Beginnerscursus Alpinisme Wildspitze

8 dagen
4 - 8 avonturiers
3774 meter
Medium
Mountain Network - Grossglockner-12
Oostenrijk

Beginnerscursus Alpinisme Wildspitze

BEGINNERSCURUS IN DE OMGEVING ÖTZTAL
Eerstvolgende vertrek
7 augustus 2021
Reisduur
8 dagen
Deelname vanaf
€ 1495
Deelnemers
4 - 8 avonturiers
Gids ratio
1:4

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
6 / 20
Conditie 2 / 5
Techniek 2 / 5
Hoogte 1 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 2 / 5
Je hebt een goede conditie en kunt een stevige dagtocht van zo’n 8 uur maken met een rugzak van 8-10 kg.
Techniek 2 / 5
Er worden touwen gebruikt om gletsjers over te steken. Het terrein wordt wat steiler (<40 graden) met mogelijk 2e graads rotsterrein.
Hoogte 1 / 5
De hoogte van de klim is onder de 4000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

De Wildspitze is met zijn 3774 meter de hoogste berg van Tirol en de op één na hoogste berg van Oostenrijk. Tijdens deze Beginnerscursus Alpinisme zul je stap voor stap de basistechnieken van het alpinisme beoefenen, met de beklimming van de Wildspitze als kers op de taart. Heb je al wel eens in de bergen gewandeld, maar heb je de stap naar het hooggebergte nooit durven maken? Dan is dit de juiste cursus voor jou! Onder begeleiding van een ervaren UIAGM berggids ga je met een vertrouwd gevoel de bergen in.

Veiligheid in de bergen begint bij je tredzekerheid en klim/wandelniveau. Als jij vol zelfvertrouwen soepel en vlot door het terrein heen beweegt, is de kans op succesvolle tochten het grootst en de kans op ongelukken het kleinst. Tijdens deze alpinisme cursus staat bewegen in alle mogelijke typen terrein centraal (ijs, rots, sneeuw, blokkenterrein…etc). Je legt hiermee een goede basis voor Alpiene beklimmingen of een carrière als zelfstandig Alpinist.

Deze week komt onder andere aan bod:

 • Lopen in touwgroepen op stijgijzers
 • Looptechnieken in sneeuw en ijs
 • Klimtechnieken met stijgijzers in steiler sneeuw en ijs
 • Efficiënt en vlot bewegen in blokkenterrein
 • Vlot leren klimmen in rots met zware schoenen
 • Klimmen met stijgijzers in mixed terrein (rots, ijs en/of sneeuw)
 • Remtechnieken in sneeuw en ijs
 • Diverse touw- en reddingstechnieken

Deze alpinisme cursus biedt een mooie uitdaging! Twijfel je echter of je voor de Wildspitze cursus niet fit genoeg bent of heb je snel last van hoogtevrees? Kies dan voor de beginnerscusus alpinisme in Arolla. Onze beginnerscursus alpinisme in Arolla is minder fysiek en technisch ietsje makkelijker.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Beklimming van 3 toppen rond de 3500 meter, waaronder de tweede hoogste berg van Oostenrijk
 • Veel individuele begeleiding (gidsratio 1:4)
 • Tijdens mooie tochten breng je het geleerde in de praktijk
 • Verblijf de hele week in de bergen, in gezellige Oostenrijkse berghutten

Ervaringen van andere deelnemers

Zeer flexibele organisatie, erg betrokken bij de wensen van de deelnemers en bij tegenslag is er altijd weer een oplossing voor een mooie andere ervaring.

Bernard, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Erg leuk en goed programma! Goede opbouw in de bergen, erg leuk gidsen team de hele week! Leuke ervaring die ik iedereen zou aanbevelen!

Anne, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Ik ben zeer positief over Mountain Network. Van begin tot het eind was het perfect georganiseerd. Alle informatie vooraf was nuttig en iedereen die ik heb gesproken zeer behulpzaam. Kortom, een hele tevreden klant!

