Expeditietraining Alpen

7 dagen
3 - 10 avonturiers
3774 meter
Hard
SONY DSC
Oostenrijk, Alpen

Expeditietraining Alpen

EXPEDITIETRAINING VOOR BERGEN ALS DENALI, PEAK LENIN OF ANDERE ÉCHTE EXPEDITIES
Eerstvolgende vertrek
6 februari 2022
Reisduur
7 dagen
Deelname vanaf
€ 1395
Deelnemers
3 - 10 avonturiers
Gids ratio
1:6

Hoe uitdagend is deze reis?

Hard
12 / 20
Conditie 3 / 5
Techniek 4 / 5
Hoogte 1 / 5
Afzien 4 / 5
Conditie 3 / 5
Je hebt een zeer goede conditie en je spieren zijn extra getraind. Je kunt een lange tocht (8-10 uur) met mogelijk een flinke rugzak (12-15 kg) lopen.
Techniek 4 / 5
Lange sneeuwhellingen, steil ijs en/of 2e en 3e graads rotsterrein met af en toe een stapje 4e graads.
Hoogte 1 / 5
De hoogte van de klim is onder de 4000 meter.
Afzien 4 / 5
Overnachtingen in tenten en eten dien je zelf te koken eenmaal hoger op de berg. Je moet een groter gewicht dragen.

Een mini-expeditie in de Alpen ter voorbereiding op een expeditie naar Denali, Peak Lenin of een grote reus in de Himalaya. Bepakt en bezakt met al je materiaal in je rugzak en in je pulka vertrek je 5 dagen de bergen in. Je leert hier met name de vaardigheden die je bij een beklimming in de Alpen of bij een technisch of logistiek makkelijkere berg (zoals de Elbrus of de Aconcagua) niet nodig hebt of leert.

Om de omstandigheden en temperaturen bij een echte expeditie zo goed mogelijk na te bootsen kiezen we ervoor om deze training in de winter te doen. Om de tijd maximaal te benutten voor het oefenen van de vaardigheden pakken we in het Pitztal de lift omhoog naar een hoogte van 3000 meter. In de winter kunnen de temperaturen hier ver onder 0 zijn! Vanuit het skigebied verplaatsen we ons met de sledes en al onze uitrusting naar een goede rustige plek om het kamp op te bouwen.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Leer expeditievaardigheden zoals het bouwen van een veilig onderkomen, het leven in een hoogtekamp en het maken van lange dagtochten met zware bepakking
 • Klimvaardigheden met sneeuwschoenen en stijgijzers
 • Touwtechnieken op gletsjer (aanbinden / reddingstechnieken) en het klimmen aan vaste touwen

Ervaringen van andere deelnemers

Wat een superprogramma! Mountain Network zorgt voor een goed opgebouwde reis, waarbij je voorbereid wordt op alles wat komen gaat.

Aik, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Zeer flexibele organisatie, erg betrokken bij de wensen van de deelnemers en bij tegenslag is er altijd weer een oplossing voor een mooie andere ervaring.

Bernard, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Erg leuk en goed programma! Goede opbouw in de bergen, erg leuk gidsen team de hele week! Leuke ervaring die ik iedereen zou aanbevelen!

Anne, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Expeditietraining Alpen programma

Dag 1 – Aankomst in het Pitztal

Vanuit Nederland rij je zelfstandig richting het einde van het Pitztal wat op ongeveer 8 uur rijden van Nederland ligt. Na de lange reis ontmoet je in de avond je teamgenoten en de gids.

Dag 2 – Sneeuwschoenlopen met de slede

Vroeg in de ochtend controleert de gids het materiaal en worden de sledes gepakt om in het Gaistal te oefenen. Je kan hier gemakkelijk met de auto komen. Je krijgt uitleg hoe je de slee het best achter je kunt bevestigen en hoe de sneeuwschoenen werken. Het is behoorlijk wennen en daarom gaat het allemaal behoorlijk langzaam!

In het tweede deel van de dag wordt er aandacht besteed aan knopenkunde en wordt er ‘droog’ geoefend hoe je iemand uit een gletsjerspleet kunt takelen. Je overnacht nogmaals in het hotel in het dal.

Dag 3 – Tent discipline!

Nu alle uitrusting gisteren goed getest en gecontroleerd is rij je vroeg in de ochtend richting Mandarfen in het Pitztal. Op de parkeerplaats volgt een laatste materiaalcheck, daarna pak je de lift omhoog. Je verplaatst een kort stukje via de piste om via een colletje het skigebied te verlaten. Het uitzicht op de Wildspitze, de 2e hoogste berg van Oostenrijk is majestueus!

