Gevorderdencursus Alpinisme

8 dagen
3 - 8 avonturiers
3842 meter
Medium
Mountain Network - Alpinisme-12
Frankrijk, Alpen

Gevorderdencursus Alpinisme

ZELF TOCHTEN PLANNEN EN UITVOEREN IN HOOG ALPIENE TERREIN
Eerstvolgende vertrek
7 augustus 2021
Reisduur
8 dagen
Deelname vanaf
€ 1495
Deelnemers
3 - 8 avonturiers
Gids ratio
1:4

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
8 / 20
Conditie 3 / 5
Techniek 3 / 5
Hoogte 1 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 3 / 5
Je hebt een zeer goede conditie en je spieren zijn extra getraind. Je kunt een lange tocht (8-10 uur) met mogelijk een flinke rugzak (12-15 kg) lopen.
Techniek 3 / 5
Het terrein wordt steiler met korte stukken ijs en sneeuw tot 50 graden en/of 2e en 3e graads rotsterrein.
Hoogte 1 / 5
De hoogte van de klim is onder de 4000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

Bij de Gevorderdencursus Alpinisme in Chamonix leer je alles over tochtenplanning, touwtechnieken, terrein en het weer. Ook leer je wat het is om een touwgroep te leiden. Je leert dat tijdens uitdagende tochten in het Mont Blanc massief, zoals de Tête Blanche Noordwand en de overschrijding van de Pointe Lachenal.

Een aantal zaken die deze week aan bod komen:

 • Route en zekeren op gletsjers
 • Touw- en zekertechnieken
 • Routeplanning en strategie
 • Navigatie
 • Alpiene gevaren
 • Reddingstechnieken

Na de Gevorderdencursus Alpinisme heb je een bepaalde mate van zelfstandigheid in de bergen. Je kunt met de gids overleggen welke tochten nu binnen jouw bereik liggen. Na deze cursus kun je doorstromen naar de Vergevorderdencursus. In die cursus leer je – gecoacht door een berggids – technisch zwaardere bergbeklimmingen te doen.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze alpinisme cursus?

 • Zelfstandig leren beklimmen van bergen
 • Zelf tochten plannen en leiden
 • Zeer uitdagende beklimmingen in het Mont Blanc massief
 • Maximaal 4 deelnemers per gids

Ervaringen van andere deelnemers

Zeer flexibele organisatie, erg betrokken bij de wensen van de deelnemers en bij tegenslag is er altijd weer een oplossing voor een mooie andere ervaring.

Bernard, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Erg leuk en goed programma! Goede opbouw in de bergen, erg leuk gidsen team de hele week! Leuke ervaring die ik iedereen zou aanbevelen!

Anne, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Wat een superprogramma! Mountain Network zorgt voor een goed opgebouwde reis, waarbij je voorbereid wordt op alles wat komen gaat.

Aik, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Gevorderdencursus Alpinisme programma

Dag 1: Aankomst Chamonix

In de namiddag kom je aan in de Chamonix vallei. Vanaf 18:00 uur kun je terecht in Chalet Tissières en ontmoet je de andere deelnemers met wie je gezellig een heerlijke bergmaaltijd nuttigt.

DCIM100MEDIADJI_0004.JPG
Chalet Tissières

Dag 2: Refuge Premier Albert en oefeningen met touw- en reddingstechnieken

Vandaag vertrek je naar de Refuge Premier Albert (2702 m). Bij de hut oefen je met zeker- en reddingstechnieken. In de hut pak je er samen met de gids de kaart bij. Je plant de route voor de volgende dag en bespreekt de strategie en scenario’s.

Stijgen: 1300 m 

Mountain Network - cursus alpinisme Chamonix47
Stijgijzertechnieken oefenen op de gletsjer

Dag 3: Beklimming Aiguille du Tour, overnachten in Cabane du Trient

Vandaag beklim je de Aiguille du Tour. Gisteren heb je samen met de gids de route en planning uitgewerkt en de basis touwtechnieken behandeld. Vandaag is je eerste praktijktest. Samen met je touwgroepmaatjes beklim je de Aiguille du Tour op 3540 meter. Een mooie gecombineerde tour met blokkenterrein, gletsjer en op het laatst een uitdagend stukje rotsklimmen. Je wordt uitgedaagd om zoveel mogelijk zelf te doen. Van de touwhandelingen tot het vinden van de route. Je navigeert na de topbeklimming naar de Cabane du Trient (3167 m) aan de andere kant van de berg. Daar evalueer je de dag en maak je een planning voor morgen.

Stijgen: 900 m, dalen: 200 m 

Mountain Network - gevorderdencursus alpinisme-3

Dag 4: Tête Blanche (3429 m) Noordwand

‘Noordwand’, een woord dat bij velen de associatie oproept van ijzige, gure en steile hellingen. Terecht, want de Noordzijde van een berg in de Alpen is meestal de ruigste en koudste kant. Vandaag ga je de uitdaging aan om de Noordwand van de Tête Blanche te beklimmen. Tijdens de tocht over de gletsjer zie je de imposante wand steeds dichterbij komen. Tijdens de beklimming leer je over verschillende zekermethoden in steil ijs. Een overweldigende ervaring om op de punten van je stijgijzers en ijsbijlen steeds hoger in de wand te komen. Nadat je de top hebt beklommen, begint de volgende uitdaging: de complexe afdaling naar het dal. Een goede nachtrust in Chalet Tissières heb je meer dan verdiend.

