Peak Lenin beklimmen
Hoe uitdagend is deze reis?
Peak Lenin (7134 m) is de op een na hoogste top van het Pamir gebergte en de op twee na hoogste berg in de voormalige Sovjet-Unie en wordt beschouwd als een van de meest toegankelijke bergen boven de 7000 meter. Peak Lenin ligt tussen Tadzjikistan en Kirgizië, maar beklimmingen via de Tadzjiekse zijde zijn zeldzaam. De groene weiden rondom het basiskamp (3600 m) met de relatieve warmte aldaar vormen een uitstekende uitvalsbasis voor de beklimming.
Peak Lenin is een van de gemakkelijkste 7000 m pieken in de wereld. De hoogte en slechte weersomstandigheden maken het beklimmen van deze berg echter tot een serieuze onderneming welke vergelijkbaar is met een Himalaya expeditie. Voor deze expeditie trekken we drie weken de tijd uit en de beklimming geschiedt via de Noordzijde van de berg. Een deel van de hoogtekampen zullen we zelf moeten inrichten en vanuit kamp 3 op 6100 meter beklimmen we uiteindelijk Peak Lenin. Vanaf de top is het uitzicht overweldigend, je kijkt uit over het Pamir gebergte naar Mustagh Ata in China en Hindu Kush in de Karakoram.
Waarom deze reis?
- Beklim deze relatief toegankelijke berg van ruim 7000 meter in Kirgizië
- Zelf inrichten van hoogtekampen, zware expeditie
- Nederlandse expeditieleider uit team van Mountain Network
- Maar liefst 17 gidsdagen, dus ruim voldoende reservedagen om de toppoging goed te plannen
- Uitgebreid voorbereidingstraject
- Voor bergsporters met uitstekende conditie en ervaring op bergen van 5000-6000 meter
Ervaringen van andere deelnemers
Erg leuk en goed programma! Goede opbouw in de bergen, erg leuk gidsen team de hele week! Leuke ervaring die ik iedereen zou aanbevelen!
Anne, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl
Zeer flexibele organisatie, erg betrokken bij de wensen van de deelnemers en bij tegenslag is er altijd weer een oplossing voor een mooie andere ervaring.
Bernard, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl
Wat een superprogramma! Mountain Network zorgt voor een goed opgebouwde reis, waarbij je voorbereid wordt op alles wat komen gaat.
Aik, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl
Peak Lenin beklimmen programma
Dag 1 – Vertrek vanaf Schiphol
Je reist per vliegtuig, meestal via Moskou, naar Osh. Op het vliegveld wordt je opgehaald.
Dag 2 – Aankomst in Osh
Je komt aan in de in vroege ochtend in Osh (963 m) en hebt een transfer naar het hotel waar je meteen mag inchecken om alvast uit te rusten. Vandaag krijg je ook een briefing van de expeditieleider en overnacht je in het hotel.
Dag 3 – Naar basecamp
Transfer naar basecamp over een van de mooiste wegen van het Pamir gebergte. Wij rijden in ongeveer 5 a 6 uur via de Taldyk pas naar basecamp op 3600 meter. Je krijgt een lunchpack mee voor onderweg. Diner in traditionele yurts (een soort stevige tenten) en overnachting in 2 persoonstenten.

Dag 4 – Acclimatiseren
Vandaag gebruiken we onze tijd om te acclimatiseren. Er zal vandaag een kleine wandeling gemaakt worden. We gebruiken onze tijd om te rusten, ons lichaam aan de hoogte te laten wennen en onszelf te organiseren. In BC wordt er ontbijt, warme lunch en diner voor ons bereid.
Dag 5 – Acclimatiseren
Afhankelijk van hoe iedereen zich voelt maken we vandaag een acclimatisatie wandeling, bijvoorbeeld richting Petrovsky peak (4700 m). Het doel hierbij is niet de top zelf maar het acclimatiseren. Het is dus niet de bedoeling dat je vandaag erg vermoeid raakt.
Max. stijgen en dalen: 1100 meter
Dag 6 – Advanced Base Camp
Vandaag klimmen we naar Advanced Base Camp (ABC ook wel C1) op 4200 meter. Vanwege de warmte van de zon klim je gedurende de ochtend naar het hogere kamp. Warme lunch en diner worden voor ons bereid in ABC. We slapen in 2-persoonstenten.
4-6 uur hiken, 600 m stijgen

