Vulkanen expeditie

18 dagen
4 - 12 avonturiers
6263 meter
Hard
Mountain Network - Vulkanen Expeditie_Boris_Textor12
Ecuador

Vulkanen expeditie

BEKLIM 6 VULKANEN IN ECUADOR, WAARONDER DE 6263 M HOGE CHIMBORAZO
Eerstvolgende vertrek
26 november 2021
Reisduur
18 dagen
Deelname vanaf
€ 3195
Deelnemers
4 - 12 avonturiers
Gids ratio
1:2

Hoe uitdagend is deze reis?

Hard
12 / 20
Conditie 4 / 5
Techniek 3 / 5
Hoogte 4 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 4 / 5
Je hebt een uitstekende conditie en je spieren zijn flink getraind. Je kunt intensieve tochten van 10-12 uur of langer maken met een zware rugzak (15-20 kg).
Techniek 3 / 5
Het terrein wordt steiler met korte stukken ijs en sneeuw tot 50 graden en/of 2e en 3e graads rotsterrein.
Hoogte 4 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 6000 en 7000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

Beklim maar liefst 6 vulkanen in Ecuador, waaronder de 5897 meter hoge Cotopaxi en de hoogste van allemaal, de 6263 meter hoge Chimborazo. Heb je bergsportervaring in de Alpen (bijvoorbeeld beklimming van de Mont Blanc) en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in de bergen? Zoek je Zuid-Amerikaanse gastvrijheid gecombineerd met fraaie beklimmingen en waanzinnige uitzichten? Dan is deze expeditie met beklimmingen van twee 4000ers, drie 5000ers en één 6000er een zeer uitdagende bestemming!

In het Ecuadoriaanse deel van het machtige Andesgebergte ligt de zogenaamde Laan der Vulkanen met vele vulkanen waaronder de nog steeds actieve Cotopaxi (5897 meter) en de Chimborazo, met een hoogte van 6263 meter de hoogste vulkaan van Ecuador en misschien zelfs van de wereld? Voor een goede acclimatisatie beginnen we rustig en bezoeken onder andere Quito en Otavalo en we beklimmen eerst nog 3 andere vulkanen. De Pasochoa (4164 m), de Iliniza Norte (5126 m) of de Corazon (4790 m) en de Cayambe (5790 m) beklimmen we voordat we de beroemde Cotopaxi en Chimborazo gaan beklimmen.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Beklimming met Nederlandse begeleiding en voorbereidingsdag
 • Met 6263 meter is de Chimborazo het verst verwijderde punt van het middelpunt van de aarde en dus ‘hoger’ dan Mount Everest!
 • Met 5897 meter is de Cotopaxi de hoogste actieve vulkaan ter wereld!
 • Met 5790 meter hoogte is de Cayambe het hoogste punt dat exact op de evenaar ligt!

Ervaringen van andere deelnemers

Ik ben zeer positief over Mountain Network. Van begin tot het eind was het perfect georganiseerd. Alle informatie vooraf was nuttig en iedereen die ik heb gesproken zeer behulpzaam. Kortom, een hele tevreden klant!

Ingrid, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Wat een superprogramma! Mountain Network zorgt voor een goed opgebouwde reis, waarbij je voorbereid wordt op alles wat komen gaat.

Aik, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Zeer flexibele organisatie, erg betrokken bij de wensen van de deelnemers en bij tegenslag is er altijd weer een oplossing voor een mooie andere ervaring.

Bernard, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Vulkanen expeditie programma

Dag 1 – Vertrek vanuit Nederland & Aankomst in Quito

Bij aankomst in Quito, de op 2850 meter hoogte gelegen hoofdstad van Ecuador, wordt je opgewacht voor de transfer naar je hotel. Je overnacht in een uitstekend hotel in hartje centrum.

Dag 2 – Vrije dag in Quito

Deze dag is vrij te besteden zodat je tijd hebt om van de vermoeienissen van de vliegreis bij te komen en vooral ook te wennen aan de hoogte. Dat geeft je de gelegenheid om Quito wat beter te leren kennen. Het oude koloniale centrum met al zijn kleine straatjes, kerken en pleinen, is een bezoek zeker waard.

