Nederland telt slechts 8 mannen die zich officieel berggids mogen noemen en zijn aangesloten bij de internationale gidsenbond UIAGM/IVBV/IFMGA. Jelle Staleman, mede-egenaar van Mountain Network Travel B.V. is één van deze 8 gidsen,

In de Alpen werken we op gletsjers en steil hoogalpine terrein uitsluitend met internationaal gecertificeerde berggidsen. Dat zijn meestal Franse gidsen. Deze mannen spreken uitstekend engels. We werken met een vast team van gidsen om de kwaliteit te bewaken en jaarlijks verder te verbeteren.

Om de berggidsenopleiding te mogen doen en af te ronden doorloop je een zwaar traject. Jelle vertelt over zijn pad:

Als klein jongetje van 7 beklom ik wekelijks de 20 meter hoge populier die bij ons in de tuin stond. Mijn buurman ging regelmatig weekendjes klimmen in klimgebiedjes in België. Nadat hij mij in de populier had zien klimmen, vroeg hij of ik niet eens ‘echt’ wilde klimmen. Dat leek mij natuurlijk wel wat!

Een maand later kwam ik voor het eerst in contact met wat voor mij toen de bergen waren. Wil jij ook kennis maken met de bergen? Lees hier verder hoe dat kan.. Op mijn 12e nam mijn vader mij mee op wandelvakanties in de Pyreneeën en Noorwegen. Daar opperde ik al het idee dat ik later berggids wilde worden. Ik kreeg echter te horen dat dat niet voor Nederlanders weggelegd was..

Het Korps Mariniers als leerschool

Op zoek naar het avontuur besloot ik na de middelbare school de opleiding tot marinier te volgen. Bij het Korps bestond de mogelijkheid om de opleiding tot ‘Mountain Leader’ te volgen. Daarvoor moest je echter eerst de ‘Berg en Winter training‘ succesvol worden afgesloten.

Hierbij raakte ik bedwelmd door het bergsportvirus. In mijn vakanties deed ik opleidingen bij de NKBV en ging ik zelfstandig op pad. Ik deed de opleiding tot ‘Military Skiteacher‘ waarbij ik op ski’s van 2.20 meter en leren schoenen tot aan de enkels leerde skiën!

Op water en brood leven

Na 4 jaar bij het korps mariniers werkzaam geweest te zijn, besloot ik van mijn passie mijn beroep te maken. Ik nam ontslag en begon te trainen voor de prestigieuze berggidsen opleiding.

Omdat ik een maand of 6 per jaar in de bergen moest trainen, en ik het moest hebben van allerlei onbenullige baantjes, bleef er geen geld en tijd over voor andere dingen. Een sociaal leven had ik niet en ik leefde soms letterlijk op water en brood om alle beklimmingen en opleidingen te kunnen financieren. Mijn hele leven stond in het teken van Berggids worden!

Beklimmingen en expedities in de bergen wereldwijd

In een periode van 5 jaar maakte ik vele beklimmingen van onder andere de Cotopaxi in Ecuador en 2 onbeklommen toppen in Groenland waarvan ik er 1 een naam gaf. Op de K2 in Pakistan kwam ik tot 8200 meter en besloot ik uit veiligheid overwegingen om te keren.

In de winter heb ik de nodige ervaring opgedaan in het maken van toerski tochten. Om te werken aan mijn skitechniek volgde ik een aantal skileraren opleidingen in Oostenrijk. In het verlengde daarvan gaf ik 7 seizoenen skiles en gidste ik onder andere in Japan, Noorwegen en alle Alpenlanden.

In 2012 kwam mijn grote droom uit en heb ik van mijn passie mijn beroep gemaakt! Deze passie wil ik maar al te graag delen met al mijn klanten! Inmiddels ben ik 9 maanden per jaar in de bergen onderweg. Zowel voor mijn werk maar ook prive ga ik nog regelmatig de bergen in. In mei 2013 beklom ik als eerste Nederlander Mount Huntington in Alaska!

Ik ben als enige Nederlander in het bezit van het UIAGM Skigids en Berggids (Skiführer und Bergführer) diploma én het Oostenrijkse Staatliche skileraar diploma!