Damavand beklimmen

12 dagen
5 - 12 avonturiers
5671 meter
Hard
Mountain Network - Damavand beklimming trekking-13
Iran

Damavand beklimmen

ONTDEK IRAN EN BEKLIM DE HOOGSTE VULKAAN VAN AZIë
Eerstvolgende vertrek
9 juni 2021
Reisduur
12 dagen
Deelname vanaf
€ 1925
Deelnemers
5 - 12 avonturiers
Gids ratio
1:3

Hoe uitdagend is deze reis?

Hard
10 / 20
Conditie 3 / 5
Techniek 1 / 5
Hoogte 3 / 5
Afzien 3 / 5
Conditie 3 / 5
Je hebt een zeer goede conditie en je spieren zijn extra getraind. Je kunt een lange tocht (8-10 uur) met mogelijk een flinke rugzak (12-15 kg) lopen.
Techniek 1 / 5
Wandelen of lopen in terrein waarbij je je handen niet nodig hebt. In principe worden er geen touwen gebruikt. Gebruik van stijgijzers is mogelijk.
Hoogte 3 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 5000 en 6000 meter.
Afzien 3 / 5
Overnachtingen in tenten/barakken, maar je kookt niet zelf. Je moet een groter gewicht (>18 kg) dragen.

Beklim de Damavand in Iran. Tijdens deze bijzondere reis door Iran combineer je een bezoek aan de moderne hoofdstad Teheran met de prachtige Perzische cultuur. Middels de trektocht door het prachtige Lar nationaal park acclimatiseer je goed voordat je begint aan de beklimming van de Damavand. Met 5671 meter is de Damavand de hoogste berg van het Midden-Oosten én de hoogste vulkaan van Azië. Een reis voor de avontuurlijke bergwandelaar en ontdekkingsreiziger!

Als bestemming voor een voettocht denk je misschien niet meteen aan Iran… Maar deze bijzondere bestemming vormt de perfecte locatie voor een avontuurlijke trektocht. Vanuit het moderne Teheran zie je de hoge toppen van het Alborz gebergte al liggen. Voordat we de hoogte in gaan trekken we door de prachtige Lar vallei die bekend staat als vallei van de 1000 bloemen. Daarna maken we acclimatisatie beklimming en beklimmen we uiteindelijk  de hoogste berg van het land: de Damavand. De beklimming is een mentale en fysieke uitdaging, maar technisch niet ingewikkeld. De grootste uitdaging wordt gevormd door de hoogte. Een goede voorbereiding en acclimatisatie onder professionele begeleiding is dan ook van groot belang.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Begeleid door Nederlandse expeditieleider
 • Reis in een kleine groep
 • Profiteer van een uitgebreid acclimatisatie programma
 • Beklim al wandelend de hoogste vulkaan van Azië
 • Trek door de vallei van de duizend bloemen
 • Ontdek de Perzische cultuur

Ervaringen van andere deelnemers

Ongelooflijk mooi gevarieerd avontuur in Iran. Van sprookjesachtige vallei tot hoogste top (pittig) met als afsluiter nog een enkele dag Teheran. Mooier wordt het volgens mij niet. Ontzettend leuke groep (weer) en een super begeleiding (dikke complimenten)!

Harry, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Met een ontzettend leuke groep mogen deelnemen aan de eerste Damavand trekking naar Iran. Waanzinnig mooi trekking door de Lar vallei en natuurlijk de beklimming van de Damavand. Ontzettend vriendelijke en gastvrije mensen ontmoet in Iran en wat mij betreft een aanrader voor iedereen die van...

Albert, beoordeelde ons met een 9,0 op klantenvertellen.nl

Zeer goede begeleiding door gids Mountain Network. Prima aandacht en steun voor de klimmers die het op dat moment nodig hadden. Duidelijke briefings en uitleg. Prachtige topdag!

Martin, beoordeelde ons met een 9,0 op klantenvertellen.nl

Damavand beklimmen programma

Foto's: Bram Berkien

Dag 1 – Vertrek vanuit Nederland & aankomst in Teheran

Aankomst op het vliegveld in Teheran en transfer naar het hotel in het centrum. Onder begeleiding maak je kennis met de stad en gaan we nog even geld wisselen. ‘s Avonds hebben we een gezamenlijk diner in een lokaal restaurant en krijg je een briefing.

Dag 2 – Start van de Lar Vallei trektocht

Na het vroege ontbijt vertrekken we met 4×4 jeeps naar de bergen. We rijden langs verschillende bergdorpen tot ongeveer 2500-3000 meter hoogte, afhankelijk van de condities van de weg. We laten de grote duffel met bagage in de jeeps achter en gaan te voet met een dagrugzak verder. We lopen ongeveer 6 uur over het waanzinnig mooie Lar plateau, langs een bergmeer en met uitzicht op de Damavand. Aan het einde van de dag komen we aan in ons kamp, dat we met hulp van de staff iedere dag zelf opbouwen. Er wordt voor ons gekookt.