Dag 3 – Eerste acclimatisatietocht vanuit Quito

Het is mogelijk om vanuit Quito met een taxirit van ca. 20 minuten en vervolgens de lift richting de 4784 meter hoge Pichincha te komen. Hier maak je samen met de Nederlandse expeditieleider een mooie wandeling (niet naar de top zelf) om alvast een beetje te wennen aan 4000+ meter.

Mountain Network - Vulkanen Expeditie_Boris_Textor3

Dag 4 – Beklimming Pasochoa (4164 m)

Vandaag gaan we de eerste vulkaan beklimmen. We vertrekken rond 8 uur en na een transfer van circa 2 uur,  start de trek op bijna 3850 meter. Het is een prima pad door landbouwvelden en via de paramo tot aan de voet van de krater. Het laatste stuk is even moeilijk want steil en je merkt dat je op hoogte loopt.  Vanaf de kraterrand heb je schitterende uitzichten naar de vallei van Machachi en de hooglanden in het westen. Ook diverse vulkanen zoals de Cotopaxi en de Antisana zijn bij helder weer goed te zien. Na de afdaling via hetzelfde pad en de transfer terug zal men rond 5 uur weer terug in het hotel in het dal zijn.

500 m stijgen, 500 m dalen

Mountain Network - Vulkanen Expeditie_Boris_Textor23
Schril contrast tussen groene velden en rotspartijen.

Dag 5 – Beklimming El Corazon (4790 m)

Vanuit het hotel in de buurt van Machachi rijd je in korte tijd naar het dorpje El Chaupi. Vanaf daar staat de beklimming van El Corazon op het programma. Het doel van deze beklimming is niet zozeer de top maar eerder om goed aan de hoogte te wennen. Als daarbij de top gehaald kán worden is dat natuurlijk een mooie bijkomstigheid! De keuze zal mede afhankelijk zijn van hoe snel de deelnemers acclimatiseren, de fitheid van de deelnemers en de weersomstandigheden ter plekke. Er kan bijvoorbeeld ook gekozen worden om vandaag de Corazon niet te beklimmen maar alleen naar de berghut onderaan de Iliniza Norte te klimmen en vanuit daar op dag 6 de Iliniza Norte te beklimmen.

7 -10 uur hiken, 1700 m stijgen, 1700 m dalen

Mountain Network - Vulkanen Expeditie_Boris_Textor19

Dag 6 – Beklimming van de Ilinizas Norte (5126 m)

Vandaag beklimmen we de Ilinizas Norte, een van de tweelingtoppen van de Iliniza vulkaan. De noordtop is ‘makkelijker’ dan de zuidtop, maar vergis je niet: het wordt een lange dag en een pittige klim! Na een heel vroeg ontbijt, rijden we naar het startpunt van de trektocht, de parkeerplaats La Virgen op 3900 meter. Als er op dag 5 voor gekozen is om toch naar de berghut onderaan de Iliniza’s (Refugio Nuevos Horizontes 4700m) te lopen begint de beklimming vanuit daar.

Je hebt op de rotsige route op weg naar de top al spectaculaire uitzichten onder andere op de Cotopaxi.  Na circa 5 uur klimmen bereik je de top van de Iliniza Norte. Na het genieten van het uitzicht, daal je in circa 2 uur via dezelfde route weer af naar La Virgen. Na de lunch is er een transfer terug naar ons hotel in Quito.

7 -8 uur hiken, 1226 m stijgen, 1226 m dalen

 

Mountain Network - Vulkanen Expeditie_Boris_Textor47
We komen de eerste sneeuw tegen.

Dag 7 – Wandeling & sightseeing Otavalo en omgeving

Na een heerlijk ontbijt in je hotel, rij je via het plaatsje Cayambe naar Otavalo waar we o.a. de beroemde markt op Plaza Poncho bezoeken. De markt is bekend om wol en textielproducten die door de indianen uit de omliggende dorpen verhandeld worden. Verder bezoeken we het Cotocachi-Cayapas reservaat en maak je met een gids een wandeling van zo’n vijf uur rond het beroemde kratermeer van Cuicocha, gelegen op ongeveer drieduizend meter hoogte. De vegetatie is bijzonder en uitbundig en je loopt langs vele soorten orchideeën.

Dag 8 – Transfer naar de Cayambe berghut

We rijden van Otavalo allereerst naar het plaatsje Cayambe. Van daaruit rij je over een soms zeer slechte maar prachtige weg naar de schitterend gelegen berghut aan de voet van de vergletsjerde vulkaan Cayambe. In de namiddag klim je ongeveer een uur tot boven de hut om nog wat verder te acclimatiseren en om eventueel nog stijgijzeroefeningen te doen. Na het diner gaat iedereen vroeg naar bed.

