Om goed voorbereid de bergen in te gaan, is de juiste uitrusting essentieel. Natuurlijk wil je als bergsporter het optimale uit je spullen halen. Het is dan ook belangrijk je uitrusting in tip top conditie te houden! Al het poetsen, wassen, drogen en plakken is even een werkje, maar erg belangrijk voor de duurzaamheid van jouw materiaal. In dit blog lees je alles over het onderhouden van je uitrusting; van schoenen poetsen tot slaapzakken wassen!
Onderhoud van schoenen
Het meest belangrijke stukje uitrusting is misschien wel een goed stel schoenen. De schoenen waar jij mee de bergen in gaat zijn niet zoals de sneakers die je normaalgesproken draagt. Ze zijn steviger, zwaarder en stugger. Dit zorgt ervoor dat bergschoenen doorgaans lang mee kunnen. Al helemaal als je ze goed onderhoudt! Het hoeft bij een stevig stel klossen geen uitzondering te zijn wanneer ze 10 jaar mee gaan, maar... dan moet je wel goed poetsen.
Door je schoenen goed te onderhouden zorg je er voor zodat het materiaal in goede conditie blijft en je schoenen water- en vuilafstotend blijven. Afhankelijk van het materiaal waarvan je schoenen gemaakt zijn dien je daarvoor wel verschillende onderhoudsmiddelen te gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een schoen die helemaal van leer is en geen waterdicht membraam heeft? Gebruik dan een mooie dikke wax. Deze voedt het leer goed en zorgt ervoor dat de schoenen weer een goede bui kunnen hebben. Heb je leren schoenen met een waterdicht membraam? Gebruik dan een dunne wax of conditioner in combinatie met een (waterafstotende) impregnatie spray. Belangrijk is dat deze het waterdichte membraam niet 'verstoppen', en de schoenen zodoende niet meer ademen. Heb je kunststof schoenen (zowel waterdicht als niet waterdicht)? Dan is zo nu en dan een beurt met een impregnatiespray meestal genoeg.
Hoeveel je je schoeisel moet behandelen met bovengenoemde onderhoudsmiddelen, is erg afhankelijk van hoeveel je je schoenen gebruikt. Doorgaans is bij intensief gebruik eens per kwartaal voldoende, en is wanneer je je schoenen enkele weken per jaar gebruikt één keer genoeg. Daarbij is het aan te raden je schoenen vooraf even te reinigen; normaal gesproken is uitspoelen met lauw water dan genoeg. Laat je schoenen daarna altijd op kamertemperatuur drogen.
Let er bij de aanschaf van onderhoudsmiddelen op dat deze het ademend vermogen van de schoenen niet beïnvloeden. Dit wordt vaak op de verpakking aangegeven. Enkele goede merken van onderhoudsmiddelen zijn Nikwax en Grangers.
Onderhoud van je rugzak
Gewicht, slecht weer en een heleboel zweet; je rugzak krijgt het in zijn leven zwaar te verduren. Des te belangrijker het is goed voor je tas te zorgen.
Ben je met je rugzak op pad geweest? Veeg viezigheid er met een natte doek vanaf en laat hem dan een dag op zijn kop op kamertemperatuur hangen (dit geldt ook voor slaapmatten). Zo kan je rugzak goed drogen en blijft er zo min mogelijk vuil achter. Bewaar je tas daarna altijd op een droge, donkere en koele plek. Niet in een vochtige schuur dus; gewoon op zolder of in de kast is normaal gesproken prima!
Het overgrote deel van de beschadigingen die je tas oploopt zijn gaten en loslatende naden. De meeste kleine reparaties kun je dan het beste bij een kleermaker laten repareren. Grotere gaten zijn regelmatig nog met speciale reparatiekits te plakken (Tear-Aid bijvoorbeeld)!
Onderhoud van je stijgijzers
Het belangrijkste voor het goed onderhouden van je stijgijzers, is dat je ze altijd droog opbergt. Neem ze voor het opbergen af met een handdoek, en laat ze nog even staan voor je ze opbergt (dit geldt ook voor pickels en zekeringsmateriaal!).
Mochten je stijgijzers stompe punten hebben, dan is het mogelijk deze zelf bij te slijpen met een fijne vijl. Gebruik hier nooit een slijpsteen voor.
Onderhoud van je slaapzak
Je slaapzak zal, net als je kleren, met enige regelmaat gewassen moeten worden. Afhankelijk van het materiaal van je slaapzak, moet je hier verschillende wasmiddelen voor gebruiken.
Is je slaapzak helemaal van kunststof (of katoen)? Gebruik dan een technisch wasmiddel. Een technisch wasmiddel heeft geen geurstoffen en wasverzachters en is niet schadelijk voor de technische eigenschappen (temperatuurregulatie en slijtvastheid) van je slaapzak.
Heb je een donzen slaapzak? Gebruik dan een wasmiddel voor dons. Donsveertjes hebben een soort vet op zich, waardoor ze goed hun volume behouden en hun isolerend. Was je dons met een standaard wasmiddel, dan verliest je slaapzak isolerend vermogen. Na het wassen is het het beste om je slaapzak horizontaal uit te leggen. Dan klonteren de veren zo min mogelijk samen, en blijft je slaapzak je over zijn gehele oppervlakte lekker warmhouden!
Berg je slaapzak niet op in de standaard 'prop' zak. Vouw hem hoogstens een paar keer dubbel. Op deze manier blijft het isolatiemateriaal in optimale conditie.
Lees ons blog Onderhoud van je kleding om alles over het goed omgaan en reinigen van je outdoor kleren te weten te komen. Inspiratie opdoen voor je volgende avontuur? Kijk dan op onze Instagram, Facebook en blogpagina!