Als je je reis bij ons boekt, compenseren wij jouw CO2 uitstoot. Tijdens je reis stoot je namelijk de nodige CO2 uit; deze uitstoot draagt bij aan opwarming van de aarde. We willen graag dat ook toekomstige generaties kunnen genieten van de bergen. Daarom compenseren wij jouw uitstoot voor je. Maar wat houdt die compensatie precies in?

Wat is CO2 compensatie?

Wanneer je met de auto of het vliegtuig (en zelfs met de trein) op reis gaat, stoot je CO2 uit. Ook tijdens je verblijf in een hotel of berghut stoot je CO2 uit; bijvoorbeeld door het stoken van de kachel en het verbruik van elektriciteit. Zelfs tijdens de kleinste handelingen verzorgen we de uitstoot van broeikasgassen. Denk bijvoorbeeld eens aan de weg die het eten naar je bord heeft afgelegd!

Bij CO2 compensatie wordt er ergens anders CO2 uitstoot in mindering gebracht ter compensatie van de uitstoot die jouw reis veroorzaakt. Dit gebeurt vaak door herbebossings- en andere ontwikkelingsprojecten in het buitenland. Je stoot uiteindelijk nog steeds CO2 uit, maar zo zorg je er dus voor dat er in totaal niet meer CO2 wordt uitgestoten. De totale uitstoot (op aarde) neemt dus niet toe als gevolg van jouw reis.

Hoe werkt CO2 compensatie?

Voor onze reizen naar de Alpen hebben we een gemiddelde aan uitstoot berekent (lees verder voor uitleg over hoe we dit berekenen).

De kosten die bij betreffende hoeveelheid CO2 te compenseren zijn, zijn door onze compensatiepartner Trees for All vastgelegd. In samenwerking met gecertificeerde, onafhankelijke organisaties bepalen zij hoeveel de totaal vastgestelde en nog vast te stellen compensatie per compensatieproject is. En dus wat de bijbehorende compensatiekosten zijn per ton CO2 uitstoot.

Het bedrag dat wij na jouw boeking overmaken aan Trees for All ter compensatie, gaat naar een herbebossingsproject in Bolivia. Sinds 2007 zorgt onze compensatiepartner Trees for All ervoor dat hier, aan de oostelijke voet van de Andes, nieuwe bomen geplant worden. De bomen die hier geplant zijn (en met jouw bijdrage geplant worden) nemen grote hoeveelheden CO2 op uit de lucht.

Meer weten over dit herbebossingsproject aan de voet van de Andes? Kijk dan op de website van Trees for All.

Hoe berekenen we de gemiddelde uitstoot?

De gemiddelde uitstoot van een bergsport avontuur naar de Alpen hebben we als volgend berekend:

  • De uitstoot die er gemiddeld gemaakt wordt tijdens een retourreis van Utrecht naar Chamonix (FR), met middelgrote benzine auto berekenen we met de CO2 calculator van Trees for All. Deze calculator berekent je CO2-uitstoot middels de emissie-factoren van Milieucentraal. In totaal komt de afstand die je aflegt naar Chamonix vanuit Utrecht, en weer terug, op ongeveer 2000km. Wat een gemiddelde uitstoot van 0,41 ton CO2 inhoudt.
  • Voor de uitstoot die je tijdens je verblijf in hotels en hutten veroorzaakt gebruiken we de hoeveelheid uitstoot van een gemiddelde overnachting in een hut (0,01 ton CO2). Veel hutten zijn (deels) zelfvoorzienend en daarom zuinig met energie. Daarom zijn deze overnachtingen wat lager genomen in uitstoot t.o.v. een overnachting in een hotel (0,02 ton CO2). Het gemiddelde aantal overnachtingen van onze programma's in de Alpen ligt afgerond op 6. In totaal hebben we hiervoor dus een uitstoot begroot van 0,06 ton CO2.
  • De uitstoot van de gemiddelde autoreis i.c.m. een 6 tal overnachtingen (op basis van half pension in berghutten) komt uit op 0,47 ton CO2, wat omgerekend een bedrag van €7,46 aan compensatiekosten inhoudt. Om eventuele andere onvoorziene uitstoot te compenseren pakken we deze uitstoot iets ruimer. Zodoende komen we op een bedrag van €7,50, wat we overmaken aan Trees for All per geboekte Alpenreis.

Omdat we ook expedities, trektochten en andere bergsportreizen buiten de Alpen organiseren hebben we ook voor deze reizen de te compenseren CO2 vastgelegd. De verschillen in reis en programma zijn dusdanig groot, dat voor deze reizen niet van een gemiddelde is uitgegaan, maar van een exact te compenseren bedrag.

Kijk hier voor een overzicht van alle compensatie tarieven.

Wil je meer weten over het belang van CO2 compensatie, en waarom het belangrijk is op een duurzamere en meer bewuste manier op reis te gaan? Lees dan het blog Bewust de bergen in!