Ama Dablam beklimmen

31 dagen
1 - 8 avonturiers
6812 meter
Extreme
ama-dablam-expedition-6812m-153810816676
Nepal

Ama Dablam beklimmen

DE MOOISTE BERG TER WERELD
Eerstvolgende vertrek
7 oktober 2021
Reisduur
31 dagen
Deelname vanaf
€ 5950
Deelnemers
1 - 8 avonturiers
Gids ratio
1:1 of 1:2

Hoe uitdagend is deze reis?

Extreme
19 / 20
Conditie 5 / 5
Techniek 5 / 5
Hoogte 4 / 5
Afzien 5 / 5
Conditie 5 / 5
Dit is een extreem zware tocht. Je hebt je langdurig en onder begeleiding voorbereid om de inspanning van deze tocht aan te kunnen.
Techniek 5 / 5
Zeer steil ijs (tot 90 graden) en/of technisch rotsklimmen in 4e tot 5e graads rotsterrein.
Hoogte 4 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 6000 en 7000 meter.
Afzien 5 / 5
Meer dan 2 weken achter elkaar in een tent. In hoogtekampen kook je zelf. Je draagt veel gewicht in extreme kou of weercondities.

Voor veel mensen geldt de Ama Dablam als één van de mooiste bergen ter wereld. Gelegen in de Khumbu vallei kijkt deze markante berg uit over onder andere de Everest en de Lhotse. De Ama Dablam is vanuit geen enkele zijde eenvoudig te beklimmen. Wij kiezen voor de normaalroute (Zuid-West graat). Om deel te nemen heb je ervaring met expedities op grote hoogte en in technisch alpien terrein. (Steil ijs en sneeuw).

Ama Dablam is een schitterende expeditie voor ervaren expeditie klimmers en voor ervaren Alpinisten die eens op expeditie willen. Naast een sublieme beklimming geeft deze expeditie een goed inzicht in het Sherpa volk, de Himalaya en de drukte, geluiden en geuren van Kathmandu. De Zuid-West graat van Ama Dablam is een klassieke Himalaya beklimming met steil en uitdagend klimmen op een van werelds mooiste bergen. Een bijna perfecte klim op een bijna perfecte berg! De Sherpa’s hebben deze berg Ama Dablam genoemd, wat letterlijk “moeders ketting” betekend. “Moeder”, omdat deze berg het uitzicht domineert en respect afdwingt. De lange “graten” aan elke kant zijn als de armen van een moeder die haar kind beschermt. De “ketting” is de steile serac die als “versiering”aan de berg hangt, net als de traditionele ketting enkele afbeeldingen van de goden die door Sherpa vrouwen gedragen wordt. Onze route is één van deze armen: De Zuid West graat.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Beklim de Ama Dablam; één van de mooiste bergen ter wereld
 • Voor technisch alpiene klimmers die op expeditie willen óf expeditieklimmers die een technische berg willen beklimmen
 • Uitdagende route die alle aspecten van klimmen bevat

Ervaringen van andere deelnemers

Overal een 10 voor geven kan eigenlijk niet, maar als alles naar verwachting is kan ik niet anders. Contact is altijd snel, deskundig en vriendelijk. Als je in dik 2 maanden op 2 toppen heb mogen staan dan voldoet het programma boven verwachting. Veiligheid staat helemaal bovenaan, voel me erg veilig bij MN. Begeleiding: alleen maar toppers, dikke respect. Met deze gidsen en expeditieleiders durf ik iedere berg aan!

Harry, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Ik ben zeer positief over Mountain Network. Van begin tot het eind was het perfect georganiseerd. Alle informatie vooraf was nuttig en iedereen die ik heb gesproken zeer behulpzaam. Kortom, een hele tevreden klant!

Ingrid, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Erg leuk en goed programma! Goede opbouw in de bergen, erg leuk gidsen team de hele week! Leuke ervaring die ik iedereen zou aanbevelen!

Anne, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Ama Dablam beklimmen programma

Dag 1 - Vertrek vanuit Nederland

Vliegreis naar Kathmandu.

Dag 2 - Aankomst Kathmandu

Aankomst Kathmandu, airport pick-up en transfer naar ons rustig hotel nabij de toeristenwijk Thamel.