2 uur klimmen, 300 m stijgen, 300 m dalen

Dag 9 – Beklimming van de Cayambe (5790 m)

We staan vandaag vroeg op en starten de beklimming rond middernacht. De klim naar de op 2 na hoogste vulkaan van Ecuador, gaat over grote sneeuwvelden en gletsjers met enkele grote gletsjerspleten, goed dus dat er per 2 deelnemers een berggids meegaat. De klim naar de top zal mede afhankelijk van conditie en ervaring zo’n 6 á 7 uur duren. Maar je wordt tijdens de klim en eenmaal de top beloond met spectaculaire uitzichten! Na een afdaling van circa 3 uur zal de lunch gebruikt kunnen worden, waarna je met de 4WD terugrijdt naar het plaatsje Cayambe waar je overnacht.

9 -10 uur klimmen, 1190 m stijgen, 1190 m dalen

Mountain Network - Vulkanen Expeditie_Boris_Textor10
Perfecte plaatjes.

Dag 10 – Transfer naar Cotopaxi National Park

Vandaag een relaxte dag. We rijden richting het Cotopaxi National Park en kunnen aangekomen bij de mooie hosteria, van de accommodatie en het uitzicht genieten.

Dag 11 – Transfer naar startpunt beklimming Cotopaxi

Na een korte transfer naar de parkeerplaats op 4600 meter hoogte, lopen we in een klein uur naar de  Jose Ribas berghut op 4800 meter hoogte. Na het diner ga je weer vroeg naar bed.

1 uur hiken, 200 m stijgen

Mountain Network - Vulkanen Expeditie_Boris_Textor42

Dag 12 – Beklimming van de Cotopaxi (5897 m)

Rond middernacht sta je op en na het ontbijt ga je op pad. Ook hier klim je weer met 1 klimpartner en berggids aan touw, omdat de Cotopaxi naast diverse gletsjerspleten ook enkele steilere passages heeft van 35 en 45 graden. Goed om kleine touwgroepen te hebben! Na circa 6 á 7 uur klimmen bereik je de top tijdens zonsopkomst. Waanzinnig uitzicht op de krater van de nog steeds actieve vulkaan zelf en op de ‘Laan der Vulkanen’ met haar vele wit besneeuwde vulkaantoppen!

Na de afdaling van circa 3 uur wordt je weer teruggebracht naar een overnachtingsplek in het dal waar je goed kan uitrusten. (O)

10-12 uur klimmen, 1097 m stijgen, 1297 m dalen

Mountain Network - Vulkanen Expeditie_Boris_Textor7
Over de gletsjers op de evenaar.

Dag 13 – Rustdag

Een laatste rustdag om je mentaal en fysiek voor te bereiden op de beklimming van de allerhoogste vulkaan van het land, maar natuurlijk ook om te genieten van de mooie omgeving!

Dag 14 – Transfer via Riobamba naar Rifugio Carrel (4850 m)

Na je ontbijt is er een transfer naar Riobamba. Vanuit Riobamba ga je met een 4WD naar de Carrel hut op 4850 meter hoogte. In de middag ontvang je van je gids de laatste informatie over route en veiligheid. Na het diner probeer je nog een aantal uren te slapen, want je start vanavond rond 23.00 uur al met de beklimming van de Chimborazo.

1 uur hiken, 200-300 m klimmen

Dag 15 – Beklimming van de Chimborazo (6263 m)

Het eerste deel van de klim is een mix van rotsblokken, stenen, sneeuw en ijs, totdat je de grote rotsformatie El Castillo op 5350 meter hoogte bereikt hebt. Vanaf hier volg je de vergletsjerde kam. De gletsjer heeft hier een gemiddelde steilheid van 30 tot 40 graden, met enkele stukken van 45 graden steil ijs. Na 7 tot 8 uur klimmen heb je de Veintimillia top op 6227 meter hoogte bereikt.

Met goede sneeuwcondities, voldoende tijd én nog ruim voldoende energie over, kun je met je touwgroep ook nog de 6263 meter hoge Whymper top beklimmen. Dit kost een extra uur klimmen door uitdagend terrein met seracs.