5-6 uur hiken, 20 km, 500 m stijgen, 500 m dalen

Mountain Network - Damavand beklimming trekking-5

Dag 3 – De vallei van de duizend bloemen

Het Lar plateau staat bekend als de vallei van de duizend bloemen. Vandaag hebben we een relatief korte wandeldag van 4 uur en voldoende tijd om foto’s te maken en te genieten van het prachtige landschap. Jeeps brengen de bagage naar het volgende kamp.

4 uur hiken, 15 km

Mountain Network - Damavand beklimming trekking-9
Kamp met uitzicht op de top!

Dag 4 – Acclimatisatie beklimming

De hoogte van de Damavand maakt het noodzakelijk om extra te acclimatiseren om hoogteziekte te voorkomen. Daarom beklimmen we vandaag een berg van ongeveer 3600 meter in de Doberar-keten om ons lichaam alvast aan de hoogte te laten wennen. Na een vroeg ontbijt vertrekken we voor onze beklimming. We lopen ongeveer 5 uur naar de top (of zo hoog mogelijk), waar we genieten van het uitzicht. Daarna dalen we in ongeveer 3 uur af. We slapen weer in ons kamp in de Lar vallei.

8 uur hiken

Mountain Network - Damavand beklimming trekking-14

Dag 5 – Poulor

Na het ontbijt vertrekken voor het laatste gedeelte van onze Lar vallei trektocht. In ongeveer 4 uur lopen we naar de oostelijke grens van het nationaal park, waarmee we het park van west naar oost hebben doorkruist. Bij de uitgang van het park stappen we in de jeeps om naar het dorp Poulor te rijden. Daar hebben we tijd om te douchen en rusten in het bergsport pension, waar we in stapelbedden overnachten. De rust kunnen we goed gebruiken want morgen hebben we een zware acclimatisatie dag voor de boeg.

4 uur hiken

Mountain Network - Damavand beklimming trekking-16
De overnachtingsplek.

Dag 6 – Base camp

Na het ontbijt vertrekken we rustig naar de Damavand. Na een korte rit in de jeeps lopen we in ongeveer 2 uur naar Base Camp op 3000 meter, daar zetten we ons kamp op en genieten we van onze eerste dag op de berg.

2 uur hiken

Mountain Network - Damavand beklimming trekking-19

Dag 7 – High camp

Vandaag laden we voor het eerst onze bagage op muilezels, omdat onze bestemming niet meer toegankelijk is voor jeeps. Via de zuidelijke route lopen we naar de Bargahe Sevom hut (4250 m), die in 2009 is gebouwd. In de hut kunnen we eten en opwarmen. We slapen in de hut of in onze tenten.

4-5 uur hiken, 1250 m stijgen

Mountain Network - Damavand beklimming trekking-18
High camp.

Dag 8 – Acclimatiseren

Vandaag klimmen we naar ongeveer 4800 meter om te acclimatiseren, waarna we terugkeren naar High Camp. In geval van slecht weer kunnen we het programma aanpassen en de topdag naar voren of naar achteren verplaatsen. Hoewel de Damavand ongeveer net zo hoog is als bijvoorbeeld de Kilimanjaro, behoeft deze reus wat extra acclimatisatie vanwege de noordelijkere ligging.

3-5 uur hiken, 600-1000 m stijgen en dalen

Mountain Network - Damavand beklimming trekking-21

Dag 9 – Toppoging

Na een vroeg ontbijt vertrekken we nog voor zonsopkomst richting de top van de hoogste vulkaan van Azië op 5671 meter. Het blijft een wonderbaarlijke belevenis om de zon op te zien komen boven het berglandschap. Vanaf de top kun je in de vulkaankrater kijken en genieten van het weidse uitzicht. Na het vieren van het letterlijke hoogtepunt van deze reis dalen we af naar High Camp.

10-12 uur hiken, 1400 m stijgen, 1400 m dalen

Mountain Network - Damavand beklimming trekking-23
Top bereikt!

Dag 10 – Warme bronnen

Na het ontbijt dalen we af en rijden met de jeeps terug naar ons pension in Poulor. Daar kunnen we douchen en rusten. In de middag is er de mogelijkheid om de Abe Garm Larijan warmwaterbronnen te bezoeken. In het lokale badhuis kun je genieten van het warme water dat uit de vulkaan afkomstig is en waaraan een helende werking wordt toegeschreven. Helend of niet, je spieren zullen je dankbaar zijn! We overnachten in Poulor.

Mountain Network - Damavand beklimming trekking-27

Dag 11 – Teheran

Na het ontbijt worden we teruggebracht naar Teheran, waar we de hele dag de tijd hebben om de stad te ontdekken. Opties zijn een bezoek aan de grote Bazaar, het Golestan paleis of een van de musea. De expeditieleider zal inventariseren wat de groep leuk vindt en een programma opzetten. In geval van slecht weer is vandaag ook een reservedag.

