De rotsen van Freyr - Mountain Network

De rotsen van Freyr

Het bekendste en grootste klimgebied van België

Op loopafstand van onze locatie in de Belgische Ardennen ligt het bekendste en grootste klimgebied van België; Freyr. Met zo’n 600 routes op en met de hoogste rots 120 meter hoog is dit een prachtig gebied voor elke klimmer. Op de linkeroever van de Maas vind je Kasteel Freyr, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de rotsmassieven op de rechteroever van de rivier.


Op slechts een paar kilometer van Dinant, aan de oevers van de Maas, ligt het grootste klimmassief van België. Het is een zeer gevarieerd gebied met veertien rotsmassieven, met routes van 4 tot 8c+, die zelfs de meest gevorderde klimmer zullen verrassen. Al is het maar één route, elke klimmer moet wat ons betreft ooit in zijn leven hier hebben geklommen. De prachtige omgeving, de verrassende routes en de vergezichten vanaf de rotsen zorgen voor een unieke klimervaring.

De historie van het klimgebied gaat terug naar het 1930 van Albert I, Koning der Belgen. Als gevierd en enthousiast alpinist ging hij op zoek naar een gebied waar geoefend kon worden op de rotsen. Hij en zijn gevolg streken neer in Freyr. In 1930 wordt de ‘Fissure Grune’ als eerste route beklommen, in 1931 wordt de tweede route, de ‘Merinos’ geopend. Hoewel het soms anders lijkt, dankzij de restricties van de Belgische klimbonden, zijn Nederlanders al vanaf het prille begin verbonden aan de Freyr. Gedurende de jaren ‘30 groeit het aantal lijnen gestaag en in 1939 klimt de Nederlandse Alpen Vereniging als eerste op ‘oefenrotsen’.

Tijdens en na de oorlog kwam de Freyr in rustiger vaarwater. Langzaam maar zeker worden er meer routes geopend, maar de echte explosie in route-openingen en in de strijd om de zwaarste routes begint eind jaren ‘70, begin jaren ‘80. Diverse moeilijkheidsgraden worden doorbroken, maar in 1988 komt daar een einde aan, dankzij de opening van ‘Shingen’ van Arnoud ‘t Kint. 14 jaar lang is deze 8b(+) één van de moeilijkste routes van België en sowieso van de Freyr, tot in 2002 de ‘Le Clou’ 8c wordt geopend. Tien jaar later opent de ‘Galaxy’ 8c+ op de Al’Lenge. Dit is gelijk de moeilijkste route van België.

De site telt ruim 600 klimroutes in alle stijlen en moeilijkheidsgraden. De populariteit van het massief heeft ervoor gezorgd dat routes in de lagere niveau’s sterk afgeklommen kunnen zijn. De opbouw van de rotsen is zeer gevariëerd. De Freyr is en blijft desondanks een aanrader met internationale allure! Het is van belang om te weten dat als je in het massief wilt klimmen dat je in bezit moet zijn van een klimtoelating voor België; slechts klimmen als NKBV-lid is niet voldoende, gezien de populariteit van de Belgische klimmassieven bij Nederlanders.

Bronnen:

Paul Lahaye (2014) – ‘Een nieuwe Freyr topo!’ – http://lahaye.ws/Blog/?p=11798
Belclimb.be – http://nl.belclimb.be/massives_detail.asp?cragid=1
Wallonie-Bruxelles Tourisme – http://www.belgique-tourisme.be/

Het team van Wallonie-Bruxelles Tourisme heeft een filmpje gemaakt van het klimmen op de Freyr waarin dit prachtige gebied nog eens belicht wordt.