Mera Peak beklimmen

21 dagen
2 - 14 avonturiers
6476 meter
Hard
Mera_Peak_Panorama_Nepal
Nepal

Mera Peak beklimmen

TREKTOCHT DOOR DE HIMALAYA EN BEKLIMMING VAN EEN 6000'ER
Eerstvolgende vertrek
3 november 2024
Reisduur
21 dagen
Deelname vanaf
€ 3150
Deelnemers
2 - 14 avonturiers
Gids ratio
1:3

Hoe uitdagend is deze reis?

Hard 11 / 20
Score Hard 11 / 20
Conditie 3 / 5
Techniek 2 / 5
Hoogte 4 / 5
Afzien 2 / 5
Conditie 3 / 5
Je hebt een zeer goede conditie en je spieren zijn extra getraind. Je kunt een lange tocht (8-10 uur) met mogelijk een flinke rugzak (12-15 kg) lopen.
Techniek 2 / 5
Er worden touwen gebruikt om gletsjers over te steken. Het terrein wordt wat steiler (<40 graden) met mogelijk 2e graads rotsterrein.
Hoogte 4 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 6000 en 7000 meter.
Afzien 2 / 5
Overnachtingen in tenten/barakken, maar je kookt niet zelf. Je hoeft alleen een dagrugzak te dragen.

Mera Peak is met 6476 meter boven zeeniveau een serieuze onderneming, zelfs voor de meest geoefende hiker. Hoewel de gletsjers die naar de top leiden technisch niet ingewikkeld zijn, vormt de lange duur van deze reis en de extreme hoogte een grote uitdaging. Een uitdaging die de moeite waard is: na een fantastische trek door de Himalaya beklim je vanuit High Camp Mera Peak. De top biedt uitzicht op vijf van ‘s werelds zes hoogste bergen: Everest, Kanchenjunga, Lhotse, Makalu en Cho Oyu en vergezichten tot in India!

Wij kiezen er bewust voor om niet via Lukla te starten én te eindigen omdat je dan dezelfde route retour zou gaan en dus 2x hetzelfde ziet. We starten in Phaplu en eindigen in Lukla waardoor je een rondtour maakt en je dus iedere dag weer verrast wordt door nieuwe uitzichten!

Mera Peak is de hoogste ‘trekking peak’ in Nepal die je mag beklimmen. De berg ligt ten Zuidoosten van de Everest in de Khumbu regio en wordt omringd door de bosachtige valleien van Hinku en Hongu Drangkas. Tijdens deze reis staat de prachtige trektocht van Phaplu naar Lukla centraal. Deze reis is een avontuur om nooit meer te vergeten!

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Beklim een van de meest uitdagende trekking peaks op aarde met misschien wel het mooiste uitzicht van de Himalaya
 • Extra begeleiding door lokale sherpa's (1 gids per of 3 deelnemers)
 • Ontdek natuur en cultuur van de Himalaya
 • Uitgebreide acclimatisatie
 • Tot 17 kg bagage transport door dragers

Mera Peak beklimmen programma

Dag 1 - Vliegreis

Vlucht van Nederland naar Kathmandu.

Dag 2 - Aankomst Kathmandu

Bij aankomst in Kathmandu, de op 1400 meter hoogte gelegen hoofdstad van Nepal, wordt je opgewacht voor de transfer naar je hotel. Afhankelijk van de aankomsttijd heb je de mogelijkheid om de laatste benodigdheden voor de trektocht in te kopen en Kathmandu te verkennen. Kathmandu is bekend om zijn vele boeddhistische en Hindoeïstische tempels en paleizen, waarvan de meeste uit de 17e eeuw dateren. Je overnacht in een uitstekend hotel in centrum.

Dag 3 - Rijden naar Phaplu (2400m)

Vroeg in de ochtend vertrekken we per jeep of minivan naar Phaplu. Het is een mooie rit over een weg die dwars door de Himalaya slingert. Ook komen we ogen te kort om het “echte” Nepal te zien. Na een korte pauze in Phaplu rijden we door over een onverharde weg naar Taksindo. Hierna zal de weg niet langer begaanbaar zijn met de auto.

8-10 uur rijden vanaf Kathmandu

everest base camp trekking vliegveld
Lokale vliegveld

Dag 4 - Hike naar Kharikhola (2010 m)

Vanaf de heuvel van Takshindo hebben we een pittoresk uitzicht op Salleri met haar Tibetaans Boeddhistische tempels. Vanaf een volgend uitzichtpunt kijken we de andere kant op, richting Lukla en de Nunthala vallei. Vandaag dalen we af door pijnboom- en eikenbossen. Beneden steken we de Dudhkoshi Rivier over en maken we weer een klim van ongeveer 2 uur. We overnachten in lodges in Kharikhola.

