F.A.Q. Mountain Network

Mountain Network zag ruim 30 jaar geleden het licht. Sindsdien zijn wij uitgegroeid tot een organisatie met 7 klim- en bouldercentra, een buitensportlocatie in de Ardennen, een reisbureau met ski- en bergsprortreizen en een afdeling voor (klim)opleidingen, inspecties en onderhoud aan klimwanden. Van een kinderfeestje tot het bedwingen van de 7 summits, Mountain Network heeft het in huis en is er voor iedereen!


ALGEMENE VRAGEN

Wat trek ik aan bij mijn eerste klim/boulderles?
Makkelijk zittende kleding waar je vrijuit in kan bewegen is het beste. Je kunt schoenen bij ons huren maar je kan er ook voor kiezen om de eerste paar keren schone (soepele) sportschoenen aan te trekken.

Zijn er omkleed en/of douchemogelijkheden op de locatie?
Ja, bij al onze locaties is er de mogelijkheid om je om te kleden en te douchen.

Is klimmen een olympische sport?
Ja, sinds 2020 is klimmen een onderdeel van de Olympische Spelen. Daarbij worden er (vooralsnog) drie disciplines gemixt:
Lead (voorklimmen), hier draait het om de vaardigheden; inzicht, flexibiliteit, tactiek, kracht en uithoudingsvermogen.
Speed, wie beklimt het snelst een wand van 15 meter? Behoorlijk spectaculair om te zien!
Boulder, ook hier draait het om snelheid, binnen 4 minuten moet er door de klimmer een boulder beklommen worden.

Wat is de Mountain Club?
De Mountain Club is de klimclub van Mountain Network met fanatieke jeugdklimmers of boulderaars. Elke klim- en boulderhal van Mountain Network heeft een eigen Mountain Club. Op wekelijkse basis worden er hier trainingen verzorgd voor de jeugd waarbij plezier en spelenderwijs leren klimmen of boulderen centraal staat. Binnen de Mountain Club bieden we trainingen aan op diverse niveaus. Hier lees je er meer over …


VRAGEN OVER KLIMMEN

Wat is klimmen?
Klimmen is grote hoogtes bereiken, gebruik makend van de flexibiliteit en kracht van het lichaam terwijl je gezekerd bent aan een touw. Deze sport is goed voor zowel je lichaam en geest. Wij bieden bij al onze klimlocaties introductiecursussen aan zodat je het een keer kan komen ervaren!

Kan ik zonder ervaring een klimhal binnenlopen om te gaan klimmen?
Nee, dat kan niet. Om veilig te kunnen klimmen zal je, afhankelijk van het gebruikte zekersysteem, eerst moeten leren hoe je moet zekeren, welke knopen je moet gebruiken en natuurlijk wat de beste manier is om te klimmen. Dit leer je allemaal in onze basiscursus. Aan het eind van deze basiscursus ontvang je, als alles goed gaat, het klimvaardigheidsbewijs van de NKBV, de Nederlandse Klim- en Bergsport vereniging. Wanneer je dit papiertje gehaald hebt, mag je zelfstandig in onze klimhallen komen klimmen. Wil je kijken of klimmen iets voor je is, dan kan je altijd een introductiecursus bij ons boeken. Deze kan je, net als de basiscursus, boeken via onze website.

Is klimmen een sociale sport?
ja,  je klimt altijd met meerdere personen. Eén persoon is de klimmer, de ander de zekeraar. De klimmer klimt omhoog en plaatst de beveiligingen en leidt zijn klimtouw door deze beveiligingen. De zekeraar, die achterblijft, geeft touw uit en blokkeert het touw als de klimmer zou vallen. Dit maakt klimmen een bijzonder inspirerende team effort.

Is klimmen gezond?
Jazeker! Tijdens het klimmen gebruik je alle belangrijke spiergroepen. De kans is wel groot dat je de volgende dag last hebt van je buikspieren, schouders, benen, armen. Eigenlijk je hele lichaam dus 😉 Maar dat betekent ook dat je jouw lichaam aan een goede workout hebt blootgesteld! En je hebt een goede stap gezet naar meer flexibiliteit.
Niet alleen je lichaam maar ook jouw brein wordt blij van klimmen. Het spreekt o.a. je probleemoplossend vermogen bij het vinden van de boulders, je krijgt meer zelfvertrouwen en klimmen is een sociale sport.
Bovenstaande is trouwens ook van toepassing op het boulderen!