Dag 7 – Acclimatiseren
Acclimatiseren. Afhankelijk van hoe iedereen zich voelt en de condities kloppen beklimmen we bijvoorbeeld Yukhin peak (5130 m). Het is zelfs mogelijk om daar alvast een nachtje te slapen in een hoogtetent voor optimale acclimatisatie, maar dat is afhankelijk van de situatie. Het kan ook zijn dat we dichter bij ABC blijven en meer rust nemen. De expeditieleider zal ter plekke het acclimatisatie programma plannen.
Max. stijgen en dalen: 930 meter
Dag 8 – Klimmen naar C2
Vandaag klimmen we naar het eerste hoogtekamp (C2) rond 5200 meter. We starten vroeg want dit is een zware dag waarbij we voor het eerst de ‘pan’ oversteken. Waarschijnlijk is dit de eerste dag waarop je voor jezelf kookt en het hoogtekamp inricht. Al deze zaken kosten energie, zeker de eerste keer. Neem daarom voldoende snacks mee.
1000 meter stijgen

Dag 9 – Acclimatiseren
Acclimatiseren. Bijvoorbeeld door Razdelnaya peak (6100 m) te beklimmen. Overnachten in 1e hoogtekamp.
900 m stijgen, 900 m dalen
Dag 10 – Terug naar ABC
Vandaag dalen we af naar ABC, waar we rusten en genieten van een heerlijk diner.
1000 m dalen
Dag 11 – Rustdag
Rustdag in ABC. We kiezen er bewust voor om niet helemaal af te dalen naar BC, dat scheelt energie en resulteert in een beter acclimatisatie profiel. Nadat je hiervoor op 5200 meter hebt geslapen en richting 6000 meter bent geklommen slaap je als een roos op 4200 meter!
Dag 12 – Rustdag
Afhankelijk van de weersverwachting pak je vandaag nog een extra rustdag om uitgerust aan de toppoging te beginnen. Als blijkt dat het goede weer er al snel aankomt kan het natuurlijk zijn dat je al eerder doorklimt naar de hogere kampen.

Dag 13 – Klimmen naar C2
Klim naar hoogtekamp 1 (C2), ook deze klim zal makkelijker gaan dan de eerste keer. Evenals het inrichten van het kamp en het bereiden van het eten, je bent inmiddels geoefend en stukken beter geacclimatiseerd!
1000 m stijgen
Dag 14 – Klimmen naar C3
Klim naar hoogtekamp 2 (C3) op 6100 m.
900 m stijgen

Dag 15 – Toppoging of C4
Misschien doen we vandaag de toppoging, misschien richten we nog een extra 3e hoogtekamp (C4) in op 6400 m, dat hangt af van de condities en het weer. We staan heel vroeg op en bereiden ons voor op een lange dag. Na de toppoging keren we terug naar hoogtekamp 2.
1034/634 m stijgen, 1034/634 m dalen afhankelijk van kamp

Dag 16 – Afdaling naar ABC
We dalen in een keer af naar ABC, daar kunnen we rusten en goed eten.
1900 m dalen
Dag 17 – Terug naar Base Camp
Afdalen naar Base Camp en feestmaal om het einde van de expeditie te vieren!
600 m dalen
Dag 18 – Reservedag
Dag 19 – Reservedag
Dag 20 – Reservedag
Dag 21 – Transfer naar Osh
Transfer van BC naar Osh waar we in een simpel hotel overnachten.
Dag 22 – Vlucht terug naar huis & aankomst in Nederland
Vanaf het vliegveld in Osh vliegen we terug naar huis. Je komt op dezelfde dag aan in Nederland.
Extra informatie
Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal, bij de hut of rondom het kamp.
Accommodatie
In Osh slaap je in een hotel. In Base Camp slaap je in een meerpersoons tent met houten vloer en stopcontact. Ook kun je er douchen en ontspannen in de gezamenlijke yurts waar er wordt gegeten. In Advanced Base Camp zijn de slaaptenten iets kleiner en zijn er ook gezamenlijk yurts. In beide kampen wordt er voor je gekookt. In de hoogte kampen slaap je in tweepersoons koepeltenten – tenzij de weersomstandigheden vragen om de tenten met meer dan twee personen te delen, bijvoorbeeld in geval van extreem harde wind. In de hoogte kampen smelt je zelf sneeuw om je eigen expeditie maaltijden te bereiden.
Instroomeisen
Deelname aan deze expeditie staat open voor alpinisten met een meer dan uitstekende conditie en de nodige hooggebergte-ervaring op 5000- en 6000’ers. Heb je eerder bijvoorbeeld de Elbrus, Aconcagua of een trekking peak in de Himalaya (>6000 m) beklommen, dan is dit een mooie nieuwe uitdaging. Besef je goed dat deze expeditie echt een volgende stap is op de voorbeelden hierboven genoemd – het zal zwaarder en kouder zijn en er wordt meer zelfredzaamheid van je gevraagd. Boven ABC ben je zelf verantwoordelijk voor het inrichten van de kampen en het bereiden van je eigen eten en drinken. De expeditieleider en gidsen zijn in de buurt voor steun en advies, maar je moet het zelf doen.
Twijfel je of voldoende ervaring hebt voor deze expeditie? Neem dan contact met ons op!
Voorbereiden op je avontuur



