RijnBoulder: Fontainebleau in Arnhem

Op zondag 14 januari is RijnBoulder geopend in Arnhem. Als onze eerste boulderhal, behoort ze gelijk tot de grootste hallen van Nederland. Siked! heeft een interview met Johan Cavé, onze directeur, gehouden over de RijnBoulder, dat we je niet willen onthouden.


De grootste

RijnBoulder wordt de grootste Boulderhal van Nederland? Hoe groot precies eigenlijk?

​Het blijft altijd de vraag wat je precies met grootste bedoelt, gaat het om klim- of vloeroppervlak? In ieder geval heeft RijnBoulder minimaal 1300m2 aan klimwand en 2400m2 vloeroppervlak. In totaal is er ruim 4000m2 aan multiplex panelen verwerkt en er was 1200m2 schuim nodig voor de matten.  Ook hebben wij veel aandacht besteed aan boulder- en speelmogelijkheden voor kinderen (vanaf ongeveer 3 jaar). Overigens denk ik dat het niet over de grootste zou moeten gaan, maar eerder over de kwaliteit!

Mountain Network staat niet bekend om zijn boulders, was het moeilijk om een boulderhal in te richten?

​Wij staan inderdaad niet bekend om boulderhallen. Van huis uit ben ik dan ook geen echte boulderaar maar een “old school” touwtjesklimmer. Wel is het zo dat ik de laatste jaren veel boulderhallen heb gezien, in Nederland en daarbuiten. ​Ook heb ik thuis een “jongeman” (inderdaad; Leto Cavé, red.) die van mening is dat hij alles weet over boulderen en lead. Hij kent de juiste grepen, weet welke hallen en wanden goed zijn en wie de sterke boulderaars zijn. Door de passie van Leto ben ik het boulderen enorm gaan waarderen!

Ook hebben wij als Mountain Network een prima netwerk om de juiste mensen erbij te betrekken. Zo heeft het begeleidingsteam van het Nederlands klimteam meegedacht, net als Irene Pieper en Frank Bogerman.

Konden jullie de ervaring uit de lead-hallen goed gebruiken voor de lage wanden?

​Tja, dat is een goede vraag. Eigenlijk denk ik helemaal niet! Boulderen vraagt echt om een totaal andere mindset! Zelf denk ik dat het tegenovergesteld is, de invloed van boulderen op het moderne leadklimmen is enorm. Een goede (top-)leadklimmer zijn zonder boulder-ervaring is bijna niet meer mogelijk. Ik weet zeker dat wij vooral veel kennis en ervaring van RijnBoulder gaan gebruiken bij ons volgende project “BlokWest” in Nieuwegein!

Wie hebben de wanden eigenlijk gebouwd?

Het ontwerp is van NL Architects. Op de achtergrond heeft ´klimgoeroe´ Frank Bogerman voortdurend meegedacht. Het bouwen van de wanden hebben wij uitbesteed aan onze afdeling Mountain Network Climbing Walls. Voor de trainingsfaciliteiten hebben Irene Pieper en het begeleidingsteam van het Nederlands klimteam een adviserende rol vervult.

Rustam Gelmanov heeft voor jullie gebouwd. Hebben jullie meer beroemde bouwers ingezet?

Rustam was natuurlijk super! Maar in Nederland (en Mountain Network) hebben wij ook prima bouwers. Eigenlijk moet ik bekennen dat ik dit volledig heb overgedragen aan onze hoofdroutebouwer Arlen Strengers. Er is vooral een flinke tijd genomen om de routes van alle bouwers (beroemd en minder beroemd) te fine tunen! Overigens gaan wij zeker veel gebruik maken van interne en externe toppers! Want het motto is: je kunt een mooie hal en wanden hebben, maar de kwaliteit van de boulders gaat bepalend zijn.

Ook gaan wij nog speciale “out off circuit boulders” bouwen voor echte (wedstrijd-)toppers. Het mag duidelijk zijn dat mijn eigen zoon hier ook flink moet kunnen trainen!

Fontainebleau

Waarmee gaat RijnBoulder zich onderscheiden van andere boulderhallen?

