar ons idee gaat er weinig boven hoog in de bergen op pad zijn, ver van de bewoonde wereld!

Toerskiën betekent rust en natuur!

Veilig op pad

De bergen en dus het terrein, de omstandigheden en het weer zijn bepalend in waar je veilig kunt gaan. Om veilig op pad te kunnen en de risico’s tot een minimum te beperken, heb je dan ook de nodige kennis en ervaring nodig. De meeste ongelukken ontstaan door het maken van verkeerde keuzes. Een niet te onderschatten factor is jouw eigen niveau, en dat van je groepsgenoten: zowel qua conditie als kennis en techniek. Het is dan ook verstandig om je eerste toerervaring op te doen onder begeleiding van gecertificeerde gidsen. Want hoewel de stap van piste-skiën naar toerskiën groot lijkt, valt dat met de juiste voorbereiding en begeleiding reuze mee.

Leer toerskiën onder begeleiding van UIAGM gidsen

Toerski uitrusting

Voor het toerskiën heb je andere ski’s nodig dan voor op de piste. De meeste ski’s die je tegenwoordig op de piste ziet zijn carve ski’s: dit zijn relatief smalle ski’s waarmee je op geprepareerde sneeuw makkelijk bochten mee draait. Buiten de piste heb je echter ski’s nodig met meer drijfvermogen. Dat betekent bredere ski’s. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat je toerski niet te zwaar zijn. Een fijne toerski heeft dus een goede balans tussen drijfvermogen en gewicht. Voor het stijgen heb je stijgvellen nodig, die je onder de ski bevestigd. Deze vellen voorkomen dat je achteruit glijdt en geven grip in de sneeuw. Daarnaast heb je een speciale toerbinding nodig, waarmee je omhoog kunt lopen. Ook daarin zijn er verschillende opties, zoals de Diamir Fritschi, Dynafit, of Marker Kingpin. Ook in de schoenen zit verschil. Een toerski schoen heeft in tegenstelling tot een reguliere skischoen een loopstand. Daarmee krijgt de schoen meer flexibiliteit, zodat je comfortabeler en makkelijker omhoog kunt lopen.

Toerskiën betekent je bochten in de poeder verdienen!

Ga je voor het eerst toerskiën? Laat je dan goed adviseren bij een speciaalzaak en overweeg om materiaal te huren. Dat kan bijvoorbeeld bij Base Camp. Zo kun je ski’s testen alvorens je zelf je uitrusting aan gaat schaffen! Meer weten over materiaal? Voor elke reis hebben we een uitgebreide uitrustingslijst, die je per mail op kunt vragen.

Is toerskiën wat voor mij?

Droom je van vrijheid, heb je een goede conditie en ben je een gevorderde skiër die zonder problemen een zwarte piste afkomt? Dan ben je toe aan toerskiën. Het mooie van toerskiën is dat je het zo makkelijk of moeilijk kunt maken als dat je zelf wilt en onder begeleiding van UIAGM gidsen leer je veilig tochten maken. Wil je relaxt op pad, dan kun je dagtochtjes maken vanuit één hut of hotel nabij een skigebied. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze korte toerski cursus in Kühtai. Zoek je meer uitdaging of heb je al wat meer ervaring? Dan kun je een tocht van hut naar hut maken en kies je voor meer hoogtemeters, gletsjerpassages, steilere hellingen en het beklimmen van topjes. Bijvoorbeeld deze toerski cursus in de Silvretta is dan een mooie optie. En heb je eenmaal wat ervaring, dan gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open!