Aan het einde van de dag en vervolgens iedere ochtend en avond oefen je iedere dag de ‘tent discipline’. Hoe smelt je sneeuw, hoe hou je de uitrusting droog en hoe voorkom je dat je kans loopt op koolstofmonoxide vergiftiging. Het belangrijkste daarbij is ventileren! De brander staat in de buitentent en de buitentent staat volledig open. In de binnentent zorg je dat er tocht kan ontstaan door 2 openingen tegenover elkaar open te zetten.

Expeditie training-5

Dag 4 – Oefenen geblazen!

Vandaag staat in het teken van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Met de reddingstechnieken om iemand uit een spleet te halen ben je al snel een halve dag zoet. Waar je de gletsjerspleetredding eerder ‘droog’ geoefend hebt oefen je dit nu in een echte gletsjerspleet. Je oefent de ‘seilrolle’ en de ‘manschaftszug’.

Dag 5 – Beklimming van de Wildspitze!

De Wildspitze is met 3774 meter de 2e hoogste berg van Oostenrijk. De beklimming van deze berg staat vandaag op het programma met als doel om het werken met vaste touwen te oefenen. Daarbij leer je omgaan met een jumar en leer je hoe je abseilt over de vaste touwen. Omdat de beklimming in het prachtige eenzame winterlandschap plaatsvindt is dit een ervaring om nooit te vergeten!

Expeditie training-4

Dag 6 – Ontspannen en terug het hotel

Vandaag breek je het kamp af en verplaats je je terug naar het skigebied. Na een paar dagen bikkelen in de kou smaakt het eten in het hotel stukken lekkerder dan al die droogvoer maaltijden en de warme douche is ook zeer welkom!

Dag 7 – Voldaan naar huis

Vandaag staat de terugreis naar Nederland op het programma.

Locatie

Deze training vindt plaats in het Oostenrijkse Pitztal. We kiezen er bewust voor om niet teveel tijd te besteden aan het verplaatsen naar de goede oefenplek omdat je daar in de winter al snel 2 dagen mee bezig bent. Daardoor hebben we 5 volle oefendagen. Door middel van de lift bereiken we al snel het skigebied op een hoogte van ca. 3000 meter.

Vanuit het skigebied lopen we in ongeveer een uur naar een prachtige rustige plek waar we het kamp opzetten. In de buurt van het kamp is een gletsjerspleet waar de reddingstechnieken en de stijgijzertechniek goed geoefend kan worden. Als alles meezit kunnen we zelfs de Wildspitze beklimmen, maar dat is geen doel op zich.

Accommodatie

Voor en na het programma overnacht je in een hotel of pension beneden in het dal waar je nog kunt genieten van het halfpension. Tijdens het programma proberen we de expeditie-omstandigheden zoveel mogelijk na te bootsen. We slapen dus 3 nachten in tenten. We leven 3 dagen op ‘droogvoermaaltijden’ die je alleen kunt klaarmaken door sneeuw te smelten en dat water te koken. Spartaans dus, maar dat hoort bij een expeditie!

Uitrusting

Bij deze training zorg je zelf voor alle persoonlijke uitrusting. Voor alle groepsuitrusting zoals tenten, branders en touwen wordt gezorgd. Ook is de pulka (slede) waar je er per persoon 1 van nodig hebt geregeld.

Meer informatie over onze Denali expeditie
Meer informatie over onze  Peak Lenin expeditie

Deelname

Deze training is toegankelijk voor iedereen die ooit eens op expeditie zou willen. Je kunt je ‘los’ inschrijven als je nog geen concrete expeditie geboekt of voor ogen hebt maar het mooist is natuurlijk als je deze training daadwerkelijk voor een expeditie zoals bijvoorbeeld de Denali of Peak Lenin doet. Tijdens de training delen we, afhankelijk van het aantal aanmeldingen per expeditie, de deelnemers per expeditie in. Je traint, klimt, eet en slaapt dus met de mensen waar je daadwerkelijk mee op expeditie gaat.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden.  Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Het programma
 • De gidsen
 • De logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network voorbereidingsdag

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst zomer

Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Alpen programma:

 • 5 dagen begeleiding door UIAGM berggids / MN expeditieleider (1 gids per 6 deelnemers)
 • 3x overnachting in het dal inclusief halfpension
 • 3x ontbijt en avondeten op de berg (droogvoer maaltijden)
 • 1x liftpas Pitztal retour
 • Tenten, branders en pannen tijdens de expeditie
 • Gebruik van touwen en karabiners
 • Gebruik pulka (expeditie sledes)
 • Toeristenbelasting
 • SGR Garantiefonds

Niet inbegrepen

Alpen programma:

Mountain Network gidsen

Onze reizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland bijvoorbeeld artsen en advocaten dat zijn. Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expeditie behoort allemaal tot hun expertise! Onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je per gids met maximaal 6 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar travel@mountain-network.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
6 februari 2022 - 12 februari 2022
10 van de 10 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1395

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt deze reis je aan maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
SONY DSC

Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit?

Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl.

Neem contact op