Na de top daal je in 3 á 4 uur af naar de Carrel hut. Hier wacht de 4WD voor de terugrit naar Riobamba om vervolgens terug te rijden naar de hoofdstad Quito.

10-14 uur  klimmen, 1413 m stijgen, 1613 m dalen

Mountain Network - Vulkanen Expeditie_Boris_Textor31
De laatste top van de reeks!

Dag 16 – Transfer naar luchthaven voor terugvlucht

Na het ontbijt een transfer naar de luchthaven voor je terugvlucht naar Nederland/ België

Dag 17 – Terugvlucht

Hoewel de vlucht ‘maar’ 12 tot 16 uur duur kom je vanwege het tijdsverschil een dag later pas aan in Nederland. Fictief beslaat de vlucht dus eigenlijk 2 etmalen.

Dag 18 - Aankomst in Nederland

Aankomst in Nederland

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal, bij de hut of rondom het kamp.

Accommodatie

In Quito slaap je in een uitstekend hotel. In de bergen verblijf je in hutten, waar je kunt rekenen op een goede maaltijd en een prima bed.

Instroomeisen

Deelname aan de expeditie staat open voor bergsporters met een uitstekende conditie en ervaring met hoogte en stijgijzers. Heb je eerder bijvoorbeeld de Mont Blanc beklommen, dan is dit een mooie nieuwe uitdaging. Als je de Kilimanjaro hebt beklommen en daarnaast ervaring met stijgijzers hebt, kan je ook deelnemen. Twijfel je of je het juiste instroomniveau hebt? Neem contact met ons op!

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument 2

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden.  Daarin vind je alle benodigde informatie: Het programma, de gidsen, de logistiek, benodigd materiaal, acclimatiseren, kosten en meer.

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network voorbereidingsdag

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere: voorbereiding, programma op de berg, kleding en materiaal, trainingsadvies en praktische informatie.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst zomer

Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

IMG_5935

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dag krijg je een presentatie over wat je in de bergen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de omstandigheden op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar afhankelijk van de geboekte reis gaan we wel een flinke wandeling maken op de Veluwe. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • Wandeling
 • Lunch
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland:

 • Wandeling
 • Lunch
 • Materiaal workshop
 • Informatieve presentatie

Lokaal programma:

 • Nederlandse begeleiding
 • Lokale begeleiding (1 lokale gids per 2 of 3 deelnemers afhankelijk van de berg)
 • Beide luchthaventransfers in Quito
 • 15x Overnachting in hotels en hosteria o.b.v. 2-persoonskamer of in berghutten in slaapzalen inclusief ontbijt.
 • 3x lunch en diner op de berghutten
 • 3x lunchpakket
 • lokale transfers volgens programma
 • Tijdens beklimmingen: alle maaltijden volgens programma
 • Toeristenbelasting
 • SGR Garantiefonds

Niet inbegrepen

 • Retourvlucht Nederland – Quito (ca. € 700 als je vroeg boekt, € 1000 bij late boeking)
 • Overige maaltijden niet genoemd in programma (ca. $ 15-35 per maaltijd)
 • Onverwachte kosten (bijv. bij eerder vertrek vanaf berg)
 • Bergsportuitrusting
 • Consumpties
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage calamiteitenfonds á € 2,50

Mountain Network gidsen

Onze trekking- en expeditie reizen worden begeleid door ervaren Nederlandse expeditieleiders uit het vaste team van Mountain Network. De ervaring leert dat door de extra begeleiding van onze expeditieleider niet alleen het krijgen van hoogteziekte wordt verkleind en de kans op het behalen van de top aanzienlijk wordt vergroot, maar dat dit ook ten goede komt aan de veiligheid en het optimaal beleven van de expeditie. Onze expeditieleiders werken altijd samen met lokale gidsen. Met het inzetten van lokale gidsen stimuleren we de lokale economie en voldoen we aan de lokale wetgeving. De expeditieleider neemt alle communicatie met de lokale gidsen en autoriteiten op zich.

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

MN expeditieleider + lokale berggidsen. Op topdagen maken we touwgroepen van 2, 3 of 4 deelnemers per gids.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar travel@mountain-network.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
26 november 2021 - 13 december 2021
12 van de 12 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 3195

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt deze reis je aan maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - Vulkanen Expeditie_Boris_Textor12

Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit?

Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl.

Neem contact op