Beginnerscursus Alpinisme Arolla

7 dagen
4 - 6 avonturiers
3547 meter
Medium
Mountain Network - beginnerscursus alpinisme
Zwitserland, Alpen

Beginnerscursus Alpinisme Arolla

AROLLA, VOLOP MOGELIJKHEDEN VOOR BEGINNENDE ALPINISTEN!
Eerstvolgende vertrek
27 juni 2021
Reisduur
7 dagen
Deelname vanaf
€ 1190
Deelnemers
4 - 6 avonturiers
Gids ratio
1:6

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
5 / 20
Conditie 1 / 5
Techniek 2 / 5
Hoogte 1 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 1 / 5
Je hebt een prima basisconditie. Een dagtocht in de Ardennen van 4-6 uur met een lichte rugzak (zo'n 6-8 kg) is geen probleem.
Techniek 2 / 5
Er worden touwen gebruikt om gletsjers over te steken. Het terrein wordt wat steiler (<40 graden) met mogelijk 2e graads rotsterrein.
Hoogte 1 / 5
De hoogte van de klim is onder de 4000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

Arolla is een rustig dorpje in Wallis. Ben je nog nooit in de bergen geweest of heb je al enige ervaring maar heb je de stap naar het hooggebergte nooit durven maken? Dan is dit de juiste cursus voor jou! Onder begeleiding van een ervaren UIAGM berggids ga je met een vertrouwd gevoel de bergen in.

Geduldig brengt de gids je de kneepjes van het vak bij en laat hij je de mooiste plekjes van het gebied zien. Aan het einde van deze alpinisme cursus ben je in staat zelfstandig eenvoudige bergtochten te ondernemen.

Deze week komt onder andere aan bod:

 • Lopen in touwgroepen op stijgijzers
 • Looptechnieken in sneeuw en ijs
 • Klimtechnieken met stijgijzers in steiler sneeuw en ijs
 • Efficiënt en vlot bewegen in blokkenterrein
 • Vlot leren klimmen in rots met zware schoenen
 • Klimmen met stijgijzers in mixed terrein (rots, ijs en/of sneeuw)
 • Remtechnieken in sneeuw en ijs
 • Diverse touw- en reddingstechnieken

Deze beginnerscursus alpinisme is voor mensen die onzeker zijn of ze sterk genoeg zijn en die misschien zelfs een beetje hoogtevrees hebben. Onze beginnerscursus alpinisme in Chamonix is een dagje langer, fysiek zwaarder en technisch ietsje moeilijker. Ben jij op zoek naar een flinke uitdaging, heb je geen last van hoogtevrees en wordt je graag flink moe? Kies dan voor de beginnerscusus alpinisme in Chamonix.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze alpinisme cursus?

 • Onze meest laagdrempelige beginners cursus alpinisme!
 • 6 deelnemers per gids i.p.v. 4 t.o.v. onze andere beginners cursus waardoor iets goedkoper
 • Beklimming van 2 toppen van rond 3500 meter
 • Tijdens mooie tochten breng je het geleerde in de praktijk

Ervaringen van andere deelnemers

Erg leuk en goed programma! Goede opbouw in de bergen, erg leuk gidsen team de hele week! Leuke ervaring die ik iedereen zou aanbevelen!

Anne, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Zeer flexibele organisatie, erg betrokken bij de wensen van de deelnemers en bij tegenslag is er altijd weer een oplossing voor een mooie andere ervaring.

Bernard, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Overal een 10 voor geven kan eigenlijk niet, maar als alles naar verwachting is kan ik niet anders. Contact is altijd snel, deskundig en vriendelijk. Als je in dik 2 maanden op 2 toppen heb mogen staan dan voldoet het programma boven verwachting. Veiligheid staat helemaal bovenaan, voel me erg veilig bij MN. Begeleiding: alleen maar toppers, dikke respect. Met deze gidsen en expeditieleiders durf ik iedere berg aan!

Harry, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Beginnerscursus Alpinisme Arolla programma

Dag 1: Aankomt in Arolla

Arolla is met 2008 meter hoogte één van de hoogst gelegen dorpjes van Zwitserland. Prachtig gelegen tussen spitse toppen kom je hier na de lange rit vanuit Nederland helemaal tot rust. Je overnacht vandaag in een hotel of pension in het dal. Sommige hotels lijken eigenlijk meer een berghut en beschikken soms ook over een ‘lager’ zoals je dat boven op de berghutten ook vindt.

Dag 2: Aanloop naar de Cabane des Aiguilles Rouges (2814 m)

Via een prachtige wandeling oriënteer je zelf naar de hut. Het hoofdthema voor vandaag is rots. Afhankelijk van het weer oefen je in de rotsklimtuin beneden in het dal vóórdat je naar de hut loopt of je oefent in het blokkenterrein nabij de hut. Hoe beweeg je soepel door het blokkenterrein en wat is nu de juiste wandel- en klimtechniek? In de avond legt de gids je uit hoe je met kaart en kompas kunt oriënteren en hoe je een tochtvoorbereiding maakt.

1000 m stijgen, 100 m dalen

Mountain Network - Beginnerscursus Alpinisme Arolla-3
De stijgijzers gaan onder.

