Freeride Alborz

9 dagen
4 - 7 avonturiers
Medium
Mountain Network SKIRAN - Freeriden Iran_13
Iran

Freeride Alborz

FREERIDE AVONTUUR IN HET ONBEKENDE IRAN
Eerstvolgende vertrek
n.t.b.
Reisduur
9 dagen
Deelname vanaf
Op aanvraag
Deelnemers
4 - 7 avonturiers
Gids ratio
1:7

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
9 / 20
Stijgconditie 2 / 5
Stijgtechniek 2 / 5
Afdaalconditie 2 / 5
Afdaaltechniek 3 / 5
Stijgconditie 2 / 5
Een klim met een rugzak van max. 10 kg die max. 2 uur of 600 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 6-8 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
Stijgtechniek 2 / 5
Je hebt geen of nauwelijks ervaring met het lopen op toerski's.
Afdaalconditie 2 / 5
Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 10 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
Afdaaltechniek 3 / 5
Je skiet of board soepel en zonder te vallen door de losse poeder. Je hebt ruime ervaring met off-piste gaan. Als de sneeuw moeilijker wordt komt het voor dat je valt of dat je niet zo snel meer skiet, maar dat je wel door kan blijven gaan. Bij deze tocht komt het zeer regelmatig voor dat er (lange) hellingen steiler dan 30 graden geskiet moeten worden en korte stukjes steiler dan ca. 35 graden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.

Ga op avontuur in Iran. Het is een pareltje tussen de toerski- en freeride reizen. Je zal bij dit land waarschijnlijk niet direct denken aan toerskiën en freeriden, maar het Alborz gebergte heeft vele toppen net onder de 4000 meter. Vanuit Teheran, de hoofdstad van Iran, kijk je direct op de bergen. De Damavand (5610m) is zelfs bijna 800 meter hoger dan de Mont Blanc!

Deze reis boek je als je het avontuur wilt aangaan. Het gaat niet alleen om het skiën, maar ook om de Iraanse/Perzische cultuur te ervaren. De dynamiek is hoog, zeker onder de jonge hoog opgeleide bevolking en iedereen is opvallend aardig. Wil je mee, dan is het nodig om goed te kunnen skiën. Ervaring met spitzekehren en toerskiën is niet per se nodig maar is wel handig. Als voor 1 december de reis gegarandeerd door kan gaan, zal deze door de Nederlandse UIAGM berggidsen Boris Textor óf Jelle Staleman gegidst worden.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Iraanse/Perzische cultuur gemixt met poeder in het Alborz Gebergte
 • Toppen tot bijna 4000 meter vol met poedersneeuw
 • Après-skiën met een waterpijp ipv een biertje!
 • Onbekend, avontuurlijk en dus rustig

Video Freeriden Alborz

Benieuwd of de Freeride Alborz reis iets voor jou is? Bekijk deze video voor een impressie van de skireis!

Ervaringen van andere deelnemers

Onvergetelijke trip met top begeleiding van Jelle. Prachtige omgeving, vriendelijke mensen, enorme culturele verschillen en fantastische sneeuw en idem afdalingen!

Michiel, beoordeelde ons met een 10,0 op klantenvertellen.nl

Zeer flexibele organisatie, erg betrokken bij de wensen van de deelnemers en bij tegenslag is er altijd weer een oplossing voor een mooie andere ervaring.

Bernhard, beoordeelde ons met een 9,0 op klantenvertellen.nl

Flexibiliteit, snel schakelen, duidelijke communicatie gedurende de reis. Gezellig en laagdrempelig.

Marijn, beoordeelde ons met een 8,0 op klantenvertellen.nl

Freeride Alborz programma

Dag 1 - Aankomst in Teheran

Vanaf Amsterdam vlieg je in 5 tot 6 uur naar Teheran. Na aankomst op het vliegveld en een taxirit, kom je aan in het hotel in het centrum van de stad. Eventueel kun je voordat je gaat slapen nog snel de stad bezichtigen.