Stijgen: 300 m stijgen, dalen: 2000 m 

Mountain Network - gevorderdencursus alpinisme-1
Klimmen in winterse omstandigheden.

Dag 5: Rotsoefeningen Aiguille Rouges

Na drie enerverende dagen in het hooggebergte, zoek je het vandaag iets lager. Ten Noorden van Chamonix liggen de Aiguilles Rouges. Een massief met een grote verscheidenheid aan rotsklimroutes van meerdere touwlengtes. Vandaag leer je alles over veiligheid in de rotsen. Je leert over de belangrijkste touw- en reddingstechnieken en vooral hoe je deze technieken efficiënt gebruikt. Ook besteden we aandacht aan je klimtechniek zodat je nog vlotter leert klimmen.

Stijgen: 200 m, dalen: 200 m 

Mountain Network - gevorderdencursus alpinisme-2

Dag 6: Overschrijding Pointe Lachenal + Arête Lawrence

Na een stevig ontbijt neem je de lift naar de Aiguille du Midi (3842 m). Je stapt uit het liftstation direct op een steil sneeuwgraatje waar je 1000 meter naar beneden kijkt in de Noordwand van de Aiguille du Midi. Vandaag worden al je vaardigheden beproefd: afdalen en stijgen in steile sneeuw, rotsklimmen in alpien terrein en stukken abseilen. Als je het steile sneeuwgraatje bent afgedaald loop je over de gletsjer naar de Pointe Lachenal. Deze berg bevat 3 topjes en is ideaal om touwhandelingen te trainen. Een zeer uitdagende en indrukwekkende tocht. Na de afdaling staat de volgende uitdaging alweer klaar. Via de prachtige Arėte Lawrėnce klim je naar je overnachtingsplek voor vanavond. Je slaapt op ruim 3600 meter in de Refuge des Cosmiques. Daar evalueer je de tocht en plan je samen met je touwgenoten de tocht voor de volgende dag.

Stijgen: 400 m, dalen: 600 m

Mountain Network - Mont Blanc-41
De Aiguille du Midi

Dag 7: Beklimming Arête des Cosmiques

Vandaag staat als spetterende afsluiting de mooiste beklimming van de week op het programma! Vrijwel direct vanuit de hut start de beklimming van de Aiguille du Midi via de Arête de Cosmiques. Tijdens de beklimming komt alles aan bod wat je deze week geleerd hebt. Afhankelijk van de condities wordt er geklommen in ijs, sneeuw, rots of een mix daarvan. Er moet worden abgeseild en alles moet zelf worden afgezekerd. Het kan zijn dat het klimmen soms te lastig is maar dan zal de gids voorklimmen of je goed ondersteunen.

Stijgen: 400 m 

Mountain Network - Alpinisme-2

Dag 8: Vertrek

Na het ontbijt neem je afscheid van elkaar en vertrek je weer naar huis.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma van deze alpinisme cursus door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal of bij de hut.

Accommodatie

In het dal slaap je aan de voet van de Mont Blanc bij Chalet Tissières. De eigenaresse is Nederlands dus dat is fijn in de communicatie. Chalet Tissières heeft de sfeer van een echte berghut maar dan comfortabeler. Warm ingericht, goed eten én een ongelooflijk uitzicht op de Mont Blanc.  Je slaapt ook in verschillende berghutten: Refuge Albert 1er, Cabane du Trient en Refuge des Cosmiques, waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Deelname

Om deel te mogen nemen heb je de Beginnerscursus Alpinisme of vergelijkbaar (C1) afgerond. Je hebt dus al basiskennis van touwtechnieken en je hebt ervaring met het bewegen door hoogalpien terrein. Verder ben je in uitstekende conditie. Dit cursusprogramma is behoorlijk intensief én de tochten die we voor ogen hebben zijn behoorlijk pittig.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument 2

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Het programma
 • De gidsen
 • De logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network voorbereidingsdag

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Het programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst zomer

Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Alpen programma:

 • 6 dagen begeleiding door UIAGM berggidsen (1:4)
 • 7x overnachting op basis van halfpension
 • Gebruik van touwen en karabiners
 • Toeristenbelasting
 • SGR Garantiefonds
 • Calamiteitenfonds

Niet inbegrepen

Alpen programma:

 • Vervoer naar de Alpen
 • Kosten voor lokaal vervoer
 • Liftkosten +/- € 75,00
 • Bergsportuitrusting (helm, gordel, pickel, stijgijzers)
 • Lunch, snacks, drankjes en consumpties
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage calamiteitenfonds á € 2,50

Mountain Network gidsen

Onze reizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn. Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expeditie behoort allemaal tot hun expertise! Onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent tijdens deze cursus alpinisme dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

1 UIAGM berggids per 4 deelnemers. Bij 8 deelnemers zijn er dus 2 UIAGM berggidsen aanwezig.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar travel@mountain-network.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
7 augustus 2021 - 14 augustus 2021
Geen plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 1495
5 september 2021 - 12 september 2021
6 van de 8 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1495

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt deze reis je aan maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - Alpinisme-12

Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit?

Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl.

Neem contact op