Vinson beklimmen

7 dagen
4 - 8 avonturiers
4892 meter
Extreme
Mountain Network - Mount Vinson-18
Antartica

Vinson beklimmen

OP HET KOUDSTE CONTINENT OP AARDE
Eerstvolgende vertrek
9 januari 2022
Reisduur
7 dagen
Deelname vanaf
$ 44495
Deelnemers
4 - 8 avonturiers
Gids ratio
1:2

Hoe uitdagend is deze reis?

Extreme
15 / 20
Conditie 5 / 5
Techniek 3 / 5
Hoogte 2 / 5
Afzien 5 / 5
Conditie 5 / 5
Dit is een extreem zware tocht. Je hebt je langdurig en onder begeleiding voorbereid om de inspanning van deze tocht aan te kunnen.
Techniek 3 / 5
Het terrein wordt steiler met korte stukken ijs en sneeuw tot 50 graden en/of 2e en 3e graads rotsterrein.
Hoogte 2 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 4000 en 5000 meter.
Afzien 5 / 5
Meer dan 2 weken achter elkaar in een tent. In hoogtekampen kook je zelf. Je draagt veel gewicht in extreme kou of weercondities.

De Mount Vinson ligt op het koudste continent op aarde: Antarctica. De Mount Vinson rijst uit boven alle andere piramidevormige bergen van het Elsworth gebergte; één van de meest desolate plekken op aarde. De beklimming doet wat kou en wind betreft niet onder voor een 8000+ berg in de Himalaya.

Daarbij is Mount Vinson natuurlijk de hoogste berg van Antarctica en daarmee een van de 7 summits! Mountain Network bereid je voor met een voorbereidingsdag in Nederland en optioneel een trainingsweek in de Alpen.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Beklim één van de ‘7 Summits’
 • Inclusief voorbereidingsdag in NL
 • Inclusief expeditietraining in de  Alpen
 • Een reis naar het einde van de wereld
 • Volledige begeleiding door UIAGM berggidsen
 • Voor bergsporters met ruime expeditie ervaring

Ervaringen van andere deelnemers

Overal een 10 voor geven kan eigenlijk niet, maar als alles naar verwachting is kan ik niet anders. Contact is altijd snel, deskundig en vriendelijk. Als je in dik 2 maanden op 2 toppen heb mogen staan dan voldoet het programma boven verwachting. Veiligheid staat helemaal bovenaan, voel me erg veilig bij MN. Begeleiding: alleen maar toppers, dikke respect. Met deze gidsen en expeditieleiders durf ik iedere berg aan!

Harry, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Wat een superprogramma! Mountain Network zorgt voor een goed opgebouwde reis, waarbij je voorbereid wordt op alles wat komen gaat.

Aik, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Zeer flexibele organisatie, erg betrokken bij de wensen van de deelnemers en bij tegenslag is er altijd weer een oplossing voor een mooie andere ervaring.

Bernard, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Vinson beklimmen programma

Foto's: Jur Rademakers

Dag -1 en -2 - Vlucht aan aankomst in Punta Arenas

Wij raden aan om minimaal 2 dagen eerder aan te komen voor je vlucht van Punta Arenas naar Antarctica vertrekt zodat je kan bijkomen van je jetlag en je uitgerust naar Antarctica vliegt. Dit is ook met het oog op een eventuele vertraging van je vlucht of bagage. Door de lange vlucht en het tijdsverschil is het goed mogelijk dat je meer dan 24 uur onderweg bent. Je overnacht de eerste dagen in een hotel die je zelf reserveert en betaald. Mountain Network kan je daarbij adviseren.

Dag 0 - Voorbereiding en briefing

Vandaag wordt al je uitrusting gecheckt, gewogen, ingepakt en klaar gemaakt voor de vlucht naar Antarctica. In de avond is er een veiligheidsbriefing en ontmoet je je teamgenoten. Ook is er een update over het weer en krijg je de regels voor het behoud van de Antarctische natuur.

Dag 1 - Vlucht naar Union Glacier op Antarctica

Als het weer het toelaat gaat het vandaag beginnen! Het Russische Ilyushin-76 toestel vliegt je in 4,5 uur naar Antarctica. De route passeert de Draken Passage en volgt vervolgens de westzije van het Antarctisch schiereiland via de rug van de Ellsworth Mountains. De landing op het natuurlijke helder blauwe ijs is er een om nooit te vergeten!

