4000ers Wallis

6 dagen
3 - 6 avonturiers
4206 meter
Medium
Mountain Network - 4000'ers Wallis-8
Zwitserland, Alpen

4000ers Wallis

Prachtige rondtour waarbij 3 verschillende 4000ers beklommen worden
Eerstvolgende vertrek
11 juli 2021
Reisduur
6 dagen
Deelname vanaf
€ 1645
Deelnemers
3 - 6 avonturiers
Gids ratio
1:3

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
8 / 20
Conditie 3 / 5
Techniek 2 / 5
Hoogte 2 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 3 / 5
Je hebt een zeer goede conditie en je spieren zijn extra getraind. Je kunt een lange tocht (8-10 uur) met mogelijk een flinke rugzak (12-15 kg) lopen.
Techniek 2 / 5
Er worden touwen gebruikt om gletsjers over te steken. Het terrein wordt wat steiler (<40 graden) met mogelijk 2e graads rotsterrein.
Hoogte 2 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 4000 en 5000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

Tijdens deze prachtige week beklim je 3 verschillende 4000ers. Je maakt een rondtour van hut naar hut en komt geen enkele keer terug in het dal waardoor je continu in het vergletsjerde hooggebergte verblijft. Daardoor kom je helemaal tot rust!

Vanuit het Mattertal nabij Zermatt hike je naar de Täschhütte (2705 m). Vanuit daar maak je via de Allalinpass (3564 m) een prachtige overschrijding naar de Britanniahütte (3028 m). Vanuit hier beklim je de technisch makkelijke maar conditioneel uitdagende Strahlhorn (4190 m) of bij minder weer de Fluchthorn. De laatste dagen beklim je vanuit dezelfde hut de Allalinhorn en de Alphubel waarna je weer afdaalt richting de Täschhütte en het Mattertal. Kortom: een prachtige hoogalpiene week met meerdere uitdagende beklimmingen

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Rondtour van hut naar hut met beklimmingen onderweg
 • Beklim 3 toppen hoger dan 4000 meter in één week
 • Je verblijft 5 volle dagen in het hooggebergte

Vanuit de Britannia Hütte heb je een prachtig uitzicht op de Strahlhorn!

Ervaringen van andere deelnemers

Zeer positief, gidsen uitstekend. Groep gemotiveerd en sterk. Waanzinnige ervaring. Prima hutten en het gebied is prachtig vol mogelijkheden.

Erik, beoordeelde ons met een 8,0 op klantenvertellen.nl

Ik ben zeer positief over Mountain Network. Van begin tot het eind was het perfect georganiseerd. Alle informatie vooraf was nuttig en iedereen die ik heb gesproken zeer behulpzaam. Kortom, een hele tevreden klant!

Ingrid, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Erg leuk en goed programma! Goede opbouw in de bergen, erg leuk gidsen team de hele week! Leuke ervaring die ik iedereen zou aanbevelen!

Anne, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

4000ers Wallis programma

Dag 0 - zelfstandig acclimatiseren

Voor dat je dit programma boekt heb je al minimaal een week bergsportervaring opgedaan. Omdat je bij dit programma al op de 3e dag richting 4000 meter klimt raden wij zeer sterk aan om vooraf zelfstandig alvast te acclimatiseren door te wandelen en te slapen op hoogte. Vanuit het Mattertal kun je vanuit Täsch, Randa en Zermatt zelfstandig eenvoudige wandelingen maken.

DAG 1 – AANKOMST

In de namiddag kom je aan in het Mattertal. Hier staat een heerlijke bergmaaltijd voor je klaar.

DAG 2 – AANLOOP TÄSCHHÜTTE (2701 M)

De eerste dag is de makkelijkste dag van de week! Vanuit het plaatsje Täsch rijd je een klein bergweggetje omhoog richting het oeroude en verlaten bergdorpje Ottafe (2205 m). Vanuit hier wandel je rustig naar de Täschhütte waar een prima maaltijd op je wacht. De middag staat in het teken van oefenen maar vooral ook accimatiseren! Doe rustig aan want de komende dagen gaan zwaar worden.

1,5 uur hiken, 1,5 km, 500 m stijgen

Mountain Network - 4000'ers Wallis-5

DAG 3 – OVERSCHRIJDING NAAR DE BRITANNIAHÜTTE (3028 M)

Vanuit de hut volg je eerst het makkelijke wandelpad om vervolgens op het ijs van de Mellichgletsjer uit te komen. Het eerste deel zal afhankelijk van het seizoen en de hoeveelheid sneeuw waarschijnlijk nog prachtig mooi blankijs zijn maar hogerop loop je in de sneeuw. Vanaf de Allalinpas (3564 m) torent de bijna loodrecht ogende zuidwand van de Allalinhorn (4027 m) boven je uit en heb je uitzicht op het doel van morgen: de Strahlhorn (4190 m)

5-6 uur klimmen, 12 km, 950 m stijgen, 700 m dalen

Mountain Network - 4000'ers Wallis-2
De Allalinhorn en de Strahlhorn!

DAG 4 – BEKLIMMING VAN DE STRAHLHORN (4190 m)

Vanaf de Britanniahütte daal je eerst ca. 100 meter af naar de Hohlaubgletsjer. Via een aantal moreneruggen en korte klimmetjes bereik je de imens langgerekte Allalingletsjer. De moeilijkheid in het beklimmen van de Strahlhorn zit hem met name in de lengte. Na ongeveer 5 uur sta je op de top met een prachtig uitzicht op bijna alle 4000ers van het Monte Rosa Massief, de Mischabelketen en beroemde bergen als de Matterhorn, Dent Blanche.