Uitgebreide trainingshandleiding
Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Gedetailleerde uitrustingslijst
Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland
Tijdens deze dag krijg je een presentatie over wat je in de bergen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?
Het exact nabootsen van de omstandigheden op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar afhankelijk van de geboekte reis gaan we wel een flinke wandeling op de Veluwe. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!
Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:
- Ontvangst met kop koffie (of thee)
- Wandeling
- Lunch
- Materiaaluitleg
- Presentatie over het programma
Wel en niet inbegrepen in het programma
Wel inbegrepen
Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland:
- Wandeling
- Lunch
- Materiaal workshop
- Informatieve presentatie
Lokaal programma:
- Volledige begeleiding van Nederlandse expeditieleider en lokale IFMGA gidsen
- Lokaal transport: airport transfers en transfer van en naar BC
- Lunchpakket tijdens transfers
- 2x overnachting in hotel in Osh inclusief ontbijt
- Alle overnachtingen op de berg in BC (3600m) en ABC (4200m) inclusief
- Slaaptenten met: houten vloer, matjes, dekens, kussens en licht
- Groepstent voor maaltijden
- Ontbijt, lunch en diner
- Alle overnachtingen op de berg in kamp 1 (5200m) en kamp 2 (6100m)
- 2 personen per tent
- Tenten zijn reeds aanwezig in de kampen (hoeven dus niet gedragen te worden)
- Gaskoker + Gas
- Alle lokale permits, vergunningen en toeslagen
- Visum assistentie
- Medische assistentie in BC
- Ongevallenverzekering
- Toeristenbelasting
- SGR Garantiefonds
Niet inbegrepen
- Retourvlucht Nederland – Osh
- Lunch en diner in Osh
- Droogvoer maaltijden en snacks in kamp 1 en 2 (ca. € 150,-)
- Evt. muilezels (tussen BC en ABC) en hoogteporters
- Bergsportuitrusting
- Onverwachte kosten (bijv. bij eerder vertrek vanaf berg)
- Evt. fooi voor de lokale staf
- Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
- Bijdrage calamiteitenfonds á € 2,50

Mountain Network gidsen
Onze trekking- en expeditie reizen worden begeleid door ervaren Nederlandse expeditieleiders uit het vaste Mountain Network team. De ervaring leert dat door de extra begeleiding van onze expeditieleider niet alleen het krijgen van hoogteziekte wordt verkleind en de kans op het behalen van de top aanzienlijk wordt vergroot, maar dat dit ook ten goede komt aan de veiligheid en het optimaal beleven van de expeditie. Onze expeditieleiders werken altijd samen met lokale gidsen. Met het inzetten van lokale gidsen stimuleren we de lokale economie en voldoen we aan de lokale wetgeving. De expeditieleider neemt alle communicatie met de lokale gidsen en autoriteiten op zich.
Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?
Tijdens deze reis ben je op pad met een Mountain Network expeditieleider en lokale berggidsen. Op de topdag maken we touwgroepen van 2 of 3 deelnemers per gids.
Data & prijzen
Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.
Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.
Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar travel@mountain-network.nl voor een prijsopgave en meer info.