De Kilimanjaro is een beklimming die is weggelegd voor iedereen met een goede conditie en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Ondanks dat de route geen grote technische moeilijkheden kent, is het een serieuze onderneming. Je bent lange dagen op pad, de voorzieningen zijn basic, je slaapt in een tentje en de hoogte is niet te onderschatten. Wat kun je verwachten van de beklimming van de Kilimanjaro en is deze klim wat voor jou?

Ligging

De Kilimanjaro is een vulkanische berg, in het noorden van Tanzania. De berg ligt in het gelijknamige nationale park. De hoogste top van de Kilimanjaro is Uhuru Peak (piek van de vrijheid), gelegen op de kraterrand van de berg.

De uitvalsbasis voor de beklimming van de Kilimanjaro is Arusha. Dit stadje ligt op een klein uurtje rijden van Kilimanjaro Airport, de luchthaven die met directe vluchten vanuit Nederland bereikbaar is. Vanaf Arusha bereik je Kilimanjaro National Park in zo'n twee uur. Afhankelijk van de route die je kiest, treed je het nationale park binnen via één van de gates: de toegangspoorten tot de Kilimanjaro.

Klimaat

Hoewel de Kilimanjaro in de tropen ligt, niet ver van de evenaar, komen op de berg maar liefst vijf klimaatzones voor. Op de Kilimanjaro reizen bergbeklimmers van de tropen naar de pool en weer terug.

  1. Rondom de berg ligt de savanne, met akkers, dorpen en steden. Op de berghellingen worden onder meer koffie, maïs en bananen geteeld.
  2. Daarboven begint het neerslagrijke, tropische bergbos. Op een hoogte van ongeveer 2700 meter gaat het bos over in een gebied met reusachtige boomheiden van wel 10 tot 12 meter hoogte. Bijna elke dag hangen de wolken laag boven bos en heide en is het er mistig en nat.
  3. Ongeveer duizend meter hoger neemt de hoeveelheid vocht in de lucht merkbaar af. Dit is het gebied van de metershoge reuzenlobelia's en het kruiskruid die uittorenen boven het hoogveenlandschap. 
  4. Boven 4200 meter is het aanzienlijk droger. De nachten zijn er kouder, en het landschap krijgt een toendra-karakter, met grassen, mossen en woestijnachtige kenmerken.
  5. Boven de 5000 meter leven nog slechts enkele (korst)mossoorten en overheersen zand, gruis, stenen, rots, sneeuw en ijs. Het dierenleven heeft zich aan de omgeving aangepast. Het varieert van olifanten, apen en diverse soorten vogels laag op de berg, tot een enkel spinnetje en een verwaaide vlinder op de kraterrand.
beklimmen van kilimanjaro

Uitdaging

De Kilimanjaro is technisch een eenvoudigere beklimming dan veel bergen van gelijke hoogte in bijvoorbeeld de Andes of Himalaya. Het wordt dan ook wel een trekking peak genoemd. Een (erg) goede conditie en doorzettingsvermogen zijn voldoende om een toppoging te wagen. Technisch materiaal komt er bij deze beklimming niet aan te pas, dus ervaring met touwen en stijgijzers is niet nodig. De grootste uitdaging is de hoogte. Met bijna 6000 meter is hoogteziekte een serieus risico. Goed acclimatiseren, rustig aan doen en de tijd nemen, en veel drinken is dus essentieel. Om die reden kiezen we bewust voor lange routes, intensieve begeleiding en een goede voorbereiding! Zo vergroot je jouw topkansen én ga je veilig en verantwoord op pad.

Routes

Er zijn heel veel verschillende routes op de Kilimanjaro. We kiezen er specifiek voor om de berg te bedwingen via de Machame route en de Lemosho route. Deze routes zijn relatief lang, waardoor je goed kan acclimatiseren. Bovendien zijn deze routes rustiger dan bijvoorbeeld de Marangu route.

Lemosho route

  • Prijs: v.a. €3195,-
  • Duur: 11 dagen
  • Teamgrootte: 7-14 deelnemers
  • Gidsratio: 1:2

Machame route

  • Prijs: v.a. €2975,-
  • Duur: 10 dagen
  • Teamgrootte: 7 - 14 deelnemers
  • Gidsratio: 1:2

Gidsen en porters

Tijdens de beklimming van de Kilimanjaro ben je met een flink gezelschap op pad. Natuurlijk met je teamgenoten, maar ook met gidsen, porters en een kok. De Nederlandse reisleider is jouw steun en toeverlaat tijdens de beklimming. Deze reisleider heeft uitgebreid ervaring met hoogteziekte en natuurlijk met bergbeklimmen. De reisleider neemt alle communicatie, planning en logisitiek voor zijn of haar rekening in afstemming met de gidsen. Zo kan jij je focussen op het halen van de top! De (lokale) gidsen kennen de berg op hun duimpje en begeleiden je op de route. Per twee deelnemers is er een gids mee.De uitrusting van het team, zoals tentjes en kookgerei, én je persoonlijke bagage wordt vervoerd door porters. Daarnaast is er een kok mee die voor een goede maaltijd zorgt! Deze intensieve begeleiding is niet alleen goed voor jouw kans om de top te halen, maar ook een belangrijke stimulans voor de lokale economie.

Wist je dat Mountain Network partner is van de Kilimanjaro Porters Assistance Project? Deze stichting zet zich in voor de belangen van porters en gidsen en ziet erop toe dat zij eerlijk behandeld worden en goed betaald krijgen. Dat biedt de garantie dat je verantwoord op pad bent.

Beste periode

De Kilimanjaro kent twee regentijden: een lang regenseizoen tijdens de Zuid-Oost moessonperiode van eind maart tot en met mei en een korter regenseizoen als de Noord-Oost moesson waait van eind oktober tot en met december. Er zijn daardoor twee goede perioden om de Kilimanjaro te beklimmen: van januari tot maart en van juni tot oktober. In beide perioden bestaat er natuurlijk nog steeds kans op regen en mist, maar gemiddeld genomen is het aanzienlijk droger. In het begin van het jaar is het doorgaans wat warmer, met name hogerop de berg. In de zomerperiode is het op de berg wat frisser.

Ben je enthousiast geworden om de Kilimanjaro te beklimmen en wil je meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op! We zijn bereikbaar via outdoor@mountain-network.nl of 088-1236902.