Mont Blanc Expeditie

9 dagen
3 - 4 avonturiers
4810 meter
Medium
Mountain Network - Mont Blanc-39
Frankrijk, Alpen

Mont Blanc beklimmen

Naar het hoogste punt van de Alpen
Eerstvolgende vertrek
n.t.b.
Reisduur
9 dagen
Deelname vanaf
Op aanvraag
Deelnemers
3 - 4 avonturiers
Gids ratio
1:2

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
8 / 20
Conditie 3 / 5
Techniek 2 / 5
Hoogte 2 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 3 / 5
Je hebt een zeer goede conditie en je spieren zijn extra getraind. Je kunt een lange tocht (8-10 uur) met mogelijk een flinke rugzak (12-15 kg) lopen.
Techniek 2 / 5
Er worden touwen gebruikt om gletsjers over te steken. Het terrein wordt wat steiler (<40 graden) met mogelijk 2e graads rotsterrein.
Hoogte 2 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 4000 en 5000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

De Mont Blanc, de hoogste berg van de Alpen én van West-Europa. De witte top, die vanuit Chamonix zo dichtbij lijkt, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op velen. Heel veel mensen dromen ervan om een keer de Mont Blanc te beklimmen en op haar top te staan. En hoewel die top zo dichtbij lijkt, het beklimmen van de Mont Blanc is – ook via de normaalroute – bepaald geen ‘walk in the park’. Maar met de juiste voorbereiding, training en een flinke dosis doorzettingsvermogen is het een haalbaar doel – ook voor mensen zonder ervaring in de bergsport.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Zeer uitgebreide voorbereiding in Nederland en de Ardennen
 • Geen bergsportervaring nodig
 • 9-daags programma in de Alpen
 • Acclimatisatiebeklimming van de Gran Paradiso
 • Kleine groep, veel persoonlijke aandacht van ervaren gidsen

Video Mont Blanc Expeditie

Oefenen op de Mer de Glace, klimmen op de Gran Paradiso (IT) en klimmen op de Mont Blanc via de Gouter Route. Benieuwd of de Mont Blanc Expeditie reis iets voor jou is? Bekijk deze video voor een impressie van de Mont Blanc Expeditie.

Ervaringen van andere deelnemers

Zeer mooi programma en goed faciliteerd, niet alleen qua onderkomens in Chamonix, materiaal en gidsen. Ook de voorbereiding in Nederland was goed. Vooral de optie die geboden werd vanuit de klimhal dat er een extra klimhal-training kon worden gegeven vond ik heel erg fijn.

Oscar, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Prachtige reis met goede begeleiding door de gidsen. Heerlijk gegeten in de berghutten.

Lianne, beoordeelde ons met een 9,0 op klantenvertellen.nl

Geweldig deskundige gidsen, goed verzorgd programma!

Daniel, beoordeelde ons met een 9,0 op klantenvertellen.nl

Mont Blanc beklimmen programma

Foto's: Bram Berkien

Dag 1 - Aankomst in Chamonix

Je treft de andere deelnemers bij La Tissières, ons ‘basiskamp’ tijdens deze week. La Tissières beschikt over eenvoudige maar prima kamers. Weg van de drukte van Chamonix, zorgen de grote tuin en het prachtige uitzicht op de top van de Mont Blanc ervoor dat je goed kan herstellen tussen de tochten door.

DCIM100MEDIADJI_0004.JPG

Dag 2 - Gletsjeroefeningen op de Mer de Glace

Om 08:00 uur komen de hoofdgidsen in het chalet aan en zullen het materiaal verstrekken. De bergschoenen gaan aan en de rugzak op en gaan we met een bergtreintje of een liftje op weg naar een gletsjer. De gidsen kunnen kiezen tussen de Mer de Glace, de Glacier d’Argentière of een andere gletsjer waar op dat moment de condities optimaal zijn. Op de gletsjer zullen we acclimatiseren (wennen aan de hoogte) en kunnen we oefenen met het lopen op stijgijzers.

Ca. stijgen300 m, dalen 300 m

Mountain Network - Mont Blanc-8
Oefenen met stijgijzers op de gletsjer

Dag 3 - Aanloop Rifugio Vittorio Emanuele II (2735 m)

Het doel van vandaag is het bereiken van de Rifugio Vittorio Emanuele en acclimatiseren. Met eigen vervoer vertrekken we naar Italië. Via de Mont Blanc tunnel komen we na ongeveer 2 uur rijden aan in het dal vanwaar de ‘aanloop’ naar de hut zal starten. Deze pittige wandeling zal ongeveer 3 uur duren. De verwachting is dan ook dat het hele team om uiterlijk 16:00 uur in de hut arriveert.

