Elbrus beklimmen

11 dagen
5 - 12 avonturiers
5642 meter
Hard
Mountain Network - Expeditie Elbrus beklimmen header
Rusland

Elbrus beklimmen

BEKLIM DE HOOGSTE BERG VAN EUROPA
Eerstvolgende vertrek
22 juli 2021
Reisduur
11 dagen
Deelname vanaf
€ 2295
Deelnemers
5 - 12 avonturiers
Gids ratio
1:4

Hoe uitdagend is deze reis?

Hard
12 / 20
Conditie 4 / 5
Techniek 2 / 5
Hoogte 3 / 5
Afzien 3 / 5
Conditie 4 / 5
Je hebt een uitstekende conditie en je spieren zijn flink getraind. Je kunt intensieve tochten van 10-12 uur of langer maken met een zware rugzak (15-20 kg).
Techniek 2 / 5
Er worden touwen gebruikt om gletsjers over te steken. Het terrein wordt wat steiler (<40 graden) met mogelijk 2e graads rotsterrein.
Hoogte 3 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 5000 en 6000 meter.
Afzien 3 / 5
Overnachtingen in tenten/barakken, maar je kookt niet zelf. Je moet een groter gewicht (>18 kg) dragen.

De Elbrus is een vulkanische berg en met 5642 m de hoogste berg van de Kaukasus, Rusland én Europa. Eén van de 7 summits! Heb je bergsportervaring in de Alpen (bijvoorbeeld met een beklimming van de Mont Blanc) en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Wil je minder drukte dan in de Alpen en het eens hogerop zoeken? Ben je klaar voor je eerste échte expeditie? Dan is de top van de Elbrus jouw volgende bestemming!

De meeste expedities worden georganiseerd vanuit de toeristische zuidzijde van de berg. Wij beklimmen de Elbrus bewust via de prachtige en rustige noordzijde. Vanuit het stadje Kislovodsk rijden we naar het basiskamp vanuit waar we in capsule stijl de berg beklimmen. Er is voldoende tijd voor acclimatisatie, oefenen in sneeuw en ijs én na de beklimming genieten van de ‘hot springs’! De beklimming is technisch niet moeilijk maar moet gezien de afstand en het grote aantal hoogtemeters tussen het laatste kamp en de top niet onderschat worden.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Beklim de allerhoogste berg van Europa, één van de ‘7 summits’
 • Route via de onherbergzame, ruige en rustigere Noordzijde
 • Inclusief voorbereidingsdag op de Veluwe
 • Ervaren Nederlandse expeditieleider
 • Voor bergsporters met hoogte- en stijgijzerervaring (bijv. Mont Blanc of Kilimanjaro en Gran Paradiso)

Video Elbrus Expeditie

Benieuwd of de beklimming van de Elbrus iets voor jou is? Droom vast weg en bekijk de video voor een impressie van de beklimming!

Video door Hylke Knot.

Ervaringen van andere deelnemers

Top georganiseerd, veel kennis en kunde bij de organisatie en bij Barbara als expeditieleider.

Peter, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Zonder ervaring met expedities (maar wel met veel wandelervaring) klopte ik in januari 2019 aan bij Mountain Network of ik mee kon met de expeditie naar de Elbrus. Aangezien ik geen ervaring had werd er even met mij contact opgenomen om te kijken hoe mijn fysiek is en hoeveel andere ervaring ik al...

Daniël, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Zeer goede NL begeleiding en begeleiding van Russische gids (gedurende gehele programma). Support bij juiste uitrusting (kiezen), hoe de dag in te delen, juiste voeding, etc. was goed / duidelijk / vriendelijk en ook niet vrijblijvend. Zo is voeding en hygiene echt een aandachtspunt. Verder kwamen...