Mountain Network - Damavand beklimming trekking-29
Rondkijken in Teheran

Dag 12 – Terugvlucht naar Nederland & aankomst in Nederland

Vandaag vliegen we terug naar Nederland. Vanuit het hotel is de transfer georganiseerd.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal, bij de hut of rondom het kamp.

Accommodatie

In Teheran slaap je in een hotel in een gedeelde tweepersoonskamer. Reis je alleen dan word je ingedeeld met iemand van hetzelfde geslacht. Tijdens de trektocht op het Lar plateau slapen we in tweepersoonskoepeltenten en in Polour en op de Damavand in meerpersoonskamers in stapelbedden. Gedurende de gehele reis wordt er voor je gekookt. Het is mogelijk om tegen additionele kosten een privé hotelkamer en tent te boeken.

Instroomeisen

De gehele reis is een fysieke en mentale uitdaging: niet alleen vraagt de nieuwe omgeving en cultuur om aanpassingsvermogen, ook de 8 tot 10 dagen lopen met een rugzak vragen het uiterste van je. De route is technisch niet uitdagend maar de topdag is zwaar.

Om te kunnen deelnemen aan deze reis is het van belang dat je al een goede basisconditie hebt. Daarnaast raden we aan om de Damavand te beklimmen met enige voorgaande bergwandel ervaring (bijvoorbeeld tochten in de Alpen, Toubkal of Kilimanjaro).

Deze reis is geschikt voor reislustige mensen met een flexibele instelling, die niet bang zijn voor een beetje avontuur.

Veiligheid

Wij doen er alles aan om risico’s te minimaliseren en de veiligheid te waarborgen. In bepaalde delen van Iran (bij de grenzen met Pakistan, Afghanistan en Irak) geldt een negatief reisadvies.  Deze gebieden liggen ver weg van onze bestemming. Het gebied waar wij zullen reizen rondom Teheran, de Lar vallei en de Damavand is het op moment van schrijven veilig. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt ons reisgebied hetzelfde als vrijwel alle niet-Westerse gebieden.

We zijn ons ervan bewust dat de politieke situatie in Iran kan wijzigen. Daarom houdt Mountain Network de actuele situatie scherp in de gaten. We zullen 21 dagen voor vertrekt checken of de actuele situatie de reis toelaat en of wij het verantwoord achten af te reizen. Mocht dat niet het geval zijn, dan krijg je je reissom gewoon terug.

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument 2

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden.  Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Het programma
 • De gidsen
 • De logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network voorbereidingsdag

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst zomer

Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

IMG_5935

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dag krijg je een presentatie over wat je in de bergen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de omstandigheden op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar afhankelijk van de geboekte reis gaan we wel een flinke wandeling op de Veluwe. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • Wandeling
 • Lunch
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsdag in Nederland:

 • Wandeling
 • Lunch
 • Materiaal workshop
 • Informatieve presentatie

Lokaal programma:

 • Volledige begeleiding van Nederlandse expeditieleider uit het vaste team van Mountain Network en lokale gids en staff
 • 2x overnachting in hotel in 2-persoonskamer Teheran inclusief ontbijt
 • 2x overnachting in meerpersoonskamer in pension
 • 7x overnachting in 2-persoons tent of berghut
 • Alle maaltijden tijdens de trekking (ontbijt, avondmaaltijden en lunchpakket overdag)
 • Entree badhuis
 • Bagagetransport dmv 4×4 jeeps en muilezels
 • Al het lokale transport inclusief airport transfers
 • Alle lokale permits, vergunningen en toeslagen
 • Visum assistentie
 • Ongevallenverzekering
 • Toeristenbelasting
 • SGR Garantiefonds

Niet inbegrepen

Mountain Network gidsen

Onze trekking- en expeditie reizen worden begeleid door ervaren Nederlandse expeditieleiders uit het vaste Mountain Network team. De ervaring leert dat door de extra begeleiding van onze expeditieleider niet alleen het krijgen van hoogteziekte wordt verkleind en de kans op het behalen van de top aanzienlijk wordt vergroot, maar dat dit ook ten goede komt aan de veiligheid en het optimaal beleven van de expeditie. Onze expeditieleiders werken altijd samen met lokale gidsen. Met het inzetten van lokale gidsen stimuleren we de lokale economie en voldoen we aan de lokale wetgeving. De expeditieleider neemt alle communicatie met de lokale gidsen en autoriteiten op zich.

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je op pad met een ervaren Nederlandse expeditieleider uit het team van Mountain Network en lokale gidsen. Op de topdag zijn er extra gidsen.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar travel@mountain-network.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
9 juni 2021 - 20 juni 2021
10 van de 12 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1925

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt deze reis je aan maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - Damavand beklimming trekking-13

Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit?

Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl.

Neem contact op