Het grootste deel van onze reizen wordt uitsluitend begeleid door UIAGM berggidsen. In andere landen wordt dit ook wel IFMGA (Frans) of IVBV (Duits) genoemd. In de Alpenlanden is het beroep berggids, net als in Nederland artsen en advocaten, een beschermd beroep. Het is dan ook strafbaar als iemand zich als berggids verkoopt zonder dat hij over het UIAGM gidsen diploma beschikt. Alleen mensen met het officiële UIAGM diploma mogen in de bergen dus op commerciële basis werken als gids. Deze mannen en vrouwen hebben een meerjarige intensieve opleiding gevolgd tot berggids en zijn te herkennen aan een UIAGM-speldje. Dit diploma is de hoogst haalbare kwalificatie in de bergsport en het enige diploma dat wereldwijd erkend wordt. Om tot deze opleiding toegelaten te worden, moet je al meerdere jaren (full-time) ervaring hebben en een ervaren allround alpinist, klimmer en skiër zijn. Rotsklimmen, klettersteigen, ijsklimmen, mixed klimmen, alpinisme, freeriden of toerskiën: met een UIAGM berggids ga je verantwoord en veilig op pad. 

Nederland telt slechts 8 mannen die zich officieel berggids mogen noemen en zijn aangesloten bij de internationale gidsenbond UIAGM/IVBV/IFMGA. Jelle Staleman, mede-eigenaar van Mountain Network Travel B.V. is één van deze 8 gidsen. In de Alpen werken we op gletsjers en steil hoogalpien terrein uitsluitend met internationaal gecertificeerde berggidsen. Dat zijn vaak Franse of Oostenrijkse gidsen, maar soms ook Nederlanders of Belgen. Deze mannen spreken prima Engels met een prachtig lokaal dialect. We proberen zoveel mogelijk met een vast team van gidsen te werken om de kwaliteit te bewaken en jaarlijks verder te verbeteren.

Naast het UIAGM berggidsen diploma bestaan er nog opleidingen die lokaal erkend zijn maar wereldwijd niet. In Ecuador ben je bijvoorbeeld verplicht om met lokale gidsen te werken die of UIAGM of ASEGUIM berggids zijn. Op de Aconcagua wordt er naast de UIAGM gidsen ook gewerkt met het Zuid Amerikaanse diploma EPGAMT. Naast deze voorbeelden zijn er nog talloze andere erkende lokale opleidingen. 

Voor onze skireizen werken we daarnaast ook met de Oostenrijkse diploma’s ‘’Staatlich geprüfter Skilehrer’’ en ‘’Staatlich geprüfter Skiführer’’. Bij de expedities kan het voorkomen dat je op pad bent met een International Mountain Leader.