Dag 3 - Team briefing

Team briefing & equipement check in de morgen en daarna de “Culture Shock” van Kathmandu verkennen. Evt. kan er sightseeing naar de tempels van: Bodnath, Swayambhunath (monkey temple), Pashupatinath en de Durbar Square georganiseerd worden. Er is ook nog tijd om de evt. laatste aankopen of vergeten dingen aan te kunnen schaffen.

Dag 4 - Vlucht naar Lukla

’s Ochtends vroeg is de vlucht naar Lukla. Een spectaculaire vlucht brengt ons naar de korte landingsbaan van Lukla; “de poort”naar de Khumbu. Na een laat ontbijt of vroege lunch is het een korte wandeling door het bos en over stenen trappen naar de Dudh Kosi vallei waar we in Phakding zullen verblijven in een lodge (2610 m). Onderweg kunnen we al een glimp van Kusum Kangru’s noord wand opvangen (6367m).

Dag 5 - Trekking naar Namche Bazar

Trek van Phakding naar Namche Bazar (3440m) en de Sherpa hoofdstad in, het hart van de Khumbu. Vanaf nu passeren we dagelijks Chortens, Mani stones, Yaks, gebeds wielen etc. en raken bekend met de lokale gebruiken op de “Everest Trail”.

Dag 6 - Rustdag/acclimatisatie dag

Rust/ acclimatisatie dag rond Namche Bazar. Je kunt een kleine wandeling doen naar de vele uitzichtpunten rond het dorp of gewoon rondlopen in de nauwe straatjes van Namche.

Dag 7 - Trekking naar Pangboche

Trek van Namche naar Pangboche (3990m). Om Namche uit te komen gaat het pad gestaagd omhoog. Bovenop heb je een spectaculair uitzicht op Everest, Lhotse, Nuptse en ons doel Ama Dablam. Het pad loopt vervolgens weer omlaag waar we de Dudh Kosi over steken, voordat we weer omhoog lopen naar Thyangboche. Hier staat een bekend klooster en de omgeving is inspirerend! We volgen een eenvoudig pad naar Pangboche; het hoogste dorp in de Khumbu waar het hele jaar door mensen wonen.

Dag 8 - Trekking naar Ama Dablam Base camp

Trek van Pangboche naar Ama Dablam Base camp (4450m). We verlaten de drukte van de Everest trail en steken de Imja Khola over. We lopen steil omhoog boven de boomgrens waar we de Alpen weide inlopen wat de perfecte locatie is voor ons Basiskamp; geen oncomfortabele rotsen hier!

Mountain Network - Ama Dablam-7

Dag 9 - Rustdag basiskamp

Rustdag in het basiskamp en tijd om onze spullen te organiseren en de omgeving rond het kamp te verkennen.

Dag 10 - 25

Op de Zuid-West graat richten we 3 hoofdkampen in; BC (4575 m), kamp 1 (5700 m) en kamp 2 (6080 m). Het terrein tussen Basecamp en kamp 1 is relatief gemakkelijk met wat eenvoudig klauterwerk. Boven kamp 1 wordt het terrein steil en geëxponeerd. Vanaf kamp 1 klim je dan ook in vaste touwen. Net voor kamp 2 beklim je de ‘Yellow Tower’ in vaste rots. Dit is de crux van de beklimming.

De meeste expedities kiezen ervoor om de toppoging vanaf kamp 2 te doen. Er is een kamp mogelijk tussen kamp 2 en de top, maar of dit kamp veilig is hangt erg af van de condities op de berg. Direct uit kamp 2 stijgt de route snel. Hard werken, maar zeer mooi klimmen! De “Grey Pillar” is ons eerste grote obstakel. Hierna beklimmen we een makkelijke sneeuwhelling die op de “Mushroom Ridge” uitkomt. Dit is de graat die de Zuid-West graat verbindt met de sneeuwhellingen die naar de top leiden.