Bob, beoordeelde ons met een 9,0 op klantenvertellen.nl

Elbrus beklimmen programma

Foto's: Hylke knot

Dag 1 – Vertrek vanuit Nederland & Aankomst in Kislovodsk

’s Middags kom je aan in Mineralnye Vody (je kan kiezen voor een vlucht via bijvoorbeeld Moskou of St. Petersburg). Vervolgens reis je met lokaal vervoer naar Kislovodsk. Kislovodsk is een prachtig stadje om je een dagje te vermaken. In het grootste park ter wereld kun je nog even heerlijk ontspannen en bijkomen van de reis!

Dag 2 – Naar Base Camp

Het vervoer met jeeps naar het basiskamp op 2500 meter is al een hele belevenis op zich. Een spectaculaire rit met grote hobbels en gaten in de weg en soms doorkruis je met de jeeps de diepe rivier! ’s Middags maken we een prachtige wandeling naar een aantal zeer indrukwekkende watervallen en natuurlijke bronnen. Overnachting in het basiskamp.

2-3 uur hiken, 500 m stijgen/dalen

Mountain Network - Expeditie Elbrus beklimmen -17

Dag 3 – Acclimatiseren

Om verder te acclimatiseren maak je een ontspannen wandeling naar de ‘stenen paddestoelen’ (zeer markante stenen formaties die op paddestoelen lijken) of een naamloos topje op ongeveer 3000 meter. Je daalt weer af naar het basiskamp om goed te kunnen herstellen.

4-5 uur hiken, 500 m stijgen, 500 m dalen

Mountain Network - Expeditie Elbrus beklimmen -41
Klauteren op de stenen paddestoelen.

Dag 4 – Carry naar High Camp (3800 m)

Het doel van vandaag is om verder te acclimatiseren maar ook om de logistiek op orde te brengen. Je draagt een deel van je persoonlijke uitrusting alvast naar het hoger gelegen kamp om later met een lichtere rugzak uitgerust aan de topdag te kunnen beginnen. Je overnacht wederom in het basiskamp.

5-7 uur hiken, 1300 m stijgen, 1300 m dalen

Mountain Network - Expeditie Elbrus beklimmen -65

Dag 5 –Climb naar High Camp

Met een iets lichtere rugzak en doordat je door de voorgaande dagen beter geacclimatiseerd bent kan je deze keer een stuk makkelijker naar het hoogste kamp lopen.

4-5 uur hiken, 1300 m stijgen

Mountain Network - Expeditie Elbrus beklimmen -87
De uitzichten worden steeds beter!

Dag 6 – Rotsen van Lenz

Vandaag staat de acclimatisatietocht naar de rotsen van Lenz op 4800 meter of hoger op het programma. Voor veel mensen is dit een stevige dag; niet alleen vanwege de hoogte, maar ook omdat je nu voor het eerst met touwen en stijgijzers de gletsjer opgaat. De top komt dichterbij… Je overnacht in Kamp 1.

4-6 uur hiken, 1000-1300 m stijgen en dalen

Mountain Network - Expeditie Elbrus beklimmen -97

Dag 7 – Rust

Rustdag bij Kamp 1.

Mountain Network - Expeditie Elbrus beklimmen -138
Genieten van de omgeving

Dag 8 – Toppoging

Vandaag is het dan zover! Je gaat op weg naar het hoogste punt in Europa! Ondanks dat de route minder steil is dan bijv. de Goûter route op de Mont Blanc is de berg 800 meter hoger en is de te overbruggen afstand gigantisch. De opkomende zon, het uitzicht en het kameraadschap maken de zware inspanning meer dan goed! De afdaling gaat gelukkig vlot en aangekomen in het kamp staat er een feestmaal en een biertje voor je klaar!

12-18 uur klimmen, 1842 m stijgen, 1842 m dalen

Mountain Network - Expeditie Elbrus beklimmen -148

Dag 9 – Reservedag

Reservedag of afdaling tot basiskamp (indien de top op dag 8 beklommen is). Overnachting in Kamp 1 of basiskamp.

3-4 uur hiken, 1300 m dalen

Mountain Network - Expeditie Elbrus beklimmen -122
Toppoging!

