Beginnerscursus Alpinisme Chamonix

8 dagen
3 - 8 avonturiers
4061 meter
Medium
Mountain Network - beginnerscursus alpinisme Chamonix42
Frankrijk, Alpen, Italië

Beginnerscursus Alpinisme Chamonix

VEILIG LEREN BEWEGEN IN HET HOOGGEBERGTE
Eerstvolgende vertrek
26 juni 2021
Reisduur
8 dagen
Deelname vanaf
€ 1495
Deelnemers
3 - 8 avonturiers
Gids ratio
1:4

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
7 / 20
Conditie 2 / 5
Techniek 2 / 5
Hoogte 2 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 2 / 5
Je hebt een goede conditie en kunt een stevige dagtocht van zo’n 8 uur maken met een rugzak van 8-10 kg.
Techniek 2 / 5
Er worden touwen gebruikt om gletsjers over te steken. Het terrein wordt wat steiler (<40 graden) met mogelijk 2e graads rotsterrein.
Hoogte 2 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 4000 en 5000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

Tijdens de beginnerscursus alpinisme in Chamonix  leer je veilig en efficiënt bewegen in Alpine terrein. Steil ijs, sneeuw en rots. En dat in de indrukwekkende omgeving van het Mont Blanc massief. Aan het einde van de week beklim je als het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt de Gran Paradiso (4061 m).

Veiligheid in de bergen begint bij je tredzekerheid en klim/wandelniveau. Als jij vol zelfvertrouwen soepel en vlot door het terrein heen beweegt, is de kans op succesvolle tochten het grootst en de kans op ongelukken het kleinst. Tijdens de Beginnerscursus Alpinisme staat bewegen in alle mogelijke typen terrein centraal (ijs, rots, sneeuw, blokkenterrein…etc). Je legt hiermee een enorm goede basis voor Alpiene beklimmingen of een carrière als zelfstandig Alpinist. De bekroning van deze cursus is de beklimming van de Gran Paradiso (4061 m) aan het einde van de week.

Deze week komen onder andere aan bod:

 • Lopen in touwgroepen op stijgijzers
 • Looptechnieken in sneeuw en ijs (tot 40 graden)
 • Klimtechnieken met stijgijzers in steiler sneeuw en ijs (tot 50 graden)
 • Efficiënt en vlot bewegen in blokkenterrein
 • Vlot leren klimmen in rots met zware schoenen
 • Klimmen met stijgijzers in mixed terrein (rots, ijs en/of sneeuw)
 • Remtechnieken in sneeuw en ijs
 • Diverse touw- en reddingstechnieken

Deze beginnerscursus alpinisme is zeer uitdagend! Onze beginnerscursus alpinisme in Arolla is een dagje korter, minder fysiek en technisch ietsje makkelijker. Twijfel je dus of je voor de cursus in Chamonix niet fit genoeg bent of heb je snel last van hoogtevrees? Kies dan voor de beginnerscusus alpinisme in Arolla. Wil je graag de hele hele week van het huttenleven genieten? Kijk dan eens bij de beginnerscusus alpinisme bij de Wildspitze.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze alpinisme cursus?

 • Leren bewegen in rots, sneeuw en ijs
 • Max. 4 deelnemers per gids en veel persoonlijke aandacht
 • Beklimming Gran Paradiso (4061 m)

Video beginnerscursus alpinisme in Chamonix

Benieuwd of de beginnerscursus alpinisme iets voor jou is? Bekijk deze video voor een impressie van de cursus!

Video door Sjors Ruijter.

Ervaringen van andere deelnemers

Zeer flexibele organisatie, erg betrokken bij de wensen van de deelnemers en bij tegenslag is er altijd weer een oplossing voor een mooie andere ervaring.

Bernard, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Ik ben zeer positief over Mountain Network. Van begin tot het eind was het perfect georganiseerd. Alle informatie vooraf was nuttig en iedereen die ik heb gesproken zeer behulpzaam. Kortom, een hele tevreden klant!