Stijgen783 m

Mountain Network - Mont Blanc-2

Dag 4 - Beklimming Gran Paradiso (4061m)

In het schijnsel van de maan start de klim naar de Gran Paradiso (4061m). Bij het eerste daglicht worden de stijgijzers ondergebonden, gordels aangetrokken en gaan we aan touw. In het begin is de gletsjer glooiend maar naarmate we hoger komen, wordt de gletsjer ook steiler. Na een paar uur geklommen te hebben komt de top van de Gran Paradiso in zicht. Vanuit hier hebben wij een prachtig uitzicht over vele mooie en bekende alpentoppen.

Stijgen1326 m, dalen: 2109 m

Mountain Network - Gran Paradiso
Gran Paradiso

Dag 5 - Rustdag / rotsklimmen

Het expeditieteam kan ‘s ochtends uitrusten van de tocht van de voorgaande dagen. Je kan bij het chalet blijven of Chamonix gaan verkennen. In de namiddag behandelen we in de klimtuin van de Chamonix vallei (Les Gaillands) nog de nodige rotsklimtechnieken. Na deze klimclinic nemen de gidsen het programma en de klimstrategie van de komende dagen door met het klimteam. We bespreken de teamindeling, het weer en er wordt advies gegeven wat men in de rugzakken moet meenemen. Deze avond dienen namelijk ook alle rugzakken zo goed als mogelijk gepakt te zijn.

Mountain Network - Mont Blanc-57

Dag 6, 7, en 8 - Verschillende mogelijkheden voor een toppoging

De beklimming van de Mont Blanc is alleen mogelijk bij zeer stabiel weer en veilige condities. Aangezien veiligheid bij ons altijd voorop staat wordt er vaak last minute bepaald wat het exacte programma en de daarbij behorende logistiek zal worden voor de toppoging. Door de grote drukte op de berg is het ook niet altijd mogelijk om zowel de Refuge de Tête Rousse- als de Refuge du Goûter te reserveren. In plaats van de Refuge de Tête Rousse kan het ook zijn dat we in Refuge Nid d’Aigle (2372m) overnachten. Mits we beide hutten gereserveerd krijgen ziet het programma er als volgt uit:
Vanuit het plaatsje Les Houches nemen we het kabelbaantje omhoog om vervolgens over te stappen op de Tramway du Mont Blanc. Vanaf het Nid d’Aigle (adelaarsnest) begint onze weg naar de Refuge de Tête Rousse. Je kunt je voorstellen dat een beklimming van de Mont Blanc uitermate stabiel weer vereist.

Wanneer de condities gedurende de week voldoende geschikt zijn voor een toppoging, zijn er 2 opties:

Optie 1 een toppoging vanuit de Refuge de Tête Rousse:

Het weer is goed en de dagen erop ziet het weer er minder stabiel uit. In dit geval kiezen we ervoor om op dag 7 direct door te stoten naar de top van de Mont Blanc. In de afdaling komen we langs de Refuge du Goûter en daar overnachten we. Op dag 8 dalen we af naar het dal.

Stijgen1643 m, dalen: 975 m

Optie 2 een toppoging vanuit de Refuge du Goûter

Later in de week ziet het weer er stabieler uit dan eerder in de week. We verplaatsen onze toppoging een dag naar achteren. Op dag 7 staan we vroeg op om zo het gevaarlijke Goûter Couloir zo veilig mogelijk over te kunnen steken. Na nog een nacht op de Refuge du Goûter op 3835 meter zijn we optimaal geacclimatiseerd voor de toppoging.

Op dag 8 vertrekken we in het donker voor de beklimming van de Mont Blanc. Bij de prachtige zonsopkomst beginnen we aan de beklimming van de Bosses graat. Links van de graat zien we 3 km lager Chamonix liggen en rechts Italië. Vanaf de top zien we de Matterhorn en zelfs Genève kunnen we zien liggen! Na de top dalen we helemaal af naar het dal.

Stijgen: 975 m, dalen: 2438 m

Mountain Network - Mont Blanc-38
Goed drinken voor de toppoging

Dag 9 - Afscheid en terugrit naar huis

Tijdens het ontbijt in La Tissières geniet je met uitzicht op de Mont Blanc nog eens van de top die je gister beklommen hebt! Aansluitend stap je in de auto voor de terugreis naar Nederland.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal of bij de hut.

