Op 16 januari 2021 schreef een team van 10 Nepalese klimmers geschiedenis op K2. 38 jaar na de eerste poging, speelden ze het voor elkaar om de op een na hoogste berg ter wereld voor het eerst in de winter te beklimmen. Tot voor kort werd door sommigen een beklimming in de winter nog als vrijwel onmogelijk beschouwd. K2 staat met zijn extreem steile hellingen en onberekenbare weer al bekend als een van de gevaarlijkste en moeilijkste bergen om te beklimmen. De winter voegt daar nog de nodige complexiteit en risico’s aan toe. De temperatuur op de top kan zakken tot -40°C en dankzij de sterke wind kan de gevoelstemperatuur dalen tot -73°C.

Het bijzondere aan deze beklimming is dat de klimmers tien meter onder de top op elkaar gewacht hebben om vervolgens samen de top te bereiken. De beklimming komt dan ook niet op naam van een individuele klimmer of team, maar is toegewijd aan Nepal.

Meer weten over K2? Jelle Staleman ging in 2008 op expeditie naar de berg. In dit artikel lees je meer over zijn ervaringen op K2. Eerder dit jaar gaf hij een online lezing over de beklimming. Die bekijk je terug via deze link.