De Mushroom ridge is een test voor “stalen zenuwen”, omdat je de gehele weg recht de berg afkijkt! Het terrein is echter niet moeilijk en je komt snel op het platform aan waar vroeger een kamp 3 werd neergezet, maar door het gevaar van de hangende “serac” de “Dablam” wordt dit niet meer gedaan. Inmiddels klimmen we op de Zuid-West wand van de berg. Het is ijzig koud en de zon raakt deze kant niet tot 9:30 s’ ochtends. Vanaf het oude kamp 3 is het ongeveer 3-4 uur naar de top. Er is een steile ijspassage naast de “Dablam”; een welkome afwisseling op de lange sneeuwhelling naar de top. Het uitzicht vanaf de top van Ama Dablam is spectaculair.

Gemiddeld duurt een beklimming 8-10 uur vanuit kamp 2. Na het behalen van de top dalen we zo laag mogelijk af; minimaal kamp 2, maar met een sterk team kan zelfs BC gehaald worden.

Mountain Network - Ama Dablam-1
Tijd voor de toppoging.

Dag 26 - Trekking naar Namche Bazar

Trekking van Basecamp naar Namche Bazar (3440m) Op de terugweg bestaat de mogelijkheid om plekken te bezoeken die op de heenweg nog niet bezocht zijn.

Mountain Network - Ama Dablam-1
Tijd voor de toppoging.

Dag 27 - Trekking naar Lukla

Trekking van Namche naar Lukla. Vandaag loop je met een langs wandeling terug naar Lukla. Het eerste deel is naar beneden maar de laatste 2 uur moet er weer gestegen worden.

Dag 28 - Vlucht naar Kathmandu

Vlucht van Lukla naar Kathmandu. Tijd om na te genieten van de expeditie. Loop tussen de smalle straatjes door in de oude wijken van Kathmandu of drink in een welverdiend biertje in de zon!

Dag 29 - Reservedag

Reservedag. Afhankelijk of er op dag 28 of 29 van Lukla naar Kathmandu gevlogen kan worden de hotels gereserveerd. Vlieg je op dag 28 terug heb je op dag 28 en 29 een hotelovernachting in Kathmandu. Kun je pas op dag 29 vliegen dan heb je dag 28 een overnachting in Lukla en op dag 29 een overnachting in Kathmandu.

Dag 30 - Terugvlucht naar Nederland

Terugvlucht naar Nederland. Normaal gesproken vertrekt de vlucht in de late middag dus in de ochtend heb je eventueel nog de mogelijkheid om Kathmandu verder te ontdekken.

Dag 31 - Terugkomst in Nederland

Terugkomst in Nederland.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal, bij de hut of rondom het kamp.

Accommodatie

In Kathmandu overnacht je in een relatief luxe hotel. We hebben gekozen voor een comfortabele accommodatie om ervoor te zorgen dat je goed uitgerust aan de expeditie kunt beginnen en een prettige plek hebt om bij te komen na je expeditie.
Op de berg slaap slaap je zowel in het basiskamp als in de hoogte-kampen in 2, 3 of 4 -persoons tenten. Bij alle overnachtingen op de berg kan er niet gedoucht worden.

Instroomeisen

Ama Dablam’s Zuid-West graat is een technische klim en expeditieleden moeten geen problemen hebben met het klimmen van steil en “exposed” terrein. Er zitten steile rots en ijs passages in de klim die via gefixeerde touwen en een “stijgklem” beklommen worden; enige ervaring hiermee is een voordeel. Om efficiënt en zelfverzekerd over de Zuid-West graat van Ama Dablam te kunnen klimmen, bevelen wij de volgende klim ervaring aan: Alpine routes AD en/of meerdere touwlengtes in rots UIAA IV of US 5.7 kunnen klimmen.

De dagen tussen de verschillende kampen zijn relatief kort (3-6 uur). De topdag is de langste dag met meer dan 12 uur naar de top vanaf ca 6000 m en terug. Het klimmen op deze hoogte is extreem vermoeiend en een speciale conditionele voorbereiding is vereist om met deze lange dagen om te kunnen gaan.

Begeleiding

De beklimming van Ama Dablam staat onder leiding van Nederlandse expeditieleider Arnold Coster. Arnold heeft vele Himalaya expeditie geleid, waaronder zo’n 25 naar 8000-peaks. Ook heeft hij al meerdere Ama Dablam expedities succesvol begeleid. Arnold woont in Nepal met zijn (Sherpa)vrouw. Arnold wordt op de berg ondersteund door een team zeer ervaren klimsherpa’s.