Vanaf de landingsbaan wordt je met een busje dat speciaal is aangepast aan de winterse omstandigheden naar het Union Glacier Camp gebracht. De lokale staf heet je welkom en je wordt naar je (relatief luxe) tent verwezen.

Afhankelijk van het weer kan het zijn dat je vandaag nog doorvliegt naar het basiskamp van Mount Vinson maar over het algemeen zal je minstens nog een nacht in Union Glacier Camp verblijven.

Mountain Network - Mount Vinson-1
Landing op de gletsjer bij Base Camp.

Dag 2 of 3 – Vlucht naar basiskamp Mount Vinson (2140 m)

Het basiskamp van Mount Vinsons ligt op de Branscomb en bereik je met een propellervliegtuig. Na aankomst ontmoet je ook voor de eerste keer je gids. Je krijgt even tijd om te wennen aan de hoogte en vooral aan de kou door een kleine acclimatisatietocht te maken. Tijdens deze tocht kun je je uitrusting nog eens uitproberen en finetunen.

Ook zul je aan je teamgenoten moeten wennen. Bergbeklimmen is teamsport dus gezamenlijk wordt er met de gids aan de hand van het weer, de acclimatisatie en de skills van de deelnemers een plan gemaakt voor de komende dagen. Samen met je teamgenoten bouw je de tenten op en af en wordt er sneeuw gesmolten en gekookt!

Mountain Network - Mount Vinson-1
Landing op de gletsjer bij Base Camp.

Dag 4 – Basecamp naar Low Camp (2780 m)

Vanaf het basiskamp klim je gestaag naar de de Branscomb Glacier naar Low Camp. Deze vlakke klim is perfect om te wennen aan het lopen met sledes en daardoor ook met een wat lichtere rugzak te lopen.

In het kamp wordt je opgewacht door de grote ‘dining tent’ en kun je gebruik maken van de slaaptenten die al aanwezig zijn.

4-6 uur klimmen, 640 m stijgen

Mountain Network - Mount Vinson-2

Dag 5 – Acclimatisatietocht

In de ochtend ligt het kamp nog in de schaduw en daarom wordt er gekozen voor een laat ontbijt. Je maakt een mooi tochtje naar een van de dichtstbijzijnde uitzichtpunten of loopt naar de start van de vaste touwen waarmee dan ook geoefend kan worden met behulp van een jumar.

Eventueel kan er voor gekozen worden om nog een extra acclimatisatietocht te maken naar Kuntzen Peak (3373 m)

5-6 uur klimmen, 600 m stijgen, 600 m dalen

Mountain Network - Mount Vinson-5
Onderweg met de pulka.

Dag 6 – ‘Carry’ & ‘climb’ naar High Camp (3780 m)

Op de gletsjer verplaats je je als ‘touwgroep’ en na ongeveer een uur bereik je de vaste touwen. Aan het vaste touw op hellingen steiler dan 45 graden klim je omhoog aan de hand van je jumar. Tijdens de klim in niet al te moeilijk mixed terrein is er fantastisch uitzicht over Mount Shinn en de lager gelegen gletsjer.

Het doel van vandaag is om materiaal naar het hoogste kamp te brengen en hogerop te komen. Je laat de sledes in Low Camp achter en hebt al je uitrusting in je rugzak. De faciliteiten in High Camp zijn meer basic dan in de lager gelegen kampen.

6-8 uur klimmen, 1000 m stijgen

Mountain Network - Mount Vinson-7

Dag 7 en 8 – Rustdag of toppoging?

Vanuit High Camp zal de gids de beste dag voor de toppoging uitzoeken. Het kan zijn dat hij nog een extra rustdag inplant en je pas op dag 8 een toppoging doet.

Als de wind kalm is en het zicht goed sta je vroeg op voor de langste en mooiste dag van de expeditie! Het eerste deel volg je de vlakke Vinsons Summit Valley met een iets steilere passage met ijs en sneeuw. Aansluitend bereik je de spectaculaire, rotsachtige topgraat en geniet je nu al van een fantastisch uitzicht!

De top piramide beklim je via twee mogelijke routes. De oostelijke variant is het makkelijkst en de westelijk iets steiler. Het mooist is het om de top te traverseren door via de westelijke variant omhoog te klimmen en via de Oostelijke af te dalen. Gefeliciteerd je staat op het hoogste punt van Antarctica en daarmee op een van de 7 summits! Voldaan daal je af naar High Camp.

9-12 uur klimmen, 1100 m stijgen, 1100 m dalen

Mountain Network - Mount Vinson-13
De top is in zicht.