Ingrid, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Erg leuk en goed programma! Goede opbouw in de bergen, erg leuk gidsen team de hele week! Leuke ervaring die ik iedereen zou aanbevelen!

Anne, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Beginnerscursus Alpinisme Chamonix programma

Foto's: Bram Berkien

Dag 1. Aankomst Chamonix

In de namiddag kom je aan in de Chamonix vallei. Vanaf 18:00 uur kun je terecht in Chalet Tissières en ontmoet je de andere deelnemers met wie je gezellig een heerlijke bergmaaltijd nuttigt.

DCIM100MEDIADJI_0004.JPG

Dag 2. IJsoefeningen Mer de Glace

Samen met de gidsen, die bij het ontbijt aanschuiven, controleer je het materiaal en bespreek je het programma. Vandaag ga je van start met ijsoefeningen op de gletsjer. De gidsen kunnen kiezen tussen de ‘Mer de Glace’, de Glacier d’Argentière of een andere gletsjer waar op dat moment de condities optimaal zijn. Hier oefen je vooral je klim- en looptechniek met stijgijzers. Na een stevige gletsjertocht, laat de gids je in een gletsjerspleet afdalen. Je mag er zelf uitklimmen op de punten van je stijgijzers. Na dit eerste avontuur sluit je af met een lekker diner en overnachting in chalet Tissières.

300 m stijgen, 300 m dalen

Mountain Network - beginnerscursus alpinisme Chamonix20
Oefenen op de gletsjer

Dag 3. Rotsoefeningen Aiguilles Rouges

Vandaag vertrek je na een heerlijk ontbijt naar de Aiguilles Rouges aan de zuidzijde van de Chamonix vallei. Deze verzameling van rotstorens biedt voor klimmers van alle niveaus uitdagingen. Hier ga je oefenen met bewegen in de rotsen. Je klautert en klimt in leuk en zeker ook uitdagend rotsterrein. Gedurende de dag leer je steeds beter hoe je veilig en vlot omhoog komt in de rotsen. Je zult steeds meer vertrouwen krijgen. Je sluit de dag af in chalet Tissières.

200 m stijgen, 200 m dalen

 

Mountain Network - beginnerscursus alpinisme Chamonix24

Dag 4. Rifugio Torino en het hooggebergte!

Vandaag ga je echt het hooggebergte in. Na het vroege ontbijt verplaatsen we ons via de Mont Blanc tunnel naar Italië. Vergeet geen retourtje te kopen als je door de tunnel rijd! Vanuit het dorpje Entreves pakken we de lift richting Refugio Torino. Je kunt vast wat spullen achterlaten op de hut voor we op pad gaan. Vandaag oefen je diverse loop- en klimtechnieken en je merkt dat het lopen in touwgroepen met stijgijzers steeds natuurlijker gaat. Je slaapt in Rifugio Torino op 3375 meter.

500 m dalen, 500 m stijgen

Mountain Network - beginnerscursus alpinisme Chamonix52
Onderweg naar Rifugio Torino

Dag 5. Aiguille Marbrées

Na een nacht in de Italiaanse berghut Rifugio Torino, vertrek je vroeg naar de nabij gelegen Aiguille Marbrées. Hier oefen je met klimmen en klauteren in mixed terrein. Je zult zien dat klimmen op hoogte met een rugzak, zware klimschoenen en diepe afgronden onder je een indrukwekkende beleving is. Je leert hoe je in mixed terrein soepel, veilig en vlot met stijgijzers klimt. Na deze imposante tocht daal je weer af naar Rifugio Torino, waar we nog een nacht verblijven.
300 m stijgen, 300 m dalen

Dag 6. Examen van de beginnerscursus alpinisme!

In de ochtend hebben we de mogelijkheid om nog de nodige klim- en touwtechnieken te herhalen rondom de hut. Tegen het middaguur pakken we de lift terug naar het dal en rijden we naar het dorpje Pont. Vanuit daar lopen we naar de Rifugio Vittorio Emanuele (2735 m). Het kan heel goed zijn dat we steenbokken tegenkomen, want nergens in de Alpen is de populatie zo groot als hier. In de hut genieten we van het uitzicht op ons doel van morgen en bereiden we ons voor op de beklimming van morgen.