Sherpa-klant ratio

Arnold Coster wordt ondersteund door een zeer sterk Sherpa team. De ‘standaard prijs’ gaat uit van een 1 op 2 sherpa/deelnemer ratio. Die ratio is alleen te verantwoorden als je zéér veel ervaring hebt in technisch moeilijk terrein waarbij je met stijgzijzers zowel in rots, ijs als mixed terrein geklommen hebt. Je hebt uitgebreide ervaring met het klimmen van 4e graats rots en 60 graden steil ijs. Vooraf beoordeeld Mountain Network of je voldoende ervaring hebt. Als dat niet het geval kun je alleen boeken met een 1 op 1 sherpa/deelnemer ratio en geldt er een meerprijs van ca. € 700,-.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument 2

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden.  Daarin vind je alle benodigde informatie: Het programma, de gidsen, de logistiek, benodigd materiaal, acclimatiseren, kosten en meer.

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network voorbereidingsdag

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere: voorbereiding, programma op de berg, kleding en materiaal, trainingsadvies en praktische informatie.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst zomer

Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

IMG_5935

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dag krijg je een presentatie over wat je in de bergen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de omstandigheden op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar afhankelijk van de geboekte reis gaan we wel een flinke wandeling op de Veluwe. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • Wandeling
 • Lunch
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

 • Volledige begeleiding
 • Voorbereidingsdag in Nederland
 • Sherpa-ondersteuning op de berg 2 deelnemers: 1 Sherpa of 1 deelnemer : 1 Sherpa
 • Totaal 4x hotelovernachting in Kathmandu/Lukla afhankelijk van de vlucht van/naar Lukla
 • Alle overnachtingen op de berg volgens programma
 • Maaltijden op de berg en tijdens de trek naar BC
 • Retour vlucht Lukla
 • Lokaal vervoer naar basiskamp
 • Lokale klim-permits en registraties
 • Brandstof en kookgerei
 • Back-up zuurstof
 • Gamov bag
 • Medical kit
 • Alle tenten, touwen en andere gemeenschappelijke uitrusting
  die nodig is voor de klim.
 • Transfers van het vliegveld naar het hotel en retour
 • Toeristenbelasting
 • SGR Garantiefonds

Niet inbegrepen

 • Retourvlucht Nederland – Kathmandu (ca. € 800)
 • Visum Nepal (ca. € 100)
 • Bergsportuitrusting
 • Maaltijden in Kathmandu
 • Consumpties
 • Overnachtingen na de expeditie als er eerder dan gepland afgedaald wordt naar het dal. Achteraf zijn er dus wel 2 nachten inclusief (Kathmandu en/of Lukla)
 • Fooi voor Basiskamp personeel en Sherpa’s (advies € 700 p.p.)
 • Onverwachte kosten (bijv. bij eerder vertrek vanaf berg)
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage calamiteitenfonds á € 2,50

Mountain Network gidsen

Onze trekking- en expeditie reizen worden begeleid door ervaren Nederlandse expeditieleiders uit het vaste Mountain Network team. De ervaring leert dat door de extra begeleiding van onze expeditieleider niet alleen het krijgen van hoogteziekte wordt verkleind en de kans op het behalen van de top aanzienlijk wordt vergroot, maar dat dit ook ten goede komt aan de veiligheid en het optimaal beleven van de expeditie. Onze expeditieleiders werken altijd samen met lokale gidsen. Met het inzetten van lokale gidsen stimuleren we de lokale economie en voldoen we aan de lokale wetgeving. De expeditieleider neemt alle communicatie met de lokale gidsen en autoriteiten op zich.

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je op pad met een expeditieleider, en 1 sherpa per 1 deelnemer of 1 sherpa per 2 deelnemers.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar travel@mountain-network.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
7 oktober 2021 - 6 november 2021
8 van de 8 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 5950

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt deze reis je aan maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
ama-dablam-expedition-6812m-153810816676

Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit?

Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl.

Neem contact op