Toerskiën Toubkal

8 dagen
4 - 6 avonturiers
Hard
Mountain Network - toerskiën Toubkal_2
Marokko

toerskiën Toubkal

SKITOER NAAR DE JEBEL TOUBKAL, DE HOOGSTE BERG VAN NOORD AFRIKA
Eerstvolgende vertrek
19 februari 2022
Reisduur
8 dagen
Deelname vanaf
€ 1595
Deelnemers
4 - 6 avonturiers
Gids ratio
1:6

Hoe uitdagend is deze reis?

Hard
14 / 20
Stijgconditie 4 / 5
Stijgtechniek 4 / 5
Afdaalconditie 3 / 5
Afdaaltechniek 3 / 5
Stijgconditie 4 / 5
Een klim met een rugzak van max. 15 kg die max. 4 uur of 1200 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 8-10 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
Stijgtechniek 4 / 5
Je hebt veel ervaring met het lopen op toerski's. Spitzekehren is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw dieper of ijziger wordt.
Afdaalconditie 3 / 5
Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 12 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
Afdaaltechniek 3 / 5
Je skiet of board soepel en zonder te vallen door de losse poeder. Je hebt ruime ervaring met off-piste gaan. Als de sneeuw moeilijker wordt komt het voor dat je valt of dat je niet zo snel meer skiet, maar dat je wel door kan blijven gaan. Bij deze tocht komt het zeer regelmatig voor dat er (lange) hellingen steiler dan 30 graden geskiet moeten worden en korte stukjes steiler dan ca. 35 graden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.

Zelfs als je al veel toerskitochten in de Alpen hebt gemaakt zal de beklimming van de Toubkal een compleet nieuwe ervaring voor je zijn. De aankomst in het mediterrane klimaat van Marrakech vormt een groot contrast met de sneeuw die dan nog te vinden is in het Hoge Atlas gebergte. De toerski’s op de rug van een ezel, een Marokkaan in een djellaba en het uitzicht vanaf 4000 meter over de Sahara zijn dingen die je in de Alpen niet zult tegenkomen.

Bezoek onze informatiebijeenkomst

Waarom deze reis?

 • toerskiën én een dag freeriden met uitzicht over de Sahara
 • Geweldige contrasterende ambiance, sneeuw en woestijn
 • Leer de gastvrijheid van de Marokkaanse cultuur kennen

Ervaringen van andere deelnemers

Zeer flexibele organisatie, erg betrokken bij de wensen van de deelnemers en bij tegenslag is er altijd weer een oplossing voor een mooie andere ervaring.

Bernard, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Erg leuk en goed programma! Goede opbouw in de bergen, erg leuk gidsen team de hele week! Leuke ervaring die ik iedereen zou aanbevelen!

Anne, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Wat een superprogramma! Mountain Network zorgt voor een goed opgebouwde reis, waarbij je voorbereid wordt op alles wat komen gaat.

Aik, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

toerskiën Toubkal programma

Dag 1 - Aankomst in Marrakech

Je wordt vanaf het vliegveld opgepikt en naar je riad gebracht. Een riad is een hotel in Arabische stijl. Na aankomst heb je nog even tijd om de binnenstad van Marrakech te verkennen en bij te komen van de vlucht.

Dag 2 - Transfer naar hét 'freeride gebied' van Marokko

Na een busreis van ongeveer 1,5 uur komen we aan in het dorpje Oukaïmeden. Hier vinden we een paar sleepliftjes en zelfs een oude Oostenrijkse skilift die ons naar 3262 meter brengt. We maken een paar afdalingen en wennen weer aan onze toerski-uitrusting. Onderaan de laatste afdaling wachten de ezeltjes die onze uitrusting vervoeren. Na een mooie wandeling bereiken we het dorpje Tachedirt (2314 m). Aangekomen in het straatarme dorpje worden we verrast door het prachtige uitzicht en het goede eten.

Dag 3 - De eerste echte toerskitocht naar Tizi Likemt

We vertrekken vroeg in de ochtend met de harscheisen al onder de ski’s. ’s Ochtends vroeg is de sneeuw hard opgevroren en moeten we ons uiterste best doen om niet te vallen tijdens het spitzekehren. Na 4 of 5 uur klimmen bereiken we de top van de 3555 meter hoge Tizi Likemt. Het uitzicht over de Sahara is geweldig! Ondertussen heeft de zon haar werk gedaan en is de sneeuw zacht geworden zodat er een prachtige firn afdaling op ons ligt te wachten! Beneden aangekomen staat de lunch al klaar en verplaatsen we ons richting het dorpje Tamatert.