Hoe oud moet je zijn om te mogen klimmen?
De minimum leeftijd is 7 jaar.
Wil je het klimvaardigheidsbewijs (KVB) behalen, dan hanteren wij een minimale leeftijd van 16 jaar (zie ook onze algemene voorwaarden). Tot 18 jaar er is wel toestemming nodig van een ouder of wettelijk vertegenwoordiger. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen instromen bij onze Mountain Club en behalen tijdens deze lessen uiteindelijk vanzelf het KVB-IT. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de leeftijd, het risicobewustzijn en het competentieniveau. Hier lees je meer over onze veiligheidsvoorwaarden.


VRAGEN OVER BOULDEREN

Wat is boulderen?
Boulderen is eigenlijk oplossingsgericht klimmen op minder grote hoogte (max. 4.5 meter) met valmatten in plaats van touwen voor de veiligheid. Hier lees je er meer over

Kan ik zonder ervaring een klimhal binnenlopen om te gaan boulderen?
Ja, dat kan. Uiteraard is het ook mogelijk en misschien zelfs wenselijk om eerst een kennismakingsles boulderen te boeken zodat onze instructeurs je kunnen vertellen hoe je zo’n wand het beste

Bij welke leeftijd mag ik beginnen met boulderen?
De minimum leeftijd is 4 jaar. Vanaf 7 jaar mag je meedoen met een introductieles en kan je je inschrijven voor onze MountainClub boulderen. Onder de 12 jaar mag je alleen boulderen onder supervisie van een instructeur of een ouder of verzorger. Lees hier meer over de veiligheids/leeftijdsregels.


KINDERFEESTJES

Mag ik een eigen taart meenemen?
Dat mag wanneer je bij ons ook een frietfestijn of pizza (Arnhem) besteld.

Vanaf hoe oud mogen kinderen mee met een klimfeestje?
Clip ‘n Climb party : vanaf 5 jaar
Boulderparty : vanaf 7 jaar
Klimmen : vanaf 7 jaar

Moeten wij als ouders nog iets invullen of laten invullen door de andere ouders qua toestemming?
Nee dat hoeft niet. Wanneer je een kinderfeestje hebt geboekt, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden. Dat houdt ook in dat de ouders toestemming hebben gegeven voor dit kinderfeestje. De namen van de kinderen kunnen vooraf doorgegeven worden maar worden veelal ten tijde van het feestje genoteerd, ook in verband met het certificaat dat de kinderen na afloop uitgereikt krijgen.


CURSUSSEN

Wanneer krijg ik mijn klimvaardigheidsbewijs?
Een klimvaardigheidsbewijs krijg je nadat je de eindtoets van een indoor of outdoor klimcursus met succes hebt afgesloten. Met ingang van 1 april 2022 worden er geen fysieke pasjes meer uitgegeven, maar zal een klimvaardigheidsbewijs enkel nog als PDF of digitaal (in je NKBV app of via mijnnkbv.nl) worden verstrekt. Bij aanvang van de basiscursus ITC word je gevraagd of je jouw gegevens wilt delen met de NKBV. Door hiermee akkoord te gaan zal de KNVB jouw klimvaardigheidsbewijs per mail kunnen toesturen.


LIDMAATSCHAPPEN EN ZO …

Kan ik een dagkaart online kopen?
Momenteel is het nog niet mogelijk om online een dagkaart te kopen. Je kan deze wel bij de betreffende locatie aanschaffen. Dus wanneer je bijvoorbeeld in de klimhal in Arnhem wilt komen klimmen, dan kan je aan de balie in de klimhal in Arnhem een dagkaart kopen.


AH-ACTIE

Met hoeveel personen mag ik bij jullie komen klimmen met de AH-Actie?
Je kunt voor maximaal 4 personen tegelijk reserveren.
Als je met meer dan 4 personen wil komen, moet je meerdere reserveringen maken.

Kan ik ook de bonnen bij jullie inleveren?
Nee, zorg er altijd voor dat je de bonnen eerst inwisselt voor de voucher. Op deze voucher staat namelijk de barcode die wij nodig hebben om de reservering te kunnen maken. Print de voucher zo uit dat de bijbehorende code ook goed zichtbaar is.

Mag ik deze vouchers ook gebruiken voor een groepsuitjes?
Nee, deze AH-vouchers mogen niet ingeleverd worden bij groepsboekingen, kinderfeestjes of groepsuitje. Je kunt deze voucher inleveren wanneer je eens kennis wilt maken met de klimsport bijvoorbeeld door een introductiecursus te boeken via de website.