Gevorderdencursus IJsklimmen

7 dagen
4 - 8 avonturiers
3155 meter
Hard
IJsklimmen en winter alpinisme La Grave
Frankrijk

Gevorderdencursus IJsklimmen

DE VERVOLGSTAP IN WINTER VOOR FANATIEKE ALPINISTEN EN KLIMMERS
Eerstvolgende vertrek
26 januari 2025
Reisduur
7 dagen
Deelname vanaf
€ 2195
Deelnemers
4 - 8 avonturiers
Gids ratio
1:2

Hoe uitdagend is deze reis?

Hard 10 / 20
Score Hard 10 / 20
Conditie 3 / 5
Techniek 5 / 5
Hoogte 1 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 3 / 5
Je hebt een zeer goede conditie en je spieren zijn extra getraind. Je kunt een lange tocht (8-10 uur) met mogelijk een flinke rugzak (12-15 kg) lopen.
Techniek 5 / 5
Zeer steil ijs (tot 90 graden) en/of technisch rotsklimmen in 4e tot 5e graads rotsterrein.
Hoogte 1 / 5
De hoogte van de klim is onder de 4000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

Wellicht denk je bij ijsklimmen meteen aan Cogne of Kandersteg en bij alpinisme aan Chamonix of Zermatt. Onterecht wordt de Ecrins zelden genoemd in dit rijtje! Rondom dit wilde bergmassief in de Franse Zuid-Alpen vind je talloze gebieden die in de winter een waar ijsklimparadijs vormen. Daarnaast liggen dankzij de lift vanuit La Grave en de Col de Lauteret een aantal schitterende routes met mixed terrein binnen handbereik. De kans is groot dat je hier met je touwgroep de routes voor jezelf hebt!

Deze week staat in het teken van klimmen in winterse omstandigheden: ijsklimmen en mixed klimmen. We verblijven in een gezellig herberg in het dorpje La Grave. Onder skiërs staat dit dorp bekend als freeride mekka, maar voor klimmers en alpinisten is dit een verborgen parel. Op korte loopafstand van het dorp vind je op de noordhellingen verschillende bevroren watervallen, die perfect oefenterrein vormen voor de eerste dagen. Op rijafstand liggen bovendien talloze ijsklimgebieden, waaronder het hooggelegen Vallon du Diable, maar ook Alpe d'Huez en Villar Reymond. Gaandeweg de week schroeven we de uitdaging omhoog en zoeken we multi pitch terrein en mixed terrein op in gullies en graatjes.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

  • Uitdagende ijsklimroutes en mixed terrein
  • Gevarieerd programma met verschillende route opties
  • Rustiger dan Chamonix of Cogne, maar misschien wel mooier!
  • Intensieve begeleiding (twee dagen 1:4, drie dagen 1:2)
  • Vaak mooi weer!

Gevorderdencursus IJsklimmen programma

Dag 1 - Aankomst in La Grave

Je reist zelfstandig naar La Grave. Voor vertrek brengen wij je in contact met de andere deelnemers zodat er eventueel gecarpoold kan worden. Je overnacht in Hotel Edelweiss***, een gezellig en erg gastvrije herberg met goed eten. Deze herberg is tevens onze uitvalsbasis voor de rest van de week.

Dag 2 - Inklimmen en oefenen

Na een goed ontbijt gaan we op pad om te klimmen. De auto kan vandaag blijven staan, want de routes voor vandaag zijn in 30 - 40 minuten lopen bereikbaar vanuit het dorp. We oefenen en herhalen vandaag het voorklimmen, plaatsen van ijsschroeven, en klimtechniek. Onder andere de klassiekers Pylone (WI 4+) en La Nuit Sera Fraîche (3+) bieden perfect oefenterrein! Daarnaast oefenen we het lopen / klimmen op stijgijzers in relatief eenvoudig mixed terrein.

IJsklimmen en winter alpinisme La Grave

Dag 3 - Standplaatsbouw en abseilen

Vandaag ga je aan de slag met standplaatsbouw en het abseilen in een ijsroute met behulp van een abalakov. Deze skills zijn essentieel bij het klimmen van lange ijs/winterroutes en daarmee belangrijke voorbereiding voor de rest van de week! Afhankelijk van de condities klimmen we weer nabij La Grave, of zoeken we het iets verder weg op. Opties zijn bijvoorbeeld Symphonie d'automne (WI 3-4) in Alpe d'Huez, of sector Le Clot (WI 4-5) bij Saint-Christope-en-Oisans. Deze routes liggen op plusminus 30-60 minuten rijden vanaf La Grave.