Ingrid, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Beginnerscursus Alpinisme Wildspitze programma

Dag 1 – Aankomst in Vent

Vent is een dorpje gelegen in het langgerekte Ötztal. In dit kleine, idyllische dorp kom je na een lange rit vanuit Nederland helemaal tot rust. Je overnacht vandaag in een hotel of pension in het dal. Hier maak je kennis met de gids(en) die je de komende week van alles zullen leren over de basis van het alpinisme.

Vent_2016,_Blick_aus_Richtung_Wildspitze
Het pittoreske dorp Vent

Dag 2 - Aanloop Vernagthütte

Vandaag maak je samen met je groep een lange tocht naar de Vernagthütte. Je vertrekt in de ochtend vanuit het Ötztal en moet meteen flink wat hoogtemeters maken. Gedurende de tocht zul je veel aandacht besteden aan je wandeltechniek en oriëntatie in bergterrein.

Stijgen: 730 meter

800px-Wildspitze_Ötztal-2
De Wildspitze is onderweg goed te zien

Dag 3 - Oefeningen op de gletsjer

Dag 3 staat in het teken van sneeuw en ijs. Je vertrekt vandaag vanaf de Vernagthutte over de Oberes Guslarjoch naar het Brandenburgerhaus, Een van de hoogste berghutten van Oostenrijk! Tijdens deze lange dag wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het veilig bewegen over een gletsjer. Je zult voor de eerste keer tijdens de cursus, met stijgijzers en in touwgroep(en) lopen. Ook zul je, samen met de gids(en), enkele spleetreddingen uitvoeren en sneeuwankers maken. Wie weet mag je zelf, als ‘slachtoffer’, ook nog even over de rand hangen. In de avond plan je onder begeleiding van de berggids de tocht naar jouw eerste bergtop!

Stijgen: 670 meter, dalen: 170 meter

Mountain Network - beginnerscursus alpinisme Chamonix13
Met stijgijzers en pickles leer je jezelf goed overeind te houden

Dag 4 - Je eerste echte top

Vanuit het Brandenburger Haus ga je vroeg op weg naar de Weisseespitze (3518 m). Je eerste top boven de 3500 meter! Je maakt vandaag mee hoe het is om een toppoging te doen. Waarbij er, naast een flink stuk over gletsjerterrein, ook al stukken rots op hoogte beklommen moeten worden. Na even van het uitzicht vanaf de top te hebben genoten, staat een flinke afdaling voor de boeg. Je eindigt in de middag bij de Rauhekopfhütte.

Stijgen: 450 meter, dalen 970 meter

Mountain Network - beginnerscursus alpinisme
Achter elkaar aan de hoogte in!

Dag 5 – De Fluchtkogel

Op dag 5 staat er een flinke klim op het programma: van de Rauhekopfhütte naar de top van de Fluchtkogel. Tijdens deze klim komen alle verschillende soorten Alpenterrein aan bod: rots, sneeuw en ijs. Je zult merken dat je al aardig wat handelingen zelfstandig uit kan voeren.
Vanaf de Fluchtkogel heb je een goed overzicht van het gebied waar je de laatste en komende dagen actief bent. Na op de top te hebben gestaan maak je een afdaling naar de nu bekende Vernagthütte.

Stijgen 760 meter, dalen 780 meter

Mountain Network - gevorderdencursus alpinisme-3
Ijs, sneeuw, rots; je doet het allemaal!

Dag 6 – Oefenen geblazen!

Vandaag is er ruimte om te oefenen met de verschillende technieken van het alpinisme. Denk hier bijvoorbeeld aan wandklimmen, knopen, zekeren en kaartlezen. De gidsen zullen dieper op de aan bod gekomen technieken in gaan, maar gaan ook graag op andere specifieke vragen in. Afhankelijk van wat er mogelijk is qua weer, omgeving en wens van de groep kan er eventueel ook nog een korte beklimming gedaan worden.