Als alternatief bij slecht weer kan de gids ervoor kiezen om de Fluchthorn )3794 m) te beklimmen

Strahlhorn: 8-10 uur klimmen, 16 km, 1440 m stijgen, 1440 m dalen

Fluchthorn: 6-7 uur klimmen, 12 km, 1040 m stijgen, 1040 m dalen

Mountain Network - 4000'ers Wallis-6

DAG 5 – BEKLIMMING VAN DE ALLALINHORN (4027 M)

De afgelopen dagen zijn we in een halve cirkel om de Allalinhorn heen gewandeld. Het uitzicht op die top is magnifiek dus inmiddels heb je zin om hem te beklimmen! Omdat de dag van gister waarschijnlijk nog zeer goed voelbaar is in de benen maak je gebruik van de lift die je in 1,5 bereikt vanaf de hut. Je stapt in bij Felskinn (2989 m) en stapt uit bij Mittel Allalin (3457 m) waardoor je 468 hoogtemeters zonder inspanning overbrugt! Vanaf de lift klim je in 2,5 uur naar de top van de Allalinhorn! Je hebt een prachtig uitzicht op de Strahlhorn die je inmiddels ‘jouw’ berg mag noemen en ten noord westen zie je het doel voor morgen liggen: De Alphubel!

Via dezelfde weg daal je weer af naar de Britanniahütte.

6-7 uur klimmen, 12 km, 900 m stijgen, 900 m dalen

Mountain Network - 4000'ers Wallis-4
De Alphubel

DAG 6 – BEKLIMMING ALPHUBEL (4206 M)

Het eerste deel van vandaag ken je van gister. Eenmaal bij Felskinn aangekomen heeft de gids 2 mogelijkheden om de Alphubel te beklimmen:

 1. Vanaf Felskinn pak je niet de lift maar traverseer je de Feegletsjer naar het westen om vanaf daar de Alphubel te beklimmen de oostwand te beklimmen.
 2. Vanaf Felskinn pak je de lift naar Mittel Allalin. Vanaf daar klim je via de steeds steiler wordende gletsjer omhoog naar de Feekopf. Het luchtige graatje is spannend en steil en er moet 2e graad rots geklommen worden. Via het Alphubeljoch beklim je de zuid oost graat van de Alphubel.

Vanaf de top kijk je ruim 2000 meter naar beneden naar het Mattertal en het Saastal. Met een fantastisch gevoel sluit je deze mooi week af maar let op want er wacht nog een gigantisch lange afdaling. Via de Täschhütte bereik je het dal en sluit je af met een biertje op het terras!

8-10 uur klimmen, 18 km, 1200 m stijgen, 2100 m dalen

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal of bij de hut.

Accommodatie

Deze tocht start in het Mattertal waar je in een prima hotel overnacht. De hotelkamer deel je met minimaal 1 andere deelnemer. Daarna slaap je in verschillende berghutten waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Instroomeisen

Om deel te nemen vragen we ruime bergwandelervaring. Bijvoorbeeld een trekking in Himalaya of Zuid-Amerika, ervaring met huttentochten in de Alpen of vergelijkbaar. Daarnaast zijn de eerste stappen in het alpinisme gezet (bijvoorbeeld Mont Blanc of Gran Paradiso). Bovendien heb je een uitstekende conditie nodig. Heb je twijfels of je deze tocht wel aan kunt? Neem dan contact met ons op!

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument 2

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Het programma
 • De gidsen
 • De logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network voorbereidingsdag

Informatiebijeenkomsten

Kom naar één van onze informatiebijeenkomsten. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Het programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network - Mont Blanc-33

Vooraf zelfstandig acclimatiseren

Dit programma betreft een gevorderden programma. We gaan er van uit dat je flinke bergwandel ervaring en al enige alpine ervaring hebt. Aangezien je de hele week op grote hoogte verblijft en raden wij zeer sterk aan om voor dit programma zelfstandig te acclimatiseren.

Als je vanuit Nederland naar het Mattertal rijdt kun je ervoor kiezen om vooraf op de Grand St Bernard pas (2469m) te overnachten. In het Hospice dat bovenop de pas staat kun je prima en relatief goedkoop overnachten en vanuit daar kun je vrij makkelijk zelfstandig acclimatiseren. De wandelingen gaan er tot kort onder de 3000 meter. Meer informatie vind je in het informatiedocument.

Na het informatiedocument en de trainingshandleiding weet je precies waar je aan toe bent en wat er allemaal op je af komt!

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

 

 • 5 dagen begeleiding door UIAGM berggidsen (1:3)
 • 1x overnachting in het dal inclusief halfpension
 • 4x overnachting in een berghut inclusief halfpension
 • Toeristenbelasting
 • Gebruik van touwen en karabiners
 • Traningshandleiding
 • SGR Garantiefonds
 • Calamiteitenfonds

Niet inbegrepen

 

 • Vervoer naar de Alpen
 • Liftkosten (+/- €65)
 • Kosten voor lokaal vervoer
 • Bergsportuitrusting (helm, gordel, pickel, stijgijzers)
 • Lunch, consumpties en drankjes
 • Meerprijs eenpersoonskamer € 20,- p.p.p.n. (alleen mogelijk in hotel)
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage calamiteitenfonds á € 2,50

Mountain Network gidsen

Onze reizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden, net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn, een beschermd beroep. Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expeditie behoort allemaal tot hun expertise! Onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

1 UIAGM berggids per 3 deelnemers. Bij een groep van 6 deelnemers ben je dus met 2 gidsen op pad!

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar travel@mountain-network.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
11 juli 2021 - 16 juli 2021
6 van de 6 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1645
30 augustus 2021 - 4 september 2021
2 van de 6 plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 1645

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt deze reis je aan maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - 4000'ers Wallis-8

Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit?

Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl.

Neem contact op