2-3 uur hiken, 700 m stijgen

Mountain Network - beginnerscursus alpinisme Chamonix55
Genieten van het uitzicht voor de laatste beproeving.

Dag 7. Beklimming Gran Paradiso (4016 m)

Vandaag komt alles wat je geleerd hebt samen. Om 5 uur vertrekken we in het donker vanaf de hut. Het eerste stuk voert langs morenen en blokkenterrein. Na ongeveer 2 uur bind je je stijgijzers onder en start de tocht over de spletenrijke gletsjer. Halverwege de berg zie je de Mont Blanc rood opgloeien bij de opkomende zon. Je volgende doel..? Het laatste stuk naar de top gaat over gemengd terrein met rots en sneeuw met een paar spannende pasjes. Na alles wat je geleerd hebt deze week zul je merken dat je hier vlot en soepel doorheen komt. Na een flinke afdaling rijd je terug naar Chamonix waar je bij een heerlijke maaltijd in chalet Tissières napraat over een geweldige week.

8-10 uur hiken, 1300 m stijgen, 2000 m dalen

Mountain Network - Gran Paradiso
Het hoogtepunt van de week!

Dag 8. Vertrek

Na het ontbijt neem je afscheid van elkaar en vertrek je weer naar huis.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma van deze alpinisme cursus door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal of bij de hut.

Accommodatie

In het dal slaap je aan de voet van de Mont Blanc bij Chalet Tissières. De eigenaresse is Nederlands dus dat is fijn in de communicatie. Chalet Tissières heeft de sfeer van een echte berghut maar dan comfortabeler. Warm ingericht, goed eten én een ongelooflijk uitzicht op de Mont Blanc.Je slaapt ook in verschillende berghutten: Rifugio Vittorio Emanuelle en Rifugio Torino, waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke (Italiaanse) maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Deelname

Om deel te nemen aan de Beginnerscursus Alpinisme heb je geen bergsportervaring nodig, maar wel een goede basisconditie. Bergwandelervaring is zeker een pré.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument 2

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Het programma
 • De gidsen
 • De logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network voorbereidingsdag

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Het programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst zomer

Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Mountain Network - voorbereidingsdag klimclinic-1

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dagen krijg je een presentatie over wat je in de Alpen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de omstandigheden op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar afhankelijk van de geboekte reis gaan we wel oefenen tijdens een klimclinic in onze klimhal of een flinke wandeling op de veluwe. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • Klimclinic of wandeling
 • Lunch
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland:

 • 1,5 uur knopen en touwtechnieken
 • Lunch
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Alpen programma:

 • 6 dagen Begeleiding door UIAGM berggidsen (1:4)
 • 7x overnachting
 • 7x ontbijt en avondmaaltijd
 • Bergsportuitrusting (helm, gordel, pickel, stijgijzers)
 • Gebruik van touwen en karabiners
 • Toeristenbelasting
 • SGR Garantiefonds
 • Calamiteitenfonds

Niet inbegrepen

Alpen programma:

Mountain Network gidsen

Onze reizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn. Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expeditie behoort allemaal tot hun expertise! Onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent tijdens deze cursus alpinisme dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij het gehele programma is er 1 gids per 4 deelnemers aanwezig. Bij een groep van 8 deelnemers zijn er dus 2 gidsen aanwezig!

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar travel@mountain-network.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
26 juni 2021 - 3 juli 2021
3 van de 8 plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 1495
17 juli 2021 - 24 juli 2021
Geen plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 1495
31 juli 2021 - 7 augustus 2021
6 van de 8 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1495
14 augustus 2021 - 21 augustus 2021
Geen plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 1495
4 september 2021 - 11 september 2021
8 van de 8 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1495

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt deze reis je aan maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - beginnerscursus alpinisme Chamonix42

Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit?

Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl.

Neem contact op