Dag 3: Je eerste echte top en een gletsjer

Vandaag staat in het teken van sneeuw en ijs. Gister avond heb je een tochtvoorbereiding gemaakt voor de beklimming van de Pointe de la Vouasson (3489 m). Via het wandelpad en later via geröll bereik je de gletsjer. Hoe werkt dat precies met de stijgijzers? De gids legt uit hoe je ‘aan touw’ gaat en laat je de touwhandelingen zelf doen. In de afdaling oefen je het lopen en remmen in de sneeuw.

650 m stijgen, 650 m dalen

Dag 4: De overschrijding naar de Cabane des Dix

Via het alpiene pad bereik je de Col des Ignes (3182 m). De losse blokken en het geröll vergen een goede en stabiele wandeltechniek, perfect terrein om te oefenen! Vanaf de col daal je ook weer in lastig terrein af naar de Glacier de Cheilon, de 2e gletsjer van deze week. Inmiddels weet je zelf hoe je veilig de gletsjer kunt oversteken.

In de middag is er nog tijd om het prusikken in de rots en de verschillende zekertechnieken te oefenen. Er moet daarbij ook wat geklommen worden en boven aangekomen mag je voor het eerst abseilen! Je overnacht op de Cabane des Dix.

950 m stijgen, 100 m dalen

Mountain Network - Beginnerscursus Alpinisme Arolla-1

Dag 5: Oefenen geblazen

’s Ochtends beginnen we met het oefenen van de ‘Seilrolle’. Een techniek om iemand anders die in een gletsjerspleet gevallen is eruit te takelen. In de middag maken we standplaatsen in sneeuw en ijs en de verschillende zekertechnieken die daarbij komen kijken. In de avond plan je onder begeleiding van de berggids de tocht naar jouw eerste bergtop!

Tips-fotograferen-in-bergen-lichaamswarmte-1
Oefenen met reddingstechnieken.

Dag 6: La Luette (3547 m)

Vandaag staat de beklimming van La Luette (3548 m) op het programma. Met de geleerde touwtechnieken voer je de tocht zelfstandig uit. De gids grijpt in als de veiligheid in het gedrang komt en geeft tips en tricks; ‘waar zet ik welke touwtechniek in en klopt de timing nog met mijn planning?’ ‘Waar bevind ik mij op de kaart en klopt het weer nog wel?’ ‘Voel ik me nog goed en hoe zit dat met mijn maatje?’

Na de lunch op de hut vertrek je richting het dal. Via steile trappen en staalkabels bereik je de Pas de Chèvres vanwaar je de afdaling naar Arolla inzet. Beneden in het dal geniet je na met een biertje en kijk je terug op een fantastische week. Je kan de gids nog vragen stellen over eventuele topjes die je in de toekomst zelfstandig kunt doen en het geleerde dus in de praktijk kunt brengen!

700 m stijgen, 1450 m dalen

Dag 7: De terugreis

Na het ontbijt neem je afscheid van elkaar en rij je met een voldaan gevoel terug naar huis!

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma van deze alpinisme cursus door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal of bij de hut.

Accommodatie

Je slaapt deze week in verschillende berghutten: Cabane des Aiguilles Rouges en Cabane des Dix, waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke  maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van het hotel, chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Deelname

Om deel te nemen aan de Beginnerscursus Alpinisme heb je geen bergsportervaring nodig, maar wel een goede basisconditie. Bergwandelervaring is zeker een pré.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument 2

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Het programma
 • De gidsen
 • De logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network voorbereidingsdag

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Het programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst zomer

Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Mountain Network - voorbereidingsdag klimclinic-1

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dagen krijg je een presentatie over wat je in de Alpen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de omstandigheden op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar afhankelijk van de geboekte reis gaan we wel oefenen tijdens een klimclinic in onze klimhal of een flinke wandeling op de Veluwe. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • Klimclinic of wandeling
 • Lunch
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • 1,5 uur knopen en touwtechnieken
 • Lunch
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Alpen programma:

 • 5 dagen begeleiding door UIAGM berggids (1:6)
 • 4x overnachting in een berghut op basis van halfpension
 • 2x overnachting in het dal in een hotel, pension of hut op basis van halfpension
 • Toeristenbelasting
 • SGR Garantiefonds
 • Calamiteitenfonds

Niet inbegrepen

Alpen programma:

 • Vervoer naar Arolla toe
 • Bergsportuitrusting (o.a. helm, gordel, pickel, stijgijzers)
 • Lunch, snacks, drankjes en consumpties
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage calamiteitenfonds á € 2,50

Mountain Network gidsen

Onze reizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn. Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expeditie behoort allemaal tot hun expertise! Onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent tijdens deze cursus alpinisme dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij het gehele programma is er 1 gids per 6 deelnemers aanwezig.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar travel@mountain-network.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
27 juni 2021 - 3 juli 2021
4 van de 6 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1190
11 juli 2021 - 17 juli 2021
Geen plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 1190

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt deze reis je aan maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - beginnerscursus alpinisme

Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit?

Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl.

Neem contact op