6-7 uur hiken

everest base camp trekking vliegveld
Lokale vliegveld

Dag 5 - Hike naar Pangum (2846 m)

Vanuit het kamp dalen we af naar een Smalle brug over de rivier. De route is uitdagend en glad tot aan de Kari La pas. We trekken door rododendron en bamboebossen over een smal bergpad dat ons leidt naar het dorp Panggom, waar wederom een logde op ons staat te wachten om te overnachten.

5-6 uur hiken

20221113_141806
Locals

Dag 6 - Hike naar Nashing Dingma (2591 m)

Na het ontbijt in Panggom steken we de Panggom La pas over. Vervolgens dalen we af over een breed pad en gaan verder in Noordelijke richting langs diverse dorpen. We doorwaden de Ningsow Khola stroom en eindigen in Nashing Dingma.

4-5 uur hiken

everest base camp trekking lokale bevolking
Locals

Dag 7 - Hike naar Chatra Khola (2800 m)

Vandaag is een pittige dag waarin we zowel klimmen als dalen. Onderweg hebben we een waanzinnig uitzicht op Mera Peak en Salpa. Na een aantal uren lopen we het Makalu Barun National Park binnen. De route door het park naar Chhatra Khola heet de Pasang Lhamu trail. Met wat geluk komen we op deze trail de bedreigde rode panda tegen.

7-8 uur hiken

Dag 8 - Hike naar Kothe (3691 m)

Vandaag komen we op het deel van de route dat we heen en weer zullen afleggen, onze route naar de Mera Peak. Je merkt dat we zo langzamerhand hoger komen, maar we zijn goed geacclimatiseerd afgelopen dagen! Ons pad voert ons langs Tashing Ongma, waar er gedurende het seizoen thee winkeltjes zijn.  Na een kopje thee hiken we verder en steken de Sanu Khola over.

6-7 uur hiken

Village street view
lokale dorpen

Dag 9 - Hike naar Thaknak (4358 m)

We vervolgen onze weg langs de Hinku Khola in de schaduw van Mera Peak. Vandaag lunchen we in Gondishung, de zomerverblijfplaats van lokale herders op de Westelijke oever van de Hinku Drangka. Na de lunch komen we langs het 200 jaar oude Lungsumgba Gompa. Op de kloostermuren zien we Mera Peak en de route naar Mera gegraveerd. Vanaf daar is het nog een korte wandeling naar Thaknak,

3-4 uur hiken

20221116_122054
lokale dorpen

Dag 10 - Rustdag en acclimatisatie wandeling in Thaknak

Vandaag hebben we de kans om kleren te wassen of gewoon lekker in de zon te zitten. Voor iedereen die dit wil, maken we een korte acclimatisatie wandeling naar een hoger gelegen gletscher meer.

Dag 11 - Hike naar Khare (5045 m)

Vanuit Thaknak volgen we de moraine van de Dig gletsjer naar Dig Kharka, waarvandaan we wederom kunnen genieten van een spectaculair uitzicht. Onze route voert ons over moraines, gletsjer uitlopers en een steile klim naar Khare. Vanuit ons kamp hebben we zicht op de noordwand van Mera Peak. Na de lunch in het kamp is er tijd om te rusten of Khare te verkennen.

2-3 uur hiken

Base Camp in Khare
Base Camp

Dag 12 - Acclimatiseren en technische oefeningen

We hebben een hele dag gereserveerd om de hoogte op 5000 m te wennen en bovendien wat te oefenen met het technische materiaal dat we op Mera Peak zullen gebruiken. We zullen oefenen met stijgijzers, pickel, jumar en touwtechniek.

Dag 13 - Hike naar Mera High Camp ( 5780 m)

Door rotsachtig terrein bewegen we ons naar Mera Peak Base Camp. Na een korte stop verlaten we de drukte en vervolgen we onze weg via de Mera La pas naar een hoger gelegen kamp. Als het net gesneeuwd heeft kan deze route uitdagend zijn. We klauteren over rotsen en steken gletsjerspleten over. Bovenop een rots band zetten we ons kamp op, met een onvergetelijk uitzicht op Everest, Makalu, Cho Oyu, de Zuidwand van Lhotse, Nuptse, Chamlang en Baruntse. Dit is onze uitvalsbasis waar vandaan we onze toppoging zullen ondernemen.