Dag 9 – Afdalen

Normaal gesproken kun je vanaf High Camp Low Camp overslaan en in een dag helemaal naar Basecamp afdalen. Daar wordt de beklimming natuurlijk gevierd!

Mountain Network - Mount Vinson-16

Dag 10 - 11 - Union Gletsjer

Afhankelijk van het weer vlieg je op dag 10 of 11 terug naar Union Glacier. Als dit op dag 10 al lukt dan kun je nog een mooie dagtocht vanaf Union Glacier Camp maken. Vandaag kun je voor het eerst weer genieten van een warme douche!

Mountain Network - Mount Vinson-19
Uitzicht op het Vinson massief

Dag 12 – Terugvlucht naar Punta Arenas

Je vliegt vandaag terug naar Punta Arenas.

Mountain Network - Mount Vinson-19
Uitzicht op het Vinson massief

Reserve dagen

Alles wat er bij dit programma inbegrepen in de prijs is is van vertrek t/m aankomst in Punta Arenas. De hotels in en de vluchten naar Punta Arenas vanaf Nederland zijn dus niet inclusief! De kans is aanwezig dat je vanwege slecht weer niet op dag 12 kunt terugvliegen. Wij raden daarom zeer sterk aan om na dag 12 nog een week extra te boeken zodat je voldoende reserve hebt mocht de vlucht vanaf antarctica vertraging hebben.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal, bij de hut of rondom het kamp.

Accommodatie

In Punta Arenas regel en betaal je het hotel zelf. Je kunt dus zelf kiezen hoe luxe of goedkoop je wil overnachten. Eventueel kan Mountain Network je hierbij helpen.

Eenmaal op Antarctica overnacht je in tenten. Lager op de berg wordt er voor je gekookt. Hoe hoger op de berg des te harder de omstandigheden worden. Normaal gesproken smelt de gids sneeuw en zal hij voor je koken. De maaltijden hoger op de berg zijn lichtgewicht en beperkt tot droogvoer maaltijden. Het kan zijn dat je zelf sneeuw moet smelten en je maaltijden bereid.

Instroomeisen

Zie ook hierboven onder ‘hoe uitdagend is deze reis’. Je hebt reeds expeditie ervaring op bergen hoger dan 5000 meter. Je klimt zelfverzekerd en stabiel in gemengd terrein (rots, sneeuw en ijs) en hebt veel ervaring met stijgijzers en pickel. Je weet hoe je een touwgroep vormt op de gletsjer en hoe je een gletsjerspleet redding uitvoert.  Klimmen in 45 graden steil terrein met vaste touwen en een rugzak van 20kg bij temperaturen tot -45 graden is voor jou geen probleem.

Zéér flexibele instelling

Het weer op Antarctica kan zeer onstuimig zijn. Het programma kan volledig ander lopen dan omschreven. Voor iedere vlucht beschreven in het programma kan het zijn dat je dagen moet wachten voordat er daadwerkelijk gevlogen kan worden. Naast het weer zorgt de hoeveelheid sneeuw nog voor extra onzekerheid. De landingsbanen zijn bestaan uit sneeuw en ijs. Het kan zijn dat de volledige landingsbaan eerst geprepareerd moet worden voordat er gevlogen kan worden.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network uitrustingslijst zomer

Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

 • Voorbereidingsdag in NL
 • € 200,- korting op de expeditie training in de Alpen
 • Transfer van luchthaven naar hotel in Punta Arenas
 • Vlucht Punta Arenas naar Union Glacier op Antarctica en retour
 • Vlucht Union Glacier naar Vinson Basecamp en retour
 • Onderkomen in tenten op Antarctica
 • Alle maaltijden op Antarctica
 • Groepsuitrusting (tenten, vaste touwen, kookgerei)
 • Zeer ervaren UIAGM berggids
 • Bagage (25KG) voor genoemde vluchten van en naar Antarctica

Niet inbegrepen

 • Vluchten naar en van Punta Arenas vanuit Nederland
 • Onderkomen en maaltijden in Punta Arenas
 • Persoonlijke uitrusting en kleding
 • Kosten die ontstaan door vertraging
 • Bagage meer dan 25kg
 • Eventuele kosten satelliet telefoon
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering

Mountain Network gidsen

Deze expeditie wordt  gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van techniek en veiligheid. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden, net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn, een beschermd beroep. Al onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar travel@mountain-network.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
9 januari 2022 - 15 januari 2022
8 van de 8 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
$ 44495

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt deze reis je aan maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - Mount Vinson-18

Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit?

Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl.

Neem contact op