Dag 2 - Sightseeing en transfer naar Dizin

Teheran is met 13 miljoen inwoners een echte metropool. In de ochtend heb je tijd om de paleizen, markten (bazaar), de Azadi Tower en het gelijknamige plein te bekijken en ‘proef’ je de Perzische cultuur. Je haalt een paar miljoen Rial (de zwakke lokale munteenheid!) want in Iran kan er niets met een pinpas betaald worden!

In de late namiddag is het tijd voor de bergen en verplaats je je naar Dizin waar jouw ski-avontuur kan beginnen! Na ongeveer 3 uur rijden bereik je Dizin Ski Resort. Het hotel ligt direct aan de piste!

Mountain Network SKIRAN - Freeriden Iran_23

Dag 3 - Acclimatiseren en de eerste freeride meters in Iran

Vandaag staat in het teken van inskiën en freeriden. De Iraanse manier van ‘in de lift stappen’ en het controleren van de skipassen is nét even anders dan in de Alpen maar dat maakt het niet minder leuk. Het skigebied ligt tussen de 2000 en 4000 meter, vandaag staat dus ook in het teken van acclimatiseren.

Je sluit de dag af met een korte hike en een lange freeride afdaling. In Iran is bijna iedereen die een auto heeft tevens taxichauffeur en dat is vandaag de manager van ons hotel.

Mountain Network SKIRAN - Freeriden Iran_21
Oude skiliftjes in Iran

Dag 4 - Improviseren maar!

Afhankelijk van de sneeuw, het weer en jouw wensen wordt er bepaald of er een toerskitocht gemaakt wordt of dat er nog wat freeride meters gemaakt worden. Na het beklimmen van een topje zijn er verschillende afdaalvarianten. Wordt het de poederige Noordhelling of toch de mooie firn in de Zuidhelling?

Als de lawinesituatie het toelaat kan de bijna 35 graden steile afdaling naar Kooshkak gedaan worden.

Dag 5 - Freeridend naar het hotel

’s Ochtends vroeg wordt onze bagage per taxi vervoert naar Shemshack. Boven het dorpje Velayet Rud wordt de ochtend volgemaakt met een spetterende afdaling van bijna 1500 hoogtemeters.

De 2 skigebieden Dizin en Shemshack liggen hemelsbreed niet ver uit elkaar maar omdat de weg in de winter dicht is levert dat een autorit van 5 uur op. Gelukkig is er een alternatief en is het met behulp van wat liften en een hike wél mogelijk en levert dat zelfs 5000 meter afdalen op!

Mountain Network SKIRAN - Freeriden Iran_22
Vellen af voor de afdaling!

Dag 6 - Freeride in Darband Sar

Ook hier zijn er weer veel mogelijkheden. Darband Sar is in tegenstelling tot de andere skigebieden privé-eigendom. In overleg met het personeel wordt er gekeken wat er gedaan kan worden! Ook een toerskitocht behoort tot de mogelijkheden.

Dag 7 - Cultuur snuiven Shemshak

Het skigebied van Shemshack ligt dichter bij Teheran waardoor het hier iets drukker is. Dat is een mooie gelegenheid om de Iraanse cultuur wat beter te leren kennen en je zult merken dat de mensen ongelooflijk vriendelijk zijn.

Ook het hotel in Shemshack ligt aan de piste. Op de islamitische vrije dag is het vrij druk op de pistes. Gelukkig hebben wij daar niet veel te zoeken en kiezen we voor een toerskitocht met hulp van de lift. Vanaf hier is ook de 5610 meter hoge Damavand te zien, de hoogste berg van Iran. Aan het einde van de dag vertrekken we weer naar ons eerdere hotel in Teheran.

Mountain Network SKIRAN - Freeriden Iran_17
Freeriden met uitzicht op de Damavand

Dag 8 - Freeride naar Teheran

Er wordt gezegd dat de 8 km lange lift vanuit Teheran naar Tochal de langste skilift ter wereld is. Vanuit de lift heb je een bizar uitzicht op de stad! Boven bij de lift staat een kleine moskee waar we een kopje thee drinken.