RijnBoulder is geïnspireerd op Fontainebleau! Als je in Bleau aan het boulderen bent word je gewoon helemaal blij! De ruimte, het licht, de natuur, de privacy. Natuurlijk is dit nooit te evenaren in een binnenlocatie. Wel hebben wij geprobeerd om de boulderaar en de beleving van de ruimte centraal te stellen. ​Zo is er door Arne van Wees van NL Architects lang nagedacht over de (klim)verbinding tussen de begane grond en de verdieping en over doorkijkjes en spannende elementen zoals op (enkele) blokken kunnen klimmen en op een andere plek weer afklimmen. Andere leuke dingen zijn dat er in een klimblok glijbaantjes zijn verwerkt, een speleo gang, grote (soft)bouwblokken voor kinderen, etc.

Een ander verschil gaat gemaakt worden door de hoge kwaliteit van het pand, de afwerking en faciliteiten zoals hoogwaardige kleedkamers, douches en natuurlijk grande café/pizzabar La Rocca. Zoals bekend zijn de meeste boulderhallen gevestigd in oude uitgeleefde fabriekshallen die in de zomer bloedheet en in de winter stervenskoud zijn! De Rijnhal is twee jaar geleden volledig gerenoveerd en voorzien van dubbelglas en een dikke isolatielaag op het dak. En dat konden wij merken deze zomer! Buiten was het 30 graden, terwijl het binnen heerlijk vertoeven was met een schappelijke temperatuur.

En als laatste niet onbelangrijk: RijnBoulder is perfect bereikbaar met het OV (zeven minuten met de bus vanuit Centraal Station) en met de auto. Parkeren is gratis en er staan ook vier laadpalen voor elektrische auto’s voor de deur. Ook de traditionele Bleau-klimmer kan even lekker shoppen bij onze buren, de Decathlon!

Pizza

Er is zelfs een pizzeria! Was dit al lang een wens van jullie?

​Bij de eerste gesprekken met Decathlon was de horeca een belangrijk punt. Decathlon heeft geen horeca en wilde graag dat wij dat gingen doen.​ Aan de andere kant zijn wij van mening dat een goede horeca in een boulder- of klimcentrum erg belangrijk is. Uiteindelijk kozen we voor het concept van een grande cafe/ pizzabar.

En wat een avontuur is dit geworden! Grande café/ pizzabar La Rocca wordt straks door het geweldige duo Maarten en Els geleid!

Zo hebben we een houtgestookte pizzaoven van ruim 230 cm geïmporteerd uit Italie en hebben we het concept verder uitgewerkt met de pizza-academie La Lotta. De doelstelling is om te gaan voor ´the best pizza in town’  en we zijn naar mijn idee goed op weg. Zo hebben alle pizzabakkers een officiële opleiding doorlopen, importeren we speciaal meel uit Italië, bakken we zelf onze foccacia´s en maken we homemade tiramisu. Uiteraard is er ook volop ruimte om lekker te hangen in de leren banken of aan de bar en hebben we maar liefst acht bieren op de tap waaronder Goose Island en Texel.

Grande café/ pizzabar La Rocca en RijnBoulder zijn intern met elkaar verbonden maar hebben elk ook een eigen ingang!

Waarom hebben jullie eigenlijk voor Arnhem gekozen?

​Eigenlijk was het al een lange wens om de bestaande klimhal uit te breiden met een flinke boulderfaciliteit. Uiteindelijk kwam de uitdaging van de ruimte in de Rijnhal voorbij. Na maanden onderhandelen waren we eruit. De doorslag was de fantastische samenwerking met Decathlon en natuurlijk de mooie en hoogwaardige vestigingslocatie met gegarandeerd 1200 mensen die per dag onze sportieve buurman bezoeken.

En hebben jullie de smaak nu te pakken?

Zoals bekend zijn wij heel erg druk met een nieuwe locatie in Nieuwegein. Op basis van de afspraken met de gemeente gaan wij de komende maanden BlokWest verder uitwerken en detailleren. In ieder geval kan ik beloven dat BlokWest geen “jaren 90 klimdoos” gaat worden! Wederom willen wij hier proberen een next level te realiseren. Ik zal jullie op de hoogte houden!

Dit interview is gepubliceerd door Siked! het grootste mediaplatform binnen de Nederlandse klimscene. De foto’s zijn gemaakt door Tamara Siebes.