Tour du Mont Blanc

12 dagen
4 - 8 avonturiers
2.756 meter
Medium
Screenshot 2020-12-30 at 14.33.32
Frankrijk, Italië, Zwitserland

Tour du Mont Blanc

De klassieke tocht om de Mont Blanc door Frankrijk, Italië én Zwitserland
Eerstvolgende vertrek
n.t.b.
Reisduur
12 dagen
Deelname vanaf
Op aanvraag
Deelnemers
4 - 8 avonturiers
Gids ratio
1:8

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
6 / 20
Conditie 3 / 5
Techniek 1 / 5
Hoogte 1 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 3 / 5
Je hebt een zeer goede conditie en je spieren zijn extra getraind. Je kunt een lange tocht (8-10 uur) met mogelijk een flinke rugzak (12-15 kg) lopen.
Techniek 1 / 5
Wandelen of lopen in terrein waarbij je je handen niet nodig hebt. In principe worden er geen touwen gebruikt. Gebruik van stijgijzers is mogelijk.
Hoogte 1 / 5
De hoogte van de klim is onder de 4000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

De Tour du Mont Blanc is misschien wel de meest befaamde trektocht van Europa. De route werd in 1767 per toeval ontdekt door de Zwitserse geoloog Horace-Bénédict de Saussure. Op zoek naar een mogelijke route naar de top van de Mont Blanc, liep hij rondom het hele bergmassief dat zo’n 50 kilometer lang en 15 kilometer breed is. Je wandelt door alpenweiden en rotslandschappen langs prachtige bergmeertjes en beken, met uitzicht op een aantal van de hoogste toppen van de Alpen! Over een afstand van zo’n 170 kilometer loop je door Frankrijk, Zwitserland en Italië om het hele Mont Blanc massief heen.

Je kan de Tour du Mont Blanc al in zo’n 6 dagen lopen. We lopen echter niet alleen voor het lopen, maar vooral ook om van de bergen te genieten. Daarom trekken we 10 dagen uit voor deze tocht. Zo hebben we ruim voldoende tijd voor een duik in een bergmeertje en voor een pauze om van het uitzicht te genieten. Afhankelijk van de conditie van de groep en het weer kunnen we bovendien een aantal prachtige alternatieve routes nemen, waarbij we topjes en colletjes van bijna 3000 meter meepakken! Veel mensen kiezen ervoor om te overnachten in de lager gelegen dorpen op de route. Wij slapen daarentegen zoveel mogelijk in traditionele berghutten te slapen om het echte huttenleven en de rust van de bergen te ervaren.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Rondtocht om de Mont Blanc door 3 landen
 • Professionele begeleiding
 • Alternatieve (uitdagendere) routemogelijkheden
 • Optimaal genieten van de bergen en het huttenleven!

Ervaringen van andere deelnemers

Ik ben zeer positief over Mountain Network. Van begin tot het eind was het perfect georganiseerd. Alle informatie vooraf was nuttig en iedereen die ik heb gesproken zeer behulpzaam. Kortom, een hele tevreden klant!

Ingrid, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Erg leuk en goed programma! Goede opbouw in de bergen, erg leuk gidsen team de hele week! Leuke ervaring die ik iedereen zou aanbevelen!

Anne, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Wat een superprogramma! Mountain Network zorgt voor een goed opgebouwde reis, waarbij je voorbereid wordt op alles wat komen gaat.

Aik, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Tour du Mont Blanc programma

Dag 1 - Aankomst in Chamonix

In de namiddag kom je aan in de vallei van Chamonix. Vanaf 18:00 uur kun je terecht in Chalet Tissières en ontmoet je de andere deelnemers met wie je gezellig een heerlijke bergmaaltijd nuttigt.

DCIM100MEDIADJI_0004.JPG

Dag 2 - Start van de tocht!

Na een stevig ontbijt begeven we ons naar het dorpje Les Houches. Vanaf pakken we een kabelbaantje omhoog, of we kunnen ervoor kiezen om goed op te warmen en omhoog te stappen. We steken de spoorweg van het treintje richting La Cabane du Nid d’Aigle over en laten de bewoonde wereld achter ons. In zo’n 2,5 uur lopen we door bossen en alpenweiden naar onze slaapplek voor vannacht: Refuge du Miage, een mooie houten berghut midden in de Alpenweiden. De perfecte plek om tot rust te komen na de eerste dag stappen!

Mountain Network - Mont Blanc-26
Zicht op de Mont Blanc

Dag 3 - Refuge de Balme

Vanaf de hut dalen we af naar Les Contamines, een soort klein Chamonix. Hier kun je nog even lunch halen of een snack kopen, voor we onze weg vervolgen richting de Col du Bonhomme. We verblijven in de prachtig gelegen Refuge du Balme, vanwaar je tegen de ruwe toppen opkijkt die we morgen gaan beklimmen!

Mountain Network - Tour du Mont Blanc-3

Dag 4 - Tête des Fours

We beginnen vandaag met de klim naar de Col de Bonhomme. Vanaf de pas dalen we een stukje af alvorens we van de reguliere route afwijken! Over rotsachtig terrein klimmen we door een maanlandschap naar de Col des Fours (2665 m), met uitzicht op de Mont Blanc en de Aiguille des Glaciers. Na een korte klim bereiken we de Tête Nord des Fours (2765 m), het hoogste punt van de week! Voor de afdaling lopen we een klein stukje terug, om vervolgens via de col naar de andere kant af te dalen naar La Ville des Glaciers. Daar vervolgen we de reguliere route naar Les Mottets.