De Tochal Peak vormt met 3933 meter het letterlijke hoogtepunt van deze week en die bereiken we met een korte hike. De lange afdaling naar Ahar die daarop volgt vormt het figuurlijke hoogtepunt! In de avond is er nog tijd om Teheran verder te ontdekken.

Dag 9 - Terugreis

Na het ontbijt neem je afscheid van Iran, Teheran en de vriendelijke Iraanse bevolking. Een taxirit van een uur brengt je terug naar het vliegveld voor de terugreis naar Nederland.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Ook moet er rekening worden gehouden met grote cultuurverschillen en daarom is een zeer flexibele instelling gevraagd!

Accommodatie

Je slaapt deze week in een prima pension of hotel. Standaard hebben we een 2-persoonskamer voor je gereserveerd. Het kan dus zijn dat je bij een andere deelnemer of de gids op de kamer slaapt. Wil je een 1-persoonskamer? Dat kan afhankelijk van de beschikbaarheid en tegen een meerprijs. Stuur ons daarvoor een mailtje!

Instroomeisen

Je hebt een goede conditie en kunt stabiel off-piste skiën of snowboarden. Met stabiel bedoelen wij dat je ook in moeilijkere sneeuw zonder heel vaak te vallen kunt afdalen, ook als het terrein steil is.. Bij het skiën of snowboarden is geen haast en je kunt het rustig aan doen. Als je af en toe eens valt is dat geen probleem. Een zeer flexibele instelling is bij deze reis absoluut van belang!

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Programma
 • Gidsen
 • Logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network - voorbereidingsdag skiën_26

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst winter

Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Mountain Network - voorbereidingsdag skiën_12

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dagen krijg je een presentatie over wat je in de bergen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de omstandigheden op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar we gaan wel oefenen tijdens een clinic spitzekehren. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • 1,5 uur clinic spitzekehren
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsdag Nederland:

 • Spitzekehr clinic
 • Lunch
 • Materiaal workshop
 • Informatieve presentatie

Lokaal programma:

 • 6 dagen begeleiding door UIAGM berg- en skigidsen (1 gids per 7 deelnemers)
 • 8x overnachting inclusief ontbijt (diner in restaurant vanaf ca. € 10/15,-)
 • 9 dagen lokale ‘logistiek manager en tolk’
 • 6 dagen vervoer met jeeps of busjes
 • 6 dagen liftpas
 • Transfer Luchthaven – Teheran en retour
 • Transfer Teheran – Dizin
 • Transfer Shemshak – Teheran
 • Transfer Ahar – Teheran
 • Bagage vervoer Dizin – Shemshak
 • Lokale kleine taxiritten (afhankelijk van de runs die geskied worden)
 • SGR Garantiefonds

Niet inbegrepen

Lokaal programma:

 • Vluchten Nederland – Teheran retour (ca. € 400,- als je vroeg boekt)
 • Visum (ca. 75,-)
 • Lawineveiligheidsmateriaal: rugzak, pieper, sonde en schep (te huur via ons bij Base Camp met 10% korting)
 • Toerski/freeride materiaal
 • Lunch, consumpties en drankjes
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds á € 2,50

Mountain Network gidsen

Onze skireizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skitechniek en lawineveiligheid. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn. Staatlich Geprüfter Skileraren zijn specialist op het gebied van skitechniek. Al onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je per gids met maximaal 7 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers die je mogelijk niet kent. Wil je bij jouw reis niet belemmert worden door de mindere conditie, ervaring of skills van de overige deelnemers of heb je andere data op het oog dan is het mogelijk om deze reis privé te boeken. Hieronder vind je de prijzen per persoon bij een privéboeking:

 • Bij 3 personen: € 2695,-
 • Bij 4 personen: € 2295,-
 • Bij 5 personen: € 2095,-
 • Bij 6 personen: € 1895,-

Stuur een mail naar travel@mountain-network.nl als je deze reis op een andere datum of als privégroep wil boeken.

Er zijn op dit moment geen toekomstige reisdata bekend. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt deze reis je aan maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network SKIRAN - Freeriden Iran_13

Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit?

Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl.

Neem contact op