Accommodatie

In het dal slaap je aan de voet van de Mont Blanc bij Chalet Tissières. De eigenaresse is Nederlands dus dat is fijn in de communicatie. Chalet Tissières heeft de sfeer van een echte berghut maar dan comfortabeler. Warm ingericht, goed eten én een ongelooflijk uitzicht op de Mont Blanc. Daarnaast slaapje in verschillende berghutten: Rifugio Vittorio Emanuele II, Refuge de Tête Rousse en Refuge du Goûter, waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Instroomeisen

Om deel te nemen aan de Mont Blanc Expeditie heb je geen bergsportervaring nodig. Uiteraard beschik je wel over een zeer goede conditie, lichaamscoördinatie en heb je een flinke dosis motivatie. Heb je twijfels of je deze tocht wel aan kunt? Neem dan contact met ons op!

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument 2

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Het programma
 • De gidsen
 • De logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network voorbereidingsdag

Informatiebijeenkomsten voor Mont Blanc Expeditie

Kom naar één van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over de Mont Blanc Expeditie. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Het programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network - Mont Blanc-67

Uitgebreide trainingshandleiding

Voor de beklimming van de Mont Blanc is een zeer goede conditie een vereiste. De juiste fysieke (en mentale) voorbereiding is dan ook essentieel. Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network - voorbereidingsdag klimclinic-1

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dag krijg je een presentatie over wat je in de Alpen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de omstandigheden om de Mont Blanc is natuurlijk niet mogelijk in Nederland. Maar tijdens de klimclinic begeef je je in steiler terrein dan op de Mont Blanc en krijg je de nodige techniektraining.  Daardoor zul je met een stuk meer zelfvertrouwen naar de Alpen afreizen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • Klimclinic of wandeling
 • Lunch
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Mountain Network - Mont Blanc-71

Voorbereidingsbijeenkomst in België

Het voorbereidingsweekend in de Ardennen is al een avontuur op zich! Je gaat klettersteigen, rotsklimmen, je traint je wandel- en klimtechniek en wordt fysiek uitgedaagd met een lange en mooie wandeling. Ook kun je tijdens dit weekend eventueel materiaal passen en huren mocht je dat op de voorbereidingsdag in Nederland nog niet gedaan hebben. Heb je zelf al materiaal? Neem dat dan mee zodat wij kunnen kijken of het geschikt is.

Bij de uitleg over het materiaal en de presentatie komt het volgende aan bod:

 • Hoe kan ik het beste trainen?
 • Hoe zit het precies met acclimatiseren?
 • Welk materiaal heb ik precies nodig?
 • Welk materiaal kan ik het best huren en wat kan ik beter kopen?
 • Hoe ziet het programma er precies uit?
 • Hoe zit het met de logistiek? Welke liften pakken we en waar overnachten we?
 • Wie zijn de gidsen? Beschikken ze over de juiste diploma’s?
 • Met wie ga ik op pad? Wie zijn de andere deelnemers?

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsdag in Nederland

 • Klimclinic
 • Lunch
 • Informatieve presentatie

Voorbereidingsweekend Ardennen:

 • Wandeltechniekworkshop
 • Klimactiviteit
 • Lange wandeltocht
 • Conditietest
 • 2 overnachtingen
 • 1x diner, 2x ontbijt, 2x lunch

Alpen programma:

 • Volledige begeleiding van vaste MN UIAGM gids
 • Lift- en treinkosten
 • 8x ontbijt, 8x diner
 • 5 overnachtingen in chalet in Chamonix
 • 3 overnachtingen in berghutten
 • Bergsportuitrusting (helm, gordel, pickel, stijgijzers)
 • Trainingshandleiding

Niet inbegrepen

Alpen programma:

Mountain Network gidsen

Onze reizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden, net als bijvoorbeeld artsen en advocaten dat in Nederland zijn, een beschermd beroep. Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expeditie behoren allemaal tot hun expertise. Onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij de eerste 3 dagen is er 1 gids per 4 deelnemers aanwezig. Bij de laatste 3 dagen bij de toppoging van de Mont Blanc zijn er max. 2 deelnemers per gids. Bij een groep van 8 deelnemers zijn er dus 4 gidsen aanwezig!

Data & prijzen

Hieronder vind je de beschikbare data voor de Mont Blanc Expeditie. Het kan zijn dat we twee teams op dezelfde datum plannen. In dat geval ben je met maximaal 8 deelnemers op pad en dus ook met meer gidsen.

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers die je mogelijk niet kent. Stuur een mail naar travel@mountain-network.nl als je deze reis  als privégroep wil boeken.

Korting: boek je de Mont Blanc Expeditie last-minute? Dan krijg je korting op de reguliere prijs, omdat het voorbereidingsweekend reeds heeft plaatsgevonden. Houdt er wel rekening mee dat je zeker bent van je eigen conditie voor je je inschrijft.

Er zijn op dit moment geen toekomstige reisdata bekend. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt deze reis je aan maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - Mont Blanc-39

Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit?

Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl.

Neem contact op