Mountain Network - beginnerscursus alpinisme Chamonix16
Leren omgaan met je uitrusting

Dag 7 - Wildspitze

Vandaag is het zo ver: de beklimming van de Wildspitze (3774 m). Rond vijf in de ochtend uit bed is geen uitzondering. Vroeg uit de veren dus! De tocht naar de top brengt veel van wat je deze week geleerd hebt samen. Ondanks dat de Wildspitze een populaire top is, kom je zo vroeg in de ochtend geen drommen mensen tegen. De omgeving is mooi, en in de vroege ochtend waan je je bijna op een andere planeet. Over de sneeuwvelden en het gletsjerterrein is het wel goed sneeuwstampen geblazen! Na een laatste stuk klimmen in rotsterrein sta je op  3774 m hoogte. Het uitzicht maakt het de pittige tocht meer dan waard.

Het afzien is natuurlijk nog niet afgelopen! Na op de top bij gekomen te zijn volgt de volgende uitdaging: een afdaling van meer dan 1800 m, via de Breslauer Hütte, weer naar Vent.
Na deze lange afdaling is het dan eindelijk tijd om in het hotel achterover te gaan zitten, lekker te eten, en met je groepsgenoten je week door te spreken.

Stijgen 980 meter, dalen 1840 meter

1024px-3768-Wildspitze
De prachtige Wildspitze

Dag 8 – Vertrek

Na het ontbijt neem je afscheid van elkaar en rij je met een voldaan gevoel terug naar huis!

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma van deze alpinisme cursus door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal of bij de hut.

Accommodatie

In het dal slaap je in een prima en net hotel in het dorp Vent. Je slaapt ook in verschillende berghutten: de Vernagthütte, het Brandenburger Haus en de Rauhekopfhütte , waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. In de berghutten slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Deelname

Om deel te nemen aan de Beginnerscursus Alpinisme heb je geen bergsportervaring nodig, maar wel een goede basisconditie. Bergwandelervaring is zeker een pré.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain-Network-informatiedocument-2-2000x1500

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Het programma
 • De gidsen
 • De logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download GRATIS informatiedocument
Mountain-Network-voorbereidingsdag-1600x1200

Informatiebijeenkomst/webinar

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten of zorg dat je een van onze webinars bijwoont. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Het programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain-Network-Training-2000x1500

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain-Network-uitrustingslijst-zomer-1600x1200

Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Mountain-Network-voorbereidingsdag-klimclinic-1-2000x2666

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dagen krijg je een presentatie over wat je in de Alpen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de omstandigheden op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar afhankelijk van de geboekte reis gaan we wel oefenen tijdens een klimclinic in onze klimhal of een flinke wandeling op de veluwe. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • Klimclinic of wandeling
 • Lunch
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • 1,5 uur knopen en touwtechnieken
 • Lunch
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Alpen programma:

 • 6 dagen begeleiding door UIAGM berggidsen (1:4)
 • 7x overnachting op basis van halfpension
 • Bergsportuitrusting (helm, gordel, pickel, stijgijzers)
 • Toeristenbelasting
 • SGR Garantiefonds
 • Calamiteitenfonds

Niet inbegrepen

Alpen programma:

Mountain Network gidsen

Onze reizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn. Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expeditie behoort allemaal tot hun expertise! Onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent tijdens deze alpinisme cursus dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij het gehele programma is er 1 gids per 4 deelnemers aanwezig. Bij een groep van 8 deelnemers zijn er dus 2 gidsen aanwezig!

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar travel@mountain-network.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
7 augustus 2021 - 14 augustus 2021
1 van de 8 plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 1495
28 augustus 2021 - 4 september 2021
8 van de 8 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1495

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt deze reis je aan maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - Grossglockner-12

Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit?

Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl.

Neem contact op