Barbara van der Meer

Expeditieleider

Barbara van der Meer

Wie is Barbara van der Meer?

Geboortedatum: 1987

Opleidingen: Tiroler bergwanderführer (Oostenrijkse bergwandelgids). Daarnaast heeft Barbara een MSc Politieke Filosofie behaald aan Universiteit Leiden en meerdere opleidingen tot yoga- en mediatiedocent gevolgd.

Wandelgids/expeditieleider sinds: 2015

Waar komt jouw liefde voor de bergen vandaan?

Als kind ging ik met mijn ouders op ski- en wandelvakanties, maar het moment dat alles veranderde kwam pas later. Tijdens mijn studententijd bereikte de top van mijn eerste 6000’er precies op het moment dat de zon boven de wolken uitkwam, dat moment was magisch en maakte mij voor altijd verknocht aan de bergen. Als ik met groepen onderweg ben zie ik het telkens weer gebeuren, dat moment van omslag en liefde: dat je weet dat iemand keer op keer terug zal komen in de bergen.

Na mijn studie kreeg ik een drukke baan in het bedrijfsleven. Ik was niet gelukkig en miste de bergen. Uiteindelijk besloot ik samen met mijn partner om naar Oostenrijk te verhuizen, daar woonde we 2,5 jaar op 1800m aan de voet van de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. In die periode was ik dagelijks hoog in de bergen te vinden op ski’s, stijgijzers of wandel- of klimschoenen.

Voor mij zijn de bergen een plek om tot rust te komen, om te genieten van de natuur en om mijn eigen grenzen te verleggen. Het beklimmen van bergen is een soort meditatie, zeker als ik het zwaar heb: het enige waar ik mee bezig kan zijn is de volgende stap, alle zorgen vallen dan weg. De fysieke uitdaging en mentale rust in combinatie met de schoonheid en kracht van het landschap raken me diep.

Dat gevoel deel ik heel graag met anderen!

Welke bergsporten beoefen je?

Als expeditieleider houd ik bij hiken, maar privé doe ik van alles. Samen met mijn partner (en soms ook met onze Berner Sennen hond) maak ik graag hoog-alpine tochten. toerskiën blijft mijn favoriete berg-activiteit. De rust van het omhoog lopen in het wilde witte landschap en het genieten van de welverdiende bochten naar beneden in de diepe sneeuw. Daarnaast vind ik het leuk om te rotsklimmen, mountainbiken, trailrunnen en paragliden.

Waarom ben je als expeditieleider gaan werken?

Omdat ik mijn liefde voor bergen met zo veel mogelijk mensen wil delen. Ik heb al zoveel mensen voorbij zien komen die tijdens tochten boven zichzelf uitstijgen, die hun grenzen verleggen, genieten van de natuur en bovenal gewoon heel erg veel plezier hebben. Ik vind het fantastisch om daar onderdeel van te mogen zijn.Vanuit mijn ervaring als yogadocent kan ik mensen helpen om slimmer te bewegen en ademhalen tijdens tochten en vanuit mijn eigen ervaring in de bergen heb ik eindeloos veel praktische tips om te delen.

Wat zeggen deelnemers over Barbara als expeditieleider?

“Barbara is top! Ze weet heel goed waar ze het over heeft. Is duidelijk, scherp in signaleren wat er om haar heen qua (weer/natuur)omstandigheden gebeurt en hoe het met de teamgenoten fysiek en mentaal gaat. Daarnaast communiceert zij op een fijne manier met de lokale gidsen, koks, begeleiders etc.. Heel veel lof!”

“Barbara was zeer ervaren en heeft ons goed advies gegeven over alles, mede door haar was het voor mij een onvergetelijke week. Het voelde vertrouwd om met haar te reizen door voor mij onbekend gebied. Het was ook mijn eerste berg die ik wilde klimmen en door haar bergervaring is dit ook gelukt. Daarvoor dank.”

“Geweldig dat zo’n jong persoon de mensen zogoed aanvoeld en begeleid en toch ook overwicht heeft en kennis. Mijn complimenten!”

“Een uitstekende leider, die een flinke groep eigenwijze mensen goed kan aansturen op basis van haar ervaring en conditie.”