6-7 uur hiken

Mountain Network - Mera Peak-2

Dag 14 - Toppoging Mera Peak (6461 m)

Op deze belangrijke dag staan we rond 2 uur ‘s nachts op om te ontbijten. Het is koud, maar zodra we omhoog gaan bewegen zul je merken dat je snel opwarmt. Wanneer de zon opkomt zet ze de toppen van de reuzen die ons omringen in een rode gloed, een magisch moment. De route is nog niet heel technisch en in een gestaag tempo klimmen we langzaam steeds hoger, de dunne lucht in. Na het passeren van de graat wordt het terrein steiler en komt ook de top terug in ons gezichtsveld. Het laatste steile stuk naar de top maken we mogelijk gebruik van vaste touwen en onze jumars.

Boven 6000 meter voelt iedere stap als een grote inspanning. Nog een paar meters naar de top! Op de top worden onze inspanningen beloond met misschien wel het mooiste uitzicht dat de Himalaya te bieden heeft: Mount Everest (8,848m), Cho-Oyu (8,210m), Lhotse (8,516m), Makalu (8,463m), Kangchenjunga (8,586m), en nog veel meer reuzen omringen ons, zo ver als het oog reikt!

6-12 uur hiken

Mountain Network - Mera Peak-1
Mera Peak

Dag 15 - Hike terug naar Khote (3691m)

Vandaag volgen we dezelfde route als we hebben afgelegd op de heenweg terug naar Khote. In Khote vieren we ons succes met een heerlijke maaltijd en wijn!

4-5 uur hiken

Dag 16 - Hike naar Thuli Kharka (4300 m)

We vervolgen onze weg op een nieuw deel van onze route. Onderweg zien we diverse Chorten, religieuze monumenten. De route stijgt af en toe, maar we zullen met name dalen.

6-7 uur hiken

Dag 17 - Hike naar Lukla via Zatrwa La pas (4600 m)

Zodra we de pas over zijn worden we begroet door een prachtig uitzicht op de Lukla vallei, ommuurd door Cho Oyu, Kongde Peak, Numbur Himal, Kusum Khangru en anderen. We dalen af naar de plaats Lukla, waar we feestelijk afscheid nemen van onze lokale staff en overnachten.

20221117_101409

Dag 18 - Terugvlucht naar Kathmandu vanaf Lukla

We nemen de ochtend vlucht naar Ramechap. Tegenwoordig vertrekken en komen alle vluchten vanuit Lukla op Ramechap aan, ca 4 uur rijden vanaf Kathmandu. We rijden per jeep of Mininvan naar Kathmandu waarna we lekker in het hotel kunnen relaxen.

Dag 19 - Reservedag

Misschien hebben we een extra dag nodig tijdens de trekking, misschien hebben we vandaag een extra dag in Kathmandu.

Dag 20 - Transfer naar luchthaven voor terugvlucht

Na het ontbijt is er een transfer naar het vliegveld. De meeste vluchten komen een dag later aan op Schiphol.

Dag 21 - Aankomst in Nederland

De meeste vluchten vertrekken vanuit Kathmandu vertrekken in de avond en land je de volgende ochtend in Nederland.

Accommodatie

Tijdens de reis overnacht je in verschillende hotels en lodges. Alleen in high camp zal je overnachten in tenten.

Voorbereiding en thuis acclimatiseren ?

Wil jij jouw topkansen vergroten en wil je maximaal kunnen genieten van je beklimming? De Expeditietraining in de Alpen is een hele mooie voorbereiding. Je kan deze Expeditietraining boeken met 250 euro korting! Technische aspecten komen extra aan bod, naast het aspect dat je al ervaart om mentaal door te zetten wanneer het koud is en je vermoeid bent. Hele mooie ervaring in de alpen, wat je zeker helpt bij de beklimming van de Mera Peak!
Wil je thuis al acclimatiseren? Zorg dan dat je vooraf vanuit je bed in Nederland acclimatiseert door een hoogtetent te huren.

Instroomeisen

Voor deze reis is het belangrijk dat je een goede basisconditie hebt en dat je vaker in de bergen hebt gewandeld, bij voorkeur op hoogte. Heb je bijvoorbeeld gewandeld op de Kilimanjaro, Andes, Himalaya of vergelijkbaar dan kun je mee met deze reis.