Dag 5 - Mont Fortin

Wederom start de dag met een klim, dit keer naar de Col de la Seigne waar we de grens oversteken naar Italië. De reguliere route volgt vanaf de pas het dal richting Courmayeur. Wij slaan af en volgen een mooie graat naar Mont Fortin (2758 m). Wederom worden we getrakteerd op prachtig uitzicht met aan de ene kant het Mont Blanc Massief en aan de andere kant de gletsjers van de Gran Paradiso. Na een steile afdaling vervolgen we de reguliere route tot boven Courmayeur. Onderweg kunnen we nog opfrissen in een bergmeertje. We dalen niet af naar het dal, maar slapen wederom in een gezellige berghut!

Screenshot 2020-12-30 at 14.33.32
Uitzicht vanaf Mont Fortin!

Dag 6 - Courmayeur

In de ochtend dalen we af naar Courmayeur, hét Italiaanse bergsport mekka. In het centrum van dit gezellige kleine stadje hebben we tijd om even een boodschap te doen en te genieten van een Espresso op een van de vele terrasjes. Daarna is het weer tijd om de bergen in te gaan! We klimmen zigzaggend door de bossen omhoog naar Rifugio Walter Bonatti. Als we ons fit voelen kunnen we voor een uitdagendere route via de Teste Bernarda (2533 m) kiezen, maar we hebben nog een aantal pittige dagen voor de boeg. Ook de normale route stelt niet teleur!

Mountain Network - Tour du Mont Blanc-5jpg
Monte Bianco vanuit Courmayeur

Dag 7 - Tête de Ferret

Nadat we zijn afgedaald naar de jeepweg, stijgen we naar de Grand Col Ferret. We passeren Rifugio Elena, waar we kort kunnen stoppen voor een espresso voor we verder klimmen. Op de pas dalen we een klein stukje af om vervolgens de Tête de Ferret te beklimmen (2714 m). We bevinden ons nu in Zwitserland! We dalen af via een kleine morene en volgen de bergkam naar de eenvoudige Gîte de la Léchère.

Dag 8 - Champex

Door de brede groene vallei en door kleine dorpjes lopen we naar Champex, dat aan een prachtig bergmeertje ligt. Vandaag is geen uitdagende etappe, dus de perfecte dag om weer even op te laden! We overnachten in Gîte Bon Abri.

Mountain Network - Tour du Mont Blanc-6

Dag 9 - Fenêtre d'Arpette

Vanuit Champex beginnen we direct aan een flinke klim naar de Fenêtre d’Arpette (2.665 m). De inspanning is de moeite waard, want vanaf deze col tussen de steile pieken heb je een waanzinnig uitzicht op de glacier du Trient. We dalen steil af naar Trient, waar we in het dorp overnachten.

Dag 10 - Col de Balme en Aiguillette des Posettes

Vandaag steken we de grens weer over naar Frankrijk. We klimmen de nodige hoogtemeters naar Col de Balme (2190 m). Via een graat klimmen we naar de Aiguillette des Posettes, vanwaar we afdalen naar Argentiëre.

Dag 11 - Lac Blanc en Chamonix

De laatste etappe! Vanuit Argentiëre klimmen we omhoog naar Le Lac Blanc. Eerst via een pad, dan via een reeks ladders in de rotsen. Dit kleine bergmeertje is beroemd vanwege het prachtige uitzicht op de Mont Blanc. We dalen af naar het bergstation van de Flégère kabelbaan en dalen af naar Chamonix met de lift. We overnachten weer in Chalet Tissières waar we op het terras de voeten omhoog kunnen gooien en terugblikken op een mooie en intensieve week!

Mountain Network - Tour du Mont Blanc-2
Bergmeertjes boven Chamonix

Dag 12 - Terugreis

Na het ontbijt neem je afscheid van elkaar en rij je met een voldaan gevoel terug naar huis!

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers.

Accommodatie

In het dal slaap je aan de voet van de Mont Blanc bij Chalet Tissières. De eigenaresse is Nederlands dus dat is fijn in de communicatie. Chalet Tissières heeft de sfeer van een echte berghut maar dan comfortabeler. Warm ingericht, goed eten én een ongelooflijk uitzicht op de Mont Blanc. Tijdens de tocht slaap je in verschillende berghutten, chalets en gîtes. Doorgaans slaap je in een stapelbed of ‘lager’, op een kamer die je met andere mensen deelt. Het programma omschreven programma is onder voorbehoud van de beschikbaarheid van hutten.

Deelname

Je hebt voor deze tocht geen bergsportervaring nodig, maar wel een goede basisconditie. Bergwandelervaring is zeker een pré.

Voorbereiden op je avontuur

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland:

 • Wandeling
 • Lunch
 • Materiaal workshop
 • Informatieve presentatie

Alpen programma:

 • 10 dagen begeleiding door Nederlandse tochtenleider
 • 2x overnachting in een chalet in Chamonix op basis van halfpension
 • 9x overnachting in een berghut / pension op basis van halfpension
 • Kosten voor de liften
 • Toeristenbelasting
 • SGR Garantiefonds

Niet inbegrepen

Alpen programma:

Mountain Network gidsen

Onze trekking- en expeditie reizen worden begeleid door ervaren Nederlandse expeditieleiders uit het vaste Mountain Network team. De ervaring leert dat door de extra begeleiding van onze expeditieleider de kans op het voltooien van de tocht aanzienlijk wordt vergroot, maar dat dit ook ten goede komt aan de veiligheid en een optimale beleving.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar travel@mountain-network.nl voor een prijsopgave en meer info.

Er zijn op dit moment geen toekomstige reisdata bekend. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt deze reis je aan maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Screenshot 2020-12-30 at 14.33.32

Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit?

Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl.

Neem contact op