Dag 10 – Afdalen

Eventueel afdaling naar basiskamp en terug naar Kislovodsk. In Kislovodsk regelt de gids een gezellig restaurant en gaat de beklimming natuurlijk gevierd worden! In Kislovodsk staat er (eindelijk) weer een goed bed op je te wachten; je zal heerlijk slapen!

Mountain Network - Expeditie Elbrus beklimmen -160

Dag 11 – Terug naar huis

Lokaal vervoer naar Mineralnye Vody. Vlucht naar huis.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal, bij de hut of rondom het kamp.

Accommodatie

In Kislovodsk slaap je in een hotel in een tweepersoonskamer. Als je alleen reist word je ingedeeld met iemand van hetzelfde geslacht. De hotelovernachtingen zijn inclusief ontbijt. Op de Elbrus verblijf je in twee kampen: Base Camp (2500 m) en High Camp (3800 m). In Base Camp slapen we in barakken of tenten met een houten vloer. In High Camp overnachten we in een barak. In de tenten en barakken staan er soms (veld)bedden, maar het kan ook zijn dat je je slaapmat en slaapzak op een houten verhoging uitrolt. Tijdens de beklimming worden ontbijt, lunch en diner verzorgd.

Instroomeisen

Om deel te mogen nemen heb je bergsportervaring nodig; je hebt eerder op stijgijzers en in een touwgroep gelopen op een gletsjer tijdens bijvoorbeeld een beklimming van de Gran Paradiso. Verder ben je in goede fysieke conditie. Heb je twijfels of je deze tocht wel aan kunt? Neem dan contact met ons op!

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument 2

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden.  Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Het programma
 • De gidsen
 • De logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network - Expeditie Elbrus beklimmen -4

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst zomer

Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Mountain Network - Expeditie Elbrus beklimmen -3

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dag krijg je een presentatie over wat je in de bergen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de omstandigheden op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar afhankelijk van de geboekte reis gaan we wel een flinke wandeling maken op de Veluwe. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • Wandeling
 • Lunch
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland:

 • Wandeling
 • Lunch
 • Materiaal workshop
 • Informatieve presentatie

Lokaal programma:

 • 9 dagen begeleiding door Nederlandse expeditieleider
 • 8x overnachting op de berg
 • 2x overnachting in Kislovodsk inclusief ontbijt
 • Alle maaltijden op de berg
 • Lokaal vervoer naar basiskamp
 • Lokale klim-permits en registraties
 • Toeristenbelasting
 • SGR Garantiefonds

Niet inbegrepen

 • Retourvlucht Nederland – Mineralnye Vody (ca. € 500)
 • Visum Rusland
 • Bergsportuitrusting
 • Lunch en avondmaaltijden in Kislovodsk
 • Consumpties
 • Evt. fooi voor de lokale staf (advies: € 50)
 • Onverwachte kosten (bijv. bij eerder vertrek vanaf berg)
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds á € 2,50

Mountain Network gidsen

Onze trekking– en expeditie reizen worden begeleid door ervaren Nederlandse expeditieleiders uit het vaste Mountain Network team. De ervaring leert dat door de extra begeleiding van onze expeditieleider niet alleen het krijgen van hoogteziekte wordt verkleind en de kans op het behalen van de top aanzienlijk wordt vergroot, maar dat dit ook ten goede komt aan de veiligheid en het optimaal beleven van de expeditie. Onze expeditieleiders werken altijd samen met lokale gidsen. Met het inzetten van lokale gidsen stimuleren we de lokale economie en voldoen we aan de lokale wetgeving. De expeditieleider neemt alle communicatie met de lokale gidsen en autoriteiten op zich.

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

MN expeditieleider + lokale berggidsen. Op de topdag maken we touwgroepen van 2, 3 of 4 deelnemers per gids.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar travel@mountain-network.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
22 juli 2021 - 1 augustus 2021
Geen plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 2295
Rik van Odenhoven
19 augustus 2021 - 29 augustus 2021
Geen plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 2295
Maaike Braat
2 september 2021 - 12 september 2021
10 van de 12 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 2295

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt deze reis je aan maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - Expeditie Elbrus beklimmen header

Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit?

Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl.

Neem contact op