Dag 4 - Mixed klimmen

Na twee dagen klimmen in ijs, ga je vandaag aan de slag in mixed terrein: routes waarbij je niet alleen op ijs klimt, maar ook op rots. Het klimmen met stijgijzers en ijsbijlen op rots vraagt om ander techniek. Daarnaast kan je in rots natuurlijk niet afzekeren ijsboren, maar komen er boorhaken of cams en nuts aan te pas.

IJsklimmen en winter alpinisme La Grave

Dag 5 - Multi-pitch terrein!

In de ochtend sluiten er afhankelijk van de groepsgrootte nog één of meerdere berggidsen aan. De laatste dagen word je namelijk intensief begeleid, met één gids per twee deelnemers. Daarmee wordt het mogelijk om uitdagend terrein op te zoeken en langere routes te klimmen. We klimmen vandaag een mooie lange ijsroute. Daarbij kunnen we de groep tevens opdelen, zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan klimmen. Opties zijn bijvoorbeeld de klassiekers Larmes du chaos (WI 4) in het hooggelegen Vallon du Diable, of de lange route Colere du Ciel (WI 3+) bij La Grave.

IJsklimmen en winter alpinisme La Grave

Dag 6 - Nog één mooie tocht

We sluiten de week af met een tocht die mooi aansluit bij jou niveau. Door de intensieve begeleiding kunnen we de groep wederom opsplitsen indien nodig. Klim je graag nog een lange ijsroute, of een mooie mixed route? Onder andere de Tete de Sainte Marguerite biedt een aantal mooie couloirs, met routes tot bijna 700 meter lang! Vanaf de Col de Lauteret zijn meerdere graatjes en goulottes bereikbaar. Onder andere de traverse van de Trois Évéchés en de gullies en couloirs op de Combeynot behoren tot de mogelijkheden. Routes met een flinke aanloop, waarbij je alle skills van het ijsklimmen en alpien klimmen in praktijk brengt!

Dag 7 - Einde programma

Na het ontbijt neem je afscheid en is de cursus afgelopen.

Overnachting

Je verblijft deze week in Hotel Edelweiss***, in het centrum van La Grave. Een sfeervolle en gastvrije herberg met goed eten. Het kan voorkomen dat we in verband met beschikbaarheid moeten uitwijken naar een vergelijkbare accommodatie in de omgeving.

Maaltijden

Halfpension is bij de prijs inbegrepen. Het is mogelijk om bij het ontbijt (tegen betaling) een lunchpakketje te maken. Het is raadzaam om zelf wat snacks mee te nemen voor wanneer je onderweg bent.

Instroomeisen

Je hebt een beginnerscursus alpinisme gevolgd en je hebt ervaring met rotsklimmen, óf je hebt een beginnerscursus ijsklimmen gevolgd. Daarnaast heb je een uitstekende conditie. Dit is een cursus voor klimmers die zichzelf graag uitdagen. Je klimniveau is ondergeschikt en het is mogelijk om de groep op te splitsen op basis van niveau. Twijfel je of deze cursus bij jou past? Neem dan contact op per mail om dit te bespreken.

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

  • Begeleiding door UIAGM berggidsen (drie dagen 1 gids per 4 deelnemers, twee dagen 1 gids per 2 deelnemers)
  • IJsklimmateriaal (stijgijzers, gordel, ijsbijlen, ijsschroeven, helm)
  • 6x overnachtingen in hotel inclusief halfpension
  • Alle gidskosten
  • CO2 compensatie via Trees for All

Niet inbegrepen

Mountain Network gidsen en instructeurs

Onze reizen staan onder leiding van ervaren en gecertificeerde gidsen en instructeurs. We hechten hier veel waarde aan, zodat je altijd veilig onderweg bent én verzekerd bent van goede en persoonlijke begeleiding! Meer weten? Lees dan ook deze pagina over certificeringen en welke begeleiding je kan verwachten.

Data & prijzen

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids
26 januari 2025 - 1 februari 2025
8 van de 8 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 2195
Boeken

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt dit programma je aan, maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
IJsklimmen en winter alpinisme La Grave

Dit programma op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag privé doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's of komt een andere datum je beter uit? Neem dan contact met ons op. 

Neem contact op