1200 m stijgen, 1200 m dalen

Dag 4 - Refuge de Toubkal

Vanuit het Berber Guesthouse waar we vannacht hebben geslapen verplaatsen we ons via Imlil (1740 m) naar de Refuge de Toubkal (3207 m).  In het eerste deel van de tocht ligt er geen sneeuw meer en worden we weer ondersteund door ezels en dragers om onze uitrusting bij de hut te krijgen. Het laatste stuk verplaatsen we ons weer op de ski’s en krijgen we voor het eerst de Jebel Toubkal (4167 m) te zien!

1460 m stijgen, 300 m dalen

Dag 5 - De hoogste top van Noord Afrika, de Jebel Toubkal!

De beklimming van de Jebel Toubkal vormt natuurlijk het hoogtepunt van deze week. Het spitzekehren in het steile terrein doet ons nog flink zweten en de hoogte laat zich inmiddels ook goed voelen. De beloning is er daarom niet minder om. Vanaf de top kunnen we bij helder weer zelfs Marrakech zien liggen!

960 m stijgen, 960 m  dalen

Mountain Network - toerskiën Toubkal_1
Op de top!

Dag 6 - Reservedag of de Tizi Ouagane

Mocht het weer op de dag ervoor niet goed blijken te zijn of denken we nog een extra dag nodig te hebben om te acclimatiseren dan kunnen we er ook voor kiezen om de Jebel Toubkal pas op deze dag te beklimmen. Het back-up plan is dan om de 3735 meter hoge pas Tizi Ouagane te beklimmen. Aan het einde van de dag skiën we terug naar Imlil.

520 m stijgen, 2000 m dalen

Dag 7 - Terugkeer naar Marrakech

Vanuit Imlil rijden we in 2 uur terug naar Marrakech. In de middag is er nog tijd genoeg om deze hectische stad te verkennen. Op het Djemaa el Fna plein vind je slangenbezweerders, acrobaten en muzikanten. Aangrenzend ligt een Soek (Arabische markt) waar je je onderhandel-skills nog eens goed kan oefenen!

Dag 8 - Transfer naar de luchthaven en terugvlucht

In principe staat vandaag de terugvlucht naar Nederland op het programma. Mocht je Marokko nog iets beter willen leren kennen bestaat de optie om een paar dagen langer te blijven. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal, bij de hut of rondom het kamp.

Accommodatie

In Marrakech slaap je in een prima maar basic Riad of hotel. Daarnaast slaap je deze week ook in verschillende berghutten waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Instroomeisen

Voorafgaand aan deze reis heb je minimaal weken 2 toerski ervaring. Je hebt een uitstekende conditie en kunt stabiel off-piste skiën. Met stabiel bedoelen wij dat je ook in moeilijkere sneeuw zonder heel vaak te vallen kunt afdalen. Bij het skiën is geen haast en je kunt het rustig aan doen. Bovendien is spitzekehren in zeer steil terrein voor jou geen probleem!

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Programma
 • Gidsen
 • Logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Mountain Network - voorbereidingsdag skiën_26

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst winter

Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Mountain Network - voorbereidingsdag skiën_12

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dagen krijg je een presentatie over wat je in de bergen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de omstandigheden op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar we gaan wel oefenen tijdens een clinic spitzekehren. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • 1,5 uur clinic spitzekehren
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsdag Nederland:

 • Spitzekehr clinic
 • Lunch
 • Materiaal workshop
 • Informatieve presentatie

Lokaal programma:

 • 5 dagen begeleiding door UIAGM berg- en skigidsen (1 gids per 6 deelnemers)
 • 2x overnachting in Marrakech inclusief halfpension
 • 5x overnachting in berghutten inclusief volpension
 • Transfer Marrakech – Oukaïmeden
 • Transfer Imlil – Marrakech
 • Bagagevervoer met dragers, ezels en/of auto’s
 • SGR Garantiefonds

Niet inbegrepen

Voorbereidingsdag Nederland:

 • Optioneel: Huur ski-uitrusting spitzekehr clinic (€ 35,- bij Basecamp)

Lokaal programma:

 • Vlucht Nederland-Marrakech (ca. € 400,- inclusief ski-uitrusting)
 • Lawineveiligheidsmateriaal: rugzak, pieper, sonde en schep (te huur via ons bij Base Camp met 10% korting)
 • Ski-uitrusting
 • 2x lunch in Marrakech
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage calamiteitenfonds á € 2,50

Mountain Network gidsen

Onze skireizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skitechniek en lawineveiligheid. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland bijvoorbeeld artsen en advocaten dat zijn. Staatlich Geprüfter skileraren zijn specialist op het gebied van skitechniek. Al onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je per gids met maximaal 6 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers. Het is ook mogelijk om deze reis als privégroep te boeken op een datum naar keuze. Stuur een mail naar travel@mountain-network.nl voor een prijsopgave en meer info.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids Actie
19 februari 2022 - 26 februari 2022
6 van de 6 plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1595

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt deze reis je aan maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - toerskiën Toubkal_2

Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit?

Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl.

Neem contact op