Voorbereiden op je avontuur

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden.  Daarin vind je alle benodigde informatie: Het programma, de gidsen, de logistiek, benodigd materiaal, acclimatiseren, kosten en meer.

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network informatiedocument 2
Informatiebijeenkomst

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere: voorbereiding, programma op de berg, kleding en materiaal, trainingsadvies en praktische informatie.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network voorbereidingsdag
Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network Training
Gedetailleerde uitrustingslijst en materiaalvideo's

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen. Daarnaast krijg je toegang tot een reeks video's met uitleg over al het materiaal dat je nodig hebt!

De belangrijkste items die jij mee moet nemen:

 • Wandelschoenen
 • Geïsoleerde schoenen categorie D
 • Loopstokken
 • Duffel (minimaal 90 liter)
 • Rugzak (20 tot 40 liter)
 • Slaapzak
 • Lakenzak
 • Kussensloop
 • Waterdichte kleding
 • Thermokleding
 • Donsjas
 • Fleecetrui/-vest
 • Wandelbroek
 • Sokken en ondergoed
 • Dikke en dunne handschoenen
 • Pet
 • Zonnebril (voorkeur categorie 4)
 • Klimgordel
 • Prusiktouw
 • Abseilapparaat
 • Stijgklem
 • Schroefkarabiners
 • Karabiners
 • Pickel
 • Stijgijzers
Mountain Network uitrustingslijst winter
Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dag krijg je een presentatie over wat je in de Nepal allemaal te wachten staat en een wandeling op de Veluwe. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • Wandeling op de Veluwe
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma
IMG_5935

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland:

 • Wandeling
 • Lunch
 • Materiaal workshop
 • Informatieve presentatie

Lokaal programma:

 • 21 daags reisprogramma met 14 daagse trekking en sightseeing dag in Kathmandu
 • Volledige begeleiding door lokale gidsen/climbing sherpa’s
 • Tot 17kg bagage transport door dragers
 • Alle overnachtingen: 3 hotelovernachtingen in Kathmandu obv 2-persoonskamer, alle overnachtingen op de berg in lodges en tweepersoonstenten met matras in highcamp
 • Alle maaltijden tijdens de trekking (ontbijt, avondmaaltijden en lunchpakket overdag)
 • Ontbijt tijdens de dagen in Kathmandu
 • Lokaal transport, inclusief retour vlucht van Lukla naar Ramechap & jeep of minivan naar Kathmandu
 • Alle lokale permits, vergunningen en toeslagen
 • CO2 Compensatie via Trees for All

Niet inbegrepen

 • Retour vlucht van Nederland naar Nepal
 • Visum
 • Inentingen
 • Fooi lokale gidsen (ca. € 225,-)
 • Lunch en diner in Kathmandu, consumpties en snacks
 • Opladen van elektronische apparatuur tijdens de trek, zoals tablet, mobiele telefoon,
  powerbanks, e-reader etc. Kost ca: 4 Euro per apparaat; te betalen aan de lodge eigenaar
 • WIFI tijdens de trek; kosten 4-8 Euro per 12 uur; te betalen aan de lodge eigenaar.
 • Warme douches; kosten circa 4 Euro per douche; te betalen aan lodge eigenaar
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Kleding en overige persoonlijke uitrusting
 • Onvoorziene kosten, bijv. voortvloeiend uit het eerder verlaten van expeditie
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage calamiteitenfonds á € 2,50
 • SGR Bijdrage (€ 5,-)

Mountain Network gidsen en instructeurs

Voor deze reis werken we samen met Arnold Coster, een uitermate ervaren expeditieleider die al jaren in Nepal woont en tientallen expedities naar 8000'ers heeft geleidt. Deze expeditie wordt begeleid door lokale Engelssprekende gidsen uit het team van Arnold, ondersteund door porters. Met het inzetten van lokale gidsen stimuleren we de lokale economie en voldoen we aan de lokale wetgevingen.

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Lokale berggidsen en porters: 1 lokale gids per 3 deelnemers op de topdag.

Data & prijzen

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids
3 november 2024 - 23 november 2024
12 van de 14 plaatsen
Gegarandeerd vertrek
 
€ 3150
17 april 2025 - 7 mei 2025
9 van de 14 plaatsen
Gegarandeerd vertrek
 
€ 3150
Boeken

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt dit programma je aan, maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mera_Peak_Panorama_Nepal

Dit programma op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag privé doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's of komt een andere datum je beter uit? Neem dan contact met ons op. 

Neem contact op